F30POST
F30POST
2012-2015 BMW 3-Series and 4-Series Forum
BMW Garage BMW Meets Register Search Today's Posts Mark Forums Read
BMW 3-Series and 4-Series Forum (F30 / F32) | F30POST > Technical Forums > Navigation, iDrive, Audio, Video, Bluetooth, Phone, Cameras, Electronics > Issues with iPod & Y-Cable on iDrive - Feedback
European Auto Source
Post Reply
 
Thread Tools Search this Thread
      05-06-2014, 06:52 AM   #1
directordash
Registered
 
Drives: F30 320d Sport: Melbourne Red
Join Date: Oct 2013
Location: United Kingdom

Posts: 3
iTrader: (0)

Question Issues with iPod & Y-Cable on iDrive - Feedback

Hi all,

I've had my F30 320d Sport for nearly a year now, and am at my wit's end with the iDrive and how it handles (or rather, doesn't handle!) my Apple devices.

I have the basic setup (6NH?) and encounter a number of problems when streaming audio - be it through my iPod Touch, iPad, or iPod Nano.

In this case in particular, I'm referring to my iPod Touch; 32GB capacity, with about 18GB in MP3 audio. In the past year I've experienced:
  • iPod frequently 'disconnects' from iDrive.
  • On car start, a playlist, album or artist playback only shows one song in the playback list (although the rest can be played using the skip/back buttons on the dash).
  • On car start, can't access the 'Current Playback' tab, even though music is playing.
  • When searching by album or artist, the iDrive returns 'No entries' when attempting to playback.
  • The 'now playing tick' marker is one song behind in a playback list.
  • Last few characters ocassionally missing from titles and playlist names.
  • 'Please Wait...' appearing indefinitely on changing album/artist/playlist.
  • Scrolling through artists or albums, the database numbers appear for a very long time before showing the name of the album/artist.

Some occur more than others, some simultaneously.

My dealer have had the car twice, for a total of 6 days, to figure out the problem; checking every physical element between the Y-cable and the iDrive's computer. I'm not sure why, as it's clearly a computer memory problem, as opposed to a hardware problem; it seems obvious that the 6NH computer isn't fully capable of running an iPod effectively - despite BMW selling these 50 cables that are meant to do just that.

The worst part is that the dealership agree there is a problem when they see it happening, but when they can't find out why there's a problem, they regard it as "no fault" in the end.

The first excuse was "your iPod has too many songs on it", then it was "the Y-cable has its limitations and can't keep up", and then "there are too many sub-directories for the iDrive to look through to find your music"... all of which I have proved to be nonsense, because the same iPod and Y-Cable work flawlessly in my father's 2013 F10, with none of the above issues occurring. I even sent the dealership some video footage from both cars with the same iPod and Y-cable.

Yes, the 5 series has a different system and version of iDrive under the hood, but it doesn't excuse the fact that these occurrences are faults in the F30's basic iDrive system.

At the moment BMW are completely stuck with my case; knowing there's a problem, but evidently don't want to invest in the time or assets to correct it by acknowledging in their analysis that there is a fault.

I can't be only one experiencing issues with this, and would love to hear from anyone else who has had any of these issues, or similar, with the iDrive's behaviour with Apple devices. Trying to get as much feedback as possible, even from those who have their music collections working flawlessly on the 6NH system.

Many thanks in advance,

D.
directordash is offline   United Kingdom
0
Reply With Quote
      05-08-2014, 06:29 PM   #2
Mloyalty
First Lieutenant
 
Mloyalty's Avatar
 
Drives: 2013 BMW 135is
Join Date: Feb 2013
Location: Silicon Valley

Posts: 395
iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by directordash View Post
Hi all,

I've had my F30 320d Sport for nearly a year now, and am at my wit's end with the iDrive and how it handles (or rather, doesn't handle!) my Apple devices.

I have the basic setup (6NH?) and encounter a number of problems when streaming audio - be it through my iPod Touch, iPad, or iPod Nano.

