F30POST
F30POST
2012-2015 BMW 3-Series and 4-Series Forum
BMW Garage BMW Meets Register Search Today's Posts Mark Forums Read
BMW 3-Series and 4-Series Forum (F30 / F32) | F30POST > 2012-2019 BMW 3 and 4-Series Forums > General F30 Sedan / F32 Coupe / F36 Gran Coupe Forum > First F30 Limp Mode
Extreme Power House
Post Reply
 
Thread Tools Search this Thread
      12-31-2012, 11:58 PM   #23
ES_TRADER
26
Colonel
 
Drives: 328i, 335i, M3, 535i, X5, 36M
Join Date: Oct 2010
Location: OC

Posts: 2,623
iTrader: (3)

Garage List
2014 Ford Raptor  [0.00]
2012 328i E92  [5.00]
2013 X5  [0.00]
2013 335i F30  [4.00]
1990 Toyota Previa  [0.00]
1997 E36 M3  [5.00]
2011 E92 M3  [0.00]
2011 535i  [0.00]
Quote:
Originally Posted by Cfichman

This happened to me a few weeks ago , I just uploaded a video of it.
This is the same issue. Look at the temp gauge in that video. Was your car fully warmed? The needle isn't even close to the middle. Temp gauge and cooling fan related
ES_TRADER is online now  
Appreciate 0
Reply With Quote
      01-01-2013, 01:41 AM   #24
DarkTrigger
9
Professional
 
DarkTrigger's Avatar
 
Drives: 335i MPPK
Join Date: Oct 2012
Location: LB, SoCal

Posts: 973
iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by ybbiz34 View Post
It's the electric cooling fan guys.

I was experiencing the same symptoms. The dealer found some fault codes and saw that the fan was toast.

Dealer replaced the fan and my car has never felt stronger.
Do you know where this fan is located? I'd like to take a look at it first if I could.
DarkTrigger is offline   United_States
Appreciate 0
Reply With Quote
      01-01-2013, 01:42 AM   #25
DarkTrigger
9
Professional
 
DarkTrigger's Avatar
 
Drives: 335i MPPK
Join Date: Oct 2012
Location: LB, SoCal

Posts: 973
iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by ES_TRADER View Post
This is the same issue. Look at the temp gauge in that video. Was your car fully warmed? The needle isn't even close to the middle. Temp gauge and cooling fan related
My temp was about the same. What do you consider fully warmed? It would take a very good while before I can get the needle half way.

I normally flog it when it's above 200F
DarkTrigger is offline   United_States
Appreciate 0
Reply With Quote
      01-01-2013, 10:59 AM   #26
tennistodd
2
Second Lieutenant
 
tennistodd's Avatar
 
Drives: 2013 F30 335i Estoril Blue
Join Date: Jun 2008
Location: Tennessee

Posts: 222
iTrader: (1)

Taking mine in this week for the same thing. Happened twice already and I'm at 5,000 miles.
__________________
2013 EB F30 335i M Sport Hard Loaded
M Performance interior and exterior.
20" Velgens
tennistodd is offline   United_States
Appreciate 0
Reply With Quote
      01-01-2013, 12:16 PM   #27
ES_TRADER
26
Colonel
 
Drives: 328i, 335i, M3, 535i, X5, 36M
Join Date: Oct 2010
Location: OC

Posts: 2,623
iTrader: (3)

Garage List
2014 Ford Raptor  [0.00]
2012 328i E92  [5.00]
2013 X5  [0.00]
2013 335i F30  [4.00]
1990 Toyota Previa  [0.00]
1997 E36 M3  [5.00]
2011 E92 M3  [0.00]
2011 535i  [0.00]
Quote:
Originally Posted by DarkTrigger
Quote:
Originally Posted by ES_TRADER View Post
This is the same issue. Look at the temp gauge in that video. Was your car fully warmed? The needle isn't even close to the middle. Temp gauge and cooling fan related
My temp was about the same. What do you consider fully warmed? It would take a very good while before I can get the needle half way.

