F30POST
F30POST
2012-2015 BMW 3-Series and 4-Series Forum
BMW Garage BMW Meets Register Search Today's Posts Mark Forums Read
BMW 3-Series and 4-Series Forum (F30 / F32) | F30POST > Technical Forums > F30 DIYs and Coding Discussions > F30/F20 TPMS Retrofit
Post Reply
 
Thread Tools Search this Thread
      08-19-2019, 04:23 PM   #243
atzebmw
Major
Germany
255
Rep
1,189
Posts

Drives: BMW 335XD F30 LCI
Join Date: May 2016
Location: Germany

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by Amirmostafa24 View Post
hey i have a 2015 328i and i put new wheels and it's showing the tires are low when they are not so i just wanna code it out with bimmercode.
If you code everything backwards like posted here you should haven't RDC anymore.

Quote:
Originally Posted by dncomputech View Post
Hi

The cooding of me, manual tuning is not VO code
1. / HU-H >> 3001 EXBOX, 96
RPA = nicht_aktiv
REIFENUEBERWACHUNG_RDC_RPA >> rdc
RDC >>> aktiv
RDC_SAFETY >>> aktiv
RDC_DRUCK_TEMP >>> druck_und_temperatur
2. / ICMQL
IcmKod_B_S2VBA = verbaut
3. / KOMBI
ST_TYR_RDC_ALIVE = aktiv
ST_TYR_RDC_TIMEOUT = aktiv
KOMBI DSC_MIT_RPA = ohne_RPA
Appreciate 0
      08-19-2019, 04:26 PM   #244
Amirmostafa24
Registered
0
Rep
2
Posts

Drives: Bmw 328i 2015
Join Date: Jul 2019
Location: Texas

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by atzebmw View Post
Quote:
Originally Posted by Amirmostafa24 View Post
hey i have a 2015 328i and i put new wheels and it's showing the tires are low when they are not so i just wanna code it out with bimmercode.
If you code everything backwards like posted here you should haven't RDC anymore.

Quote:
Originally Posted by dncomputech View Post
Hi

The cooding of me, manual tuning is not VO code
1. / HU-H >> 3001 EXBOX, 96
RPA = nicht_aktiv
REIFENUEBERWACHUNG_RDC_RPA >> rdc
RDC >>> aktiv
RDC_SAFETY >>> aktiv
RDC_DRUCK_TEMP >>> druck_und_temperatur
2. / ICMQL
IcmKod_B_S2VBA = verbaut
3. / KOMBI
ST_TYR_RDC_ALIVE = aktiv
ST_TYR_RDC_TIMEOUT = aktiv
KOMBI DSC_MIT_RPA = ohne_RPA
Quote:
Originally Posted by atzebmw View Post
Quote:
Originally Posted by Amirmostafa24 View Post
hey i have a 2015 328i and i put new wheels and it's showing the tires are low when they are not so i just wanna code it out with bimmercode.
If you code everything backwards like posted here you should haven't RDC anymore.

Quote:
Originally Posted by dncomputech View Post
Hi

The cooding of me, manual tuning is not VO code
1. / HU-H >> 3001 EXBOX, 96
RPA = nicht_aktiv
REIFENUEBERWACHUNG_RDC_RPA >> rdc
RDC >>> aktiv
RDC_SAFETY >>> aktiv
RDC_DRUCK_TEMP >>> druck_und_temperatur
2. / ICMQL
IcmKod_B_S2VBA = verbaut
3. / KOMBI
ST_TYR_RDC_ALIVE = aktiv
ST_TYR_RDC_TIMEOUT = aktiv
KOMBI DSC_MIT_RPA = ohne_RPA
is this bimmercode ?
Appreciate 0
      08-30-2019, 02:17 PM   #245
Jerich0
Love to Drive
126
Rep
543
Posts

Drives: X4 & M4
Join Date: Jul 2009
Location: Around

iTrader: (2)

Hello Guys...

Is there a coder that could code for me an 18 F22 so that I can add the sensors?

I have enet cable.

Thanks!
JC
Appreciate 0
      09-13-2019, 10:08 PM   #246
XXM235i
New Member
Australia
0
Rep
14
Posts

Drives: M235i
Join Date: May 2018
Location: Australia

iTrader: (0)

Hey guys,

Just completed this retrofit on my 2015 M235i, however I am now getting a TPMS fault on my iDrive and dash. I've read the codes through ISTA+ and have 2 fault codes in the DSC module.

