F30POST
F30POST
2012-2015 BMW 3-Series and 4-Series Forum
BMW Garage BMW Meets Register Search Today's Posts Mark Forums Read
BMW 3-Series and 4-Series Forum (F30 / F32) | F30POST > 2012-2019 BMW 3 and 4-Series Forums > General F30 Sedan / F32 Coupe / F36 Gran Coupe Forum > Washer fluid low warning on Cold Morning
Steve Thomas BMW
Post Reply
 
Thread Tools Search this Thread
      01-02-2013, 01:03 PM   #45
rjc32000
First Lieutenant
United_States
8

 
rjc32000's Avatar
 
Drives: 2013 M Sport X Drive
Join Date: Jun 2012
Location: Alaska


Posts: 320
iTrader: (0)

Took my 328 into service last week for squealing brakes and faulty low wiper fluid warning. Service diagnosed the windshield washer issue as a faulty sensor which fails at lower temperatures. New part is on order. Will post updates when repair is complete.
Appreciate 0
      01-02-2013, 08:20 PM   #46
TreborDrolet
Panfilo
Canada
0

 
Drives: 2013 BMW 328iX Sport
Join Date: Jul 2011
Location: Montreal Off Island West


Posts: 26
iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by Hayir View Post
May be the fluid is freezing. Did you put the ones for -32F.
Happened to me this AM. Was -23C. Got a gut feeling that there was some residual cheap fluid that froze. Trying to squirt it all out. And I get the squealing cold brakes too.
Appreciate 0
      01-02-2013, 09:20 PM   #47
PK2348
Private
4

 
Drives: 2013 328i xdrive
Join Date: Sep 2012
Location: Brooklyn


Posts: 97
iTrader: (0)

Today was the first cold day, below 30. I got the same message
Appreciate 0
      01-03-2013, 09:10 AM   #48
hockeyno93
Enlisted Member
0

 
Drives: '13 328i Xdrive Sportline
Join Date: Dec 2012
Location: St. Louis, MO


Posts: 34
iTrader: (0)

Picked up my car yesterday.....last night I got in it and it was about 20 degrees F out and I got the false warning. Seems to be pretty common.

I've got to run back to the dealer anyway to pick up something I left in the car I traded. I guess I'll mention it to my CA and let him know about it. At this point, I don't really want to cough up the car I just picked up, so I may not address it for a month or two. It's not like it's a HUUUGE problem, but it's not like I enjoy the false alarm either.
__________________
2013 328i XDrive // Sportline // Mineral Gray // Sport Auto // Tech // Premium // Cold // Lighting
Appreciate 0
      01-03-2013, 09:01 PM   #49
PK2348
Private
4

 
Drives: 2013 328i xdrive
Join Date: Sep 2012
Location: Brooklyn


Posts: 97
iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by PK2348 View Post
Today was the first cold day, below 30. I got the same message
Today was 30+. No warnings.
Appreciate 0
      01-09-2013, 04:54 PM   #50
carda
Registered
0

 
Drives: BMW F30 320d
Join Date: Jan 2013
Location: Denmark


Posts: 1
iTrader: (0)

Hi I'm new to this forum and have been reading this thread with interest.

I have experienced the same problems with the low level warning and headlight washers that don't spray. I told a friend about the problem and mentioned that it was probably a conductive sensor that was used for the measuring. He then suggested to increase the conductivity of the washer fluid by adding a small amount of salt...