In this case in particular, I'm referring to my iPod Touch; 32GB capacity, with about 18GB in MP3 audio. In the past year I've experienced:
  • iPod frequently 'disconnects' from iDrive.
  • On car start, a playlist, album or artist playback only shows one song in the playback list (although the rest can be played using the skip/back buttons on the dash).
  • On car start, can't access the 'Current Playback' tab, even though music is playing.
  • When searching by album or artist, the iDrive returns 'No entries' when attempting to playback.
  • The 'now playing tick' marker is one song behind in a playback list.
  • Last few characters ocassionally missing from titles and playlist names.
  • 'Please Wait...' appearing indefinitely on changing album/artist/playlist.
  • Scrolling through artists or albums, the database numbers appear for a very long time before showing the name of the album/artist.

Some occur more than others, some simultaneously.

My dealer have had the car twice, for a total of 6 days, to figure out the problem; checking every physical element between the Y-cable and the iDrive's computer. I'm not sure why, as it's clearly a computer memory problem, as opposed to a hardware problem; it seems obvious that the 6NH computer isn't fully capable of running an iPod effectively - despite BMW selling these 50 cables that are meant to do just that.

The worst part is that the dealership agree there is a problem when they see it happening, but when they can't find out why there's a problem, they regard it as "no fault" in the end.

The first excuse was "your iPod has too many songs on it", then it was "the Y-cable has its limitations and can't keep up", and then "there are too many sub-directories for the iDrive to look through to find your music"... all of which I have proved to be nonsense, because the same iPod and Y-Cable work flawlessly in my father's 2013 F10, with none of the above issues occurring. I even sent the dealership some video footage from both cars with the same iPod and Y-cable.

Yes, the 5 series has a different system and version of iDrive under the hood, but it doesn't excuse the fact that these occurrences are faults in the F30's basic iDrive system.

At the moment BMW are completely stuck with my case; knowing there's a problem, but evidently don't want to invest in the time or assets to correct it by acknowledging in their analysis that there is a fault.

I can't be only one experiencing issues with this, and would love to hear from anyone else who has had any of these issues, or similar, with the iDrive's behaviour with Apple devices. Trying to get as much feedback as possible, even from those who have their music collections working flawlessly on the 6NH system.

Many thanks in advance,

D.
I'm experiencing some of the same issues and I decided to use BT Audio
It rarely cuts out, it's super fast and the album art is in high res compare to iPod connection
__________________
2002 Honda S2K SOLD
2002 E46 M3 Coupe.. SOLD
2011 BMW 1M Coupe SOLD
2013 BMW M3 Coupe SOLD
2013 BMW 135is & 2014 BMW 335i M Performance
Mloyalty is offline   Iran
0
Reply With Quote
      05-08-2014, 07:14 PM   #3
ji99lypuff
Private
 
Drives: 2014 bmw 328xi
Join Date: Dec 2013
Location: NY

Posts: 65
iTrader: (0)

On my 2014 BMW I use the enhanced blue tooth but occasionally I'll need to use the USB connection to charge my iPhone while playing music and mine also disconnects quite frequently. Seems like I need to place the phone at a certain angle or something to get it to stay connected. Drives me crazy as well, took me ten min this morning to get the phone to stay "connected" when plugged with USB. Anyone else experiencing this as well?
ji99lypuff is offline  
0
Reply With Quote
      05-12-2014, 11:50 AM   #4
directordash
Registered
 
Drives: F30 320d Sport: Melbourne Red
Join Date: Oct 2013
Location: United Kingdom

Posts: 3
iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by Mloyalty View Post
I'm experiencing some of the same issues and I decided to use BT Audio
It rarely cuts out, it's super fast and the album art is in high res compare to iPod connection
I, unfortunately, don't have the luxury of BT Audio, otherwise I'd have probably done the same; basic hands-free and iPod connectivity in mine

Had I known what I know now, I wouldn't have went without enhanced BT!
directordash is offline   United Kingdom
0
Reply With Quote
Post Reply

Bookmarks

Tags
apple, idrive, ipod, y-cable

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Forum Jump


All times are GMT -5. The time now is 08:55 AM.




f30post
Powered by vBulletin® Version 3.7.0
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
1Addicts.com, BIMMERPOST.com, E90Post.com, F30Post.com, M3Post.com, ZPost.com, 5Post.com, 6Post.com, 7Post.com, XBimmers.com logo and trademark are properties of BIMMERPOST