F30POST
F30POST
2012-2015 BMW 3-Series and 4-Series Forum
BMW Garage BMW Meets Register Search Today's Posts Mark Forums Read
BMW 3-Series and 4-Series Forum (F30 / F32) | F30POST > Technical Forums > F30 DIYs and Coding Discussions > BMW retrofit Integrated Navigation for HU_ENTRY
Post Reply
 
Thread Tools Search this Thread
      02-15-2016, 02:47 PM   #1
radair
Private
radair's Avatar
Austria
10
Rep
81
Posts

Drives: F31 318d Touring
Join Date: Jul 2014
Location: Austria

iTrader: (0)

Hi all,

Did anybody already install the new BMW Integrated Navigation solution for the HU_ENTRY (radio professional)?


(sorry, only german)

The installation seems to be quite easy, but the integrated navigation also has to be coded.
Does anybody know what exactly has to be coded? FA or even single parameters?

Greetings
Radair

Last edited by radair; 02-16-2016 at 02:50 PM.
Appreciate 2
      02-16-2016, 01:19 AM   #2
amorak
New Member
0
Rep
13
Posts

Drives: 2013 F30 320i xDrive
Join Date: Jan 2009
Location: Calgary, AB

iTrader: (0)

Really interested in this... Didn't know it was an option!! Any links? Love to knowing you get the coding sorted out
Appreciate 0
      02-16-2016, 12:05 PM   #3
carmo
Private First Class
4
Rep
106
Posts

Drives: 2014 320i xdrive
Join Date: Feb 2015
Location: Montreal, QC

iTrader: (0)

This looks awesome. I hope to get more info soon.
Appreciate 0
      02-19-2016, 06:36 AM   #4
radair
Private
radair's Avatar
Austria
10
Rep
81
Posts

Drives: F31 318d Touring
Join Date: Jul 2014
Location: Austria

iTrader: (0)

Does anybody know how BMW is coding retrofit systems? I assume that it will work the same way for this retrofit navi.
Maybe an other possibility is adding a FA code, but what is the FA code for this integrated Navigation? Does anybody know?

greetings
radair
Appreciate 0
      02-22-2016, 04:57 AM   #5
radair
Private
radair's Avatar
Austria
10
Rep
81
Posts

Drives: F31 318d Touring
Join Date: Jul 2014
Location: Austria

iTrader: (0)

Hi all,

this retrofit solution needs to be HO-Word coded. HO-Word = NAVI

Thanks to shawnsheridan for you support.

I will give a feedback as soon as I have installed the kit.

greetings
radair
Appreciate 0
      02-22-2016, 02:12 PM   #6
danitrescan
New Member
danitrescan's Avatar
Spain
1
Rep
7
Posts

Drives: f32 428i
Join Date: Feb 2015
Location: spain

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by radair
Hi all,

this retrofit solution needs to be HO-Word coded. HO-Word = NAVI

Thanks to shawnsheridan for you support.

I will give a feedback as soon as I have installed the kit.

greetings
radair
One question.
How is the reference number?
Thanks!!
No need fsc code?
Appreciate 0
      02-22-2016, 04:42 PM   #7
963mw
BMW Fanatic
963mw's Avatar
Lebanon
99
Rep
772
Posts

Drives: 435i X-Drive
Join Date: Nov 2014
Location: Beirut

iTrader: (0)

Very very interested in such a thing.
__________________
'14 BMW 435i X-Drive | WeissLicht + Horizon LED | M-Sport | MPE | Xenarc | CG Precision VSC-1
Appreciate 0
      02-23-2016, 10:01 AM   #8
radair
Private
radair's Avatar
Austria
10
Rep
81
Posts

Drives: F31 318d Touring
Join Date: Jul 2014
Location: Austria

iTrader: (0)

http://www.etk.cc/bmw/EN/parts/info/...0420/appliance


Greetings Radair
Appreciate 1
      03-08-2016, 01:35 PM   #9
radair
Private
radair's Avatar
Austria
10
Rep
81
Posts

Drives: F31 318d Touring
Join Date: Jul 2014
Location: Austria

iTrader: (0)

I did it.

