F30POST
F30POST
2012-2015 BMW 3-Series and 4-Series Forum
BMW Garage BMW Meets Register Search Today's Posts Mark Forums Read
BMW 3-Series and 4-Series Forum (F30 / F32) | F30POST > Technical Forums > F30 DIYs and Coding Discussions > Potentially got Easy seat entry coded in F36
GetBMWParts
Post Reply
 
Thread Tools Search this Thread
      07-16-2017, 04:55 PM   #45
RSnic
Lieutenant
RSnic's Avatar
United_States
136
Rep
552
Posts

Drives: 2014 328i
Join Date: Sep 2013
Location: Virginia

iTrader: (0)

Ooshnoo,

I am 5' 10- 11" and have a 2014 F30 and coded the following in the SM2 module:
3000 SM_Global_6 >EINAUSSTEIGSHILFE from nicht_aktiv to Modus_FA_SLV
3012 EAH > EAH_VERFAHRWEG_SLV_PHYS from 00, 3C to 00, 37
3012 EAH >EAH_SCHUTZFREI_RAUM_HINTEN_SLV_PHYS from 00,64 to 00, 37

I did this coding almost 2 years ago and it has been working like a champ:if you need to adjust, the values are millimeters, but stated in hex

Hope that helps
__________________
Al

2014 328i |Premium| Technology| HK Stereo| Manual|
Mods: Rear spoiler| DRL, Amber turn signals & Back-up LEDs| Rear & Side cameras| Front & Rear PDCs|
BMW CCA
Appreciate 0
      07-16-2017, 06:54 PM   #46
Encanto
Major
Encanto's Avatar
414
Rep
1,099
Posts

Drives: 2018 M3
Join Date: Nov 2015
Location: Florida

iTrader: (1)

What about your FEM_BODY coding?

FEM_BODY Module:
​30C0 EINSTIEGSH_LN_AKTIV ​​​​​set to: aktiv
​30C0 EINSTIEGSH_NG_AKTIV set to: aktiv
​30C0 PRIO_ACHSEN​​​​​​ werte = 02

Quote:
Originally Posted by ooshnoo View Post
Fellas... I just can't get this to work all the way.

If I get out of the car, push the "back" button on the top of the seat to move it back, it then moves forward to the correct position when I get back in the car and shut the door.

But I can't for the life of me get it to move the seat back automatically when I shut off the car.

I've coded it as such:

In the SM2 (6d) module:
3000 SM_GLOBAL -> EINAUSSTIEGSHILFE = Modus_FA_SLV
3012 -> EAH_VERFAHRWEG_SLV_PHYS = Werte=00, 28
3012 -> EAH_SCHUTZFREIRAUM_HINTEN_SLV_PHYS = Werte=00, 3C

I'm only 5'10" so these entries should suffice, yes?

I've browsed so many of these threads here and on other sites for hours to no avail.

Does anyone else have any ideas?
Appreciate 0
      07-16-2017, 08:14 PM   #47
ooshnoo
Captain
ooshnoo's Avatar
United_States
379
Rep
856
Posts

Drives: 2014 428i
Join Date: Mar 2017
Location: Buford, GA

iTrader: (0)

Garage List
2018 GMC Acadia  [0.00]
2014 BMW 428i  [5.00]
Quote:
Originally Posted by Encanto View Post
What about your FEM_BODY coding?

FEM_BODY Module:
​30C0 EINSTIEGSH_LN_AKTIV ​​​​​set to: aktiv
​30C0 EINSTIEGSH_NG_AKTIV set to: aktiv
​30C0 PRIO_ACHSEN​​​​​​ werte = 02
Yep. I coded the last one right after i posted here, and still it doesn't fully work. The first 2 were already set to aktiv.
__________________

___________________
2014 F32 428i 8AT M-Sport
Appreciate 0
      07-16-2017, 09:10 PM   #48
Encanto
Major
Encanto's Avatar
414
Rep
1,099
Posts

Drives: 2018 M3
Join Date: Nov 2015
Location: Florida

iTrader: (1)

Try this:

SM2 (6d) Module
​3000 EINAUSSTIEGSHILFE​​​​​ set to: Modus_FA_SLV
​3012 EAH_VERFAHRWEG_SLV_PHYS ​​​​werte = 00, 64
​3012 EAH_SCHUTZFREIRAUM_HINTEN_SLV_PHYS​​ werte = 00, 00

