F30POST
F30POST
2012-2015 BMW 3-Series and 4-Series Forum
BMW Garage BMW Meets Register Search Today's Posts Mark Forums Read
BMW 3-Series and 4-Series Forum (F30 / F32) | F30POST > Technical Forums > F30 DIYs and Coding Discussions > Coding for 6NR BMW Apps?
Post Reply
 
Thread Tools Search this Thread
      11-01-2013, 03:36 AM   #1
hsk1610
Lieutenant
50
Rep
443
Posts

Drives: 2013 328i xDrive
Join Date: Sep 2013
Location: Chicago, IL

iTrader: (0)

Coding for 6NR BMW Apps?

Assuming I have the FSC code, can someone tell me how to enable 6NR BMW apps? Tried searching but could not find what needs to be activated through ESys. Thank you in advance.

Last edited by hsk1610; 11-01-2013 at 07:30 AM.
Appreciate 0
      11-01-2013, 06:58 PM   #2
HFW003
Colonel
HFW003's Avatar
Australia
678
Rep
2,367
Posts

Drives: MY16 MG F10 528
Join Date: Apr 2013
Location: Newcastle, Australia

iTrader: (0)

If you shoot Shawnsheridan a PM I'm positive he will be glad to help you.

Shawn is the Yoda of coding and has helped me on many occasions.
Appreciate 0
      11-01-2013, 09:27 PM   #3
hsk1610
Lieutenant
50
Rep
443
Posts

Drives: 2013 328i xDrive
Join Date: Sep 2013
Location: Chicago, IL

iTrader: (0)

Yes, he has helped me out tremendously today with coding and resolving corrupted CAFD files and errors.
Appreciate 0
      11-01-2013, 09:40 PM   #4
shawnsheridan
Lieutenant General
shawnsheridan's Avatar
United_States
1516
Rep
14,241
Posts

Drives: 2011 535i M-Sport
Join Date: Feb 2010
Location: Houston, TX

iTrader: (0)

Garage List
Quote:
Originally Posted by hsk1610 View Post
Assuming I have the FSC code, can someone tell me how to enable 6NR BMW apps? Tried searching but could not find what needs to be activated through ESys. Thank you in advance.
You would have to add 6NR to your VO, write VO to car, Import and Activate the 9C FSC Code into Head Unit, then VO Code Head Unit / Combox.
__________________

- 2011 535i M-Sport (Born 10/10) - AW/BLK/DW - /ZMP (w/ARS, EDC, DHP, & AD) /ZPP /ZP2 (w/ZPS & ZPT) /ZCV (w/SCAD) /6FL /6VC
- Mods - M5 343M 20" Forged Wheels / 6WB MFID / 2TB SAT / 4U1 Ceramic / 6NR Apps / PDV 5k Fogs / Rear Fogs / Euro Tail Lights / Cyba Quad Tips
Appreciate 1
      12-15-2013, 03:10 AM   #5
hsk1610
Lieutenant
50
Rep
443
Posts

Drives: 2013 328i xDrive
Join Date: Sep 2013
Location: Chicago, IL

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by shawnsheridan View Post
You would have to add 6NR to your VO, write VO to car, Import and Activate the 9C FSC Code into Head Unit, then VO Code Head Unit / Combox.
I've added 6NR to the VO, imported and activated the FSC Code. Can you tell me what is involved in VO coding the Head Unit/ Combox? Is is editing the FDL using the CAFD file and adding the following?

A4A_REMOTE_APPS = aktiv - Adds "Apps" under Main Menu = > Connected Drive with Sub Menu BMW Apps (Facebook, Twitter, Web Radio). If 6NR is in the VO, or enabling this with no valid 6NR FSC Code, it will override CONNECTED_DRIVE = aktiv setting and ConnectedDrive on Main Menu will revert back to BMW Assist.

