F30POST
F30POST
2012-2015 BMW 3-Series and 4-Series Forum
BMW Garage BMW Meets Register Search Today's Posts Mark Forums Read
BMW 3-Series and 4-Series Forum (F30 / F32) | F30POST > 2012-2019 BMW 3 and 4-Series Forums > General F30 Sedan / F32 Coupe / F36 Gran Coupe Forum > First F30 Limp Mode
Post Reply
 
Thread Tools Search this Thread
      05-04-2017, 09:50 PM   #1387
BryanF30
First Lieutenant
48
Rep
297
Posts

Drives: black 2013 335i xdrive m-sport
Join Date: Jan 2017
Location: Boston

iTrader: (1)

Quote:
Originally Posted by mineral_f30 View Post
Quote:
Originally Posted by BryanF30 View Post
My 2013 335i xdrive Msport is at the dealer getting this fixed as well. Happened 3 times to me in the past 3 months, all random driving conditions.
What are they doing to get this 'fixed'?
I've had my '13 for a year and it's happened to me a total of 3 times. Not too common, but still annoying when it happens.
Just got it back today. They replaced the Radiator Fan with an updated version and flashed new software onto the DME
Appreciate 0
      07-12-2017, 04:17 PM   #1388
aps
Lieutenant
aps's Avatar
144
Rep
595
Posts

Drives: '13 F30 335i
Join Date: Apr 2016
Location: Los Angeles

iTrader: (4)

Have had 3 limp modes in the last 2-3 months. Car is at the dealer getting the aux fan replaced right now. They also cracked a hose while replacing it so now that part is also getting replaced.

Appreciate 0
      07-13-2017, 02:31 PM   #1389
Zentan
Second Lieutenant
63
Rep
259
Posts

Drives: 2014 FBO 335i M Sport // EB
Join Date: Apr 2017
Location: Queens, NY

iTrader: (0)

Based on a lot of the responses, the 2013 models are having all these limp issues. Any 2014 or 2015 models having the issue?
Appreciate 0
      07-29-2017, 09:19 PM   #1390
jsmorales07
New Member
0
Rep
7
Posts

Drives: 2013 BMW 335i
Join Date: Jun 2016
Location: Rancho Cucamonga, Ca

iTrader: (0)

LIMP Mode Aux Fan Replacement

Any help would be appreciated on current F30 335i engine issues....

So I was getting limp mode, no power from 2k-3k rpms, air conditioner blowing warm, aux fan running super loud, engine oil temp gauge pegged at far left of gauge. After shutting off the engine, I would restart and the car ran perfectly fine with the exception of the check engine light staying on. This would happen maybe once every two or three weeks, then it progressively got worse. It would happen every week, then it started happening every day. I recently replaced the auxiliary fan, and ran the check engine codes. Following codes were viewed and cleared:

Thermostat Jammed Open
Auxiliary Fan not running at full capacity
Fuel micro leak
Mass Air Flow Sensor short circuit

I cleared all codes, and have put about 100 miles on it since the auxiliary fan swap. Luckily, no check engine light as of yet, but it went into limp mode again this morning and it has started to throw a "drivetrain malfunction" warning. But the car continues to run perfectly fine. After the limp mode this morning, car ran fine except the air conditioner would start to blow warm at idle, then blow cold under load and normal driving. I am starting to get really frustrated. The next fix will be the thermostat since I received the "thermostat jammed open" code. Anyone experience these problems? Any suggestions?
Appreciate 0
      07-30-2017, 04:29 PM   #1391
CTNYCLurk
Private First Class
15
Rep
102
Posts

Drives: F30 335 FBO
Join Date: Apr 2017
Location: CT

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by Garmz View Post
Glad to hear that the did is pretty reliable.

