F30POST
F30POST
2012-2015 BMW 3-Series and 4-Series Forum
BMW Garage BMW Meets Register Search Today's Posts Mark Forums Read
BMW 3-Series and 4-Series Forum (F30 / F32) | F30POST > Technical Forums > F30 DIYs and Coding Discussions > BMW F30 3 Series Coding DIY - Code Auto Start Stop, DVD, Folding Mirrors, Etc.
GTB Performance
Post Reply
 
Thread Tools Search this Thread
      06-12-2012, 03:11 PM   #177
demge01
Private First Class
 
demge01's Avatar
 
Drives: F30 320ed
Join Date: May 2012
Location: United Kingdom

Posts: 145
iTrader: (0)

Garage List
Quote:
Originally Posted by svache
Quote:
Originally Posted by demge01 View Post
Hi, I've taken the plunge and have an ENET cable on the way plus I have downloaded the E sys program successfully.
I've tried to start downloading the datafiles but the first one gets half way through and then fails?
I've followed the link in the text file and paid the extra for faster download times.
Any one else?
Could be a glitch in Rapidshare.. I just tried the first file and it downloaded with no problem. Perhaps you could give it another try later today or see if any of the other files show the same problem?

Also, make sure you have enough free space on your hdd.. the total space needed is about 10gb for all files, each file is about 480mb.
No probs on the space on the hdd.
Download manager has done the trick!
Might need some more help on file save location and where to save/copy as I'm not a techie!
Excellent thread this.
demge01 is offline  
0
Reply With Quote
      06-12-2012, 03:26 PM   #178
svache
Lieutenant Colonel
 
svache's Avatar
 
Drives: 2012 F30 328i
Join Date: Jan 2012
Location: Hawaii

Posts: 1,881
iTrader: (0)

Garage List
Quote:
Originally Posted by RASHID007 View Post
I was hoping that to just be able to use the regular white apple cable wouldn't require extra hardware. I do expect that extended Bluetooth would require hardware.
Ahh that's what you want to do. Hmm.. I don't know if this is possible to code, or if there is still some need for the additional hardware. Thing is, the Y cable has a separate output for audio which might indicate that cars without that specific option might have a different connector thingie underneath the armrest than those who do have the option, and then you wouldn't be able to code it.

The only thing I can advise is to try it yourself
__________________
F30 328i Luxury w/ Mojave metallic, beige interior (timeline)


Note: Many PM me for links to the software needed to code. Please note that I do not have download links to this software. Your best bet is using the search function in the coding thread
svache is offline   United_States
0
Reply With Quote
      06-12-2012, 08:41 PM   #179
johntchow
#beastmodeallday
 
Drives: MW F30 335i
Join Date: May 2009
Location: Irvine, CA

Posts: 104
iTrader: (1)

I have to admit, a lot easier than I thought. whoever made the analogy to editing the windows registry is pretty dead on.

There should be a thread detailing each function and what it does. Basically like your cheat sheet but one that the community can add on to....

Now on to our f25 which has the tech package!
__________________
2012 335i ZSL, ZPP, ZPK, ZPS, etc
2012 X3 2.8i ZSP, ZPP, ZTP, ZCV, etc
johntchow is offline   United_States
0
Reply With Quote
      06-12-2012, 09:00 PM   #180
dcshoes23
New Member
 
Drives: 2012 328i
Join Date: May 2007
Location: Mississauga, ON

Posts: 28
iTrader: (0)

Garage List
How long does it normally take for your car to be detected after turning on the car but not the engine? mine doesn't seem to get detected but the lights flash on my network port. Windows says the network cable is unplugged. Any suggestions?
dcshoes23 is offline   Canada
0
Reply With Quote
      06-12-2012, 09:06 PM   #181
Raspartan
Captain
 
Drives: F30 335i
Join Date: Oct 2011
Location: Toronto

Posts: 693
iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by dcshoes23 View Post
How long does it normally take for your car to be detected after turning on the car but not the engine? mine doesn't seem to get detected but the lights flash on my network port. Windows says the network cable is unplugged. Any suggestions?
Very quickly in my experience. No more than a few seconds. Bad cable?