Where do I find the listing for the A4A_Remote_Apps?
Appreciate 0
      12-15-2013, 05:10 AM   #6
shawnsheridan
Lieutenant General
shawnsheridan's Avatar
United_States
1516
Rep
14,241
Posts

Drives: 2011 535i M-Sport
Join Date: Feb 2010
Location: Houston, TX

iTrader: (0)

Garage List
Quote:
Originally Posted by hsk1610 View Post
I've added 6NR to the VO, imported and activated the FSC Code. Can you tell me what is involved in VO coding the Head Unit/ Combox? Is is editing the FDL using the CAFD file and adding the following?

A4A_REMOTE_APPS = aktiv - Adds "Apps" under Main Menu = > Connected Drive with Sub Menu BMW Apps (Facebook, Twitter, Web Radio). If 6NR is in the VO, or enabling this with no valid 6NR FSC Code, it will override CONNECTED_DRIVE = aktiv setting and ConnectedDrive on Main Menu will revert back to BMW Assist.

Where do I find the listing for the A4A_Remote_Apps?
VO Code:

Connect => Read FA (VO) => Activate FA (VO) => Read SVT (VCM) => Right-Click on ECU (the ECU itself not the underlying CAFD) => Select CODE.
__________________

- 2011 535i M-Sport (Born 10/10) - AW/BLK/DW - /ZMP (w/ARS, EDC, DHP, & AD) /ZPP /ZP2 (w/ZPS & ZPT) /ZCV (w/SCAD) /6FL /6VC
- Mods - M5 343M 20" Forged Wheels / 6WB MFID / 2TB SAT / 4U1 Ceramic / 6NR Apps / PDV 5k Fogs / Rear Fogs / Euro Tail Lights / Cyba Quad Tips
Appreciate 0
      12-15-2013, 07:10 AM   #7
hsk1610
Lieutenant
50
Rep
443
Posts

Drives: 2013 328i xDrive
Join Date: Sep 2013
Location: Chicago, IL

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by shawnsheridan View Post
VO Code:

Connect => Read FA (VO) => Activate FA (VO) => Read SVT (VCM) => Right-Click on ECU (the ECU itself not the underlying CAFD) => Select CODE.
Shawn, then is that the end of the process after I click CODE or do I still need to go find the CIC HU and Combox and edit additional options?
Appreciate 0
      12-15-2013, 07:21 AM   #8
shawnsheridan
Lieutenant General
shawnsheridan's Avatar
United_States
1516
Rep
14,241
Posts

Drives: 2011 535i M-Sport
Join Date: Feb 2010
Location: Houston, TX

iTrader: (0)

Garage List
Quote:
Originally Posted by hsk1610 View Post
Shawn, then is that the end of the process after I click CODE or do I still need to go find the CIC HU and Combox and edit additional options?
That's it. The benefit of VO Coding is that based on the option codes in the VO, it automatically makes all the required FDL Code changes needed to support those options.
__________________

- 2011 535i M-Sport (Born 10/10) - AW/BLK/DW - /ZMP (w/ARS, EDC, DHP, & AD) /ZPP /ZP2 (w/ZPS & ZPT) /ZCV (w/SCAD) /6FL /6VC
- Mods - M5 343M 20" Forged Wheels / 6WB MFID / 2TB SAT / 4U1 Ceramic / 6NR Apps / PDV 5k Fogs / Rear Fogs / Euro Tail Lights / Cyba Quad Tips
Appreciate 0
      12-15-2013, 11:33 AM   #9
hsk1610
Lieutenant
50
Rep
443
Posts

Drives: 2013 328i xDrive
Join Date: Sep 2013
Location: Chicago, IL

iTrader: (0)

Thank you for your assistance, Shawn.
Appreciate 0
      12-16-2013, 09:48 AM   #10
hsk1610
Lieutenant
50
Rep
443
Posts

Drives: 2013 328i xDrive
Join Date: Sep 2013
Location: Chicago, IL

iTrader: (0)