I tried with 1/10 of a teaspoon in half a cup of water - stirred it well until it was completely dissolved and then added it to the almost full washer fluid reservoir. After 5 km of driving the headlight washers started working again and when I turned of the ignition and turned it back on the warning light had disappeared and it has stayed like that since

I know this is not a solution to the real problem being a conductive sensor with incorrect sensibility but I hope you can use this information until BMW comes up with a permanent fix.
Appreciate 0
      01-09-2013, 05:20 PM   #51
Micleg
F31 320d msport w/HUD
Sweden
10

 
Drives: 320d F31 m, 520d F11 m
Join Date: Mar 2012
Location: Sweden, Linköping


Posts: 302
iTrader: (0)

I've thought of the salt solution myself and only found the corrosive side of salt to be a potential problem. Any views on that? Say like a corroded and even more useless capacitive sensor?
Appreciate 0
      01-09-2013, 05:38 PM   #52
chrisv_335EBII
Second Lieutenant
4

 
Drives: 335i 6sp EBII
Join Date: Oct 2012
Location: Maryland


Posts: 239
iTrader: (0)

Same issue here + squealing brakes when cold. The car has not been driven in the rain, snow or any salty raods. Its annoying. The breaks are embarassing...
Appreciate 0
      01-09-2013, 06:07 PM   #53
bnekic
First Lieutenant
7

 
Drives: 2013 328i xDrive Sport Line
Join Date: Oct 2012
Location: Cleveland, OH


Posts: 368
iTrader: (0)

Well once the weather warmed up my warning light went away. Dealer said it probably froze during the cold week we had.
Appreciate 0
      01-11-2013, 02:30 AM   #54
Kristof
Enlisted Member
2

 
Drives: 2012 328i Sport MG
Join Date: Mar 2012
Location: Earth


Posts: 47
iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by PK2348 View Post
Today was the first cold day, below 30. I got the same message
same problem here with my euro 328I from 2012 April. It seem to happen around and below 0C (about 30 F).
Appreciate 0
      01-16-2013, 11:33 AM   #55
hrosenberg33
Private
Canada
0

 
Drives: BMW 328i Xdrive Sport Line
Join Date: Dec 2012
Location: Ottawa


Posts: 72
iTrader: (0)

Car was at the dealer and they checked out this problem. The work order details are as follows:
- Checked circuit, and level sensor, found OK
- Found PUMA measure 51384106-02, emptied cleaning agent from factory, refilled with BMW washer fluid 83 12 2 293 318
- Client to monitor

So it appears that this is in fact a known problem and apparently above is the recommended fix. I will monitor it as things are supposed to cool off again over the next few weeks here in Ottawa (it has been a balmy 5 to -5 Celsius over the last two weeks). Hopefully it's as simple as switching the cleaning agent from the factory.
Appreciate 0
      01-16-2013, 12:37 PM   #56
Micleg
F31 320d msport w/HUD
Sweden
10

 
Drives: 320d F31 m, 520d F11 m
Join Date: Mar 2012
Location: Sweden, Linköping


Posts: 302
iTrader: (0)

So the solution was to just drain the factory fluid? What does the PUMA thing mean?
Appreciate 0
      01-16-2013, 01:09 PM   #57
hrosenberg33
Private
Canada
0

 
Drives: BMW 328i Xdrive Sport Line
Join Date: Dec 2012
Location: Ottawa


Posts: 72
iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by Micleg View Post
So the solution was to just drain the factory fluid? What does the PUMA thing mean?
That's what they say. We shall see.

As for PuMA this is the best definition/explanation I could find:
"Product and Measures Management Aftersales". It is actually "Produkt- und Maßnahmenmanagement Aftersales"
PuMA is BMW's online technical hotline for dealers. The dealer fills out a form for submittal to BMW's technical gurus and then they send back a response outlining what they (BMW) want you (the dealer) to do to fix the car. Sometimes it's "replace such-and-such" and sometimes they ask for more diagnostic info.
Appreciate 0
      01-16-2013, 03:44 PM   #58
CE750Jockey
Second Lieutenant
2

 
CE750Jockey's Avatar
 
Drives: '13 328xi
Join Date: Nov 2011
Location: Midwest


Posts: 201
iTrader: (0)

Happened to me today. Temp around 30F. Rats.
Appreciate 0
      01-20-2013, 01:07 PM   #59
rjc32000
First Lieutenant
United_States
8

 
rjc32000's Avatar
 
Drives: 2013 M Sport X Drive
Join Date: Jun 2012
Location: Alaska


Posts: 320
iTrader: (0)

Just picked up my car from dealer yesterday. They wound up swapping the entire washer fluid tank, which apparently was more practically accomplished than replacing just the sensor inside the tank. So far, warning light is gone, but I'll wait until we have another cold snap to pronounce it completely fixed.

