F30POST
F30POST
2012-2015 BMW 3-Series and 4-Series Forum
BMW Garage BMW Meets Register Search Today's Posts Mark Forums Read
BMW 3-Series and 4-Series Forum (F30 / F32) | F30POST > Technical Forums > Navigation, iDrive, Audio, Video, Bluetooth, Phone, Cameras, Electronics > USB Hub Installation
European Auto Source (EAS)
Post Reply
 
Thread Tools Search this Thread
      01-28-2020, 02:56 PM   #1
sp330i
New Member
sp330i's Avatar
United_States
0
Rep
17
Posts

Drives: BMW 340i
Join Date: Sep 2019
Location: Florida

iTrader: (0)

USB Hub Installation

Does anyone know where the USB Hub supposed to be installed for an OEM install location in an F30? There is a tab on it that looks like it has a hole in that is fed over a bolt/stud. Anyone have photos.
Appreciate 0
      01-29-2020, 12:29 AM   #2
IK6SPEED
Major General
IK6SPEED's Avatar
United_States
3968
Rep
9,992
Posts

Drives: BMW M3 / AH3
Join Date: Jan 2013
Location: Cali

iTrader: (21)

Quote:
Originally Posted by sp330i View Post
Does anyone know where the USB Hub supposed to be installed for an OEM install location in an F30? There is a tab on it that looks like it has a hole in that is fed over a bolt/stud. Anyone have photos.
Inside (or under, depending on your prospective) of the center console iiirc.
__________________
Stable: F80 / AH3
Past: F80 ZCP / F22 M235i / E89 35is
Appreciate 0
      01-29-2020, 04:54 PM   #3
BEM-S4
Major General
BEM-S4's Avatar
United_States
3843
Rep
8,309
Posts

Drives: Dinan M235, Dinan Sport Wagon
Join Date: Oct 2012
Location: Philadelphia

iTrader: (3)

Post a pic. There's a knock out plug in the glove box that a certain type of USB plug is meant to clip into, that might be what you're talking about.
__________________
2016 F23 M235 xDrive Convertible Dinan Stage 2 AA IC Apex EC-7 MPE
2016 F31 328 xDrive Sport Wagon Dinan Stage 1 Vorsteiner V-FF 105 BBK
2006 E46 330ci ZHP Convertible Apex ARC-8
Appreciate 0
      01-29-2020, 05:22 PM   #4
Billfitz
Major General
Billfitz's Avatar
United_States
3544
Rep
8,409
Posts

Drives: '15 328iX GT
Join Date: Jan 2015
Location: New Hampshire

iTrader: (0)

Look up 'USB' in the index of your manual. It shows where they are if you have them, which would also be where they go if you don't.
Appreciate 0
      01-29-2020, 06:46 PM   #5
IK6SPEED
Major General
IK6SPEED's Avatar
United_States
3968
Rep
9,992
Posts

Drives: BMW M3 / AH3
Join Date: Jan 2013
Location: Cali

iTrader: (21)

Quote:
Originally Posted by Billfitz View Post
Look up 'USB' in the index of your manual. It shows where they are if you have them, which would also be where they go if you don't.
How is it that someone that claims to be in the Audio business does not know the difference in a USB Plug and a USB Hub - and assumes something like this would be shown in the owner's manual?
Attached Images
 
__________________
Stable: F80 / AH3
Past: F80 ZCP / F22 M235i / E89 35is
Appreciate 0
      01-30-2020, 11:26 AM   #6
sp330i
New Member
sp330i's Avatar
United_States
0
Rep
17
Posts

Drives: BMW 340i
Join Date: Sep 2019
Location: Florida

iTrader: (0)

Thanks IK6SPEED!

Agree its not in the manual. What you pictured is exactly what I am installing. I haven't found any installation instructions yet. I also need to discover if I have to power the unit because there appears to be fourth recessed connection in addition to the 1-USB input and 2-USB output connections.

I've performed a relatively thorough search of this forum and others, but no luck. Anybody have details or know where I can find them?
Appreciate 0
      01-30-2020, 08:30 PM   #7
IK6SPEED
Major General
IK6SPEED's Avatar
United_States
3968
Rep
9,992
Posts

Drives: BMW M3 / AH3
Join Date: Jan 2013
Location: Cali

iTrader: (21)

Quote:
Originally Posted by sp330i View Post
Agree its not in the manual. What you pictured is exactly what I am installing. I haven't found any installation instructions yet. I also need to discover if I have to power the unit because there appears to be fourth recessed connection in addition to the 1-USB input and 2-USB output connections.