Coded the ECU as instructed but had two errors and now I have the drivetrain malfunction and fuel system malfunction indicators on. How do I clear these or do I need to visit the dealer?
Appreciate 0
      12-16-2013, 12:25 PM   #11
shawnsheridan
Lieutenant General
shawnsheridan's Avatar
United_States
1516
Rep
14,241
Posts

Drives: 2011 535i M-Sport
Join Date: Feb 2010
Location: Houston, TX

iTrader: (0)

Garage List
Quote:
Originally Posted by hsk1610 View Post
Coded the ECU as instructed but had two errors and now I have the drivetrain malfunction and fuel system malfunction indicators on. How do I clear these or do I need to visit the dealer?
VO Coding the Head Unit and Combox should not produce any errors, so I am not sure what happended.

You can try clearing them with Tool32:

Assuming the fault condition no longer exists, to clear the fault code.

1) Launch C:\EDIABAS\Bin\TOOL32.EXE
2) Hit F3
3) Load C:\EDIABAS\Ecu\F01.PRG
4) In the "Select Job: F01" window, select FS_LOESCHEN_FUNKTIONAL
5) Hit F5
6) "Results" window should show "JOB_STATUS = OKAY"

Hopefully, Problem Solved.

Note: fs_lesen_funktional only read fault codes, FS_LOESCHEN_FUNKTIONAL will delete it.
__________________

- 2011 535i M-Sport (Born 10/10) - AW/BLK/DW - /ZMP (w/ARS, EDC, DHP, & AD) /ZPP /ZP2 (w/ZPS & ZPT) /ZCV (w/SCAD) /6FL /6VC
- Mods - M5 343M 20" Forged Wheels / 6WB MFID / 2TB SAT / 4U1 Ceramic / 6NR Apps / PDV 5k Fogs / Rear Fogs / Euro Tail Lights / Cyba Quad Tips
Appreciate 0
      12-17-2013, 12:35 AM   #12
hsk1610
Lieutenant
50
Rep
443
Posts

Drives: 2013 328i xDrive
Join Date: Sep 2013
Location: Chicago, IL

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by shawnsheridan View Post
VO Coding the Head Unit and Combox should not produce any errors, so I am not sure what happended.

You can try clearing them with Tool32:

Assuming the fault condition no longer exists, to clear the fault code.

1) Launch C:\EDIABAS\Bin\TOOL32.EXE
2) Hit F3
3) Load C:\EDIABAS\Ecu\F01.PRG
4) In the "Select Job: F01" window, select FS_LOESCHEN_FUNKTIONAL
5) Hit F5
6) "Results" window should show "JOB_STATUS = OKAY"

Hopefully, Problem Solved.

Note: fs_lesen_funktional only read fault codes, FS_LOESCHEN_FUNKTIONAL will delete it.
Recoded the ECU and this time the coding worked without any errors and now I have BMW Apps showing under ConnectedDrive menu.

Unfortunately, the drivetrain malfunction would not go out. I guess it was a fluke that the malfunction happened as I was coding it. The car is at the dealer now.
Appreciate 0
      12-17-2013, 01:00 AM   #13
shawnsheridan
Lieutenant General
shawnsheridan's Avatar
United_States
1516
Rep
14,241
Posts

Drives: 2011 535i M-Sport
Join Date: Feb 2010
Location: Houston, TX

iTrader: (0)

Garage List
Quote:
Originally Posted by hsk1610 View Post
Recoded the ECU and this time the coding worked without any errors and now I have BMW Apps showing under ConnectedDrive menu.