I normally flog it when it's above 200F
One tick to the left of 250 is when I start to flog it. But when the fan comes on full blast, the temp is NEVER at 250 so it caught my eye. How could the fan be on full blast when engine temp barely at operating temp? So I knew at that point something was up. Oh and dead throttle
ES_TRADER is online now  
Appreciate 0
Reply With Quote
      01-01-2013, 06:00 PM   #28
ybbiz34
46
Moderator
 
ybbiz34's Avatar
 
Drives: 2013 C63 AMG Sedan
Join Date: Jul 2007
Location: USA

Posts: 4,678
iTrader: (1)

Quote:
Originally Posted by nsquared View Post
I'm experiencing lack of power in my 2nd gear completely and a loud fan turning on... Is this the same problem? 1 / 3 - 6 gears are awesome though I believe...

I've also noticed my temperature going from being in the middle and going down a bit then back to normal. Is that normal?
If you have the lack of power, the loud fan noise, and a vibrating/pulsating steering wheel, then the culprit is likely the electric cooling fan. Have your dealer take a look at it. They'll likely check for error codes before ripping anything out of the engine bay.

Quote:
Originally Posted by DarkTrigger View Post
Do you know where this fan is located? I'd like to take a look at it first if I could.
Unfortunately, I do not. An exploded blueprint of the N55 would likely contain the information you seek.

Now that it is evident that there are several faulty electric cooling fans out there, I have the following questions for those experiencing problems with it:

1) When was your car built?

2) What "line" is your car (i.e., M-Sport, Sport, etc.)?

My information:

1) August 2012 Build

2) M-Sport Line
__________________
'13 Iridium Silver C63 AMG Sedan (540 hp; 500 lb-ft)
ybbiz34 is offline  
Appreciate 0
Reply With Quote
      01-01-2013, 07:49 PM   #29
DarkTrigger
9
Professional
 
DarkTrigger's Avatar
 
Drives: 335i MPPK
Join Date: Oct 2012
Location: LB, SoCal

Posts: 973
iTrader: (0)

September 2012 build
M-Sport 335i

3,000 miles and it has happened once. Although, my car now feels generally weaker after the first time it happened...
DarkTrigger is offline   United_States
Appreciate 0
Reply With Quote
      01-01-2013, 07:50 PM   #30
SomeRandomer123
25
Colonel
 
SomeRandomer123's Avatar
 
Drives: F30 328i Luxury - Sport Auto
Join Date: May 2011
Location: Lancashire, North West England, UK

Posts: 2,562
iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by DarkTrigger
Wow, I can't believe this has happened to so many people. Any 328i drivers had this problem yet?
328i here, 13,000mls and absolutely faultless! Sorry to hear the 335i is acting up! Could this be the new HPFP saga that plagued the N54? Hopefully not!!
__________________

Gone: 2006 BMW E60 520d SE 6MT
Gone: 2009 BMW E90-LCI 330d SE 6MT
Current: 2012 F30 328i Luxury 8AT
My 328i initial thoughts + media!http://www.f30post.com/forums/showthread.php?t=712673
SomeRandomer123 is offline   England
Appreciate 0
Reply With Quote
      01-01-2013, 08:33 PM   #31
nsquared
15
[Versatile]
 
nsquared's Avatar
 
Drives: (S)LOW.
Join Date: Jun 2011
Location: California & Utah

Posts: 1,519
iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by ybbiz34 View Post
If you have the lack of power, the loud fan noise, and a vibrating/pulsating steering wheel, then the culprit is likely the electric cooling fan. Have your dealer take a look at it. They'll likely check for error codes before ripping anything out of the engine bay.
Alright, I will be doing that as soon as possible.
__________________
'13 AW F30 335i ///M-Sport 6MT. OEM(+).

[Liquid Innovations] [Envisions] [Rob's Speed Shop]
nsquared is offline  
Appreciate 0
Reply With Quote
      01-03-2013, 11:08 AM   #32
TheObviousChild
3
First Lieutenant
 
TheObviousChild's Avatar
 
Drives: 2013 335xi - M-Sport
Join Date: Feb 2010
Location: Broomfield, CO

Posts: 363
iTrader: (0)

Limped to work today for the first time. Sucked. Seemed to go away when I restarted the engine at a red light.

October 2012 build.

