F30POST
F30POST
2012-2015 BMW 3-Series and 4-Series Forum
BMW Garage BMW Meets Register Search Today's Posts Mark Forums Read
BMW 3-Series and 4-Series Forum (F30 / F32) | F30POST > Technical Forums > Navigation, iDrive, Audio, Video, Bluetooth, Phone, Cameras, Electronics > F30 Android Avin 10.25 rear camera install
proTUNING Freaks
Post Reply
 
Thread Tools Search this Thread
      10-04-2017, 11:20 AM   #23
BMW DIY Guy
Major
708
Rep
1,366
Posts

Drives: 2014 435i
Join Date: Jan 2017
Location: Maple Valley WA

iTrader: (0)

Garage List
2014 BMW 435i  [0.00]
Quote:
Originally Posted by Chanrith View Post
Hello,

I'm new to this forum but I recently purchased a 2013 320i xDrive. I'm trying to add a no-name aftermarket OEM integrated backup camera and am having some trouble figuring out how to power up the camera. I have a red and black wire and am looking to connect it to the right side reverse light but am not sure which wires to splice and I'm not sure it will be enough power to power up the camera.

I've attached a photo of a similar camera that I'm working with.

Any advice appreciated. Thanks!

--Chanrith
Happy to help if I can. Look for the two wires going to your backup light, usually on the passenger side. There should be brown (ground) and red, or black with a red stripe, or a couple of other options. Brown is ground.. so tap your black to the brown ground, and the red to the other.
__________________
Check out my BMW DIY Channel on YouTube! F32, F80, E39, E46, E53, and E83 projects from Active Autowerke, TuningTechFS, Kies Motorsports, AvinUSA, Karbonius Composites and more!
** YouTube BMW DIY Guy ** ** Facebook BMW DIY Guy **
'Furiosa' F32 Build Thread
Appreciate 0
      10-04-2017, 06:59 PM   #24
Chanrith
Noob
Chanrith's Avatar
United_States
2
Rep
9
Posts

Drives: 2013 320i xDrive
Join Date: Oct 2017
Location: Washington

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by raichean View Post
Happy to help if I can. Look for the two wires going to your backup light, usually on the passenger side. There should be brown (ground) and red, or black with a red stripe, or a couple of other options. Brown is ground.. so tap your black to the brown ground, and the red to the other.
Awesome, I will try it out. Attached is an image of the connector for the right rear taillight. I've found brown, now gotta figure out where red goes as I only need the camera to turn on when in reverse. Thanks so much for your help with this.

Green #1 = ?
Brown #2 = Ground
Yellow #3 = ?
Blue #4 = ?
Attached Images
 
Appreciate 0
      10-04-2017, 10:26 PM   #25
philb1972
Registered
0
Rep
1
Posts

Drives: BMW 320d F30 Auto Sedan MY13
Join Date: Sep 2017
Location: Perth Australia

iTrader: (0)

Hi,

Can you repost the pictures in the first post? All I can see is a place holder "Photobucket please update your account....." (or am I doing something wrong?)

Also can you confirm there is no coding (I am wondering why that is)?

Thanks,

Phil
Appreciate 0
      12-08-2017, 12:56 AM   #26
skoold2003
Second Lieutenant
58
Rep
248
Posts

Drives: 2010 M3, 2014 X5 50i M Sport
Join Date: Nov 2012
Location: Las Vegas

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by Chanrith View Post
Hello,

I'm new to this forum but I recently purchased a 2013 320i xDrive. I'm trying to add a no-name aftermarket OEM integrated backup camera and am having some trouble figuring out how to power up the camera. I have a red and black wire and am looking to connect it to the right side reverse light but am not sure which wires to splice and I'm not sure it will be enough power to power up the camera.

I've attached a photo of a similar camera that I'm working with.

Any advice appreciated. Thanks!