It is interesting to see that other SA are recommending simply changing out the washer fluid rather than swapping any parts. Keep us posted on whether that solves the issue.
Appreciate 0
      01-20-2013, 08:17 PM   #60
hrosenberg33
Private
Canada
0

 
Drives: BMW 328i Xdrive Sport Line
Join Date: Dec 2012
Location: Ottawa


Posts: 72
iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by rjc32000 View Post
Just picked up my car from dealer yesterday. They wound up swapping the entire washer fluid tank, which apparently was more practically accomplished than replacing just the sensor inside the tank. So far, warning light is gone, but I'll wait until we have another cold snap to pronounce it completely fixed.

It is interesting to see that other SA are recommending simply changing out the washer fluid rather than swapping any parts. Keep us posted on whether that solves the issue.
Quick update, it has been well below -15 C 3 out of the 5 days since I got back my car and good news.....no warning!!!
Appreciate 0
      01-21-2013, 01:33 AM   #61
zibawal
Major
United_States
11

 
Drives: 2012 X5D
Join Date: Aug 2006
Location: SFO BAY AREA


Posts: 1,059
iTrader: (0)

same here dealer says no leak!
Appreciate 0
      01-24-2013, 01:41 PM   #62
kcidymkcus321
New Member
0

 
Drives: 2013 328i
Join Date: Jan 2013
Location: Tampa, FL


Posts: 10
iTrader: (0)

I got the low fluid warning as well...had it over the last few days, although it was not caused by a cold snap, it was 60 degrees...I used the windshield wiper fluid MAYBE 3 times, so i know i did not run out, but i am hoping maybe the dealer did not fill it up all the way and only had a little left when i used it all up...

I dropped off the car at the dealership today due to the wind noise that some F30s are experiencing and I mentioned the low fluid warning as well, so we will see what the issue ends up being for that....
Appreciate 0
      01-24-2013, 02:34 PM   #63
Micleg
F31 320d msport w/HUD
Sweden
10

 
Drives: 320d F31 m, 520d F11 m
Join Date: Mar 2012
Location: Sweden, Linköping


Posts: 302
iTrader: (0)

Minus 20 degrees Centigrade. Got the warning and later during the day, at minus eleven, no warning any more. Did not fill it at all during the day.
Appreciate 0
      01-24-2013, 05:31 PM   #64
PK2348
Private
4

 
Drives: 2013 328i xdrive
Join Date: Sep 2012
Location: Brooklyn


Posts: 97
iTrader: (0)

Mine is all over the place. One day its on, next day its off. Shit is busted.
Appreciate 0
      01-24-2013, 06:52 PM   #65
bnekic
First Lieutenant
7

 
Drives: 2013 328i xDrive Sport Line
Join Date: Oct 2012
Location: Cleveland, OH


Posts: 368
iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by PK2348
Mine is all over the place. One day its on, next day its off. Shit is busted.
Same here
Appreciate 0
      01-24-2013, 11:23 PM   #66
CE750Jockey
Second Lieutenant
2

 
CE750Jockey's Avatar
 
Drives: '13 328xi
Join Date: Nov 2011
Location: Midwest


Posts: 201
iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by PK2348 View Post
Mine is all over the place. One day its on, next day its off. Shit is busted.
Same with mine. On again, off again.
Appreciate 0
Post Reply

Bookmarks

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump


All times are GMT -5. The time now is 12:08 AM.




f30post
Powered by vBulletin® Version 3.7.0
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
1Addicts.com, BIMMERPOST.com, E90Post.com, F30Post.com, M3Post.com, ZPost.com, 5Post.com, 6Post.com, 7Post.com, XBimmers.com logo and trademark are properties of BIMMERPOST