F30POST
F30POST
2012-2015 BMW 3-Series and 4-Series Forum
BMW Garage BMW Meets Register Search Today's Posts Mark Forums Read
BMW 3-Series and 4-Series Forum (F30 / F32) | F30POST > Technical Forums > N55 Turbo Engine / Drivetrain / Exhaust Modifications > Possible valvetronic system issue
GetBMWParts
Post Reply
 
Thread Tools Search this Thread
      04-01-2019, 04:04 PM   #23
badbread
not good, but bad
United_States
296
Rep
395
Posts

Drives: 2013 335i
Join Date: Jun 2016
Location: Bay Area, CA

iTrader: (3)

Quote:
Originally Posted by arhoads335i View Post
If you have a clicking noise in the engine bay when you unlock the car it is most likely the valvetronic motor and or shaft.
Mine was replaced for free by BMW, they have a 80k mileage warranty on that part even if your car is out of warranty.
Is this the noise? If so, damnit...

__________________
They are spelled BRAKES not breaks!!!! Oh FFS, not another spark plug thread!
BreadsBMW on Youtube
Appreciate 0
      04-01-2019, 05:54 PM   #24
sspade
Brigadier General
sspade's Avatar
United_States
1554
Rep
4,036
Posts

Drives: F30
Join Date: Oct 2017
Location: Folsom, California

iTrader: (2)

Garage List
2014 BMW 328i  [5.00]
Sub'd
__________________
BMW 328i FBO, Bootmod3 Stage 1
Appreciate 0
      04-28-2019, 07:50 PM   #25
rockabs4
Registered
0
Rep
4
Posts

Drives: 2013 BMW X3 xdrive28i
Join Date: Feb 2019
Location: Minneapolis

iTrader: (0)

Hey all -

Just wanted to give a quick update. After the initial repair, when the timing chain issue happened, BMW acknowledged it and since my car was just outside of warranty, they (fortunately) covered my repairs!
I feel very fortunate to say that I did not have to pay for the timing chain repairs (initially quoted to almost $11K) - Instead I just paid for Eccentric shaft and accentuator replacement).

So even if I had to pay big money, it feels like losing a finger is better than losing an arm? lol.

Anyhow- Just wanted to keep you all informed.
Appreciate 0
      05-13-2019, 10:05 PM   #26
jonney2069
New Member
0
Rep
5
Posts

Drives: BMW M235i
Join Date: Apr 2019
Location: New York

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by arhoads335i View Post
If you have a clicking noise in the engine bay when you unlock the car it is most likely the valvetronic motor and or shaft.
Mine was replaced for free by BMW, they have a 80k mileage warranty on that part even if your car is out of warranty.
Hey there, I'm having the same issue. Do you happen to have the part number or what is actually covered by the 80k mile warranty? Thanks!
Appreciate 0
      06-13-2019, 12:18 AM   #27
wynes
New Member
wynes's Avatar
6
Rep
28
Posts

Drives: BMW 335i
Join Date: Sep 2017
Location: New Zealand

iTrader: (0)

Hey Guys,
Do you think an issue with valvetronic could create issues with down change rev matching in a 335i e92 DCT? Does valvetronic have anything to do with rev matching?

We can hear the down changes and the abnormal sound that comes "rev match" in the video.

Car also experience rough throttle response at idle, especially when cold.

This code has come about..

Fault Code: 002E10
Fault Explanation: Valvetronic system: deactivated warning
threshold deviation too often exceeded

And this one along time ago and has never come back..

0x2DCE - The diagnostic function monitors the Valvetronic system's control precision.

https://youtu.be/XKOxtV2mrEE
Appreciate 1
Phyrexia470.00

      06-15-2019, 08:40 AM   #28
F32Fleet
Major General
F32Fleet's Avatar
United_States
1591
Rep
7,984
Posts

Drives: 2015 435i
Join Date: May 2005
Location: Southeastern US

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by wynes View Post
Hey Guys,
Do you think an issue with valvetronic could create issues with down change rev matching in a 335i e92 DCT? Does valvetronic have anything to do with rev matching?

We can hear the down changes and the abnormal sound that comes "rev match" in the video.

Car also experience rough throttle response at idle, especially when cold.

This code has come about..

Fault Code: 002E10
Fault Explanation: Valvetronic system: deactivated warning
threshold deviation too often exceeded

And this one along time ago and has never come back..

0x2DCE - The diagnostic function monitors the Valvetronic system's control precision.

https://youtu.be/XKOxtV2mrEE
Nope.
Appreciate 0
      07-08-2019, 08:17 PM   #29
wynes
New Member
wynes's Avatar
6
Rep
28
Posts

Drives: BMW 335i
Join Date: Sep 2017
Location: New Zealand

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by F32Fleet View Post
Nope.
Issue went away after relearning the valvetronic motor.

seems to be related
Appreciate 1
Phyrexia470.00

      07-09-2019, 10:14 AM   #30
Phyrexia
Resident Pedant
United_States
470
Rep
789
Posts

Drives: '15 335i 8AT
Join Date: Nov 2017
Location: Limbo

iTrader: (1)

Valvetronic literally has everything to do with rev matching in an N55. The N52, N55 - all of the Valvetronic motors - will happily run without an intake manifold. Throttle is controlled via valve lift. The throttle body in these motors is simply a failsafe for when the valvetronic motor fails.

