F30POST
F30POST
2012-2015 BMW 3-Series and 4-Series Forum
BMW Garage BMW Meets Register Search Today's Posts Mark Forums Read
BMW 3-Series and 4-Series Forum (F30 / F32) | F30POST > Technical Forums > F30 DIYs and Coding Discussions > DIY 6WA or 6WB F10 to F30 95% done
GetBMWParts
Post Reply
 
Thread Tools Search this Thread
      05-23-2016, 07:34 PM   #45
roxxor
Lieutenant
roxxor's Avatar
314
Rep
574
Posts

Drives: 2019 X3 M40i
Join Date: Feb 2012
Location: Florida

iTrader: (7)

Just a quick photo update to show the 6WB in the F30

Still some minor details to take care of, such as painting the white trim areas that are exposed, but overall looks good!

Appreciate 0
      05-23-2016, 11:43 PM   #46
larry_bml
First Lieutenant
larry_bml's Avatar
Romania
59
Rep
303
Posts

Drives: BMW F30 Sport Line 320ded
Join Date: Dec 2009
Location: Romania - Pitesti

iTrader: (0)

Yep, you are almost done. Tell me, you could save the reset millage button? On my 6WA, the little buton from left side of the cluster had to be taken out. Did you try to cut a little in the midle up of the f30 case? So it will go a little down and your white spot will disapear? As for the left and right side, I think it will be better if you make an sample of case from 6WB original face, and then try to mode the f30 case after that sample.
How is the rest? Navi indication are displayed corectly? Please make a little video how it looks like, and how it is looking when you change eco/ comfort/ sport
Appreciate 0
      05-24-2016, 09:52 AM   #47
roxxor
Lieutenant
roxxor's Avatar
314
Rep
574
Posts

Drives: 2019 X3 M40i
Join Date: Feb 2012
Location: Florida

iTrader: (7)

Haven't actually taken it out on the road yet, trying to finish the coding changes first before I road test it, so I haven't had a chance to try out the navigation directions yet. And no, the mileage reset button had to be modified so that I could keep the "button" and not have a hole there, but it is non-functional at this point.

Switching between modes works fine, except that with 6WB, it keeps showing me an option for "Comfort+", which isn't normally available on the F30. When moving up and down the list, it skips over it and goes to Eco Pro, but I am trying to figure out how to get it out of the list completely.

Once all is resolved, I will try to make a video of it in action.
Appreciate 0
      05-24-2016, 09:56 AM   #48
shawnsheridan
General
shawnsheridan's Avatar
United_States
3569
Rep
19,310
Posts

Drives: 2016 650i GC M-Sport
Join Date: Feb 2010
Location: Houston, TX

iTrader: (0)

Garage List
Quote:
Originally Posted by roxxor View Post
Haven't actually taken it out on the road yet, trying to finish the coding changes first before I road test it, so I haven't had a chance to try out the navigation directions yet. And no, the mileage reset button had to be modified so that I could keep the "button" and not have a hole there, but it is non-functional at this point.

Switching between modes works fine, except that with 6WB, it keeps showing me an option for "Comfort+", which isn't normally available on the F30. When moving up and down the list, it skips over it and goes to Eco Pro, but I am trying to figure out how to get it out of the list completely.

Once all is resolved, I will try to make a video of it in action.
You can't get it out totally. If coded with 0911 or earlier, it should be Normal & Comfort and beginning 1211, it changed to Comfort & Comfort +.
__________________

2016 650i GC M-Sport w/ 20" 373M Wheels; Alpine White; Individual Opal White Full Merino Leather; Gray Poplar Wood Trim
Anthracite Alcantara Headliner; Ceramic Controls; Executive Package w/ B&O Sound System; Integral Active Steering, etc.
Appreciate 0
      05-24-2016, 11:15 AM   #49
larry_bml
First Lieutenant
larry_bml's Avatar
Romania
59
Rep
303
Posts

Drives: BMW F30 Sport Line 320ded
Join Date: Dec 2009
Location: Romania - Pitesti

iTrader: (0)