Unfortunately, the drivetrain malfunction would not go out. I guess it was a fluke that the malfunction happened as I was coding it. The car is at the dealer now.
Weird.
__________________

- 2011 535i M-Sport (Born 10/10) - AW/BLK/DW - /ZMP (w/ARS, EDC, DHP, & AD) /ZPP /ZP2 (w/ZPS & ZPT) /ZCV (w/SCAD) /6FL /6VC
- Mods - M5 343M 20" Forged Wheels / 6WB MFID / 2TB SAT / 4U1 Ceramic / 6NR Apps / PDV 5k Fogs / Rear Fogs / Euro Tail Lights / Cyba Quad Tips
Appreciate 0
      02-11-2014, 02:00 AM   #14
chizi
Private
chizi's Avatar
United Arab Emirates
1
Rep
81
Posts

Drives: BMW M5 2012 Hamann
Join Date: Jul 2013
Location: United Arab Emirates

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by shawnsheridan View Post
Weird.
hi yoda what are the step by step instructions to do this im a little confused im trying to code my f10 2012 to make the bmw apps work
Appreciate 0
      02-11-2014, 07:42 AM   #15
shawnsheridan
Lieutenant General
shawnsheridan's Avatar
United_States
1516
Rep
14,241
Posts

Drives: 2011 535i M-Sport
Join Date: Feb 2010
Location: Houston, TX

iTrader: (0)

Garage List
Quote:
Originally Posted by chizi View Post
hi yoda what are the step by step instructions to do this im a little confused im trying to code my f10 2012 to make the bmw apps work
You just add 6NR to your FA and for CIC VO Code HU_CIC & CMB_MEDIA, or for NBT VO Code just HU_NBT.

But BMW Apps requires a 9C FSC Enabling Code issued by BMW AG for your VIN be imported and Activated in the head unit fist. Do you have the FSC Code?
__________________

- 2011 535i M-Sport (Born 10/10) - AW/BLK/DW - /ZMP (w/ARS, EDC, DHP, & AD) /ZPP /ZP2 (w/ZPS & ZPT) /ZCV (w/SCAD) /6FL /6VC
- Mods - M5 343M 20" Forged Wheels / 6WB MFID / 2TB SAT / 4U1 Ceramic / 6NR Apps / PDV 5k Fogs / Rear Fogs / Euro Tail Lights / Cyba Quad Tips
Appreciate 0
      02-11-2014, 09:16 AM   #16
chizi
Private
chizi's Avatar
United Arab Emirates
1
Rep
81
Posts

Drives: BMW M5 2012 Hamann
Join Date: Jul 2013
Location: United Arab Emirates

iTrader: (0)

No I don't have a code
Appreciate 0
      08-14-2014, 08:26 AM   #17
todor
New Member
0
Rep
8
Posts

Drives: E46 M3
Join Date: Jul 2014
Location: Seattle, WA & Bulgaria

iTrader: (0)

How does one find that FSC code? Does BMW sell them or something? If they do, I'm sure they'll do the coding for you as part of the purchase... so what's the use case for doing this yourself?

(sorry, I know it's an old thread, but it's a related question)
Appreciate 0
      08-14-2014, 12:02 PM   #18
shawnsheridan
Lieutenant General
shawnsheridan's Avatar
United_States
1516
Rep
14,241
Posts

Drives: 2011 535i M-Sport
Join Date: Feb 2010
Location: Houston, TX

iTrader: (0)

Garage List
Quote:
Originally Posted by todor View Post
How does one find that FSC code? Does BMW sell them or something? If they do, I'm sure they'll do the coding for you as part of the purchase... so what's the use case for doing this yourself?

(sorry, I know it's an old thread, but it's a related question)
BMW may, or may not sell you a "6NR BMW Apps Retrofit". It depends really on the car's build date and equipment. If they do, and they performed the official retrofit, they would program (not code) the car accordingly. You of course will pay considerably more to have them do it then if you did the work yourself.

And in cases where you cannot get official "6NR BMW Apps Retrofit", you can usually obtain the FSC Code from various sellers, and perform an "unofficial "6NR BMW Apps Retrofit".

