F30POST
F30POST
2012-2015 BMW 3-Series and 4-Series Forum
BMW Garage BMW Meets Register Search Today's Posts Mark Forums Read
BMW 3-Series and 4-Series Forum (F30 / F32) | F30POST > Technical Forums > F30 DIYs and Coding Discussions > Upgraded All Modules, Few issues
GetBMWParts
Post Reply
 
Thread Tools Search this Thread
      05-17-2016, 08:37 AM   #1
cryptz
Private First Class
United_States
24
Rep
195
Posts

Drives: 2015 m4
Join Date: Jun 2014
Location: pottstown pa

iTrader: (0)

Upgraded All Modules, Few issues

First much thanks to Shawn for getting me to this point.

my car's ship i-step is F020-14-03-503
the dealer had previously updated me to F020-14-11-505

I flash updated to the most recent version, using psdzdata 58.3

It took a few attempts but every module is updated. If i re-calculate tal it shows no modules needing updating. If i check my i-step version it still shows F020-14-11-505 though and i am not sure why.

i have 2 outstanding issues.

1. The front turn signals do not work. I have read in another forum that the LED lights need to be learned/taught. I am currently downloading rheinogold to try and accomplish this. i do not have that program currently so if there is a way to do it with esys that would be great, otherwise i will persue getting this to work.

2. The airbag light is flashing red but there is no error on the idrive. I am going to try and read/clear codes here in a second but i did try locking with:

1) Click "External Applications" in the left menu.
2) Click "External Application"
3) Double-click "Transmitter"
4) Double-click "ACSM verriegelung_schreiben"


seems that things are a bit more involved then people suggest with the newer cars =)
Appreciate 0
      05-17-2016, 08:56 AM   #2
Polo08816
Lieutenant Colonel
299
Rep
1,726
Posts

Drives: 2014 335i M Sport
Join Date: Sep 2010
Location: MD

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by cryptz View Post
First much thanks to Shawn for getting me to this point.

my car's ship i-step is F020-14-03-503
the dealer had previously updated me to F020-14-11-505

I flash updated to the most recent version, using psdzdata 58.3

It took a few attempts but every module is updated. If i re-calculate tal it shows no modules needing updating. If i check my i-step version it still shows F020-14-11-505 though and i am not sure why.

i have 2 outstanding issues.

1. The front turn signals do not work. I have read in another forum that the LED lights need to be learned/taught. I am currently downloading rheinogold to try and accomplish this. i do not have that program currently so if there is a way to do it with esys that would be great, otherwise i will persue getting this to work.

2. The airbag light is flashing red but there is no error on the idrive. I am going to try and read/clear codes here in a second but i did try locking with:

1) Click "External Applications" in the left menu.
2) Click "External Application"
3) Double-click "Transmitter"
4) Double-click "ACSM verriegelung_schreiben"


seems that things are a bit more involved then people suggest with the newer cars =)
You will likely need an ICOM as well to get coding/flashing to work with ISTA+.
Appreciate 0
      05-17-2016, 09:41 AM   #3
cryptz
Private First Class
United_States
24
Rep
195
Posts

Drives: 2015 m4
Join Date: Jun 2014
Location: pottstown pa

iTrader: (0)

Update.

The airbag issue is cleaned up. I did the following:

Tool32 => ACSM4.prg => steuern_verriegelung_schreiben = control_lock_write

1) Launch C:\EDIABAS\Bin\TOOL32.EXE
2) Hit F3
3) Load C:\EDIABAS\Ecu\ACSM4.prg
4) In the "Select Job: F01" window, select steuern_verriegelung_schreiben (steuern_verriegelung_schreiben = control locking write)
5) Hit F5
6) "Results" window should show "JOB_STATUS = OKAY"


At that point an error about airbag malfunction appeared on iDrive (it had not previsouly)

Once i cleared codes with esys they stayed away. Just down to the turn signals.
Appreciate 0
      05-17-2016, 11:49 AM   #4
f30GTR
Second Lieutenant
f30GTR's Avatar
25
Rep
294
Posts

Drives: 2014 AW F30 335i M-Sport MT
Join Date: Oct 2008
Location: Chicago

iTrader: (1)

Rheingold ISTA+ will resolve all the issues with ENET. Scan the car for faults and run the tests plans for each fault and you will be back in business.
Appreciate 0
      05-17-2016, 01:13 PM   #5
cryptz
Private First Class
United_States
24
Rep
195
Posts

Drives: 2015 m4
Join Date: Jun 2014
Location: pottstown pa

iTrader: (0)

As f30gtr stated i was able to get everything up and running with Rheingold. One remaining item is that the i-step actual version is still the old version. I know all modules have been upgraded and a tal calc shows nothing needed to be done in esys. Is there some place i need to set the i-step value? Since you can upgrade modules piecemeal it seems likely that at some point you have to change this value manually..
Appreciate 0
      05-22-2016, 06:18 AM   #6
aboulfad
Colonel
aboulfad's Avatar
Canada
417
Rep
2,243
Posts

Drives: 2015 M4 MG/SO
Join Date: Mar 2014
Location: MTL, QC

iTrader: (0)

Garage List
2015 BMW M4  [5.00]
Quote:
Originally Posted by cryptz View Post
As f30gtr stated i was able to get everything up and running with Rheingold. One remaining item is that the i-step actual version is still the old version. I know all modules have been upgraded and a tal calc shows nothing needed to be done in esys. Is there some place i need to set the i-step value? Since you can upgrade modules piecemeal it seems likely that at some point you have to change this value manually..
When doing a complete update, you would set Esys Options: "Update VCM and MSM after TAL execution" before flash operation.

Since you haven't done it, you can still change I-step in Esys, "Expert mode > VCM > Master > I-steps < Write". Our resident coding expert says it is not necessary to update it after a full update, but I will still do it if it bothers you.

Last edited by aboulfad; 05-22-2016 at 06:37 AM.
Appreciate 0
      05-22-2016, 09:10 AM   #7
cryptz
Private First Class
United_States
24
Rep
195
Posts

Drives: 2015 m4
Join Date: Jun 2014
Location: pottstown pa

iTrader: (0)

thanks, i did have that option selected, however after hitting the start button in tal processing a box popped up with 3 different i-step version fields. I did not alter any of them, i believe i would have had to manually change the after i-step value manually to the new version for this to have done it on its own. I did change it manually with e-sys as you indicated.
Appreciate 0
Post Reply

Bookmarks

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump


All times are GMT -4. The time now is 08:47 PM.




f30post
f30post
Powered by vBulletin® Version 3.7.0
Copyright ©2000 - 2016, Jelsoft Enterprises Ltd.
1Addicts.com, BIMMERPOST.com, E90Post.com, F30Post.com, M3Post.com, ZPost.com, 5Post.com, 6Post.com, 7Post.com, XBimmers.com logo and trademark are properties of BIMMERPOST