F30POST
F30POST
2012-2015 BMW 3-Series and 4-Series Forum
BMW Garage BMW Meets Register Search Today's Posts Mark Forums Read
BMW 3-Series and 4-Series Forum (F30 / F32) | F30POST > Technical Forums > N55 Turbo Engine / Drivetrain / Exhaust Modifications > HELP! Drivetrain Malfunction after dealer visit
European Auto Source
Post Reply
 
Thread Tools Search this Thread
      10-03-2017, 12:48 PM   #1
GatorF30
Private First Class
35
Rep
121
Posts

Drives: EBII F30
Join Date: Nov 2016
Location: Florida

iTrader: (1)

HELP! Drivetrain Malfunction after dealer visit

Brought my car into the dealer to get a couple trim pieces replaced. Upon pick up, I noticed the OBD2 Plug for the JB4 was undone. No biggy, I plugged it back in and started the car.

...Immediately, I get a Drivetrain Malfunction light. It goes away, I start driving. In the 3 mile commute, the Drivetrain Malfunction notice came on 5 times. Even after I turned off the JB4 tune via the turn-stalk control.

Any idea what they could have done? Would driving it with the OBD2 plug undone cause an issue?
Appreciate 0
      10-03-2017, 01:03 PM   #2
swreefkeeper
Second Lieutenant
swreefkeeper's Avatar
United_States
16
Rep
297
Posts

Drives: F30 335i FBO
Join Date: Mar 2013
Location: Tampa, FL

iTrader: (10)

Garage List
I know I have got a drivetrain malfunction error when first starting the car up after installing JB4. You need to see what is causing the issue.

Might be worth it to completely remove JB4 and drive and see if it persists. If not re-install and see if it comes back. In future I would remove JB4 before any dealer visit. Just in case they update software, etc.
__________________
2013 F30 335i /// Glacier Silver Metallic /// Coral Red
ZSL // ZPP // ZDA // ZPK // ZLP // ZTP // 2TB // Various Coding
Velgen VMB5 19x9 19x10.5 // Motorsport Hardware Stud Conversion
JB4 & Connect // ER DP // ER Comp FMIC // ER CP // MPE // AFE Intake

Retired: '11 E90 328i Space Gray
Appreciate 0
      10-03-2017, 01:10 PM   #3
Seba77W
Enlisted Member
Seba77W's Avatar
9
Rep
39
Posts

Drives: BMW 435i Xdrive Coupe
Join Date: Mar 2017
Location: Chicago IL

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by swreefkeeper View Post
I know I have got a drivetrain malfunction error when first starting the car up after installing JB4. You need to see what is causing the issue.

Might be worth it to completely remove JB4 and drive and see if it persists. If not re-install and see if it comes back. In future I would remove JB4 before any dealer visit. Just in case they update software, etc.
Did you find out what was causing your issue?
Appreciate 0
      10-03-2017, 03:38 PM   #4
swreefkeeper
Second Lieutenant
swreefkeeper's Avatar
United_States
16
Rep
297
Posts

Drives: F30 335i FBO
Join Date: Mar 2013
Location: Tampa, FL

iTrader: (10)

Garage List
Quote:
Originally Posted by Seba77W View Post
Quote:
Originally Posted by swreefkeeper View Post
I know I have got a drivetrain malfunction error when first starting the car up after installing JB4. You need to see what is causing the issue.