So, you do it yourself to either save money, or out of necessity when you can't get an official "6NR BMW Apps Retrofit".
__________________

- 2011 535i M-Sport (Born 10/10) - AW/BLK/DW - /ZMP (w/ARS, EDC, DHP, & AD) /ZPP /ZP2 (w/ZPS & ZPT) /ZCV (w/SCAD) /6FL /6VC
- Mods - M5 343M 20" Forged Wheels / 6WB MFID / 2TB SAT / 4U1 Ceramic / 6NR Apps / PDV 5k Fogs / Rear Fogs / Euro Tail Lights / Cyba Quad Tips
Appreciate 2
      08-18-2014, 02:19 AM   #19
radair
Private
radair's Avatar
Austria
12
Rep
89
Posts

Drives: F31 318d Touring
Join Date: Jul 2014
Location: Austria

iTrader: (0)

Hi Shawn, is it also possible to activate 6NR BMW Apps for HU_Entry & CMB_MEDIA?
I didn't find any information about that in the net.

Greetings
Roland
Appreciate 0
      08-18-2014, 02:40 AM   #20
kitster
Major
United Kingdom
164
Rep
1,316
Posts

Drives: F31 320d M Sport
Join Date: Oct 2012
Location: London, UK

iTrader: (0)

You need ProNav for 6NR
Appreciate 0
      08-18-2014, 06:39 AM   #21
shawnsheridan
Lieutenant General
shawnsheridan's Avatar
United_States
1516
Rep
14,241
Posts

Drives: 2011 535i M-Sport
Join Date: Feb 2010
Location: Houston, TX

iTrader: (0)

Garage List
Quote:
Originally Posted by radair View Post
Hi Shawn, is it also possible to activate 6NR BMW Apps for HU_Entry & CMB_MEDIA?
I didn't find any information about that in the net.

Greetings
Roland
Kitster is correct. You need 609 Nav Pro in order to have 6NR Apps.
__________________

- 2011 535i M-Sport (Born 10/10) - AW/BLK/DW - /ZMP (w/ARS, EDC, DHP, & AD) /ZPP /ZP2 (w/ZPS & ZPT) /ZCV (w/SCAD) /6FL /6VC
- Mods - M5 343M 20" Forged Wheels / 6WB MFID / 2TB SAT / 4U1 Ceramic / 6NR Apps / PDV 5k Fogs / Rear Fogs / Euro Tail Lights / Cyba Quad Tips
Appreciate 0
      08-18-2014, 09:37 AM   #22
steve@codemybimmer
BimmerPost Supporting Vendor
steve@codemybimmer's Avatar
Canada
178
Rep
1,558
Posts


Drives: 2016 M235i xDrive Cabriolet
Join Date: Apr 2010
Location: Toronto, ON

iTrader: (0)

Garage List
Have any of you guys gone back to the dealer for a software update after importing an activating the 6NR FSC code?

I know from factory, a CIC equipped F30 with 6NR would have 6NF and 6NL as their Bluetooth option. Will there be any conflicts with 6NH and 6NR written to the FA on VCM?
__________________
Codemybimmer
USA Toll Free: +1(866)480-8094 Canada: +1(416)833-4921 (9:00am - 7:00pm) EST info@codemybimmer.ca;.;www.codemybimmer.ca
Competitive pricing on Enhanced Bluetooth, Sirius XM, Backup Cameras as well as NBT and NBT EVO Retrofits
Appreciate 0
Post Reply

Bookmarks

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off


All times are GMT -4. The time now is 01:31 PM.




f30post
Powered by vBulletin® Version 3.7.0
Copyright ©2000 - 2017, Jelsoft Enterprises Ltd.
1Addicts.com, BIMMERPOST.com, E90Post.com, F30Post.com, M3Post.com, ZPost.com, 5Post.com, 6Post.com, 7Post.com, XBimmers.com logo and trademark are properties of BIMMERPOST