480A46 'Tyre Pressure Monitor: gateway or aerial fault
D35694 'No message (RDC data package 1, 127.0.2), receiver DSC, transmitter FEM

Has anyone ever had this issue? After doing some research I haven't been able to find an exact match. The sensors I bought were brand new and genuine BMW parts so I don't think they're the issue. As my car car has the TPMS integrated into the DSC I just added the sensors to the wheels and then added 2VB to FA and then VO coded DSC, NBT, ICM and KOMBI.
Appreciate 0
      09-14-2019, 02:42 PM   #247
atzebmw
Major
Germany
255
Rep
1,189
Posts

Drives: BMW 335XD F30 LCI
Join Date: May 2016
Location: Germany

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by XXM235i View Post
...and then VO coded DSC, NBT, ICM and KOMBI.
I'm not sure if it's so easy.
But you forgot to code the FEM.
Appreciate 0
      09-15-2019, 06:07 AM   #248
XXM235i
New Member
Australia
0
Rep
14
Posts

Drives: M235i
Join Date: May 2018
Location: Australia

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by atzebmw View Post
Quote:
Originally Posted by XXM235i View Post
...and then VO coded DSC, NBT, ICM and KOMBI.
I'm not sure if it's so easy.
But you forgot to code the FEM.
Whoops, yeah I did forget to code the FEM. Hopefully it is that simple! Thanks
Appreciate 0
      09-23-2019, 11:53 AM   #249
buzz42
Registered
0
Rep
1
Posts

Drives: bmw 420i
Join Date: May 2019
Location: Ukraine

iTrader: (0)

Hello guys. I have 2018 f36. Where is the DSC module located, so I can verify if it supports TPMS?

Thanks.
Appreciate 0
      09-23-2019, 02:10 PM   #250
atzebmw
Major
Germany
255
Rep
1,189
Posts

Drives: BMW 335XD F30 LCI
Join Date: May 2016
Location: Germany

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by buzz42 View Post
Hello guys. I have 2018 f36. Where is the DSC module located, so I can verify if it supports TPMS?

Thanks.
https://www.newtis.info/tisv2/a/en/f...nents/Gg3twyO7
Appreciate 0
      10-03-2019, 05:32 AM   #251
karlmarx
New Member
0
Rep
8
Posts

Drives: BMW F30 2012
Join Date: May 2016
Location: B

iTrader: (0)

Hi,

I have retrofited my car with control unit 6876227 and sensor 6856227. All is working

But I have a question. Can I use with other control unit on this list below:

36106876227

Control unit RDC

From:07/01/2015To:07/26/2016 (ENDED)Weight:0.005 kgPrice:

Superseded by:
36106881433(03/01/2016 — ), Exchangeable retrospectively

Supersedes:
36106875773(03/01/2015 — 12/17/2015), Exchangeable retrospectively36106872027(11/01/2015 — 12/15/2015), Exchangeable retrospectively36106872026(03/01/2015 — 12/22/2015), Exchangeable retrospectively36106871056(07/01/2014 — 03/02/2016), Exchangeable retrospectively36106869235(07/01/2014 — 08/25/2015), Exchangeable retrospectively36106864952(03/01/2014 — 08/25/2015), Exchangeable retrospectively36106857938(03/01/2012 — 04/08/2014), Exchangeable retrospectively36106853670(09/01/2011 — 06/13/2013), Exchangeable retrospectively36106851214(03/01/2011 — 08/11/2011), Exchangeable retrospectively36106790247(09/01/2010 — 04/06/2011), nonexchangeable retrospectively36106796604(03/01/2010 — ), Exchangeable retrospectively36106790839(03/02/2009 — 03/01/2012), Bilaterally exchangeable36106790980(11/03/2008 — 03/09/2009), Bilaterally exchangeable36106787230(11/03/2008 — 07/31/2008)
Part 36106876227 was found on the following vehicles:
Appreciate 0
      10-03-2019, 06:30 AM   #252
johnung
Major
United_States
557
Rep
1,018
Posts

Drives: 2015 BMW 335i x-Drive Auto
Join Date: Oct 2017
Location: New Jersey

iTrader: (0)

Garage List
Quote:
Originally Posted by Coolala View Post
Hi,

Is there anyone retrofitted TPMS (RDC) with successful story and don't mind to share? I can't find something about this retrofit in this group.

Any help gratefully appreciated!