Sucks that you had to bring it back right away though.
can anyone explain what they mean by reprogram the car?
Appreciate 0
      12-01-2017, 05:08 PM   #1392
marwin888
Enlisted Member
9
Rep
45
Posts

Drives: F30 335i Dinan Stg 2
Join Date: Mar 2016
Location: San Antonio, TX

iTrader: (0)

So my car is currently in the dealership for this issue and the SA let me know that they are replacing the fan and reprogramming the DME. Does anyone that had the MPPK installed before having the DME reprogrammed have any issues after? I'm wondering if the MPPK is something that needs to be reprogrammed into the DME? The dealership is claiming that as long as the DME is not replaced the MPPK should not be affected but I could've sworn that I saw something different in the forums but can't find it. Thanks in advance!
Appreciate 0
      12-13-2017, 07:39 PM   #1393
sharpminor
Registered
0
Rep
2
Posts

Drives: F30 335i 2013
Join Date: Nov 2017
Location: CA

iTrader: (0)

Same symptom had happened to me for the second time driving on the freeway. First thing my SA says is they won't be able to do anything if they can't replicate the problem.
And I have 3 days left in my factory warranty.

Thankfully I had recorded the power loss and the max fan speed outside of the car and sent those to the SA. Got an update that they ordered a new electrical fan and gonna install them tomorrow.

Will report back if the problem continues.

Thanks,
Appreciate 0
      12-14-2017, 06:43 PM   #1394
oonowindoo
First Lieutenant
53
Rep
300
Posts

Drives: 2018 340i
Join Date: May 2013
Location: LA

iTrader: (0)

after 30k miles on my 2015 435i, no limp mode.

I probably had 10 by 30k miles when i had my 2013 335i.
Appreciate 1
jeffc83703.00

      01-02-2018, 06:20 PM   #1395
neil4
New Member
0
Rep
8
Posts

Drives: 2014 335i xDrive M Sport
Join Date: Dec 2017
Location: Maryland

iTrader: (0)

Just found this thread... 2014 335i M Sport 6MT and have had 3 limp mode occurrences in the last 2 weeks. Took the car to the dealer today and waiting to hear what they say. As others have mentioned, my SA said that without any warning lights it will be tough to diagnose. Trying to time it where I can bring the car in when it goes into limp mode is a complete crap shoot since the frequency is so inconsistent. I will post back when I hear.
Appreciate 0
      01-13-2018, 05:20 PM   #1396
nabi
Registered
0
Rep
2
Posts

Drives: bmw 335
Join Date: Dec 2017
Location: canada

iTrader: (0)

Have a 2013 m sport 6mt as well. 40k km. First limp mode/fan issue a few days ago. Dealer ran the codes, said the instructions were to just update the software, no new parts. Hope that was enough!
Appreciate 0
      05-29-2018, 04:46 PM   #1397
jgoens
Major General
jgoens's Avatar
3542
Rep
5,727
Posts

Drives: 2013 335i msport
Join Date: Nov 2014
Location: San Mateo, CA

iTrader: (0)

Brought this thread up as I have had three times in the last week the auxiliary fan running full speed and a notable loss of power. Two days ago when it happened I turned my JB4 delete code off and checked for codes with Torque but nothing. I may check if it happens again with ISTA.

As this thread is fairly old was wondering if anyone else has experienced this? Replacing the relay is pretty cheap and looks easy, but the fan is $700....I find it odd that a fan would put the car is a semi-limp mode. It's a weird loss of power--not like a limp which I have experienced--more like no boost when a CP breaks (which I experienced as well)
Also strange that it is so intermittent.
__________________
2013 335i Msport Black sapphire/Coral red. MHD. stage 2--e30 VRSF DP, ER CP, Dinan Shockware. VRSF 12mm/15mm spacers. Cobra dashcam. Various codings.
Last car: 2011 335i Msport. JB4. Vrsf CP
Appreciate 0
      05-29-2018, 08:35 PM   #1398
snowghost
Colonel
snowghost's Avatar
United_States
118
Rep
2,261
Posts

Drives: '13 335i M-Sport 6MT
Join Date: Jul 2010
Location: SoCal

iTrader: (1)

My first 335i was lemoned (BMW bought it back) because they couldn't fix the limp mode. Ordered another (6/13 production) and it too had limp mode early on.