The N55 has the third revision of Valvetronic and is even faster than the N52. If the gear is unable to rotate the shaft properly or at the right speed, rev-matching will not occur properly. If the Valvetronic motor fully fails, the car will use the throttle body as a failsafe. The valves will either stay in whatever state of lift they were in when Valvetronic last functioned properly, or they will increase to maximum lift.
__________________
'15 F30 335i 8AT Estoril II/Black (12.218 @ 114.94mph)
MHD Stage 2+ 93 / XHP Stage 3 / M-Goodies / K&N Filter / ER CP / CSF IC / NGK 97506 / ER DP / Michelin A/S 3+
Appreciate 2
wynes5.50
badbread296.00

      08-13-2019, 10:36 PM   #31
SlaTkiS
New Member
Canada
0
Rep
5
Posts

Drives: BMW 328XI F30
Join Date: May 2018
Location: Laval,Qc

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by arhoads335i View Post
If you have a clicking noise in the engine bay when you unlock the car it is most likely the valvetronic motor and or shaft.
Mine was replaced for free by BMW, they have a 80k mileage warranty on that part even if your car is out of warranty.
Hmm wonder if a rebuilt vehicule would work..
Appreciate 0
      12-05-2019, 12:03 PM   #32
yoon_209
Masterchief
yoon_209's Avatar
United_States
251
Rep
806
Posts

Drives: 13' BMW 335i
Join Date: Aug 2016
Location: Irvine, CA

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by CTNYCLurk View Post
Got the following codes:
133B04 - Valvetronic system ; no adjustment possible
133E10 - Valvetronic system: deactivated , adjustment fault too frequent

CEL came on and after restarting the car, the CEL went away, and the codes were stored.

Cold start feels louder now, and I can feel the RPMs fluttering (nothing drastic) during the first couple minutes of start-up. I drove over 100miles after the CEL disappeared, and the light has not come back up.

Codes are related to valvetronic system, any one else have a similar problem/issue that was resolved?

I have a FBO 2013 F30 335xi with 50k miles.
Quote:
Originally Posted by redbullfan View Post
I just had the same issue happen today, got a drivetrain malfunction and the car went into limp mode. I left the car alone for a while and the check engine light went away but the code is still active and won't go away every time I try to clear it. Any suggestions on what I should do?
Quote:
Originally Posted by jgoens View Post
I get these codes as well as blowoff valve jammed shut. Have gotten DT malfunction as well as limp. Has only happened a few times. I have always thought I am the only one and those codes are rare. Do you have a jb4?
Quote:
Originally Posted by zole2112 View Post
I've had the 133E10 Valvetronic system: disabled, to frequent Verstellfeheler code now for months, won't clear. I've been trying to figure out what it is. I changed my oil a couple of months ago, going to check the level again based on what you found.
Quote:
Originally Posted by ShenkoF30 View Post
I have a 2013 328i x-drive and about a month ago i got the drivetrain malfunction warning. I turned off the car and turned it back on and it went away so being an ignorant 18 year old I didn't think much of it, until now.

Just last week the warnings started coming back and along with that came the check engine light. I decided I was gonna take it to the shop in a few days (I was very busy at the time). But just 2 days ago I was driving and got the drive train malfunction warning and suddenly my car dramatically slowed down to the point where if i would press the gas pedal 75% down it would take like 5 seconds to reach 15mph. So i pulled over and turned off the car and tried turning it off again.

But now the car wont start. I read the codes and got:

133B04 - Permanent - Valvetronic System: No adjustment possible

133E10 - Permanent - Valvetronic System: Deactivated, adjustment fault too frequent

135705 - Permanent - Valvetronic System: deactivated, control deviation warning threshold value exceeded to frequently

Can anyone help? What exactly is the problem? Is it the valvetronic motor or something else?
Quote:
Originally Posted by rockabs4 View Post
Since I have the same issues, I took it to a dealership and they quoted me $4200 - replacing Eccentric Shaft, actuator and the gaskets etc.

Is this common? Or is it just that they're not able to figure out the issues so just fixing what they think could be the issue?
I took it to a local indy shop after the shock of losing $4200 so easily and they were not able to diagnose the issue but suggested it could be related to sludge or a blockage of a mesh (I am not very mechanic-savvy so I did not quite get that and since it was on phone I had no way to ask for visuals or details.

I am on my 6th year of ownership and only 71K highway miles. Can it happen due to very cold weather? I researched and a lot of folks talked about cold start issues specifically in colder weathers.

Any initial fixes I can do to eliminate the need to (unnecessarily) get into the $4200 expense?

I just got this valvetronic error on my 2013 n55 as well.

