F30POST
F30POST
2012-2015 BMW 3-Series and 4-Series Forum
BMW Garage BMW Meets Register Search Today's Posts Mark Forums Read
BMW 3-Series and 4-Series Forum (F30 / F32) | F30POST > Technical Forums > F30 DIYs and Coding Discussions > BMW F30 3 Series Coding DIY - Code Auto Start Stop, DVD, Folding Mirrors, Etc.
TAG Motorsports
Post Reply
 
Thread Tools Search this Thread
      05-02-2013, 11:32 PM   #3455
Frogman
Lieutenant Colonel
 
Frogman's Avatar
 
Drives: 2012 F30 328i
Join Date: Mar 2012
Location: Southern California

Posts: 1,604
iTrader: (0)

Garage List
2012 F30 328i  [4.63]
Quote:
Originally Posted by kromix View Post
Getting my coding list down, confused about the differences between these Key FOB options:
ASP_BEIKLAPPEN_BEI_KOMFORTSCHLIESSEN and ASP_AUSKLAPPEN_NACH_KOMFORTSCHLIESSEN along with 3053 KOMFORTSCHLIESSUNG_FB are needed to code folding mirrors. KOMFORT_SCHLIESSEN changes the activation delay after pressing the fob or CA.

CAS/3020/ASP_BEIKLAPPEN_B_KOMFORTSCHL IESSEN does not apply to F30's. F30's don't have CAS modules, its all in FEM_BODY.


HU CIC/3000/Macro_fds enables sport mode configuration (drive train/suspension change) in non-sports steering/non-VSS equipped cars where it's not enabled by default.

ICMQL/3000/LCMKOD_B_SPORTLENKUNG enables sport+ mode. I think this is the same as sport mode, but also turns off DTC/DSC.
Frogman is offline   United_States
0
Reply With Quote
      05-02-2013, 11:49 PM   #3456
kromix
Captain
 
Drives: '13 328i F30
Join Date: Jun 2011
Location: Miami, FL

Posts: 643
iTrader: (0)

Garage List
Thanks Frogman!

Need some more help,

So when I check my version I am at F020-13-03-503.

I get an error when trying to read FEM_BODY, and I don't even see HU_CIC on the list?

I'm using ESYS 3.22.5 with 49.1_psdzdata, what do I need to do to be able to code FEM_BODY and see HU_CIC on the list?

I selected F020-13-03-502 from the list when connecting, and coded under BKOMBI the BMW_LOGO M performance from AG to mpm, doesn't seem to have worked, and also ACSM SeatBeltReminder_SBR_beifahrer disabled passenger reminder, but haven't tested yet no passenger to sit there,

Did it do anything wrong or mess anything up since I'm on -503 and selected 502?
kromix is offline   United_States
0
Reply With Quote
      05-02-2013, 11:55 PM   #3457
Frogman
Lieutenant Colonel
 
Frogman's Avatar
 
Drives: 2012 F30 328i
Join Date: Mar 2012
Location: Southern California

Posts: 1,604
iTrader: (0)

Garage List
2012 F30 328i  [4.63]
Quote:
Originally Posted by 10nelyboi View Post
Thanks for the clarification.
If we didnt write a new FA to the car but tell E-sys to use FA files on the disk instead, doesn't this mean that the car now is running on 2 FA files? 1 original from the deal and 1 from our coding session, if so How does the car know which FA files to run from? or Am i going way off topic here
The car will only ever have one FA. We changed the FA in E-sys only and VO coded the ECU's to that temporary FA.

If we knew every single variable that changes when switching from 6NH to 6NK, we could have just manually changed them without changing the FA. We don't, so the easiest and safest way to get the settings changed is to change the FA (temporarily) and VO code HU_CIC and CMB_MEDIA.

As Kon says, the ECU's run from the FDL values, so there is no conflict.


Quote:
Let says if i was to VO code and a new FA to the car (add 614, 615 , 6AL), and when i take it in for an update, the VO won't match their server so what would happen in this case?
The differences in the FA may or may not cause dealer programming to fail. So the safest thing to do is to revert the FA to the original before taking it in.