Installation was easy and the result is great.
Navigation is very accurate.

I only had issues with coding the HO-Word "Navi" which had no effect at all. So I changed the Mute and ZBE_Low parameters on the HU_ENTRY and it worked also with audio.
Below some pics.

Greetings
Radair
Attached Images
 
Appreciate 0
      03-08-2016, 01:37 PM   #10
radair
Private
radair's Avatar
Austria
10
Rep
81
Posts

Drives: F31 318d Touring
Join Date: Jul 2014
Location: Austria

iTrader: (0)

Pic 2
Attached Images
 
Appreciate 0
      03-08-2016, 01:38 PM   #11
radair
Private
radair's Avatar
Austria
10
Rep
81
Posts

Drives: F31 318d Touring
Join Date: Jul 2014
Location: Austria

iTrader: (0)

Pic 3
Attached Images
 
Appreciate 0
      03-08-2016, 01:39 PM   #12
radair
Private
radair's Avatar
Austria
10
Rep
81
Posts

Drives: F31 318d Touring
Join Date: Jul 2014
Location: Austria

iTrader: (0)

Pic 4
Attached Images
 
Appreciate 0
      03-08-2016, 01:43 PM   #13
tomsab0
Private First Class
4
Rep
171
Posts

Drives: 320xd GT
Join Date: Dec 2014
Location: Europe

iTrader: (0)

The speed Limit Info is very helpful; this feature I am missing on the original BMW navigation system.
Appreciate 0
      03-31-2016, 01:09 AM   #14
BMWApp
New Member
0
Rep
19
Posts

Drives: 2015 BMW 320i
Join Date: Mar 2016
Location: Charlotte, NC

iTrader: (0)

I saw this on the Shop BMW website and was very interested. I live in Charlotte, NC so I called my local BMW dealership to discuss having them install it on my 2015 320i. They weren't aware of the navigation retrofit and after another call to BMW of North America, I was told that this is only available in Europe right now. So for all my North American friends the Shop BMW website is incorrect even though it says the maps are for North America. Just wanted to let everyone know.
Appreciate 0
      03-31-2016, 03:15 AM   #15
Kiernan
Private
3
Rep
84
Posts

Drives: X3 20d M Sport / M4 Coupe
Join Date: Jul 2008
Location: Yorkshire, England

iTrader: (0)

Hi radair, I hope you can help me with a quick question I have with this kit.

I had this installed in my X3 yesterday by my local BMW dealer and it's a really nice addition to the car. However, I find that the navigation voice instructions are simply too quiet - I can hear it if the radio is off, but if your listening to the radio as anything more than background noise, instructions are all but inaudible. I've fiddled with everything but I can't make a meaningful difference. Obviously I'm going to take it back to the dealer, but just wondering if you have any ideas just in case they try to fob me off.

Thanks in advance for your help.

Cheers,

Kiernan.
__________________
2012 BMW X3 20d M Sport Manual - Sapphire Black/Black Leather and a 2015 BMW M4 Coupe - 6 MT in Yas Marina Blue with Full Silverstone Leather.
Appreciate 0
      04-02-2016, 07:47 AM   #16
radair
Private
radair's Avatar
Austria
10
Rep
81
Posts

Drives: F31 318d Touring
Join Date: Jul 2014
Location: Austria

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by BMWApp View Post
I saw this on the Shop BMW website and was very interested. I live in Charlotte, NC so I called my local BMW dealership to discuss having them install it on my 2015 320i. They weren't aware of the navigation retrofit and after another call to BMW of North America, I was told that this is only available in Europe right now. So for all my North American friends the Shop BMW website is incorrect even though it says the maps are for North America. Just wanted to let everyone know.
Are you sure? Have a look into the ETK: http://www.etk.cc/bmw/EN/search/sele...83/65902410420