I took it to the dealer and they had some software flash that took a few days. It has not done it since March 2014. I don't' think it's mechanical, as in relay etc.
__________________
F30 Sapphire Black M-Sport 335i 6MT
Appreciate 0
      07-03-2018, 05:32 PM   #1399
Agent99
Covert
Agent99's Avatar
United_States
2
Rep
29
Posts

Drives: 2017 340i
Join Date: Jul 2018
Location: Bay Area, CA

iTrader: (0)

After I get rear-ended a month ago, my 340i limped away from the scene to pull into a parking lot so we could clear the scene from rush-hour traffic.

Having observed no discernible damage that could cause such a reaction in my car, it was shocking to my wife and me and we thought it might need a flat-bed tow back home. However, everything was fine after turning the car off and on and we went home as normal.

It was only later that I realized the car went into limp-mode! WHEW!
__________________
2001 530i/5 (E39), Topaz Blue/Stone Green/Black (sold) *very rare interior/exterior color combo*
2005 545i/SMG (E60), ED Order, Titanium Grey/Grey (lease over)
2014 335i/Auto (F30), Mineral Grey/Black (lease over)
2017 340i/Auto (F30), ED Order, Estoril Blue 2/Black
Appreciate 0
      12-27-2018, 02:01 PM   #1400
slipsand
Registered
United_States
0
Rep
3
Posts

Drives: 13 F30 335i Msport 6spd
Join Date: Dec 2018
Location: NC USA

iTrader: (0)

Pro demand has a TSB up

Reference Number(s): SI B12 25 13, Date of Issue: February, 2014
BMW : F30 (3 Series Sedan), F32 (4 Series Coupe); With the N20. N26, N55 engines and M Sport Package option 0337 produced from 7/2012 to 12/2013

...

There could be any of the following faults stored depending on the conditions present at the time.

DME
- Fault 1A2108: Electric fan, self diagnosis, interval stage 1: Minor fan fault

EGS (also probably set)
- Fault 421722: DME/DDE interface: Forced upshift due to thermal engine protection request

IHKA (possibly set without DME or EGS faults)
- Fault 801224: Air conditioning compressor: Shut-down due to excess pressure in refrigerant circuit
- Fault 801228: Blower output stage: Blower output reduction due to power management

The Service Engine Soon lamp (MIL) would not be illuminated in these situations.

CAUSE

1. A DME software error in the control of the 850W electric fan over-boost or high speed function.
2. The electric cooling fan design was not robust enough for continuous over-boost or high speed operation.

CORRECTION

1. All other engine related faults must be diagnosed using ISTA/D and resolved prior to proceeding.

2. Replace the fan housing with 850W electric fan.
2.1. The improved parts were introduced into production at the end of November 2013 and can be identified by the index number of '04' or higher on fan label.

3. Program the vehicle using the latest version of ISTA/P.

PARTS INFORMATION

PN - 17427640513 x 1

...

It continues to list the warranty information and what the labor codes are.


Looks like they finally gave us a TSB but well past my warranty. Think they will own up to it and flash it for me?
Appreciate 0
      12-27-2018, 07:21 PM   #1401
snowghost
Colonel
snowghost's Avatar
United_States
118
Rep
2,261
Posts

Drives: '13 335i M-Sport 6MT
Join Date: Jul 2010
Location: SoCal

iTrader: (1)

I would contact BMWNA. You have nothing to lose.
__________________
F30 Sapphire Black M-Sport 335i 6MT
Appreciate 0
      12-27-2018, 10:55 PM   #1402
slipsand
Registered
United_States
0
Rep
3
Posts

Drives: 13 F30 335i Msport 6spd
Join Date: Dec 2018
Location: NC USA

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by snowghost View Post
I would contact BMWNA. You have nothing to lose.
Done. Thanks for the idea.