If the FA matches, FDL coding changes you made will not cause programming to fail because after uploading new firmware, they just VO the modules back to their FDL defaults anyway. That will simply undo any of the FDL changes you made. You can reapply them when you get the car back.

I'd like to know if you FA was actually written when we VO coded your ECUs.

Can you connect your laptop to the car and re-read the FA? Then see if 6NK is there in the SALAPA elements.

I don't think it will be there (it should still be 6NH), but I guess it's possible that VO coding with the updated VO also forced the FA to get written.

We didn't check that when we coded your car; we did everything in one "session".

Please let us know what's there.
Frogman is offline   United_States
0
Reply With Quote
      05-03-2013, 12:01 AM   #3458
shawnsheridan
Brigadier General
 
shawnsheridan's Avatar
 
Drives: 2011 535i M-Sport
Join Date: Feb 2010
Location: Houston, TX

Posts: 3,696
iTrader: (0)

Garage List
Quote:
Originally Posted by raj10800 View Post
Shawn, does this mean that all the VO coding I have done like 6NK, 6AL, etc will need to be removed before giving the car to the dealer for software upgrade or will tye just overwrite everything as per the original VO?
With just the VO option code changes and the original Production Date, and no hardware changes, you should be alright to leave it alone for dealer programming.
__________________

- 2011 535i M-Sport (Born 10/10) - AW/BLK/DW - /ZMP (w/ARS, EDC, DHP, & AD) /ZPP /ZP2 (w/ZPS & ZPT) /ZCV (w/SCAD) /6FL /6VC
- Mods - 2TB SAT / 6WB MFID Cluster / 4U1 Ceramic Controls / 6NR BMW Apps / Rear Fog Lights / Cyba Double Layer Black Chrome Quad Tips
shawnsheridan is online now   United_States
0
Reply With Quote
      05-03-2013, 12:11 AM   #3459
shawnsheridan
Brigadier General
 
shawnsheridan's Avatar
 
Drives: 2011 535i M-Sport
Join Date: Feb 2010
Location: Houston, TX

Posts: 3,696
iTrader: (0)

Garage List
Quote:
Originally Posted by ramonE90-NL View Post
shawnsheridan, it works again!! Now i can code again

The last thing i'm looking for is this http://www.7-forum.com/news/2011/1er...90078278-b.jpg

It should be in the eco menu. I can only see the car on the screen, not this graph
Check for these and set to aktiv:

HU_CIC / ECO_MODE
HU_CIC / EFF_DYN_SPORT_CID
KOMBI / VERBR_HISTORIE_ENABLE
KOMBI / CTR_HSTY_DISP_KI_APPL
__________________

- 2011 535i M-Sport (Born 10/10) - AW/BLK/DW - /ZMP (w/ARS, EDC, DHP, & AD) /ZPP /ZP2 (w/ZPS & ZPT) /ZCV (w/SCAD) /6FL /6VC
- Mods - 2TB SAT / 6WB MFID Cluster / 4U1 Ceramic Controls / 6NR BMW Apps / Rear Fog Lights / Cyba Double Layer Black Chrome Quad Tips
shawnsheridan is online now   United_States
0
Reply With Quote
      05-03-2013, 12:11 AM   #3460
Frogman
Lieutenant Colonel
 
Frogman's Avatar
 
Drives: 2012 F30 328i
Join Date: Mar 2012
Location: Southern California

Posts: 1,604
iTrader: (0)

Garage List
2012 F30 328i  [4.63]
Quote:
Originally Posted by kromix View Post
Thanks Frogman!

Need some more help,

So when I check my version I am at F020-13-03-503.

I get an error when trying to read FEM_BODY, and I don't even see HU_CIC on the list?

I'm using ESYS 3.22.5 with 49.1_psdzdata, what do I need to do to be able to code FEM_BODY and see HU_CIC on the list?