--Chanrith
I don't know why everyone is saying to use the backup light for this. Initially I tapped my light and tried to run the cam directly from it. This doesn't supply enough current to run the camera directly.. maybe earlier posters were suggesting to use it as the trigger for the relay? Ultimately I ended up testing the cam wire coming from my avin unit (purchased three weeks ago) and it works just fine. Just connect the red wire on the power cord to the red wire from the head unit and the black wire to a chassis ground.
Appreciate 0
      01-10-2018, 06:14 PM   #27
KevDon92
Second Lieutenant
11
Rep
273
Posts

Drives: 2014 435i
Join Date: Sep 2017
Location: Philadelphia

iTrader: (0)

Do I connect the red wire to the AVIN Camera +12V wire or the Camera Detect wire?
Appreciate 0
      01-11-2018, 04:38 AM   #28
a803sgo
Captain
166
Rep
616
Posts

Drives: BMW 320D M-SPORT (F30)
Join Date: Apr 2015
Location: Kent, UK

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by KevDon92 View Post
Do I connect the red wire to the AVIN Camera +12V wire or the Camera Detect wire?
12v
Appreciate 0
      01-11-2018, 04:48 PM   #29
BMW DIY Guy
Major
708
Rep
1,366
Posts

Drives: 2014 435i
Join Date: Jan 2017
Location: Maple Valley WA

iTrader: (0)

Garage List
2014 BMW 435i  [0.00]
Photos are busted.. can you update so they can be visible again? Thanks!
__________________
Check out my BMW DIY Channel on YouTube! F32, F80, E39, E46, E53, and E83 projects from Active Autowerke, TuningTechFS, Kies Motorsports, AvinUSA, Karbonius Composites and more!
** YouTube BMW DIY Guy ** ** Facebook BMW DIY Guy **
'Furiosa' F32 Build Thread
Appreciate 0
      03-31-2018, 07:19 PM   #30
BCBMWF30
New Member
BCBMWF30's Avatar
United_States
19
Rep
24
Posts

Drives: F30
Join Date: Mar 2018
Location: Pacific Northwest

iTrader: (0)

Garage List
.
Appreciate 0
      04-06-2018, 10:46 PM   #31
xl3vax
New Member
0
Rep
7
Posts

Drives: 428i BMW
Join Date: Jul 2016
Location: Raleigh,NC

iTrader: (0)

AVIN rear camera

When you turn the steering wheel, do the green and red lines on the screen curve accordingly or are they static?
In my screen they stay still... what do I need to do to make them connected to the steering wheel?


I just finished installing my gen2 10.25 screen and I connected the camera:
I just connected the red cable REAR CAMERA from the screen and the RCA yellow from the screen to the camera wire. It works.
Appreciate 0
      04-20-2018, 09:17 AM   #32
Pacsniper
Enlisted Member
3
Rep
45
Posts

Drives: 2013 328i Sedan
Join Date: May 2014
Location: Los Angeles

iTrader: (0)

Looking for any form of help to install the Backup camera. If only the pictures were still there
Appreciate 0
      10-15-2018, 07:43 PM   #33
mynameisname
Private
mynameisname's Avatar
United_States
9
Rep
88
Posts

Drives: Glacier Silver 328i
Join Date: Apr 2016
Location: SF Bay Area

iTrader: (0)

I got the wireless 2.4ghz camera with transmitters. I don't know which wire in the car's harness is for the reverse camera. The video cable that I was provided with the camera has a blue wire that needs to tap into the reverse camera wire in the car. Anyone know where this is (what color)?
Appreciate 0
      12-28-2018, 01:28 PM   #34
Atibbs2009
Registered
0
Rep
1
Posts

Drives: Bmw 328i f30
Join Date: Dec 2018
Location: California

iTrader: (0)