335 M-Sport

Bringing it in Monday to have ASS recoded and my Sport Display gauges set to US standards. I'll mention the limp mode, but confidence is low. They weren't very sure about the coding issues.
__________________
2013 BMW 335xi EBII over Coral Red / ///M sport / Premium / Cold Weather / 6MT / Nav / Dynamic Handling / HK audio
Previous: 2010 328i / MT
Previous: 2007 328i / AT (boo)
Previous: 2004 325i / MT
TheObviousChild is offline   United_States
Appreciate 0
Reply With Quote
      01-04-2013, 09:25 PM   #33
tennistodd
2
Second Lieutenant
 
tennistodd's Avatar
 
Drives: 2013 F30 335i Estoril Blue
Join Date: Jun 2008
Location: Tennessee

Posts: 222
iTrader: (1)

Took mine in to the dealer today. Didn't get to take it home. They had it all day for the software update and found no codes relating to the loud fan/ limp mode that I experienced twice ALSO they have no idea why my horn stopped working. I feel certain I will be without for a while( to make things a bit worse, I have a no line 328 as a loaner when last time I received a 2013 mineral white 740li with 38 miles on the odo. I sold it for them a week later. Got a nice bird dog fee too ) On the upside when I do get it back the performance lip and diffuser will be on the car!! Spoiler is on, performance mats are in and all performance interior parts are on. Next, Tint and a jb4....done!
__________________
2013 EB F30 335i M Sport Hard Loaded
M Performance interior and exterior.
20" Velgens
tennistodd is offline   United_States
Appreciate 0
Reply With Quote
      01-05-2013, 12:23 AM   #34
vonmayr
0
Private
 
Drives: 2013 335i Sedan
Join Date: Dec 2012
Location: Tucson, AZ

Posts: 89
iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by DarkTrigger View Post
Do you know where this fan is located? I'd like to take a look at it first if I could.
The electric cooling fan is mounted to the radiator and the fan shroud.
__________________
Best Regards, Robert
2013 335i -///M Sport Line EBII over Coral ZTP ZPP HK 6MT
Delivered 05 Mar 13 (BMWCCA # 471893
vonmayr is offline   United_States
Appreciate 0
Reply With Quote
      01-05-2013, 12:49 AM   #35
ES_TRADER
26
Colonel
 
Drives: 328i, 335i, M3, 535i, X5, 36M
Join Date: Oct 2010
Location: OC

Posts: 2,623
iTrader: (3)

Garage List
2014 Ford Raptor  [0.00]
2012 328i E92  [5.00]
2013 X5  [0.00]
2013 335i F30  [4.00]
1990 Toyota Previa  [0.00]
1997 E36 M3  [5.00]
2011 E92 M3  [0.00]
2011 535i  [0.00]
Quote:
Originally Posted by DarkTrigger
September 2012 build
M-Sport 335i

3,000 miles and it has happened once. Although, my car now feels generally weaker after the first time it happened...
Sept 2012 build
MSPORT 335i

Happened twice. Power wise feels the same as long as the fan isn't full blast. Happened twice already but I've not reached break in so I can't take it in just yet.

I'm going to wait and see if it happens another 2-3 times before taking it in.
ES_TRADER is online now  
Appreciate 0
Reply With Quote
      01-06-2013, 08:28 PM   #36
NordicBob
0
Drives 2013 Black sapphire F30 M Sport sedan
 
NordicBob's Avatar
 
Drives: 2013 F30 335 M Sport sedan
Join Date: Nov 2012
Location: USA

Posts: 75
iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by ES_TRADER View Post
Sept 2012 build
MSPORT 335i

Happened twice. Power wise feels the same as long as the fan isn't full blast. Happened twice already but I've not reached break in so I can't take it in just yet.

I'm going to wait and see if it happens another 2-3 times before taking it in.
Something similar happened to me yesterday to our new 2013 M Sport 335i. I am still not out of break-in so I did not notice any lack of power as I have been very gentle with driving the car. Our car was purchased in November 2012, but I do not know the date of manufacture or where to find it. I am going to bring it to the dealer tomorrow to ask them about it or it they will check out our car. BTW, I did notice that the oil temp indicator was running very low but just attributed it to the short drive and cool temperature outside. Anyway, here is what I posted on another forum:

"Today our 1 month old 2013 F30 335i M-Sport Sedan with almost 1000 miles on it suddenly started making a rather loud engine noise "roar" when idling at stoplights during a short trip. According to the tach it was idling at normal RPM. Since the trip was short the engine hardly got a chance to warm up and the outside temp was about 45 F.