Might be worth it to completely remove JB4 and drive and see if it persists. If not re-install and see if it comes back. In future I would remove JB4 before any dealer visit. Just in case they update software, etc.
Did you find out what was causing your issue?
It's a common issue when you first drive the car after disconnecting the battery and installing jb4. It happens when I install it at first sometimes.
__________________
2013 F30 335i /// Glacier Silver Metallic /// Coral Red
ZSL // ZPP // ZDA // ZPK // ZLP // ZTP // 2TB // Various Coding
Velgen VMB5 19x9 19x10.5 // Motorsport Hardware Stud Conversion
JB4 & Connect // ER DP // ER Comp FMIC // ER CP // MPE // AFE Intake

Retired: '11 E90 328i Space Gray
Appreciate 1
      10-03-2017, 04:24 PM   #5
Seba77W
Enlisted Member
Seba77W's Avatar
9
Rep
39
Posts

Drives: BMW 435i Xdrive Coupe
Join Date: Mar 2017
Location: Chicago IL

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by swreefkeeper View Post
Quote:
Originally Posted by Seba77W View Post
Quote:
Originally Posted by swreefkeeper View Post
I know I have got a drivetrain malfunction error when first starting the car up after installing JB4. You need to see what is causing the issue.

Might be worth it to completely remove JB4 and drive and see if it persists. If not re-install and see if it comes back. In future I would remove JB4 before any dealer visit. Just in case they update software, etc.
Did you find out what was causing your issue?
It's a common issue when you first drive the car after disconnecting the battery and installing jb4. It happens when I install it at first sometimes.
Ok. So does it go away on its own? Without any further action required ?
Appreciate 0
      10-03-2017, 04:28 PM   #6
GatorF30
Private First Class
35
Rep
121
Posts

Drives: EBII F30
Join Date: Nov 2016
Location: Florida

iTrader: (1)

119002 rail pressure sensor short circuit

101f01 throttle valve opening angle intake pipe absolute pressure comparison too low
Appreciate 0
      10-03-2017, 04:35 PM   #7
jgoens
Brigadier General
jgoens's Avatar
2049
Rep
4,305
Posts

Drives: 2013 335i msport
Join Date: Nov 2014
Location: San Mateo, CA

iTrader: (0)

As said, DT malfunction will pop up when battery is disconnected and for random reason from time to time, but you seem to have an issue. I would check all the connections in case they made one loose. What was the car in for?
__________________
2013 335i Msport Black sapphire/Coral red. JB4. VRSF DP, ER CP Various codings.
Last car: 2011 335i Msport. JB4. Vrsf CP
Appreciate 0
      10-03-2017, 04:44 PM   #8
GatorF30
Private First Class
35
Rep
121
Posts

Drives: EBII F30
Join Date: Nov 2016
Location: Florida

iTrader: (1)

Quote:
Originally Posted by jgoens View Post
As said, DT malfunction will pop up when battery is disconnected and for random reason from time to time, but you seem to have an issue. I would check all the connections in case they made one loose. What was the car in for?
Just to have trim pieces replaced. When I got the car back, they had disconnected the OBD2 plug for the JB4. Wondering if that turned off the system and turned back on when I plugged it back in, effectively doing the same as a battery disconnect?
Appreciate 0
      10-03-2017, 04:56 PM   #9
jgoens
Brigadier General
jgoens's Avatar
2049
Rep
4,305
Posts

Drives: 2013 335i msport
Join Date: Nov 2014
Location: San Mateo, CA

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by GatorF30 View Post
Just to have trim pieces replaced. When I got the car back, they had disconnected the OBD2 plug for the JB4. Wondering if that turned off the system and turned back on when I plugged it back in, effectively doing the same as a battery disconnect?
No it would not. I have taken my car to dealer several times and disconnected the OBDII before. Question is, is why did they disconnect it for trim work? Just to rule out coincidental, check the connections. Worse case, I would take the JB4 off and see if the issue remains and if it does take it back in to them. If it goes away put the tune back on and you will know the variable.
__________________
2013 335i Msport Black sapphire/Coral red. JB4. VRSF DP, ER CP Various codings.
Last car: 2011 335i Msport. JB4. Vrsf CP
Appreciate 1
      10-04-2017, 11:49 AM   #10
swreefkeeper
Second Lieutenant
swreefkeeper's Avatar
United_States
16
Rep
297
Posts

