F30POST
F30POST
2012-2015 BMW 3-Series and 4-Series Forum
BMW Garage BMW Meets Register Search Today's Posts Mark Forums Read
BMW 3-Series and 4-Series Forum (F30 / F32) | F30POST > Technical Forums > Navigation, iDrive, Audio, Video, Bluetooth, Phone, Cameras, Electronics > USB iPhone 7 Problem: Charging on/off constantly
European Auto Source (EAS)
Post Reply
 
Thread Tools Search this Thread
      08-03-2017, 07:12 AM   #1
DeeKay
Lieutenant
DeeKay's Avatar
Denmark
362
Rep
533
Posts

Drives: 2017 BMW 420d GranCoupe
Join Date: Feb 2011
Location: Denmark

iTrader: (0)

USB iPhone 7 Problem: Charging on/off constantly

I have recently bought a 2013 BMW F30 with pro nav and enhanced bluetooth with streaming music etc.

However I would like to use the armrest USB socket for music playback, to get album art etc. and have tried for a while now but no luck.

Every time I plug in my phone it keeps turning charging on/off constantly - like twice every second! Of course this also means no connection to the car at all.

I saw this thread http://www.bimmerfest.com/forums/sho...=737048&page=3 on Bimmerfest with people experiencing similar problems and have tried all their solutions but without luck. I only have original cables - have tried 3-4 Apple OEM cables AND the original BMW cable. No luck. I have also tried their solution of deleting the Bluetooth and turning it off on the phone - no luck

Now you could say that the USB port might be broken, but I managed both a multimedia update and a full map update from a USB stick without a single issue and twice for a very short time I managed to get the phone to connect and saw that precious album art and WANT MORE

Please if anyone has suggestions it would be appreciated

For some reason I think it could have something to do with the power output but might be wrong
__________________
| 2017 BMW 420d GranCoupe |
Appreciate 0
      08-03-2017, 07:42 AM   #2
BEM-S4
Major General
BEM-S4's Avatar
United_States
3749
Rep
8,158
Posts

Drives: Dinan M235, Dinan Sport Wagon
Join Date: Oct 2012
Location: Philadelphia

iTrader: (3)

Try a new canle
__________________
2016 F23 M235 xDrive Convertible Dinan Stage 2 AA IC Apex EC-7 MPE
2016 F31 328 xDrive Sport Wagon Dinan Stage 1 Vorsteiner V-FF 105 BBK
2006 E46 330ci ZHP Convertible Apex ARC-8
Appreciate 0
      08-03-2017, 07:43 AM   #3
DeeKay
Lieutenant
DeeKay's Avatar
Denmark
362
Rep
533
Posts

Drives: 2017 BMW 420d GranCoupe
Join Date: Feb 2011
Location: Denmark

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by BEM-S4 View Post
Try a new canle
As stated I have tried four Apple OEM cables and even BMWs own
__________________
| 2017 BMW 420d GranCoupe |
Appreciate 0
      08-03-2017, 08:26 AM   #4
enjoythemusic
Captain
enjoythemusic's Avatar
352
Rep
775
Posts

Drives: 2014 BMW 435i Dinan Stage 4
Join Date: Feb 2017
Location: Florida

iTrader: (0)

Sounds like some type of 'handshake' config between the protocols is off. Seems Apple's recent one or two updates have not been as 'smooth going' as others. Have also been having Apple iPhone Wi-Fi problems too due to Apple updates.
__________________
Enjoy the Drive,

Steven
2014 435i M-Opt, M LSD, Dinan CAI/IC/BTurbo/Stage 4, ER TIC/CP, GFB DV+, Fabspeed HJS cat DP & Mich PS4S.
Appreciate 0
      08-03-2017, 08:28 AM   #5
DeeKay
Lieutenant
DeeKay's Avatar
Denmark
362
Rep
533
Posts

Drives: 2017 BMW 420d GranCoupe
Join Date: Feb 2011
Location: Denmark

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by enjoythemusic View Post
Sounds like some type of 'handshake' config between the protocols is off. Seems Apple's recent one or two updates have not been as 'smooth going' as others. Have also been having Apple iPhone Wi-Fi problems too due to Apple updates.
Damn - if it?s ?just? software it might work some day though.