Quote:
Originally Posted by ooshnoo View Post
Yep. I coded the last one right after i posted here, and still it doesn't fully work. The first 2 were already set to aktiv.
Appreciate 1
ooshnoo378.50

      07-19-2017, 09:22 PM   #49
ooshnoo
Captain
ooshnoo's Avatar
United_States
379
Rep
856
Posts

Drives: 2014 428i
Join Date: Mar 2017
Location: Buford, GA

iTrader: (0)

Garage List
2018 GMC Acadia  [0.00]
2014 BMW 428i  [5.00]
Quote:
Originally Posted by Encanto View Post
Try this:

SM2 (6d) Module
​3000 EINAUSSTIEGSHILFE​​​​​ set to: Modus_FA_SLV
​3012 EAH_VERFAHRWEG_SLV_PHYS ​​​​werte = 00, 64
​3012 EAH_SCHUTZFREIRAUM_HINTEN_SLV_PHYS​​ werte = 00, 00
That did it! Thanks sir!!!
__________________

___________________
2014 F32 428i 8AT M-Sport
Appreciate 1
Encanto413.50

      07-21-2017, 02:45 PM   #50
stvding
Major
stvding's Avatar
Canada
481
Rep
1,367
Posts

Drives: 435xi
Join Date: Jul 2015
Location: Kitchener

iTrader: (0)

My f32 works too
Appreciate 0
      08-30-2017, 04:18 PM   #51
Jhnblckwood
Captain
91
Rep
691
Posts

Drives: F30 2014 320i xdrive
Join Date: Jun 2017
Location: New Jersey

iTrader: (0)

What about the passenger seat if there is no No SM2 (6e) module. At least I haven't found it. Got driver seat to work no problem. Thank you!
Appreciate 0
      08-31-2017, 11:57 AM   #52
440GCSTL
Private First Class
United_States
50
Rep
156
Posts

Drives: 2018 440 Gran Coupe
Join Date: Mar 2017
Location: St. Louis

iTrader: (1)

Quote:
Originally Posted by Encanto View Post
What about your FEM_BODY coding?

FEM_BODY Module:
​30C0 EINSTIEGSH_LN_AKTIV ​​​​​set to: aktiv
​30C0 EINSTIEGSH_NG_AKTIV set to: aktiv
​30C0 PRIO_ACHSEN​​​​​​ werte = 02
Curious as to why coding for these modules is needed if no electric steering column? When I got that section it's titled Electric Steering Wheel.
Appreciate 0
      08-31-2017, 08:00 PM   #53
440GCSTL
Private First Class
United_States
50
Rep
156
Posts

Drives: 2018 440 Gran Coupe
Join Date: Mar 2017
Location: St. Louis

iTrader: (1)

I'm striking out on this one. I'm 6'3" and wife is 5'0" so it seems like with that variance some of the settings above would not work.

Initially when I used:

In the SM2 (6d) module:
3000 SM_GLOBAL -> EINAUSSTIEGSHILFE = Modus_FA_SLV
3012 -> EAH_VERFAHRWEG_SLV_PHYS = Werte=00, 28
3012 -> EAH_SCHUTZFREIRAUM_HINTEN_SLV_PHYS = Werte=00, 3C

Her seat was working correctly but when I opened the door the seat was still slid way forward. I changed:

3012 -> EAH_VERFAHRWEG_SLV_PHYS = Werte=00, 28 and raised the last value to 64 and then 90 and that made my seat go back to near the correct position but then on hers when she opens the door there is no easy entry, it is just what I would call easy exit where it slides back upon exit.

Gave up for now and put all settings back to standard and came here for some advice on what values might work? Might have to break down and hire a coding service on this one.
Appreciate 0
      09-01-2017, 06:32 AM   #54
Jhnblckwood
Captain
91
Rep
691
Posts

Drives: F30 2014 320i xdrive
Join Date: Jun 2017
Location: New Jersey

iTrader: (0)

the code doesn't control how far up it slides up. It slides back when u open the door according to settings n when u close n start engine it slides up to last position (u must have "return to last position" selected in idrive)

Now can someone help me?? Why I only have one sm2 module?? Does everyone have 2 and if so do u have memory seats on passenger side too?? I coded drivers side fine but can't find other sm2 module. Smfh
Thank you!!

Last edited by Jhnblckwood; 09-01-2017 at 06:41 AM..
Appreciate 0
      09-01-2017, 06:38 AM   #55
Jhnblckwood
Captain
91
Rep
691
Posts

Drives: F30 2014 320i xdrive
Join Date: Jun 2017
Location: New Jersey

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by 440GCSTL View Post
I'm striking out on this one. I'm 6'3" and wife is 5'0" so it seems like with that variance some of the settings above would not work.