I selected F020-13-03-502 from the list when connecting, and coded under BKOMBI the BMW_LOGO M performance from AG to mpm, doesn't seem to have worked, and also ACSM SeatBeltReminder_SBR_beifahrer disabled passenger reminder, but haven't tested yet no passenger to sit there,

Did it do anything wrong or mess anything up since I'm on -503 and selected 502?
What is the name/number of the FEM_BODY CAFD that failed? It will be something like: cafd_00000794-XXX_XXX_XXX.

My guess is that you need 2.49.2. The easiest way to get it is to PM Shawn.

You won't see HU_CIC unless you have navigation. Without navi, your head unit is called HU_ENTRY. Do you have that?

If you don't have navi, you probably don't have the extended cluster, so changing BMW_LOGO will not have any affect. Is your instantaneous MPG gauge a physical needle, or an LCD image? If it's a needle, you don't have the extended cluster.

I can't tell from your note about the seat belt reminder, did that coding work?
Frogman is offline   United_States
0
Reply With Quote
      05-03-2013, 12:14 AM   #3461
10nelyboi
Private
 
Drives: 2012 - 335I
Join Date: Feb 2013
Location: SoCal

Posts: 94
iTrader: (0)

I will do that this weekend, and let you know. I shouldn't need a token to do it right ?
10nelyboi is offline  
0
Reply With Quote
      05-03-2013, 12:15 AM   #3462
Frogman
Lieutenant Colonel
 
Frogman's Avatar
 
Drives: 2012 F30 328i
Join Date: Mar 2012
Location: Southern California

Posts: 1,604
iTrader: (0)

Garage List
2012 F30 328i  [4.63]
Quote:
Originally Posted by 10nelyboi View Post
I will do that this weekend, and let you know. I shouldn't need a token to do it right ?
Right.
Frogman is offline   United_States
0
Reply With Quote
      05-03-2013, 07:48 AM   #3463
kromix
Captain
 
Drives: '13 328i F30
Join Date: Jun 2011
Location: Miami, FL

Posts: 643
iTrader: (0)

Garage List
How do you code either: Remember last setting or default sport mode ? So I don't have to change from Comfort to Sport everytime?
I can't seem to find it via search.
kromix is offline   United_States
0
Reply With Quote
      05-03-2013, 08:30 AM   #3464
4.8 E70
First Lieutenant
 
Drives: '12 X6 / '13 335 EBII/CR
Join Date: May 2009
Location: Yonkers, NY

Posts: 304
iTrader: (1)

Has anyone had the issue where they are unable to Read Code Data from HU_CIC ? I keep getting the 'CADF not found' message when I right click on the green file under HU_CIC folder. I was able to code everything else but the modifications that are in the HU_CIC module. Thanks !
4.8 E70 is offline   Montenegro
0
Reply With Quote
      05-03-2013, 09:21 AM   #3465
Frogman
Lieutenant Colonel
 
Frogman's Avatar
 
Drives: 2012 F30 328i
Join Date: Mar 2012
Location: Southern California

Posts: 1,604
iTrader: (0)

Garage List
2012 F30 328i  [4.63]
Quote:
Originally Posted by kromix View Post
How do you code either: Remember last setting or default sport mode ? So I don't have to change from Comfort to Sport everytime?
I can't seem to find it via search.
That's because no one has found a setting to do it yet.
Frogman is offline   United_States
0
Reply With Quote
      05-03-2013, 09:23 AM   #3466
kromix
Captain
 
Drives: '13 328i F30
Join Date: Jun 2011
Location: Miami, FL

Posts: 643
iTrader: (0)

Garage List
Quote:
Originally Posted by Frogman View Post
That's because no one has found a setting to do it yet.
Ahh Crap I thought there was one? So I have to press Sport Mode everytime? Ugh!!!
kromix is offline   United_States
0
Reply With Quote
      05-03-2013, 09:23 AM   #3467
Frogman
Lieutenant Colonel
 
Frogman's Avatar
 
Drives: 2012 F30 328i
Join Date: Mar 2012
Location: Southern California

Posts: 1,604
iTrader: (0)

Garage List
2012 F30 328i  [4.63]
Quote:
Originally Posted by 4.8 E70 View Post
Has anyone had the issue where they are unable to Read Code Data from HU_CIC ? I keep getting the 'CADF not found' message when I right click on the green file under HU_CIC folder. I was able to code everything else but the modifications that are in the HU_CIC module. Thanks !
These kinds of errors occur because your car has newer software than the psdzdata you are using.

