F30POST
F30POST
2012-2015 BMW 3-Series and 4-Series Forum
BMW Garage BMW Meets Register Search Today's Posts Mark Forums Read
BMW 3-Series and 4-Series Forum (F30 / F32) | F30POST > 2012-2019 BMW 3 and 4-Series Forums > General F30 Sedan / F32 Coupe / F36 Gran Coupe Forum > Drivetrain malfunction!!!!!
European Auto Source
Post Reply
 
Thread Tools Search this Thread
      08-26-2013, 12:01 PM   #89
MRM335xi
New Member
0
Rep
18
Posts

 
Drives: Melbourne Red 335xi 6speed
Join Date: Jun 2013
Location: misery

iTrader: (0)

I have had the drivetrain malfunction warning a couple times and I finally took it to the dealership last week. They said it was a faulty O2 sensor and ordered the part. its being replaced tomorrow. 2013 335i xdrive 6-speed with 7K miles
I will give updates when I get my car back
Appreciate 0
      08-27-2013, 12:42 AM   #90
TrueBlue12
Second Lieutenant
TrueBlue12's Avatar
4
Rep
212
Posts

 
Drives: Imperial 328i
Join Date: Apr 2012
Location: San Francisco

iTrader: (0)

I took my car in for drive train malfunction and they replaced a fuel pressure sensor.
Appreciate 0
      09-08-2013, 06:46 PM   #91
carzaddict
Major
20
Rep
1,120
Posts

 
Drives: M-Sport 328i X-drive
Join Date: Aug 2013
Location: Brooklyn

iTrader: (0)

after reading this thread.....it seems like its rather common for these 328's to break down after delivery.

for those who havnt seen my thread....my car threw transmission/drivetrain errors an HOUR after i drove it off the lot (only 80 miles on the odo)

service adviser told me it was a Megatronic failure. Not sure what DME is though.
__________________
2013 328i Estoril Blue/Black Dakota Leather, X-drive, M-Sport, Cold Weather, Tech Package, PDC, Backup cam, Sport Auto Transmission (coded) - BMS Stage 1
2012 Jaguar XJL
Appreciate 0
      09-09-2013, 10:28 AM   #92
F16
New Member
Canada
0
Rep
12
Posts

 
Drives: 2013 BMW 328i Xdrive
Join Date: Oct 2012
Location: Vancouver

iTrader: (0)

I got it, too, last week. "Drivetrain Malfunction" message poped up and i lost most of the engine power. Took it to the dealer. Both Vanos solenoids changed. It seems to be ok so far. 19200 km on the car.
Appreciate 0
      09-09-2013, 12:16 PM   #93
335rocket
Captain
United_States
30
Rep
886
Posts

 
Drives: 2013 F30 328i sport
Join Date: Sep 2007
Location: Westchester, NY

iTrader: (0)

The exact same thing happened to my car 2 weeks ago. The car all of a sudden lost about 90% of it's power, and a messaged popped up that said "Drive Train Malfunction". I had it towed to BMW. Got it back the next day, and now it's fine. They said the car needed a software update. Kind of strange being that the car had only 1000 miles on it
__________________
2013 F30 328i
Mineral Grey/Everest Grey leather/sport line/8 auto/premium package/lighting package/navi/heated seats
Appreciate 0
      09-09-2013, 12:58 PM   #94
MRM335xi
New Member
0
Rep
18
Posts

 
Drives: Melbourne Red 335xi 6speed
Join Date: Jun 2013
Location: misery

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by MRM335xi View Post
I have had the drivetrain malfunction warning a couple times and I finally took it to the dealership last week. They said it was a faulty O2 sensor and ordered the part. its being replaced tomorrow. 2013 335i xdrive 6-speed with 7K miles
I will give updates when I get my car back
So the update...They replaced the O2 sensor and all is good after two weeks.
Appreciate 0
      09-13-2013, 11:47 AM   #95
t335xi
Private First Class
1
Rep
101
Posts

 
Drives: 2013 335xi Sedan Sprt Line ppk
Join Date: Jun 2013
Location: Denver, Co

iTrader: (0)

I have had this error twice in the last month or so. My car had at least a quarter tank of gas and it is summer here with temps 70-90F. Once it happened at sport mode the other at comfort.

Dealer so far has said theres no code so theres nothing to fix. I am patiently waiting to lemon this car, its been in the shop almost 20 days since delivery in June 2013 for various issues
Appreciate 0
      09-14-2013, 05:28 PM   #96
Squarehead7
Registered
Squarehead7's Avatar
0
Rep
1
Posts

 
Drives: 2013 335i
Join Date: Sep 2013
Location: Marin County, CA

iTrader: (0)

With ~480 miles on new 335i I've had two "Drivetrain Malfunction" errors, both while accelerating at freeway speeds in sport mode. Pulling over and restarting the car fully cleared the errors both times. The car didn't shake/vibrate or have any other issues other than switching to limp mode until the restart.