But you can play with menu settings. On my F10 6 WA I managed to add ECO pro, I don't understand why, but coded with 0313 doesn't added eco pro, and I had to add it manually.
I still have problems with navigation arrows, maybe someone will help me with files from an 6WA F10 cluster and NBT, to compare with mine, or maybe I have to upgrade kombi firmware, maybe it is too old, and my NBT has 2.54 .
Appreciate 0
      05-26-2016, 03:09 PM   #50
larry_bml
First Lieutenant
larry_bml's Avatar
Romania
59
Rep
303
Posts

Drives: BMW F30 Sport Line 320ded
Join Date: Dec 2009
Location: Romania - Pitesti

iTrader: (0)

And finaly I can be proud with my F10 6WA cluster on my F30. It is working 99.99% , the only thing that doesn't work is handbrake warning when handbrake is pulled up. After an firmware update , made with the help of an member of the forum, now arrows are like they should be and everything is working fine. Tomorow I will add pictures.
Appreciate 0
      05-26-2016, 03:42 PM   #51
Icydubloon
Private
Icydubloon's Avatar
United_States
25
Rep
96
Posts

Drives: 2013 328i
Join Date: Mar 2016
Location: Oakland, CA

iTrader: (1)

Great progress everyone. Following this thread closely.
Appreciate 0
      05-27-2016, 02:43 AM   #52
larry_bml
First Lieutenant
larry_bml's Avatar
Romania
59
Rep
303
Posts

Drives: BMW F30 Sport Line 320ded
Join Date: Dec 2009
Location: Romania - Pitesti

iTrader: (0)

Some pictures :

Daytime pictures with project DONE!

As you can see from pictures, 1'st picture is an before firmware update picture, and the rest are from after update picture, and the ED graphics has changed.

I'm very happy with the final results.

Thank you for the people who helped at this project !!!
Attached Images
   
Appreciate 0
      05-28-2016, 12:49 AM   #53
sprockie
Private
3
Rep
54
Posts

Drives: 320D
Join Date: Sep 2013
Location: Germany

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by larry_bml View Post
Daytime pictures with project DONE!

As you can see from pictures, 1'st picture is an before firmware update picture, and the rest are from after update picture, and the ED graphics has changed.

I'm very happy with the final results.

Thank you for the people who helped at this project !!!
I really love this mod. Looks so much better than the normal cluster. How much is this cluster?
Appreciate 0
      05-28-2016, 02:27 AM   #54
larry_bml
First Lieutenant
larry_bml's Avatar
Romania
59
Rep
303
Posts

Drives: BMW F30 Sport Line 320ded
Join Date: Dec 2009
Location: Romania - Pitesti

iTrader: (0)

I can tell an exact amount of money, you will need an F10 6wa cluster and an F30 face for cluster. You will need to add most conection to cluster. You can search parts on ebay or other places.
Appreciate 0
      05-29-2016, 09:03 PM   #55
roxxor
Lieutenant
roxxor's Avatar
314
Rep
574
Posts

Drives: 2019 X3 M40i
Join Date: Feb 2012
Location: Florida

iTrader: (7)

Update: Got my 6WB working perfectly! (almost, still have to figure out 1 minor issue with CBS).

Navigation, Fuel, everything works great, can't thank everyone on the forum enough for their help.

Pics are below, you can see that with some black paint on the edges, the cluster looks quite a bit better in the F30 housing. Sorry the pics aren't perfect



Appreciate 0
      05-29-2016, 11:22 PM   #56
x328x
Captain
227
Rep
819
Posts

Drives: 2014 328i M Sport
Join Date: Sep 2014
Location: Vic

iTrader: (0)

Looks awsome. Put a video please so i can druel some more
Appreciate 0
      05-29-2016, 11:40 PM   #57
larry_bml
First Lieutenant
larry_bml's Avatar
Romania
59
Rep
303
Posts

Drives: BMW F30 Sport Line 320ded
Join Date: Dec 2009
Location: Romania - Pitesti

iTrader: (0)

Great.
Appreciate 0
      05-30-2016, 11:23 AM   #58
Gabrola
First Lieutenant
Gabrola's Avatar
160
Rep
313
Posts

Drives: 340i
Join Date: Feb 2015
Location: Egypt

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by roxxor View Post
Update: Got my 6WB working perfectly! (almost, still have to figure out 1 minor issue with CBS).

Navigation, Fuel, everything works great, can't thank everyone on the forum enough for their help.