What is the I-step version on your car and what version of the psdzdata are you using?
Frogman is offline   United_States
0
Reply With Quote
      05-03-2013, 09:27 AM   #3468
Frogman
Lieutenant Colonel
 
Frogman's Avatar
 
Drives: 2012 F30 328i
Join Date: Mar 2012
Location: Southern California

Posts: 1,604
iTrader: (0)

Garage List
2012 F30 328i  [4.63]
Quote:
Originally Posted by kromix View Post
Ahh Crap I thought there was one? So I have to press Sport Mode everytime? Ugh!!!
It could be worse; I think the UK cars always start in Eco-Pro mode.
Frogman is offline   United_States
0
Reply With Quote
      05-03-2013, 09:32 AM   #3469
4.8 E70
First Lieutenant
 
Drives: '12 X6 / '13 335 EBII/CR
Join Date: May 2009
Location: Yonkers, NY

Posts: 304
iTrader: (1)

Quote:
Originally Posted by Frogman View Post
These kinds of errors occur because your car has newer software than the psdzdata you are using.

What is the I-step version on your car and what version of the psdzdata are you using?
Ahh okay -PSdzdata is 49.1 and I'm not too sure of the I-Step version. It is a 4/2013 build. I assume I have to wait until the the new Psdz version is released ?
4.8 E70 is offline   Montenegro
0
Reply With Quote
      05-03-2013, 09:48 AM   #3470
vithy
Private First Class
 
Drives: 2012 F30 320i
Join Date: Jul 2010
Location: Toronto

Posts: 112
iTrader: (0)

Whats the setting for starting in Eco Pro Mode?
vithy is offline   Canada
0
Reply With Quote
      05-03-2013, 09:50 AM   #3471
Frogman
Lieutenant Colonel
 
Frogman's Avatar
 
Drives: 2012 F30 328i
Join Date: Mar 2012
Location: Southern California

Posts: 1,604
iTrader: (0)

Garage List
2012 F30 328i  [4.63]
Quote:
Originally Posted by 4.8 E70 View Post
Ahh okay -PSdzdata is 49.1 and I'm not too sure of the I-Step version. It is a 4/2013 build. I assume I have to wait until the the new Psdz version is released ?
2.49.2 has been out for a while and it looks like 2.49.3 just came out.

PM Shawn for it.
Frogman is offline   United_States
0
Reply With Quote
      05-03-2013, 09:55 AM   #3472
4.8 E70
First Lieutenant
 
Drives: '12 X6 / '13 335 EBII/CR
Join Date: May 2009
Location: Yonkers, NY

Posts: 304
iTrader: (1)

Quote:
Originally Posted by Frogman View Post
2.49.2 has been out for a while and it looks like 2.49.3 just came out.

PM Shawn for it.
Wow - Thanks so much for the info ! PMing him right now. Hopefully this fixes the problem.
4.8 E70 is offline   Montenegro
0
Reply With Quote
      05-03-2013, 11:12 AM   #3473
shawnsheridan
Brigadier General
 
shawnsheridan's Avatar
 
Drives: 2011 535i M-Sport
Join Date: Feb 2010
Location: Houston, TX

Posts: 3,696
iTrader: (0)

Garage List
Quote:
Originally Posted by vithy View Post
Whats the setting for starting in Eco Pro Mode?
Look for ICM => IcmKod_B_InitEco and set to verbaut.
__________________