Took to dealer last week, SA said codes indicated wastegate issues, they opened a case with BMW and are currently replacing the turbo. No additional details yet but I'm scheduled to pick it up in a few days and will dig into the details with the SA.

Not thrilled about having engine surgery on a brand new car, but we'll see how it goes. Silver lining: the loaner is a 5 series.
__________________
2013 335i Sport Line, Mineral Grey, Sport 8AT, DHP.
Appreciate 0
      09-15-2013, 03:52 PM   #97
Kevinwstyle
New Member
0
Rep
6
Posts

 
Drives: 2013 335IX M-SPORT
Join Date: Sep 2013
Location: New Jersey

iTrader: (0)

samething happen to my 335i yesterday,i just picked up my car at the dealership friday, with 200miles on it. i was stop at red light and my car just lost power showing "Drivetrain Malfunction". I smell something like fluid leaking from the engine. they didnt give me a loaner cuz they said they close already.! have to go in the dealership tmr morning.

when they towed my car they scatch my rims. Should i tell BMW to fix it?
Appreciate 0
      09-16-2013, 08:13 AM   #98
BMWrules7
Major
20
Rep
1,070
Posts

 
Drives: 2011 750Li, Alpine White
Join Date: Mar 2011
Location: Boston Area

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by Kevinwstyle
samething happen to my 335i yesterday,i just picked up my car at the dealership friday, with 200miles on it. i was stop at red light and my car just lost power showing "Drivetrain Malfunction". I smell something like fluid leaking from the engine. they didnt give me a loaner cuz they said they close already.! have to go in the dealership tmr morning.

when they towed my car they scatch my rims. Should i tell BMW to fix it?
Yes. Get your rims fixed.

However, if they are not too bad, try to accept some other form of compensation. Like an extended warranty. That's reasonable given the circumstances.

Each every stinking time I have a minor repair done, something somewhere on my car gets scratched, or damaged in the process. So, sometimes tis best to leave well enough alone.

Anyway, having major problems this early in the game is good reason to insist on extended warranty.
Appreciate 0
      09-16-2013, 03:16 PM   #99
schtozo
Enlisted Member
1
Rep
42
Posts

 
Drives: sparkling bronze metallic
Join Date: Aug 2013
Location: PR

iTrader: (0)

My car went to routine service and upon inspection it showed some codes stored. One of them drivetrain malfunction and the other one was passenger testraint malfunction! Never happened with me owning the car! I bought used with 12k miles. Its been 5 days and i still dont have any info
Appreciate 0
      09-16-2013, 05:28 PM   #100
fthirty
New Member
fthirty's Avatar
United_States
0
Rep
27
Posts

 
Drives: 2013 328i Msport
Join Date: May 2013
Location: LA

iTrader: (0)

I got the drivetrain malfunction last week. Restarted the car and it started shaking pretty bad. Restarted a couple more times until the engine felt normal. The check engine light was still on but I took it straight into the dealership. They said that it was mis-firing due to bad spark plugs. They are currently replacing spark plugs, wires and injectors. I get my car back on wed/thursday. I got downgraded from a 328 msport to a 320 loaner and the butt dyno definitely feels a difference in power.
Feeling really crappy about this situation as bad spark plugs/mis-firing cylinders could be the outcome of bigger problems...
__________________
'13 AW 328i MSport, Lights, Nav, PDC, 400M, CF trim
Appreciate 0
      10-13-2013, 12:54 AM   #101
elborhamy
New Member
0
Rep
5
Posts

 
Drives: bmw f30 316i 2013
Join Date: Feb 2013
Location: egypt

iTrader: (0)

i got drivetrain malfunction warning message on my 316i (28000Km), the car works fine although the error(no limp mode), i went to the dealer, they checked it and found nothig,
after two weeks, i got it again
both times i had the warning the car was in comfort mode (about 100Km/h) and after about 2 Km of initial driving (the engine temp. dial at 70C), and when shut off the car, and restarted it again there was no messages
Appreciate 0
      10-14-2013, 11:37 PM   #102
BXL4
Private First Class
United_States
2
Rep
185
Posts

 
Drives: 2015 328i Alpine White
Join Date: Jan 2012
Location: Bainbridge Island WA

iTrader: (0)

Bad spark plugs? Really?