Have tried two different iPhone 7 and both with iOS 10 and iOS 11 beta 3 and beta 4
__________________
| 2017 BMW 420d GranCoupe |
Appreciate 0
      08-03-2017, 09:23 AM   #6
enjoythemusic
Captain
enjoythemusic's Avatar
352
Rep
775
Posts

Drives: 2014 BMW 435i Dinan Stage 4
Join Date: Feb 2017
Location: Florida

iTrader: (0)

Might be something on BMW side where the new 'handshake protocol' is a bit off. Did you visit the BMW update site and make sure you're using the latest 'firmware'? Scroll down a bit and then to the right enter your VIN

https://www.bmw.com/en/topics/offers...e-devices.html


Am curious, do you also have any Wi-Fi problems in general?
__________________
Enjoy the Drive,

Steven
2014 435i M-Opt, M LSD, Dinan CAI/IC/BTurbo/Stage 4, ER TIC/CP, GFB DV+, Fabspeed HJS cat DP & Mich PS4S.
Appreciate 0
      08-03-2017, 11:24 AM   #7
ooshnoo
Major
ooshnoo's Avatar
United_States
523
Rep
1,057
Posts

Drives: 2014 428i
Join Date: Mar 2017
Location: Buford, GA

iTrader: (0)

Garage List
2018 GMC Acadia  [0.00]
2014 BMW 428i  [5.00]
Quote:
Originally Posted by DeeKay View Post
Damn - if it?s ?just? software it might work some day though.

Have tried two different iPhone 7 and both with iOS 10 and iOS 11 beta 3 and beta 4
If you've tried multiple phones and cables, then the issue is with the car / USB port.
__________________

___________________
2014 F32 428i 8AT M-Sport
Appreciate 1
      08-03-2017, 01:11 PM   #8
DeeKay
Lieutenant
DeeKay's Avatar
Denmark
362
Rep
533
Posts

Drives: 2017 BMW 420d GranCoupe
Join Date: Feb 2011
Location: Denmark

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by ooshnoo View Post
Quote:
Originally Posted by DeeKay View Post
Damn - if it?s ?just? software it might work some day though.

Have tried two different iPhone 7 and both with iOS 10 and iOS 11 beta 3 and beta 4
If you've tried multiple phones and cables, then the issue is with the car / USB port.
Yeah I know something is suspicious with on the car side, but still odd that it works perfectly with USB sticks
__________________
| 2017 BMW 420d GranCoupe |
Appreciate 0
      08-03-2017, 02:09 PM   #9
chp10
Enlisted Member
23
Rep
38
Posts

Drives: F31
Join Date: Jan 2017
Location: Switzerland

iTrader: (0)

Had the same problem with my 6S. Tried some different cables and finally with that one it is working fine.

https://www.amazon.de/gp/product/B01...?ie=UTF8&psc=1
Appreciate 1
DeeKay362.00

      08-03-2017, 05:19 PM   #10
DeeKay
Lieutenant
DeeKay's Avatar
Denmark
362
Rep
533
Posts

Drives: 2017 BMW 420d GranCoupe
Join Date: Feb 2011
Location: Denmark

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by chp10 View Post
Had the same problem with my 6S. Tried some different cables and finally with that one it is working fine.

https://www.amazon.de/gp/product/B01...?ie=UTF8&psc=1
And you also had the problem with several cables and phones? Just to make sure it's not a total waste ordering that cable - Can always use one more, but you know.
__________________
| 2017 BMW 420d GranCoupe |
Appreciate 0
      08-04-2017, 02:40 AM   #11
chp10
Enlisted Member
23
Rep
38
Posts

Drives: F31
Join Date: Jan 2017
Location: Switzerland

iTrader: (0)

Yes had exactly the same problem with different cables. Didn't had the problem with the iphone 6 but with the 6S.
Appreciate 0
      08-04-2017, 02:44 AM   #12
DeeKay
Lieutenant
DeeKay's Avatar
Denmark
362
Rep
533
Posts