One thing I did when I built my cable was to pull out the trusty multimeter and test each pin and also the resistor.
Raspartan is offline   Canada
0
Reply With Quote
      06-12-2012, 09:13 PM   #182
svache
Lieutenant Colonel
 
svache's Avatar
 
Drives: 2012 F30 328i
Join Date: Jan 2012
Location: Hawaii

Posts: 1,881
iTrader: (0)

Garage List
Yeah making a connection shouldn't take any longer than 30 seconds max, usually faster. I agree with Raspartan, it might be worth it to check the cable
__________________
F30 328i Luxury w/ Mojave metallic, beige interior (timeline)


Note: Many PM me for links to the software needed to code. Please note that I do not have download links to this software. Your best bet is using the search function in the coding thread
svache is offline   United_States
0
Reply With Quote
      06-12-2012, 09:35 PM   #183
dcshoes23
New Member
 
Drives: 2012 328i
Join Date: May 2007
Location: Mississauga, ON

Posts: 28
iTrader: (0)

Garage List
checked the cable, seems fine, resistor is reading 503 Ohms, is that fine? I'm thinking it''s a problem with the laptop i'm using, it's my work one and they have a bunch a crap that takes over the network interface for vpn and what not. Going to try with a mac laptop and if that fails, I'll need an extension cord for my old laptop that can't hold a charge anymore.
dcshoes23 is offline   Canada
0
Reply With Quote
      06-12-2012, 09:45 PM   #184
Silver F30
New Member
 
Silver F30's Avatar
 
Drives: F30 Sportline
Join Date: Jun 2012
Location: Washington DC

Posts: 18
iTrader: (0)

Hello all. I have a F30 Sport with a 6 spd. I work in the service department at a BMW dealer. I have access to the coding cable that the techs use. They don't want to help me with much because they are afraid of losing their jobs. I am about ready to start coding after almost a week of downloading the files from rapidshare. But here is a question. I am a little unclear as to what to do with the .rar's. When I unpack them I get an error every file is this normal? Again a step by step guide for what to do with these psdzdata files would be AWESOME! I'll let you guys know how easy this is with the dealers cable.
Silver F30 is offline  
0
Reply With Quote
      06-12-2012, 09:49 PM   #185
johntchow
#beastmodeallday
 
Drives: MW F30 335i
Join Date: May 2009
Location: Irvine, CA

Posts: 104
iTrader: (1)

Quote:
Originally Posted by dcshoes23 View Post
checked the cable, seems fine, resistor is reading 503 Ohms, is that fine? I'm thinking it''s a problem with the laptop i'm using, it's my work one and they have a bunch a crap that takes over the network interface for vpn and what not. Going to try with a mac laptop and if that fails, I'll need an extension cord for my old laptop that can't hold a charge anymore.
ive got a lenovo and i make sure to disable wireless first. lenovos have a network manager that depending on configuration will only allow one wired or wireless adapter to work at a time.

but yeah, my connection only takes a few seconds to connect to my laptop
__________________
2012 335i ZSL, ZPP, ZPK, ZPS, etc
2012 X3 2.8i ZSP, ZPP, ZTP, ZCV, etc
johntchow is offline   United_States
0
Reply With Quote
      06-12-2012, 09:50 PM   #186
johntchow
#beastmodeallday
 
Drives: MW F30 335i
Join Date: May 2009
Location: Irvine, CA

Posts: 104
iTrader: (1)

Quote:
Originally Posted by Silver F30 View Post
Hello all. I have a F30 Sport with a 6 spd. I work in the service department at a BMW dealer. I have access to the coding cable that the techs use. They don't want to help me with much because they are afraid of losing their jobs. I am about ready to start coding after almost a week of downloading the files from rapidshare. But here is a question. I am a little unclear as to what to do with the .rar's. When I unpack them I get an error every file is this normal? Again a step by step guide for what to do with these psdzdata files would be AWESOME! I'll let you guys know how easy this is with the dealers cable.
make sure to have all the rars downloaded first and in the same folder. when you unpack the first one it looks for the second and so on in the sequence. so you need them all downloaded first. once it unpacks them all it will put the files/folders together the way they need to be.
__________________
2012 335i ZSL, ZPP, ZPK, ZPS, etc
2012 X3 2.8i ZSP, ZPP, ZTP, ZCV, etc
johntchow is offline   United_States
0
Reply With Quote
      06-13-2012, 12:46 AM   #187
Raspartan
Captain
 
Drives: F30 335i
Join Date: Oct 2011
Location: Toronto

Posts: 693
iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by dcshoes23 View Post
checked the cable, seems fine, resistor is reading 503 Ohms, is that fine? I'm thinking it''s a problem with the laptop i'm using, it's my work one and they have a bunch a crap that takes over the network interface for vpn and what not. Going to try with a mac laptop and if that fails, I'll need an extension cord for my old laptop that can't hold a charge anymore.
I get pretty close to 511 oms (510/512) in both cables that I ended up building, but I think 503 should be fine for this. As far as I know the car connection is TCP/IP so you're probably right about the network adapter configuration on the laptop end.
Raspartan is offline   Canada
0
Reply With Quote
      06-13-2012, 01:54 PM   #188
dcshoes23
New Member
 