Initially when I used:

In the SM2 (6d) module:
3000 SM_GLOBAL -> EINAUSSTIEGSHILFE = Modus_FA_SLV
3012 -> EAH_VERFAHRWEG_SLV_PHYS = Werte=00, 28
3012 -> EAH_SCHUTZFREIRAUM_HINTEN_SLV_PHYS = Werte=00, 3C

Her seat was working correctly but when I opened the door the seat was still slid way forward. I changed:

3012 -> EAH_VERFAHRWEG_SLV_PHYS = Werte=00, 28 and raised the last value to 64 and then 90 and that made my seat go back to near the correct position but then on hers when she opens the door there is no easy entry, it is just what I would call easy exit where it slides back upon exit.

Gave up for now and put all settings back to standard and came here for some advice on what values might work? Might have to break down and hire a coding service on this one.

Sorry I might have misunderstood. Try changing
3012 -> EAH_SCHUTZFREIRAUM_HINTEN_SLV_PHYS = Werte=00, 3C

To 00,00

But be careful when ur seat goes back it doesn't crush someone behind you.
Appreciate 0
      01-06-2018, 10:44 PM   #56
MrTowers
Registered
0
Rep
3
Posts

Drives: 328i 2013 Nav, Prem, Sport
Join Date: Oct 2012
Location: Austin, Texas

iTrader: (0)

I just coded the 3 lines below in my new F30 (340i 18) and it worked like a charm. I must say though, the ECU in this models is now called CFAS.

3000 SM_GLOBAL -> EINAUSSTIEGSHILFE = Modus_FA_SLV
3012 -> EAH_VERFAHRWEG_SLV_PHYS = Werte=00, 28
3012 -> EAH_SCHUTZFREIRAUM_HINTEN_SLV_PHYS = Werte=00, 3C
Appreciate 0
      02-07-2018, 06:48 AM   #57
Abzynthe
Major
Abzynthe's Avatar
United Kingdom
530
Rep
1,135
Posts

Drives: BMW 440i Gran Coupe LCI
Join Date: Jan 2017
Location: Cambridgeshire

iTrader: (0)

Just coded this on my 440i and it works perfectly. I just used the cheat codes in esys to do it, but I think the settings are the same as MrTowers above.
Appreciate 0
      04-16-2018, 07:01 PM   #58
gnolivos
Private
22
Rep
52
Posts

Drives: 2016 F30 328xi USA spec
Join Date: Apr 2018
Location: US

iTrader: (0)

I have a 2016 f30. Coded the seat for easy entry and adjusted the 2 positional values as explained in this thread. NOTHING works for me.

Is the 2016 LCI not supported?

Edit: I'll take that back. After changing the max value to 00,00 it does appear to work. I had originally set it to 20mm but apparently that was not enough. I do sit pretty far back and I am 6ft2.
Appreciate 0
      04-17-2018, 08:05 PM   #59
gnolivos
Private
22
Rep
52
Posts

Drives: 2016 F30 328xi USA spec
Join Date: Apr 2018
Location: US

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by gnolivos View Post
I have a 2016 f30. Coded the seat for easy entry and adjusted the 2 positional values as explained in this thread. NOTHING works for me.

Is the 2016 LCI not supported?

Edit: I'll take that back. After changing the max value to 00,00 it does appear to work. I had originally set it to 20mm but apparently that was not enough. I do sit pretty far back and I am 6ft2.
Well another follow up. After I got it working (see above) it appears to be very dodgy. Most of the time it does nothing! I've only felt it working twice out of maybe a dozen times.

I am doing nothing different. Not even moving the seat manually. It's always set to my preferred memory 2. Just the same way as when it DID work a couple of times.

Any ideas?
Appreciate 0
      05-12-2018, 04:51 PM   #60
leejak
Private
23
Rep
75
Posts

Drives: E92 M3, F12 6401ED, F32 428i
Join Date: Nov 2014
Location: So Cal

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by ooshnoo View Post
Fellas... I just can't get this to work all the way.

If I get out of the car, push the "back" button on the top of the seat to move it back, it then moves forward to the correct position when I get back in the car and shut the door.

But I can't for the life of me get it to move the seat back automatically when I shut off the car.

