F30POST
F30POST
2012-2015 BMW 3-Series and 4-Series Forum
BMW Garage BMW Meets Register Search Today's Posts Mark Forums Read
BMW 3-Series and 4-Series Forum (F30 / F32) | F30POST > Technical Forums > F30 DIYs and Coding Discussions > Engine oil measurement stopping at 15-17%
Vorsteiner
Post Reply
 
Thread Tools Search this Thread
      05-04-2017, 09:11 PM   #1
harkes
Major
harkes's Avatar
China
464
Rep
1,112
Posts

Drives: M135i, NSX and AE86
Join Date: Apr 2014
Location: Xiamen, China

iTrader: (0)

Engine oil measurement stopping at 15-17%

Hi

UPDATE: It's not because of the below valve, but because the oil does not have the right temperature that the measurement stops at 15-17%. Oil temp must be between ~65 and 100C and as operating temp is 110-115C the level must be measured during warm up (pretty stupid and even more so that no information is provided in iDrive)...

IF the measurement still does not work, the next step would be to check the below valve for functionality.

*************

I have been having this issue for a while but finally decided to do something about it.
A bit of research revealed that the problem most likely is this valve (which I can now confirm): Hydraulic valve 11417622768

1: Disconnect battery
2: Remove undertray
3: Remove 3pc screws for waterpump
4: Disconnect waterpump and valve
5: Remove 1pc screw for valve
6: Turn valve 90 CCW (then you can get a finger behind it) and remove
7: Exercise valve/check function with 12v
8: Reinstall and see if it now works
Attached Images
      
__________________
bootmod3 and JB4'ed M135i PWG
(A Dane in China)

Last edited by harkes; 01-09-2018 at 09:52 AM.
Appreciate 2
eluded993.50
Rick4345171.00

      05-04-2017, 09:41 PM   #2
harkes
Major
harkes's Avatar
China
464
Rep
1,112
Posts

Drives: M135i, NSX and AE86
Join Date: Apr 2014
Location: Xiamen, China

iTrader: (0)

Jason Move to Maintenance section perhaps?
__________________
bootmod3 and JB4'ed M135i PWG
(A Dane in China)
Appreciate 0
      05-06-2017, 01:01 AM   #3
harkes
Major
harkes's Avatar
China
464
Rep
1,112
Posts

Drives: M135i, NSX and AE86
Join Date: Apr 2014
Location: Xiamen, China

iTrader: (0)

Update
I found that the oil has to be between 65 and 100 degreeC for my car to measure it. Below the measurement will not start and above it stops at 15-17%. Nothing wrong with the mechanics probably.
__________________
bootmod3 and JB4'ed M135i PWG
(A Dane in China)
Appreciate 0
      06-28-2017, 12:44 PM   #4
heartwork
New Member
Romania
0
Rep
5
Posts

Drives: 2013 BMW F30 335ix
Join Date: Feb 2017
Location: Bucharest

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by harkes View Post
Update
I found that the oil has to be between 65 and 100 degreeC for my car to measure it. Below the measurement will not start and above it stops at 15-17%.
Where did you find that oil measurement above 100 degrees C will stop at 15%-17% ?!?
Where did you find this information? From a BMW dealer or service or there is some documentation that you found ?
Thanks
Appreciate 0
      09-07-2017, 03:26 PM   #5
F30RiK
Second Lieutenant
49
Rep
280
Posts

Drives: 13' 335 xdrive M-sport 6 Speed
Join Date: Aug 2014
Location: QC, LAval

iTrader: (1)

maybe if everybody can try that, mesure oil level at 120 degrees C , my car does the same thing, it will stop between 15-17% above 100 degrees C.
Appreciate 0
      09-07-2017, 08:48 PM   #6
harkes
Major
harkes's Avatar
China
464
Rep
1,112
Posts

Drives: M135i, NSX and AE86
Join Date: Apr 2014
Location: Xiamen, China

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by heartwork View Post
Where did you find that oil measurement above 100 degrees C will stop at 15%-17% ?!?
Where did you find this information? From a BMW dealer or service or there is some documentation that you found ?
Thanks
Tested it myself. Would be cool if you tested it too! 100C = 212F.
__________________
bootmod3 and JB4'ed M135i PWG
(A Dane in China)
Appreciate 0
      01-08-2018, 10:27 PM   #7
TheBreeze
First Lieutenant
United_States
54
Rep
318
Posts

Drives: '08 e92 M3 (Silverstone II)
Join Date: Aug 2012
Location: Cary, NC

iTrader: (5)

Interesting. I was having the same problem, measuring would stop at 15%. I let the car cool a bit, oil gauge at 160, and it worked perfectly. Very odd indeed.
Appreciate 0
      04-19-2018, 04:29 AM   #8
heartwork
New Member
Romania
0
Rep
5
Posts

Drives: 2013 BMW F30 335ix
Join Date: Feb 2017
Location: Bucharest

iTrader: (0)

Update:

They replace both hydraulic valve 11417622768 and the oil sensor.
When I start the car and keep it idle until 'Start Measurement' become available - it measure for the first time. (it took at least 5-7 minutes and when it was cold even more than 12 minutes)
I checked the temperatures : where like 89 for water and 78-79 Celsius for the oil.
If I try a second measurement in a minute or up to 80 Celsius degrees oil temperature - it always quits at 15%.
I think that it is 15% or 17% depending on software version
Fortunately that is working at least once - but this is odd not to work even above 80 Celsius degrees...
For example on a 2012 F30 328i is working just fine at 115 Celsius degrees...
Appreciate 0
Post Reply

Bookmarks

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off


All times are GMT -4. The time now is 10:43 AM.




f30post
Powered by vBulletin® Version 3.7.0
Copyright ©2000 - 2018, Jelsoft Enterprises Ltd.
1Addicts.com, BIMMERPOST.com, E90Post.com, F30Post.com, M3Post.com, ZPost.com, 5Post.com, 6Post.com, 7Post.com, XBimmers.com logo and trademark are properties of BIMMERPOST