When I got the car home I popped open the hood to take a listen. It was a roaring sound somewhat reminiscent of the sound that a diesel truck makes when idling. I shut the engine off and then turned it back on. The roar was gone and our F30 sounded normal again.

Has anyone else experienced this with the F30 335i? Could the cause be something that triggered the engine cooling fan to run faster?"
NordicBob is offline  
Appreciate 0
Reply With Quote
      01-06-2013, 08:35 PM   #37
claykin
18
Lieutenant Colonel
 
Drives: 2014 335i M-Sport
Join Date: Nov 2009
Location: Florida

Posts: 1,891
iTrader: (0)

My guess is a software update is req'd to resolve this issue. Take to dealer.
claykin is offline   United_States
Appreciate 0
Reply With Quote
      01-06-2013, 08:35 PM   #38
nsquared
15
[Versatile]
 
nsquared's Avatar
 
Drives: (S)LOW.
Join Date: Jun 2011
Location: California & Utah

Posts: 1,519
iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by TheObviousChild View Post
Limped to work today for the first time. Sucked. Seemed to go away when I restarted the engine at a red light.

October 2012 build.

335 M-Sport

Bringing it in Monday to have ASS recoded and my Sport Display gauges set to US standards. I'll mention the limp mode, but confidence is low. They weren't very sure about the coding issues.
They can code the sport display to US standards?
__________________
'13 AW F30 335i ///M-Sport 6MT. OEM(+).

[Liquid Innovations] [Envisions] [Rob's Speed Shop]
nsquared is offline  
Appreciate 0
Reply With Quote
      01-06-2013, 08:41 PM   #39
NordicBob
0
Drives 2013 Black sapphire F30 M Sport sedan
 
NordicBob's Avatar
 
Drives: 2013 F30 335 M Sport sedan
Join Date: Nov 2012
Location: USA

Posts: 75
iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by claykin View Post
My guess is a software update is req'd to resolve this issue. Take to dealer.
Yes, I hope that it is something simple like that which the dealer will be aware of and not something nebulous which may happen when we are on a long trip. Since I did not hear the fan roar when I was not idling at stoplights, my guess is that it was still occurring when the car was in motion, but that the noise was drowned out by the normal engine sound?

Bob
NordicBob is offline  
Appreciate 0
Reply With Quote
      01-08-2013, 01:21 AM   #40
M.Suka
3
First Lieutenant
 
M.Suka's Avatar
 
Drives: 2013 335i M Sport
Join Date: Aug 2006
Location: NYC

Posts: 356
iTrader: (1)

Had same issue as well with my 335i M Sport fan kicked on really loud and been noticing oil temp staying really low on long drives seems like a cooling issue, I know we have a different coolant pump on the 335 M sport compared to other f30s wondering if this is a issue.
__________________
European delivery 9-19-2012
M.Suka is offline   United_States
Appreciate 0
Reply With Quote
      01-08-2013, 03:19 AM   #41
NordicBob
0
Drives 2013 Black sapphire F30 M Sport sedan
 
NordicBob's Avatar
 
Drives: 2013 F30 335 M Sport sedan
Join Date: Nov 2012
Location: USA

Posts: 75
iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by M.Suka View Post
Had same issue as well with my 335i M Sport fan kicked on really loud and been noticing oil temp staying really low on long drives seems like a cooling issue, I know we have a different coolant pump on the 335 M sport compared to other f30s wondering if this is a issue.

I brought our M Sport 335 to the shop today for the same issue. No power loss but a low reading temp guage. The service writer did mention a secondary fan on the M Sport 335, but said that the problem could be caused by a number of issues. I have our car scheduled to be checked out next week at our dealer and will report back then. However, we have had no issues since the one isolated incident.