FYI- I got great advice and pricing on TPMS from *********. My car came with sensors made by VDO with the BMW label on them. Was able to buy VDO from them at a fraction of dealer price.
Appreciate 0
      10-03-2019, 09:39 AM   #253
atzebmw
Major
Germany
255
Rep
1,189
Posts

Drives: BMW 335XD F30 LCI
Join Date: May 2016
Location: Germany

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by karlmarx View Post
Hi,

I have retrofited my car with control unit 6876227 and sensor 6856227. All is working

But I have a question. Can I use with other control unit on this list below:

36106876227

Control unit RDC

From:07/01/2015To:07/26/2016 (ENDED)Weight:0.005 kgPrice:



Supersedes:
36106875773(03/01/2015 — 12/17/2015), Exchangeable retrospectively36106872027(11/01/2015 — 12/15/2015), Exchangeable retrospectively36106872026(03/01/2015 — 12/22/2015), Exchangeable retrospectively36106871056(07/01/2014 — 03/02/2016), Exchangeable
When all is working, why to use another part number?

I deleted all part numbers from your quote which i didn't found in the parts catalog or which aren't exchangeable.
Additionally i found the part number 36106881474.
Appreciate 0
      10-12-2019, 06:48 AM   #254
Loki_Stormbringer
New Member
Canada
2
Rep
19
Posts

Drives: 2014 BMW 335i
Join Date: Aug 2013
Location: Whitby, ON

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by gribouille1210 View Post
Hello everyone,
i have tried to retrofit the TPMS on my car bmw F32, production 11/13 (i have RPA).

I have bought:
4 sensors for wheel ref number: 6855539 and install it.
1 control module TPMS 6855180


i have created and installed harness like this
pin 1 to pin 51 A173*8B
pin 2 to Fusible F147 ( I don't have F132)
pin 3 to pin 52 A173*8B
pin 4 to ground

I have installed TPMS and i have seen ECU RDC with Esys.

I have VO coded 2VB and coded ICM, KOMBI, HU NBT, DSC.
i drive with my car, tpms says that TPMS resets and afterthat on NBT, it says that tpms is not working.

I think i have to reset the 4 sensors with rheingold but i don't know how to do.

Do you have any idea?

I hate to beat on a dead horse but am I right to assume the connections described here for the RDC connectivity to FEM are for an F30 with NBT?
Appreciate 0
      10-12-2019, 12:50 PM   #255
atzebmw
Major
Germany
255
Rep
1,189
Posts

Drives: BMW 335XD F30 LCI
Join Date: May 2016
Location: Germany

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by Loki_Stormbringer View Post
I hate to beat on a dead horse but am I right to assume the connections described here for the RDC connectivity to FEM are for an F30 with NBT?
That doesn't matter because there's no wire connection to the NBT or CIC.
I think it should work with all headunits and the wiring is all the same.
Appreciate 0
      11-12-2019, 09:52 AM   #256
sitetech
New Member
Russia
0
Rep
20
Posts

Drives: 2018 320iX M-sport
Join Date: Dec 2018
Location: Moscow

iTrader: (0)

Coded by FDL (https://f30.bimmerpost.com/forums/sh...4&postcount=19), but still get errors: "tyre pressure monitor failure", also I has a errors: D018E8 (Message (RDC Tyre status. 280.0.8) missing, receiver ICM, transmiter RDC) and E114A0 (No message (status, tyre RDC 0x368) receiver KOMBI transmitter RDC). How to fix this?

Last edited by sitetech; 11-12-2019 at 10:03 AM..
Appreciate 0
      11-12-2019, 11:48 AM   #257
atzebmw
Major
Germany
255
Rep
1,189
Posts

Drives: BMW 335XD F30 LCI
Join Date: May 2016
Location: Germany

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by sitetech View Post
Coded by FDL (https://f30.bimmerpost.com/forums/sh...4&postcount=19), but still get errors: "tyre pressure monitor failure", also I has a errors: D018E8 (Message (RDC Tyre status. 280.0.8) missing, receiver ICM, transmiter RDC) and E114A0 (No message (status, tyre RDC 0x368) receiver KOMBI transmitter RDC). How to fix this?
Did you retrofit the ecu and the sensors?
Did you choose the right part numbers?
Appreciate 0
      11-12-2019, 12:41 PM   #258
sitetech
New Member
Russia
0
Rep
20
Posts

Drives: 2018 320iX M-sport
Join Date: Dec 2018
Location: Moscow

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by atzebmw View Post
Did you retrofit the ecu and the sensors?
Did you choose the right part numbers?
I have LCI, 2018. So, I hope I have a correct ecu. Sensors not original, but I read that someone use them without issues
Appreciate 0
      11-12-2019, 04:20 PM   #259
atzebmw
Major
Germany
255
Rep
1,189
Posts

Drives: BMW 335XD F30 LCI
Join Date: May 2016
Location: Germany

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by sitetech View Post
I have LCI, 2018. So, I hope I have a correct ecu. Sensors not original, but I read that someone use them without issues
Do you know the part number or where you read it?
And is it an EU model?