Drives: 2012 328i
Join Date: May 2007
Location: Mississauga, ON

Posts: 28
iTrader: (0)

Garage List
Quote:
Originally Posted by Raspartan View Post
I get pretty close to 511 oms (510/512) in both cables that I ended up building, but I think 503 should be fine for this. As far as I know the car connection is TCP/IP so you're probably right about the network adapter configuration on the laptop end.
Ya, it was the laptop, tried another one and it worked right away. Thanks everyone for your help!
dcshoes23 is offline   Canada
0
Reply With Quote
      06-13-2012, 04:02 PM   #189
svache
Lieutenant Colonel
 
svache's Avatar
 
Drives: 2012 F30 328i
Join Date: Jan 2012
Location: Hawaii

Posts: 1,881
iTrader: (0)

Garage List
btw guys, if you discover new things, or changed some things, that I didn't put in the cheat sheet yet, please list them here (together with the values and where the options are located) so I can add them to the cheat sheet, thanks
__________________
F30 328i Luxury w/ Mojave metallic, beige interior (timeline)


Note: Many PM me for links to the software needed to code. Please note that I do not have download links to this software. Your best bet is using the search function in the coding thread
svache is offline   United_States
0
Reply With Quote
      06-13-2012, 11:06 PM   #190
Raspartan
Captain
 
Drives: F30 335i
Join Date: Oct 2011
Location: Toronto

Posts: 693
iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by svache View Post
btw guys, if you discover new things, or changed some things, that I didn't put in the cheat sheet yet, please list them here (together with the values and where the options are located) so I can add them to the cheat sheet, thanks
Coded some additional traffic info settings today in an attempt to get the traffic to show up. We'll see tomorrow.
Raspartan is offline   Canada
0
Reply With Quote
      06-14-2012, 04:04 AM   #191
svache
Lieutenant Colonel
 
svache's Avatar
 
Drives: 2012 F30 328i
Join Date: Jan 2012
Location: Hawaii

Posts: 1,881
iTrader: (0)

Garage List
Btw, for those who were interested in having their E series coded, please see this thread: http://www.e90post.com/forums/showthread.php?t=451145 and in particular, this post: http://www.e90post.com/forums/showpo...8&postcount=15
__________________
F30 328i Luxury w/ Mojave metallic, beige interior (timeline)


Note: Many PM me for links to the software needed to code. Please note that I do not have download links to this software. Your best bet is using the search function in the coding thread
svache is offline   United_States
0
Reply With Quote
      06-14-2012, 04:17 AM   #192
CasZy NL
Private First Class
 
CasZy NL's Avatar
 
Drives: M3 | 335i | X5 | Z1
Join Date: Feb 2012
Location: Netherlands

Posts: 171
iTrader: (0)

Garage List
2005 BMW M3  [5.00]
2012 BMW 335i  [4.50]
2008 BMW X5 35d  [5.00]
1991 BMW Z1  [5.00]
I think all of this is amazing! BMW dealers should offer the change of these preferences themselves! Will definately ask my Amsterdam dealer, however their response is probably NO....

Anyway, good work!!
CasZy NL is offline   Netherlands
0
Reply With Quote
      06-14-2012, 05:52 PM   #193
08bmw128i
Private First Class
 
Drives: 2013 X3 35i XDrive
Join Date: Jun 2008
Location: Lincoln Rhode Island

Posts: 152
iTrader: (2)

F10

Would anyone know how to code the rear camera to stay on when you activate it while driving? I have a 2012 f10 and would love this feature.
08bmw128i is offline   United_States
0
Reply With Quote
      06-14-2012, 07:43 PM   #194
rayseng
New Member
 
Drives: F10 M5
Join Date: Dec 2011
Location: singapore

Posts: 5
iTrader: (0)

traffic infro

Quote:
Originally Posted by Raspartan View Post
Coded some additional traffic info settings today in an attempt to get the traffic to show up. We'll see tomorrow.
Hi, how's your coding for traffic info?
rayseng is offline  
0
Reply With Quote
      06-14-2012, 08:15 PM   #195
svache
Lieutenant Colonel
 
svache's Avatar
 
Drives: 2012 F30 328i
Join Date: Jan 2012
Location: Hawaii

Posts: 1,881
iTrader: (0)

Garage List
Quote:
Originally Posted by 08bmw128i View Post
Would anyone know how to code the rear camera to stay on when you activate it while driving? I have a 2012 f10 and would love this feature.
Here ya go:

PDC -> 3009 -> V_SCHWELLE_1 -> Werte = FF (max speed to disable top camera view, default 24)
PDC -> 3009 -> V_SCHWELLE_2 -> Werte = FF (max speed to disable rear camera view, default 0F)
PDC -> 3009 -> D_SCHWELLE_1 -> Werte = FF (max distance in meters to disable top camera view, default 32)
PDC -> 3009 -> D_SCHWELLE_2 -> Werte = FF (max distance in meters to disable rear camera view, default 0A)

Only downside is with this that the speed cutoff gets disabled but the distance cutoff not. So after about 255 meter or about 0.2 mile, the camera will still shutoff. They haven't found a fix for this yet (I'm unsure if they're actively searching for this, though).
__________________
F30 328i Luxury w/ Mojave metallic, beige interior (timeline)


Note: Many PM me for links to the software needed to code. Please note that I do not have download links to this software. Your best bet is using the search function in the coding thread
svache is offline   United_States
0
Reply With Quote
      06-14-2012, 09:02 PM   #196
Raspartan
Captain
 
Drives: F30 335i
Join Date: Oct 2011
Location: Toronto

Posts: 693
iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by rayseng View Post
Hi, how's your coding for traffic info?
Didn't seem to have any effect but I think I need to test for one more day. Here in Toronto the RDS traffic is only broadcast Monday to Friday 6am - 7pm, so tomorrow is the last day of the week that I can test.
Raspartan is offline   Canada
0
Reply With Quote
      06-15-2012, 06:25 PM   #197
omarliendo
Private First Class
 
Drives: 2012 335i Sport Line - Red
Join Date: May 2012
Location: Atlanta, GA

Posts: 114
iTrader: (0)

Svache, i am looking at the "Installation" file for the E-sys and i need clarification on step 5. I did download all of the 24 "2_46.3_psdzdata.partX" files but now i need to copy the 7 folders that are inside every single one of the 24 "2_46.3_psdzdata.partX" folders into C:\ESysData\psdzdata\ folder?

Am i reading this correctly?
omarliendo is offline   United_States
0
Reply With Quote
      06-15-2012, 07:17 PM   #198
johntchow
#beastmodeallday
 
Drives: MW F30 335i
Join Date: May 2009
Location: Irvine, CA

Posts: 104
iTrader: (1)

Quote:
Originally Posted by topgear66 View Post
Svache, i am looking at the "Installation" file for the E-sys and i need clarification on step 5. I did download all of the 24 "2_46.3_psdzdata.partX" files but now i need to copy the 7 folders that are inside every single one of the 24 "2_46.3_psdzdata.partX" folders into C:\ESysData\psdzdata\ folder?

Am i reading this correctly?
after you extract all 24 rar files it will package together a folder with 7 subfolders. you need to move those 7 subfolder into the C:\ESysData\psdzdata\ folder
__________________
2012 335i ZSL, ZPP, ZPK, ZPS, etc
2012 X3 2.8i ZSP, ZPP, ZTP, ZCV, etc
johntchow is offline   United_States
0
Reply With Quote
Post Reply

Bookmarks

Tags
3 series coding, 3 series f30, 3 series f30 coding, 3 series f30 forum, 3 series forum, 3-series forum, 5 series f10 coding, ass, ass disable, auto start stop, auto start stop disable, bmw 3 series coding, bmw 3 series f30, bmw 3 series forum, bmw 3-series f30, bmw 3-series forum, bmw 5 series coding, bmw auto start stop disable, bmw auto start stop disabling, bmw coding, bmw coding directions, bmw coding diy, bmw coding instructions, bmw diy, bmw diy forum, bmw f10 coding, bmw f30, bmw f30 3 series, bmw f30 3-series, bmw f30 coding, bmw f30 forum, coding 3 series, coding f30, coding f30 3 series, disable ass, disable auto start stop, disable bmw auto start stop, disabling auto start stop, disabling bmw auto start stop, f10 5 series coding, f10 coding, f30 3 series, f30 3 series coding, f30 3 series forum, f30 3-series, f30 3-series forum, f30 coding, f30 forum, f30 forums

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump


All times are GMT -5. The time now is 12:53 AM.




f30post
Powered by vBulletin® Version 3.7.0
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
1Addicts.com, BIMMERPOST.com, E90Post.com, F30Post.com, M3Post.com, ZPost.com, 5Post.com, 6Post.com, 7Post.com, XBimmers.com logo and trademark are properties of BIMMERPOST