WiFi transmitter

Quote:
Originally Posted by mynameisname View Post
I got the wireless 2.4ghz camera with transmitters. I don't know which wire in the car's harness is for the reverse camera. The video cable that I was provided with the camera has a blue wire that needs to tap into the reverse camera wire in the car. Anyone know where this is (what color)?
I bought the WiFi transmitter as well did you figure out what wire it is
Appreciate 0
      01-03-2019, 11:13 AM   #35
mynameisname
Private
mynameisname's Avatar
United_States
9
Rep
88
Posts

Drives: Glacier Silver 328i
Join Date: Apr 2016
Location: SF Bay Area

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by Atibbs2009 View Post
I bought the WiFi transmitter as well did you figure out what wire it is
just decided to hardwire it and run the wires through. instructions were really lacking clarity
Appreciate 0
      10-20-2019, 08:20 PM   #36
baako
Registered
0
Rep
4
Posts

Drives: BMW 3 SERIES 320D
Join Date: Apr 2018
Location: Leeds

iTrader: (0)

Can someone help me please. I bought the after market reverse camera and connected it.

In the image you will see the 2 red wires, that's the camera wire connected to the 12V reverse camera light. I used a DIGITAL MULTIMETER to find out the correct wire.

However when I put the car in reverse. The camera connections is very very temperamental, its comes on for about 2 seconds and then goes off. I believe the camera is not getting enough power to it. How did people fix this is this?

I have this little box, I believe it's a relay box, However I have no idea on how to use it.

This image is my reverse camera with all the wires. The only thing missing is the relay.


Pictures and links will be useful please. Thanks

Last edited by baako; 10-20-2019 at 08:41 PM..
Appreciate 0
      10-23-2019, 02:06 AM   #37
Mirjam
Enlisted Member
0
Rep
37
Posts

Drives: BMW E87, F10, i3
Join Date: Sep 2019
Location: Europe

iTrader: (0)

The easiest way to connect a third party backup camera to an Android unit:
1. Connect the yellow video cable to the Android box, and to the camera in the other end.
2. Connect the red wire sticking out from the video cable, to the red Camera (+12v) wire on the Android unit, and the other end to the red camera power cable.

This is usually all it takes. Ground is supplied through the video cable.

Now, if this doesn't work, then you could try this: Ground the black cable from the camera power harness.

If still no success, you might need to use the Detect (DET) wire from the Android box: Find the +12v cable in the backup light harness, and run a cable from it to the Detect wire. In this last case, there might not be any power from the Android Camera +12v cable either, so you will need to find another power source. Only in this case is a relay needed.

Last edited by Mirjam; 10-23-2019 at 02:15 AM..
Appreciate 0
      10-23-2019, 02:18 PM   #38
innovaciones
Enlisted Member
9
Rep
32
Posts

Drives: BMW F32 428i M-Sport
Join Date: Nov 2011
Location: Mexico

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by Mirjam View Post
The easiest way to connect a third party backup camera to an Android unit:
1. Connect the yellow video cable to the Android box, and to the camera in the other end.
2. Connect the red wire sticking out from the video cable, to the red Camera (+12v) wire on the Android unit, and the other end to the red camera power cable.

This is usually all it takes. Ground is supplied through the video cable.

Now, if this doesn't work, then you could try this: Ground the black cable from the camera power harness.

If still no success, you might need to use the Detect (DET) wire from the Android box: Find the +12v cable in the backup light harness, and run a cable from it to the Detect wire. In this last case, there might not be any power from the Android Camera +12v cable either, so you will need to find another power source. Only in this case is a relay needed.
Pretty much this is the way to connect it on 99% of Android units including CarPlay boxes, now I made a pretty rough diagram using the picture posted to explain how everything should be connected.

Appreciate 0
Post Reply

Bookmarks

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off



All times are GMT -5. The time now is 02:57 PM.




f30post
Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2019, vBulletin Solutions Inc.
1Addicts.com, BIMMERPOST.com, E90Post.com, F30Post.com, M3Post.com, ZPost.com, 5Post.com, 6Post.com, 7Post.com, XBimmers.com logo and trademark are properties of BIMMERPOST