It is still not clear if it works so easily that you just retrofit the sensors on newer models. All those who have tried so far, have not reported then whether it works or not.
Appreciate 0
      11-13-2019, 02:19 AM   #260
sitetech
New Member
Russia
0
Rep
20
Posts

Drives: 2018 320iX M-sport
Join Date: Dec 2018
Location: Moscow

iTrader: (0)

ok, guys, now it works well. I added 2VB to FA and code only DSC today, then compared NCD files (result and backuped) and found that one parameter (C_Funktion_RDCi_l) missed in this thread:

Correct coding list:
HU_NBT > 3001 > RDC > activ
HU_NBT > 3001 RDC_SAFETY > nicht_aktiv (active is not needed, and FA code this parameter as nicht_activ)
HU_NBT > 3001 RPA > nicht_aktiv
HU_NBT > 3001 RDC_FORTSCHRITTSANZEIGE > activ
HU_NBT > 3001 REIFENUEBERWACHUNG_RDC_RPA > rdc (02)
HU_NBT > 3001 RDC_DRUCK_TEMP > druck druck_und_temperatur (02)

FEM > RemoteControl 30D0 > RC_RDC_ENABLE = aktiv

ICM > Daten 3000 > IcmKod_B_S2VBA = verbaut

DSC > DSC_CODIERDATEN_ALLGEMEIN 3000 > C_Funktion_RPA_e = nicht_aktiv
DSC > DSC_CODIERDATEN_RPA_CONTI 3002 > C_RPA_Extra = nicht_aktiv
DSC > DSC_CODIERDATEN_ALLGEMEIN 3000 > C_Funktion_RDCi_l = aktiv - missed parameter

KOMBI > ERM_Konfiguration 3004 > ST_TYR_RDC_ALIVE = aktiv
KOMBI > ERM_Konfiguration 3004 > ST_TYR_RDC_TIMEOUT = aktiv
KOMBI > FZG_Ausstattung 3003 > DSC_MIT_RPA = ohne_RPA (02)

BTW, I bought cheap sensors from Aliexpress - https://aliexpress.com/item/32975907426.html and they works!

Last edited by sitetech; 11-13-2019 at 02:47 AM..
Appreciate 0
      11-17-2019, 11:12 AM   #261
Iceman777
New Member
Iceman777's Avatar
South Africa
0
Rep
8
Posts

Drives: F30 320d 2013
Join Date: Jun 2012
Location: South Africa

iTrader: (0)

I have a 2015/07 330d and I have orderd the 4 sensors for the wheels. I HAVE E-sys. Just one thing, How will the car know the position of the sensor? Is there more coding required?
Appreciate 0
      11-17-2019, 12:22 PM   #262
atzebmw
Major
Germany
255
Rep
1,189
Posts

Drives: BMW 335XD F30 LCI
Join Date: May 2016
Location: Germany

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by Iceman777 View Post
I have a 2015/07 330d and I have orderd the 4 sensors for the wheels. I HAVE E-sys. Just one thing, How will the car know the position of the sensor? Is there more coding required?
There’s no more coding required.
The position of the sensors is calculated by the car about the distance and the rotation. The left wheel turns the other way from the sensor's point of view and the sensors in the front wheels are farther from the controller than the sensors in the rear wheels.
Appreciate 0
      11-17-2019, 02:59 PM   #263
Iceman777
New Member
Iceman777's Avatar
South Africa
0
Rep
8
Posts

Drives: F30 320d 2013
Join Date: Jun 2012
Location: South Africa

iTrader: (0)

Thanks for the reply. I dont think I require a module reading through the post for my car is a 7/2015 build and dont see an module on realoem under the VIN so I assume its integrated.
Appreciate 0
Post Reply

Bookmarks

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off



All times are GMT -5. The time now is 07:27 AM.




f30post
Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2019, vBulletin Solutions Inc.
1Addicts.com, BIMMERPOST.com, E90Post.com, F30Post.com, M3Post.com, ZPost.com, 5Post.com, 6Post.com, 7Post.com, XBimmers.com logo and trademark are properties of BIMMERPOST