Drives: 2017 BMW 420d GranCoupe
Join Date: Feb 2011
Location: Denmark

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by chp10 View Post
Yes had exactly the same problem with different cables. Didn't had the problem with the iphone 6 but with the 6S.
Okay could start trying with different model phones then. Only tried with 7?s
__________________
| 2017 BMW 420d GranCoupe |
Appreciate 0
      08-07-2017, 01:03 PM   #13
NMT12
Instagram: @n12garage
NMT12's Avatar
Indonesia
12
Rep
27
Posts

Drives: F82, E92
Join Date: May 2017
Location: Jakarta | Seattle, WA

iTrader: (0)

Garage List
2015 F82 M4  [0.00]
2011 E92 M3  [0.00]
Just brought in my car to the dealer today for the same problem. It usually only happens during bumpy road conditions though. They confirmed that it was the USB port and it needed to be replaced. It's rare that it happens but it does! That might be your problem

Im using an Iphone 6S on iOS 10.3.3 and an OEM apple cable
Appreciate 1
      08-08-2017, 10:25 AM   #14
Dyl
Captain
Dyl's Avatar
386
Rep
754
Posts

Drives: 4GC
Join Date: Jan 2016
Location: Greater Manchester/Edinburgh

iTrader: (0)

This is definitely the car.

It's a known issue, the phone is drawing too much current from the usb socket and it shuts down. I use an iPod touch in my car and have to make sure the battery on that is at a decent charge (50%+) or it does it too.

I've learned to live with it, but there maybe is some fix. My car is in for service on Thursday so I'll ask them what they suggest.
Appreciate 1
DeeKay362.00

      08-08-2017, 03:28 PM   #15
Evil_ss
Private First Class
23
Rep
170
Posts

Drives: 328 M
Join Date: Jan 2015
Location: Brisbane Australia

iTrader: (0)

I had the same issue, and after bmw looked at they said to try a brand new cable. Well I did what they said and I haven't had a problem since!
Appreciate 0
      08-09-2017, 03:01 AM   #16
DeeKay
Lieutenant
DeeKay's Avatar
Denmark
362
Rep
533
Posts

Drives: 2017 BMW 420d GranCoupe
Join Date: Feb 2011
Location: Denmark

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by Dyl View Post
This is definitely the car.

It's a known issue, the phone is drawing too much current from the usb socket and it shuts down. I use an iPod touch in my car and have to make sure the battery on that is at a decent charge (50%+) or it does it too.

I've learned to live with it, but there maybe is some fix. My car is in for service on Thursday so I'll ask them what they suggest.
And your USB worked for USB sticks? Mine does work for USB memory sticks for maps, updates etc.

But I guess a USB stick doesn't really use that much power
__________________
| 2017 BMW 420d GranCoupe |
Appreciate 0
      08-09-2017, 03:02 AM   #17
DeeKay
Lieutenant
DeeKay's Avatar
Denmark
362
Rep
533
Posts

Drives: 2017 BMW 420d GranCoupe
Join Date: Feb 2011
Location: Denmark

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by Evil_ss View Post
I had the same issue, and after bmw looked at they said to try a brand new cable. Well I did what they said and I haven't had a problem since!
I tried a brand new BMW Lightning cable as well - no luck - the exact same... NMT12 Feedback on what your solution might end up being would be much appreciated (if "just" the USB port of more than that)

The USB port itself is pretty cheap and doesn't look that tough to replace, but is it really just the port?

Link: https://www.schmiedmann.dk/da/bmw-f3...4-10-9-229-294
__________________
| 2017 BMW 420d GranCoupe |

Last edited by DeeKay; 08-09-2017 at 03:29 AM.. Reason: Link in it
Appreciate 0
      10-17-2017, 09:10 AM   #18
harzack86
New Member
Canada
0
Rep
8
Posts

Drives: 2014 328i xDrive
Join Date: Oct 2017
Location: Ottawa

iTrader: (0)

Newbie Alert...
I'm reading all these posts, and find myself in a similar yet slightly different situation: 2014 F30 recently purchased, with NAV option, and one USB port in the armrest.
Here is what I have found so far:
  • Using it to play music from my iOS 11.0.3 running iPhone 8+ via USB works erratically. It can work for a few minutes and suddenly disconnects, then reconnect and so on. I've tried with 2 different cables (original Apple ones) and 2 phones, with the same effect.
  • I was able to update the internal software downloaded from the BMW web site without any issue
  • I was able to load 1000+ songs from a USB stick into my local (hard drive) media collection
  • I've purchased the 2017 map update and copied on the same USB stick which works above, following the instructions (FAT32, etc..): the USB stick is visible as connected, but I never get prompted for the code to update the maps...