I've performed a relatively thorough search of this forum and others, but no luck. Anybody have details or know where I can find them?
Yes there is a 3 pin voltage connector you must wire to work.


https://www.newtis.info/tisv2/a/en/f...b-hub/AoTx7TYb
Attached Images
   
__________________
Stable: F80 / AH3
Past: F80 ZCP / F22 M235i / E89 35is
Appreciate 0
      01-31-2020, 07:34 PM   #8
sp330i
New Member
sp330i's Avatar
United_States
0
Rep
17
Posts

Drives: BMW 340i
Join Date: Sep 2019
Location: Florida

iTrader: (0)

I appreciate the response. I found the same in the newtis.info site too, but I can't make heads or tails of the electrical schematics. What I'm attempting to discover is the actual location it supposed to be installed if you were to have the dealer perform the install. Once I locate that, I can determine if there is an existing unused power cord in that location that can power the unit. I also looked in the ETK, but it doesn't show the location either.

I noticed in prior posts that you were searching similar answers. Did you ever find the answers?
Appreciate 0
      01-31-2020, 08:45 PM   #9
Encanto
Major
Encanto's Avatar
489
Rep
1,255
Posts

Drives: 2018 M3
Join Date: Nov 2015
Location: Florida

iTrader: (1)

Quote:
Originally Posted by sp330i View Post
I appreciate the response. I found the same in the newtis.info site too, but I can't make heads or tails of the electrical schematics. What I'm attempting to discover is the actual location it supposed to be installed if you were to have the dealer perform the install. Once I locate that, I can determine if there is an existing unused power cord in that location that can power the unit. I also looked in the ETK, but it doesn't show the location either.

I noticed in prior posts that you were searching similar answers. Did you ever find the answers?
There will be no OEM harness for the hub unless there is a hub in there already.

USB Hub 3-pin = 12V(1), Ground(3), Not used(2)

Location:
Attached Images
 
Appreciate 0
      01-31-2020, 10:35 PM   #10
IK6SPEED
Major General
IK6SPEED's Avatar
United_States
3968
Rep
9,992
Posts

Drives: BMW M3 / AH3
Join Date: Jan 2013
Location: Cali

iTrader: (21)

Quote:
Originally Posted by sp330i View Post
I appreciate the response. I found the same in the newtis.info site too, but I can't make heads or tails of the electrical schematics. What I'm attempting to discover is the actual location it supposed to be installed if you were to have the dealer perform the install. Once I locate that, I can determine if there is an existing unused power cord in that location that can power the unit. I also looked in the ETK, but it doesn't show the location either.

I noticed in prior posts that you were searching similar answers. Did you ever find the answers?
Unless you have wireless charging option, as Encanto said, you will not find a wiring harness there.

iirc, #2 is the correct connector for power.
Attached Images
  
__________________
Stable: F80 / AH3
Past: F80 ZCP / F22 M235i / E89 35is
Appreciate 0
      02-04-2020, 12:42 PM   #11
sp330i
New Member
sp330i's Avatar
United_States
0
Rep
17
Posts

Drives: BMW 340i
Join Date: Sep 2019
Location: Florida

iTrader: (0)

Awesome info guys - thanks

So if I purchase the #2 adapter, I then have to wire it up and splice into an existing connection or tap a fuse.

If I purchase the wiring harness for the mobile phone snap in adapter, will that provide the power plug necessary to apply power to the hub?

Also, have either of you installed the hub and know the answer to either of the following questions.

1. Is there any perceivable latency switching between sources connected to the hub?

2. I power supplied to both inputs always or only when selected?

Thanks again for the comments and support!
Appreciate 0
      02-04-2020, 07:41 PM   #12
IK6SPEED
Major General
IK6SPEED's Avatar
United_States
3968
Rep
9,992
Posts

Drives: BMW M3 / AH3
Join Date: Jan 2013
Location: Cali

iTrader: (21)

Quote:
Originally Posted by sp330i View Post
So if I purchase the #2 adapter, I then have to wire it up and splice into an existing connection or tap a fuse.
Correct

Quote:
Originally Posted by sp330i View Post
If I purchase the wiring harness for the mobile phone snap in adapter, will that provide the power plug necessary to apply power to the hub?
Unknown but doubtful

Quote:
Originally Posted by sp330i View Post
Is there any perceivable latency switching between sources connected to the hub?
No more than any other source

Quote:
Originally Posted by sp330i View Post
Is power supplied to both inputs always or only when selected?
Both
__________________
Stable: F80 / AH3
Past: F80 ZCP / F22 M235i / E89 35is
Appreciate 0
      Today, 02:02 PM   #13
sp330i
New Member
sp330i's Avatar
United_States
0
Rep
17
Posts

Drives: BMW 340i
Join Date: Sep 2019
Location: Florida

iTrader: (0)

You know your stuff! Your a rockstar. Thanks for your help.
Appreciate 0
Post Reply

Bookmarks

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off



All times are GMT -5. The time now is 02:48 PM.




f30post
Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2020, vBulletin Solutions Inc.
1Addicts.com, BIMMERPOST.com, E90Post.com, F30Post.com, M3Post.com, ZPost.com, 5Post.com, 6Post.com, 7Post.com, XBimmers.com logo and trademark are properties of BIMMERPOST