Bob
NordicBob is offline  
Appreciate 0
Reply With Quote
      01-08-2013, 11:41 AM   #42
ES_TRADER
26
Colonel
 
Drives: 328i, 335i, M3, 535i, X5, 36M
Join Date: Oct 2010
Location: OC

Posts: 2,623
iTrader: (3)

Garage List
2014 Ford Raptor  [0.00]
2012 328i E92  [5.00]
2013 X5  [0.00]
2013 335i F30  [4.00]
1990 Toyota Previa  [0.00]
1997 E36 M3  [5.00]
2011 E92 M3  [0.00]
2011 535i  [0.00]
Quote:
Originally Posted by M.Suka View Post
Had same issue as well with my 335i M Sport fan kicked on really loud and been noticing oil temp staying really low on long drives seems like a cooling issue, I know we have a different coolant pump on the 335 M sport compared to other f30s wondering if this is a issue.
yup, those are the symptoms...fan on max, oil temp low even though you drove at least 20-30 mins so it should be in the middle, and dead throttle. u can actually feel a vibration or rattle in the dash if u accelerate with windows closed and music off, when this is happening.
ES_TRADER is online now  
Appreciate 0
Reply With Quote
      01-08-2013, 11:52 AM   #43
TheObviousChild
3
First Lieutenant
 
TheObviousChild's Avatar
 
Drives: 2013 335xi - M-Sport
Join Date: Feb 2010
Location: Broomfield, CO

Posts: 363
iTrader: (0)

So not to sound too negative, but seeing how this doesn't log an incident, we will essentially have to wait until enough people report this, an official diagnosis and fix is reported, and a SIB is filed.

Then we will have to get said SIB form (from someone on this forum) and bring it to our SA's in the hopes of convincing them that this is what is wrong with our cars and it's not all in our heads.

Hope I don't sound too pessimistic about our potential outlook. Just seems like unless a code is logged or there are flames shooting out of our cars, we get told it is "normal behavior".
__________________
2013 BMW 335xi EBII over Coral Red / ///M sport / Premium / Cold Weather / 6MT / Nav / Dynamic Handling / HK audio
Previous: 2010 328i / MT
Previous: 2007 328i / AT (boo)
Previous: 2004 325i / MT
TheObviousChild is offline   United_States
Appreciate 0
Reply With Quote
      01-08-2013, 01:26 PM   #44
ES_TRADER
26
Colonel
 
Drives: 328i, 335i, M3, 535i, X5, 36M
Join Date: Oct 2010
Location: OC

Posts: 2,623
iTrader: (3)

Garage List
2014 Ford Raptor  [0.00]
2012 328i E92  [5.00]
2013 X5  [0.00]
2013 335i F30  [4.00]
1990 Toyota Previa  [0.00]
1997 E36 M3  [5.00]
2011 E92 M3  [0.00]
2011 535i  [0.00]
Quote:
Originally Posted by TheObviousChild
So not to sound too negative, but seeing how this doesn't log an incident, we will essentially have to wait until enough people report this, an official diagnosis and fix is reported, and a SIB is filed.

Then we will have to get said SIB form (from someone on this forum) and bring it to our SA's in the hopes of convincing them that this is what is wrong with our cars and it's not all in our heads.

Hope I don't sound too pessimistic about our potential outlook. Just seems like unless a code is logged or there are flames shooting out of our cars, we get told it is "normal behavior".
It might be logged in the ecu already, not sure if it goes in shadow memory but too many drive cycles can clear it. Personally I'm waiting for it to happen consistently before I let them take a swing at my new car. Rather not go in if I don't have to. I've driven the car about 10 times or so since the last fan incident and nothing yet. I wonder if it was a software glitch and maybe reset itself.
ES_TRADER is online now  
Appreciate 0
Reply With Quote
Post Reply

Bookmarks

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump


All times are GMT -5. The time now is 08:35 AM.




f30post
Powered by vBulletin® Version 3.7.0
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
1Addicts.com, BIMMERPOST.com, E90Post.com, F30Post.com, M3Post.com, ZPost.com, 5Post.com, 6Post.com, 7Post.com, XBimmers.com logo and trademark are properties of BIMMERPOST