There you can find a NAmerica version. Partnumber 65902410422

BR
Radair
Appreciate 0
      04-02-2016, 02:20 PM   #17
BMWApp
New Member
0
Rep
19
Posts

Drives: 2015 BMW 320i
Join Date: Mar 2016
Location: Charlotte, NC

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by radair View Post
Are you sure? Have a look into the ETK: http://www.etk.cc/bmw/EN/search/sele...83/65902410420

There you can find a NAmerica version. Partnumber 65902410422

BR
Radair
I am sure. I called BMW of North America directly and that is what they told me...that it is only available in Europe right now and that their website is incorrect. I did also mention that they have the North America version listed on the website but that is what I was told. Maybe if someone else calls they will get a different answer.
Appreciate 0
      04-03-2016, 02:13 PM   #18
963mw
BMW Fanatic
963mw's Avatar
Lebanon
99
Rep
772
Posts

Drives: 435i X-Drive
Join Date: Nov 2014
Location: Beirut

iTrader: (0)

I know this is a navigation only retrofit, but have you tried coding the Sports display menu? It doesn't work on HU_ENTRY and now that you have this I was wondering if the whole "software" of the HU changed.
__________________
'14 BMW 435i X-Drive | WeissLicht + Horizon LED | M-Sport | MPE | Xenarc | CG Precision VSC-1
Appreciate 0
      04-05-2016, 04:07 AM   #19
Bonus Wullie
Enlisted Member
Bonus Wullie's Avatar
1
Rep
44
Posts

Drives: 2014 F31 M-Sport +
Join Date: Feb 2016
Location: Motherwell

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by radair View Post
Pic 4
Is the nav software in this device different from Nav business or Nav Pro?

I like the look of the graphics in this picture - with the motorway layout and signs etc. Does the factory fit nav have that type of view?
Appreciate 0
      04-06-2016, 10:19 PM   #20
Adamr916
Lieutenant
Adamr916's Avatar
United_States
55
Rep
495
Posts

Drives: 2014 328d
Join Date: Sep 2014
Location: Houston, Texas

iTrader: (1)

Does the box have to be installed inside the glove box or would you be able to mount it behind the glove box somewhere? I've done the bimmer-tech screen mirroring device, and have all of that stuff mounted in the dash, but it still requires the auxiliary cable to use sound, so it sounds cheap compared to an OEM integrated module.
Appreciate 0
      04-08-2016, 02:04 PM   #21
radair
Private
radair's Avatar
Austria
10
Rep
81
Posts

Drives: F31 318d Touring
Join Date: Jul 2014
Location: Austria

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by Bonus Wullie View Post
Is the nav software in this device different from Nav business or Nav Pro?

I like the look of the graphics in this picture - with the motorway layout and signs etc. Does the factory fit nav have that type of view?
No, its different. I would say its better because of the 3D graphics, lane views and the speed limits.

Greetings Radair
Appreciate 0
      04-08-2016, 02:07 PM   #22
radair
Private
radair's Avatar
Austria
10
Rep
81
Posts

Drives: F31 318d Touring
Join Date: Jul 2014
Location: Austria

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by Adamr916 View Post
Does the box have to be installed inside the glove box or would you be able to mount it behind the glove box somewhere? I've done the bimmer-tech screen mirroring device, and have all of that stuff mounted in the dash, but it still requires the auxiliary cable to use sound, so it sounds cheap compared to an OEM integrated module.
You can mount it anywhere within the cable range. I also had that idea, but did not find a suitable place to mount. So I decided to do it according the installation manual.

Greetings Radair
Appreciate 0
Post Reply

Bookmarks

Tags
integrated, navigation

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump


All times are GMT -4. The time now is 01:05 AM.




f30post
f30post
Powered by vBulletin® Version 3.7.0
Copyright ©2000 - 2016, Jelsoft Enterprises Ltd.
1Addicts.com, BIMMERPOST.com, E90Post.com, F30Post.com, M3Post.com, ZPost.com, 5Post.com, 6Post.com, 7Post.com, XBimmers.com logo and trademark are properties of BIMMERPOST