Pics are below, you can see that with some black paint on the edges, the cluster looks quite a bit better in the F30 housing. Sorry the pics aren't perfect
DIY incoming?
Appreciate 0
      06-01-2016, 09:37 AM   #59
roxxor
Lieutenant
roxxor's Avatar
314
Rep
574
Posts

Drives: 2019 X3 M40i
Join Date: Feb 2012
Location: Florida

iTrader: (7)

Quote:
Originally Posted by Gabrola View Post
DIY incoming?
Actually it's exactly the same as following Larry's instructions, and just mirroring fuel coding to match the F30 6WA coding. There are a couple other adapter pieces that are needed, but those are on the part #'s page for the 6WB on RealOEM.
Appreciate 0
      06-01-2016, 11:36 AM   #60
Gabrola
First Lieutenant
Gabrola's Avatar
160
Rep
313
Posts

Drives: 340i
Join Date: Feb 2015
Location: Egypt

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by roxxor View Post
Actually it's exactly the same as following Larry's instructions, and just mirroring fuel coding to match the F30 6WA coding. There are a couple other adapter pieces that are needed, but those are on the part #'s page for the 6WB on RealOEM.
What about the handbrake light?
Appreciate 0
      06-01-2016, 02:42 PM   #61
roxxor
Lieutenant
roxxor's Avatar
314
Rep
574
Posts

Drives: 2019 X3 M40i
Join Date: Feb 2012
Location: Florida

iTrader: (7)

Quote:
Originally Posted by Gabrola View Post
What about the handbrake light?
You would need to contact Larry about that part, he should be able to point you in the right direction.
Appreciate 0
      06-19-2016, 10:24 PM   #62
roxxor
Lieutenant
roxxor's Avatar
314
Rep
574
Posts

Drives: 2019 X3 M40i
Join Date: Feb 2012
Location: Florida

iTrader: (7)

Just as an update to my last remaining issue with the CBS, it has been resolved. Somehow during the installation, the Break In Inspection(a.k.a. Running In Check, the new vehicle inspection period for certain BMW's) was triggered in the 6WB, so it kept saying I had service due in 1200 miles(decreasing as I drove of course). I was having trouble with removing it or finding information about it, but once I updated my Rheingold, it had the option to deactivate the check in the CBS Reset options. Now it is cleared, and running great!
Appreciate 0
      06-20-2016, 02:15 AM   #63
larry_bml
First Lieutenant
larry_bml's Avatar
Romania
59
Rep
303
Posts

Drives: BMW F30 Sport Line 320ded
Join Date: Dec 2009
Location: Romania - Pitesti

iTrader: (0)

Nice to hear that, and I'm glad you did it. A little question, your button for reset little milage is working?
Appreciate 0
      06-21-2016, 03:51 PM   #64
roxxor
Lieutenant
roxxor's Avatar
314
Rep
574
Posts

Drives: 2019 X3 M40i
Join Date: Feb 2012
Location: Florida

iTrader: (7)

Nope, I didn't worry about it since I never use trip mileage anyway. If I ever need to reset CBS I can get to the button or use rheingold.
Appreciate 0
      06-21-2016, 04:14 PM   #65
larry_bml
First Lieutenant
larry_bml's Avatar
Romania
59
Rep
303
Posts

Drives: BMW F30 Sport Line 320ded
Join Date: Dec 2009
Location: Romania - Pitesti

iTrader: (0)

How can you get the button?
Appreciate 0
      06-21-2016, 08:19 PM   #66
roxxor
Lieutenant
roxxor's Avatar
314
Rep
574
Posts

Drives: 2019 X3 M40i
Join Date: Feb 2012
Location: Florida

iTrader: (7)

Quote:
Originally Posted by larry_bml View Post
How can you get the button?
Take the cluster out of the dash while still plugged in and use a screwdriver to press it

Like I said, it could be done if needed, but since I never used that reset button in my F30, I doubt I'll need to use it.
Appreciate 0
Post Reply

Bookmarks

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off



All times are GMT -5. The time now is 01:24 PM.




f30post
Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2019, vBulletin Solutions Inc.
1Addicts.com, BIMMERPOST.com, E90Post.com, F30Post.com, M3Post.com, ZPost.com, 5Post.com, 6Post.com, 7Post.com, XBimmers.com logo and trademark are properties of BIMMERPOST