Fingers crossed.
Appreciate 0
      12-28-2018, 04:44 PM   #1403
oonowindoo
First Lieutenant
53
Rep
300
Posts

Drives: 2018 340i
Join Date: May 2013
Location: LA

iTrader: (0)

I think I had all of those done in my 13 335i and it still had issues.

But i am happy to report that my 15 435i and current 18 340i did not have any Limp mode issues in the past 3+ years.

So in my experience, it is most likely for MY 13 and 14.
Appreciate 0
      03-12-2019, 03:19 PM   #1404
Msidd
New Member
0
Rep
13
Posts

Drives: F30 335i M sport
Join Date: Oct 2018
Location: Atlanta

iTrader: (0)

2014 335i build 5/14 34K miles out of warranty.

Experienced DT malfunction during idle at retail store, restarted car and went away, car sat for couple hours then "overheated warning" after I let it idle in parking lot while I was in store. I let it cool off and the Oil temp was a bit past 250 and coolant read 108 on OBC after I accessed.

Turned heat on and piggyed it 3 miles from home.

Got home to diagnose and I see the radiator fan will not come with the A/C on.
But I also see fan trying to move, (twitching) seems like motor failure on the fan (I had a very similar issue on a high mileage E39 525i).

I contacted my local big dealer and BMW USA today and they don't see anything for recalls and event the mentioned SIB 12 25 13 in this thread.

Concerned of any potential damage to motor or turbos.
Pretty disappointing and frustrating, a fairly new car having such significant issues.
My 170K E46 M3 is still on original waterpump, radiator, aux fan, hoses, etc..

Help!
Appreciate 0
      03-12-2019, 03:21 PM   #1405
Msidd
New Member
0
Rep
13
Posts

Drives: F30 335i M sport
Join Date: Oct 2018
Location: Atlanta

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by Zentan View Post
Based on a lot of the responses, the 2013 models are having all these limp issues. Any 2014 or 2015 models having the issue?
Yes see my post above
Appreciate 0
      05-22-2019, 11:22 AM   #1406
heha
Private First Class
United_States
17
Rep
125
Posts

Drives: z4
Join Date: Sep 2010
Location: SO Cal

iTrader: (0)

My car went to limp mode on the freeway . When I shut down the car and restarted it.
I got the cel with code u1408 and p0128.
I replace thermostat and still got the code.
Both time it happen in the morning at around 50F. After deleting the code , I try driving the whole day and never happen.

I am going to replace the coolant temp sensor today, anyone know if thatís itís the culprit ?
Appreciate 0
      10-22-2019, 09:51 PM   #1407
delorean175
New Member
2
Rep
10
Posts

Drives: F30 335i Msport, 1982 E28 528e
Join Date: Oct 2019
Location: Tacoma WA

iTrader: (0)

Hey guys! I just experienced this issue for the first time in my 2013 335i M sport Xdrive w/ a 6spd manual. I'm at 176k miles so far. It was after some freeway driving. I haven't had the car very long, I also don't do too much freeway driving. My commute is about 8 miles (30 mins) from the suburbs, so mostly flowing traffic with varying speeds but not over 50mph. I didn't have any codes and was pretty worried I broke something. haha

I'll change out the thermostat and see what happens. Water pumps are next on my list for ease of mind that I won't get stranded somewhere.

Last edited by delorean175; 10-22-2019 at 09:58 PM..
Appreciate 0
Post Reply

Bookmarks

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off



All times are GMT -5. The time now is 10:49 PM.




f30post
Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2019, vBulletin Solutions Inc.
1Addicts.com, BIMMERPOST.com, E90Post.com, F30Post.com, M3Post.com, ZPost.com, 5Post.com, 6Post.com, 7Post.com, XBimmers.com logo and trademark are properties of BIMMERPOST