Drives: F30 335i FBO
Join Date: Mar 2013
Location: Tampa, FL

iTrader: (10)

Garage List
Quote:
Originally Posted by jgoens View Post
Quote:
Originally Posted by GatorF30 View Post
Just to have trim pieces replaced. When I got the car back, they had disconnected the OBD2 plug for the JB4. Wondering if that turned off the system and turned back on when I plugged it back in, effectively doing the same as a battery disconnect?
No it would not. I have taken my car to dealer several times and disconnected the OBDII before. Question is, is why did they disconnect it for trim work? Just to rule out coincidental, check the connections. Worse case, I would take the JB4 off and see if the issue remains and if it does take it back in to them. If it goes away put the tune back on and you will know the variable.
+1 my original advice.
__________________
2013 F30 335i /// Glacier Silver Metallic /// Coral Red
ZSL // ZPP // ZDA // ZPK // ZLP // ZTP // 2TB // Various Coding
Velgen VMB5 19x9 19x10.5 // Motorsport Hardware Stud Conversion
JB4 & Connect // ER DP // ER Comp FMIC // ER CP // MPE // AFE Intake

Retired: '11 E90 328i Space Gray
Appreciate 0
      10-04-2017, 02:37 PM   #11
jgoens
Brigadier General
jgoens's Avatar
2049
Rep
4,305
Posts

Drives: 2013 335i msport
Join Date: Nov 2014
Location: San Mateo, CA

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by swreefkeeper View Post
+1 my original advice.
Right. Lets see what he uncovers.
__________________
2013 335i Msport Black sapphire/Coral red. JB4. VRSF DP, ER CP Various codings.
Last car: 2011 335i Msport. JB4. Vrsf CP
Appreciate 0
      10-05-2017, 09:41 AM   #12
Mike@N54Tuning.com
BimmerPost Supporting Vendor
Canada
2673
Rep
54,963
Posts


Drives: 2007 335i, 2015 M3
Join Date: Dec 2008
Location: N54tuning.com

iTrader: (90)

Quote:
Originally Posted by GatorF30 View Post
Brought my car into the dealer to get a couple trim pieces replaced. Upon pick up, I noticed the OBD2 Plug for the JB4 was undone. No biggy, I plugged it back in and started the car.

...Immediately, I get a Drivetrain Malfunction light. It goes away, I start driving. In the 3 mile commute, the Drivetrain Malfunction notice came on 5 times. Even after I turned off the JB4 tune via the turn-stalk control.

Any idea what they could have done? Would driving it with the OBD2 plug undone cause an issue?
With OBD unplugged the JB4 defaults to map1 / stage1 settings. Wouldn't throw a CEL or anything like that.

Mike
__________________

SUMMER SIZZLER SPECIALS - CLICK HERE For ALL CRAZY SALES
N54 Catless Downpipes - 359.00 Shipped!! EVOLUTION RACEWERKS 10% OFF (+ Free Ship) PURE TURBOS - 10% OFF + Free Shipping! JB4s on SALE!! + FREE SHIP
Appreciate 0
      10-06-2017, 10:23 PM   #13
GatorF30
Private First Class
35
Rep
121
Posts

Drives: EBII F30
Join Date: Nov 2016
Location: Florida

iTrader: (1)

Unplugged the flex fuel wiring and returned that part to stock and it seemed to have fixed the problem. I think the Flex Fuel wiring harness is bad.
Appreciate 0
Post Reply

Bookmarks

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off


All times are GMT -4. The time now is 09:59 AM.




f30post
Powered by vBulletin® Version 3.7.0
Copyright ©2000 - 2017, Jelsoft Enterprises Ltd.
1Addicts.com, BIMMERPOST.com, E90Post.com, F30Post.com, M3Post.com, ZPost.com, 5Post.com, 6Post.com, 7Post.com, XBimmers.com logo and trademark are properties of BIMMERPOST