Is anyone else's BS detector going off?
Appreciate 0
      10-15-2013, 12:45 PM   #103
t335xi
Private First Class
1
Rep
101
Posts

 
Drives: 2013 335xi Sedan Sprt Line ppk
Join Date: Jun 2013
Location: Denver, Co

iTrader: (0)

It happened again last night and this time I drove straight to the svc dept without turning the car off. They were able to pull some codes and it sounded like cylinders misfiring. More to come...

I've noticed a lot of carbon deposit on my tailpipe lately and an occasional loud noise.

Maybe this is why my mppk hasn't felt as fast lately.
Appreciate 0
      10-15-2013, 12:46 PM   #104
t335xi
Private First Class
1
Rep
101
Posts

 
Drives: 2013 335xi Sedan Sprt Line ppk
Join Date: Jun 2013
Location: Denver, Co

iTrader: (0)

Has anyone had this problem fixed only to have it happen again ?
Appreciate 0
      11-30-2013, 05:32 AM   #105
elborhamy
New Member
0
Rep
5
Posts

 
Drives: bmw f30 316i 2013
Join Date: Feb 2013
Location: egypt

iTrader: (0)

it happens again

the car now at dealership, the primary diagnoses is the Exhaust solenoid valve, they will replace it under warrenty, i'll collect it tomorrow and keep you informed
Appreciate 0
      11-30-2013, 09:47 PM   #106
Helli217
New Member
0
Rep
10
Posts

 
Drives: E55 AMG, 11 Mustang GT
Join Date: Oct 2012
Location: NY

iTrader: (0)

Was planning on picking up a 328I for my wife early spring. Not so sure after reading through this thread. Seems to be a hell of a lot of cars having this drivetrain malfunction, and it also seems to be from ALOT of different part failures.
Appreciate 0
      12-07-2013, 02:49 AM   #107
F16
New Member
Canada
0
Rep
12
Posts

 
Drives: 2013 BMW 328i Xdrive
Join Date: Oct 2012
Location: Vancouver

iTrader: (0)

I got this twice. First happened when the car had about 20000 km on the odo. They changed the two Vanos solenoids. Then, it happened again last week, at 24000 km. The dealer will have it checked, on Monday. I will keep you posted.
I SOOOO wanted to keep this car. Not anymore.

Last edited by F16; 12-07-2013 at 02:56 AM.
Appreciate 0
      12-07-2013, 06:58 AM   #108
elborhamy
New Member
0
Rep
5
Posts

 
Drives: bmw f30 316i 2013
Join Date: Feb 2013
Location: egypt

iTrader: (0)

The intake solenoid

after 3 days of diagnosis, the problem is in turbo Intake solenoid valve (not exhaust) which jamming and stuck (as they described the problem), but the valve not in stock, it will arrive from Germany in 10 Days, the dealership found no problem in moving the car (They told me that it may just decrease the performance a little bit and will not harm the engine by any way), i'll keep you informed.
Appreciate 0
      12-07-2013, 07:13 AM   #109
elborhamy
New Member
0
Rep
5
Posts

 
Drives: bmw f30 316i 2013
Join Date: Feb 2013
Location: egypt

iTrader: (0)

to Helli217

don't worry the BMW is a coward car, by the mean that it will worn you for any slight performance deviation or any thing that may cause a problem in the next ten years , so if it did not till you to stop, don't worry
this car is the new shape and design and all of this errors and faults is normal and it just some time to get them all solved

Last edited by elborhamy; 12-07-2013 at 07:18 AM.
Appreciate 0
      12-07-2013, 07:59 AM   #110
Roki_014
Major
33
Rep
1,231
Posts

 
Drives: 2014 335i
Join Date: Jun 2012
Location: chicago

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by fthirty View Post
I got the drivetrain malfunction last week. Restarted the car and it started shaking pretty bad. Restarted a couple more times until the engine felt normal. The check engine light was still on but I took it straight into the dealership. They said that it was mis-firing due to bad spark plugs. They are currently replacing spark plugs, wires and injectors. I get my car back on wed/thursday. I got downgraded from a 328 msport to a 320 loaner and the butt dyno definitely feels a difference in power.
Feeling really crappy about this situation as bad spark plugs/mis-firing cylinders could be the outcome of bigger problems...
Mine was shaking when i started it too really bad but only the check engine light showed up, the sa said it might be cylinder misfiring on a 14k miles car, really sucks and i think i am over the car, i don't need this shit on a 55k car
Appreciate 0
Post Reply

Bookmarks

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump


All times are GMT -5. The time now is 01:32 PM.




f30post
Powered by vBulletin® Version 3.7.0
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
1Addicts.com, BIMMERPOST.com, E90Post.com, F30Post.com, M3Post.com, ZPost.com, 5Post.com, 6Post.com, 7Post.com, XBimmers.com logo and trademark are properties of BIMMERPOST