I've coded it as such:

In the SM2 (6d) module:
3000 SM_GLOBAL -> EINAUSSTIEGSHILFE = Modus_FA_SLV
3012 -> EAH_VERFAHRWEG_SLV_PHYS = Werte=00, 28
3012 -> EAH_SCHUTZFREIRAUM_HINTEN_SLV_PHYS = Werte=00, 3C

I'm only 5'10" so these entries should suffice, yes?

I've browsed so many of these threads here and on other sites for hours to no avail.

Does anyone else have any ideas?

I am trying to code for this using bimmercode....

In expert mode, I can find the items, but to put in the values you guys mention(werte 00, 28), in bimmercode code it says byte 0, OxOO......do I put in Ox28?....
Appreciate 0
      05-16-2018, 08:37 PM   #61
gnolivos
Private
22
Rep
52
Posts

Drives: 2016 F30 328xi USA spec
Join Date: Apr 2018
Location: US

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by leejak View Post
Quote:
Originally Posted by ooshnoo View Post
Fellas... I just can't get this to work all the way.

If I get out of the car, push the "back" button on the top of the seat to move it back, it then moves forward to the correct position when I get back in the car and shut the door.

But I can't for the life of me get it to move the seat back automatically when I shut off the car.

I've coded it as such:

In the SM2 (6d) module:
3000 SM_GLOBAL -> EINAUSSTIEGSHILFE = Modus_FA_SLV
3012 -> EAH_VERFAHRWEG_SLV_PHYS = Werte=00, 28
3012 -> EAH_SCHUTZFREIRAUM_HINTEN_SLV_PHYS = Werte=00, 3C

I'm only 5'10" so these entries should suffice, yes?

I've browsed so many of these threads here and on other sites for hours to no avail.

Does anyone else have any ideas?

I am trying to code for this using bimmercode....

In expert mode, I can find the items, but to put in the values you guys mention(werte 00, 28), in bimmercode code it says byte 0, OxOO......do I put in Ox28?....
Yes that's correct. In bimmercode.
Appreciate 0
      05-17-2018, 01:08 PM   #62
adrian2pm
New Member
0
Rep
8
Posts

Drives: 2013 328xi
Join Date: May 2018
Location: Chicago

iTrader: (0)

I do not see Modus_FA_SLV does this mean it cant be done?
Appreciate 0
      05-20-2018, 01:13 PM   #63
leejak
Private
23
Rep
75
Posts

Drives: E92 M3, F12 6401ED, F32 428i
Join Date: Nov 2014
Location: So Cal

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by gnolivos View Post
Yes that's correct. In bimmercode.
thanks...works like a charm...so can use bimmercode to code....use expert mode to find switches
Appreciate 0
      05-20-2018, 05:31 PM   #64
gnolivos
Private
22
Rep
52
Posts

Drives: 2016 F30 328xi USA spec
Join Date: Apr 2018
Location: US

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by leejak View Post
Quote:
Originally Posted by gnolivos View Post
Yes that's correct. In bimmercode.
thanks...works like a charm...so can use bimmercode to code....use expert mode to find switches
Yes. But no VO coding.
Appreciate 0
      05-20-2018, 11:10 PM   #65
leejak
Private
23
Rep
75
Posts

Drives: E92 M3, F12 6401ED, F32 428i
Join Date: Nov 2014
Location: So Cal

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by gnolivos View Post
Yes. But no VO coding.
Hmmmm...what is VO coding?
Appreciate 0
      06-02-2018, 05:47 AM   #66
evdok
Lieutenant Colonel
evdok's Avatar
United Kingdom
590
Rep
1,673
Posts

Drives: 330D M/SPORT xDRIVE INDIVIDUAL
Join Date: May 2015
Location: WORCESTERSHIRE

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by leejak View Post
I am trying to code for this using bimmercode....

In expert mode, I can find the items, but to put in the values you guys mention(werte 00, 28), in bimmercode code it says byte 0, OxOO......do I put in Ox28?....
I have
Byte 0 0x00
Byte 1 0x3c

Do you just change the Byte 0 line?
__________________
Happy Motoring

Evdok

Appreciate 0
Post Reply

Bookmarks

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off



All times are GMT -5. The time now is 04:40 AM.




f30post
Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2019, vBulletin Solutions Inc.
1Addicts.com, BIMMERPOST.com, E90Post.com, F30Post.com, M3Post.com, ZPost.com, 5Post.com, 6Post.com, 7Post.com, XBimmers.com logo and trademark are properties of BIMMERPOST