- 2011 535i M-Sport (Born 10/10) - AW/BLK/DW - /ZMP (w/ARS, EDC, DHP, & AD) /ZPP /ZP2 (w/ZPS & ZPT) /ZCV (w/SCAD) /6FL /6VC
- Mods - 2TB SAT / 6WB MFID Cluster / 4U1 Ceramic Controls / 6NR BMW Apps / Rear Fog Lights / Cyba Double Layer Black Chrome Quad Tips

Last edited by shawnsheridan; 05-03-2013 at 04:01 PM.
shawnsheridan is online now   United_States
0
Reply With Quote
      05-03-2013, 11:15 AM   #3474
Frogman
Lieutenant Colonel
 
Frogman's Avatar
 
Drives: 2012 F30 328i
Join Date: Mar 2012
Location: Southern California

Posts: 1,604
iTrader: (0)

Garage List
2012 F30 328i  [4.63]
Quote:
Originally Posted by vithy View Post
Whats the setting for starting in Eco Pro Mode?
ICM / 3000 / IcmKod_B_InitEco

switch from nicht verbaut to verbaut.


Some people have stated that this keeps the Check Engine Light (CEL) on. I have not personalty tried this, so you're on your own here.
Frogman is offline   United_States
0
Reply With Quote
      05-03-2013, 12:36 PM   #3475
kromix
Captain
 
Drives: '13 328i F30
Join Date: Jun 2011
Location: Miami, FL

Posts: 643
iTrader: (0)

Garage List
Quote:
Originally Posted by shawnsheridan View Post
Look for ICM => IcmKod_B_InitEco and set to aktiv.
So you can set Eco Pro Mode as the default start option, but can't make it default to Sport Mode?? Damn that sucks!

Oh and I know your busy Shawn, so thank you for all your efforts in helping the coding noobs in advance, but when you can check your PM's, I was requesting the newer data files so I can code on my version

Thanks!!

Check this out by the way, I got my booklet ready for coding!


Last edited by kromix; 05-03-2013 at 01:18 PM.
kromix is offline   United_States
0
Reply With Quote
      05-03-2013, 02:49 PM   #3476
demge01
Private First Class
 
demge01's Avatar
 
Drives: F30 320ed
Join Date: May 2012
Location: United Kingdom

Posts: 145
iTrader: (0)

Garage List
Quote:
Originally Posted by Frogman View Post
It could be worse; I think the UK cars always start in Eco-Pro mode.
Only EfficientDynamics (320ed) models start in ECO thank goodness it is possible to code start in comfort.
demge01 is offline  
0
Reply With Quote
Post Reply

Bookmarks

Tags
3 series coding, 3 series f30, 3 series f30 coding, 3 series f30 forum, 3 series forum, 3-series forum, 5 series f10 coding, ass, ass disable, auto start stop, auto start stop disable, bmw 3 series coding, bmw 3 series f30, bmw 3 series forum, bmw 3-series f30, bmw 3-series forum, bmw 5 series coding, bmw auto start stop disable, bmw auto start stop disabling, bmw coding, bmw coding directions, bmw coding diy, bmw coding instructions, bmw diy, bmw diy forum, bmw f10 coding, bmw f30, bmw f30 3 series, bmw f30 3-series, bmw f30 coding, bmw f30 forum, coding 3 series, coding f30, coding f30 3 series, disable ass, disable auto start stop, disable bmw auto start stop, disabling auto start stop, disabling bmw auto start stop, f10 5 series coding, f10 coding, f30 3 series, f30 3 series coding, f30 3 series forum, f30 3-series, f30 3-series forum, f30 coding, f30 forum, f30 forums

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump


All times are GMT -5. The time now is 08:21 PM.




f30post
Powered by vBulletin® Version 3.7.0
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
1Addicts.com, BIMMERPOST.com, E90Post.com, F30Post.com, M3Post.com, ZPost.com, 5Post.com, 6Post.com, 7Post.com, XBimmers.com logo and trademark are properties of BIMMERPOST