Now, I wonder if there is an issue with the USB port or if its with my setting.
Any of you experienced users have more ideas for me to try?
Thanks!

Edit: I figured what was wrong with my 2017 Map update, and I was able to perform the update today. The only remaining problem is the direct iPhone USB connection issue.

Last edited by harzack86; 10-17-2017 at 10:04 PM..
Appreciate 0
      10-21-2017, 04:47 AM   #19
DeeKay
Lieutenant
DeeKay's Avatar
Denmark
362
Rep
533
Posts

Drives: 2017 BMW 420d GranCoupe
Join Date: Feb 2011
Location: Denmark

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by harzack86 View Post
Newbie Alert...
I'm reading all these posts, and find myself in a similar yet slightly different situation: 2014 F30 recently purchased, with NAV option, and one USB port in the armrest.
Here is what I have found so far:
  • Using it to play music from my iOS 11.0.3 running iPhone 8+ via USB works erratically. It can work for a few minutes and suddenly disconnects, then reconnect and so on. I've tried with 2 different cables (original Apple ones) and 2 phones, with the same effect.
  • I was able to update the internal software downloaded from the BMW web site without any issue
  • I was able to load 1000+ songs from a USB stick into my local (hard drive) media collection
  • I've purchased the 2017 map update and copied on the same USB stick which works above, following the instructions (FAT32, etc..): the USB stick is visible as connected, but I never get prompted for the code to update the maps...

Now, I wonder if there is an issue with the USB port or if its with my setting.
Any of you experienced users have more ideas for me to try?
Thanks!

Edit: I figured what was wrong with my 2017 Map update, and I was able to perform the update today. The only remaining problem is the direct iPhone USB connection issue.
I have the exact same behaviour - I have full usb stick support for music and maps but no iPhone option because of the on/off behaviour
__________________
| 2017 BMW 420d GranCoupe |
Appreciate 0
      10-24-2017, 06:52 PM   #20
harzack86
New Member
Canada
0
Rep
8
Posts

Drives: 2014 328i xDrive
Join Date: Oct 2017
Location: Ottawa

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by DeeKay View Post
I have the exact same behaviour - I have full usb stick support for music and maps but no iPhone option because of the on/off behaviour
All I do now is use the Bluetooth connection for my iPhone (I had to get my car coded for that...) and it works fine.

thanks.
Appreciate 0
      10-24-2017, 07:18 PM   #21
bimmer456
Major General
1779
Rep
5,046
Posts

Drives: 340i
Join Date: Nov 2016
Location: Pasadena, CA

iTrader: (0)

Like the earlier poster said maybe use a new cable.
Appreciate 0
      10-24-2017, 07:20 PM   #22
bimmer456
Major General
1779
Rep
5,046
Posts

Drives: 340i
Join Date: Nov 2016
Location: Pasadena, CA

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by harzack86 View Post
All I do now is use the Bluetooth connection for my iPhone (I had to get my car coded for that...) and it works fine.

thanks.
Bluetooth won't help with the charging issue. I also use bluetooth but don't need to get the car coded for that, I can see album art and advance to the next track or go back to the previous track. I use Amazon Music as it is included with Amazon Prime with no ads.
Appreciate 0
Post Reply

Bookmarks

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off



All times are GMT -5. The time now is 07:25 AM.




f30post
Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2019, vBulletin Solutions Inc.
1Addicts.com, BIMMERPOST.com, E90Post.com, F30Post.com, M3Post.com, ZPost.com, 5Post.com, 6Post.com, 7Post.com, XBimmers.com logo and trademark are properties of BIMMERPOST