Have you guys noticed that WE ALL HAVE 2013's.... this cannot be a coincidence.
__________________
BMS Intake | ER CP | VRSF FMIC & DP | MPE | BM3 | Vorsteiner VFF-03 | H&R Sport | CF Everythang
Appreciate 0
      12-05-2019, 05:23 PM   #33
F32Fleet
Major General
F32Fleet's Avatar
United_States
1591
Rep
7,984
Posts

Drives: 2015 435i
Join Date: May 2005
Location: Southeastern US

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by yoon_209 View Post
Quote:
Originally Posted by CTNYCLurk View Post
Got the following codes:
133B04 - Valvetronic system ; no adjustment possible
133E10 - Valvetronic system: deactivated , adjustment fault too frequent

CEL came on and after restarting the car, the CEL went away, and the codes were stored.

Cold start feels louder now, and I can feel the RPMs fluttering (nothing drastic) during the first couple minutes of start-up. I drove over 100miles after the CEL disappeared, and the light has not come back up.

Codes are related to valvetronic system, any one else have a similar problem/issue that was resolved?

I have a FBO 2013 F30 335xi with 50k miles.
Quote:
Originally Posted by redbullfan View Post
I just had the same issue happen today, got a drivetrain malfunction and the car went into limp mode. I left the car alone for a while and the check engine light went away but the code is still active and won't go away every time I try to clear it. Any suggestions on what I should do?
Quote:
Originally Posted by jgoens View Post
I get these codes as well as blowoff valve jammed shut. Have gotten DT malfunction as well as limp. Has only happened a few times. I have always thought I am the only one and those codes are rare. Do you have a jb4?
Quote:
Originally Posted by zole2112 View Post
I've had the 133E10 Valvetronic system: disabled, to frequent Verstellfeheler code now for months, won't clear. I've been trying to figure out what it is. I changed my oil a couple of months ago, going to check the level again based on what you found.
Quote:
Originally Posted by ShenkoF30 View Post
I have a 2013 328i x-drive and about a month ago i got the drivetrain malfunction warning. I turned off the car and turned it back on and it went away so being an ignorant 18 year old I didn't think much of it, until now.

Just last week the warnings started coming back and along with that came the check engine light. I decided I was gonna take it to the shop in a few days (I was very busy at the time). But just 2 days ago I was driving and got the drive train malfunction warning and suddenly my car dramatically slowed down to the point where if i would press the gas pedal 75% down it would take like 5 seconds to reach 15mph. So i pulled over and turned off the car and tried turning it off again.

But now the car wont start. I read the codes and got:

133B04 - Permanent - Valvetronic System: No adjustment possible

133E10 - Permanent - Valvetronic System: Deactivated, adjustment fault too frequent

135705 - Permanent - Valvetronic System: deactivated, control deviation warning threshold value exceeded to frequently

Can anyone help? What exactly is the problem? Is it the valvetronic motor or something else?
Quote:
Originally Posted by rockabs4 View Post
Since I have the same issues, I took it to a dealership and they quoted me $4200 - replacing Eccentric Shaft, actuator and the gaskets etc.

Is this common? Or is it just that they're not able to figure out the issues so just fixing what they think could be the issue?
I took it to a local indy shop after the shock of losing $4200 so easily and they were not able to diagnose the issue but suggested it could be related to sludge or a blockage of a mesh (I am not very mechanic-savvy so I did not quite get that and since it was on phone I had no way to ask for visuals or details.

I am on my 6th year of ownership and only 71K highway miles. Can it happen due to very cold weather? I researched and a lot of folks talked about cold start issues specifically in colder weathers.

Any initial fixes I can do to eliminate the need to (unnecessarily) get into the $4200 expense?

I just got this valvetronic error on my 2013 n55 as well.

Have you guys noticed that WE ALL HAVE 2013's.... this cannot be a coincidence.
Perhaps it's a mileage or related to using stop/start?

Here's some interesting reading.

https://bmwtechnician.com/?s=Eccentric
__________________
"Drive more, worry less. "

435i, MPPK, MPE, M-Sport Line
Appreciate 0
      12-05-2019, 06:40 PM   #34
yoon_209
Masterchief
yoon_209's Avatar
United_States
251
Rep
806
Posts

Drives: 13' BMW 335i
Join Date: Aug 2016
Location: Irvine, CA

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by F32Fleet View Post
Perhaps it's a mileage or related to using stop/start?

Here's some interesting reading.

https://bmwtechnician.com/?s=Eccentric
my mileage is 50k
__________________
BMS Intake | ER CP | VRSF FMIC & DP | MPE | BM3 | Vorsteiner VFF-03 | H&R Sport | CF Everythang
Appreciate 0
      12-07-2019, 01:04 PM   #35
F32Fleet
Major General
F32Fleet's Avatar
United_States
1591
Rep
7,984
Posts

Drives: 2015 435i
Join Date: May 2005
Location: Southeastern US

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by yoon_209 View Post
Quote:
Originally Posted by F32Fleet View Post
Perhaps it's a mileage or related to using stop/start?

Here's some interesting reading.

https://bmwtechnician.com/?s=Eccentric
my mileage is 50k
Was your vehicle on the 15k or 10k mile oil change interval?
__________________
"Drive more, worry less. "

435i, MPPK, MPE, M-Sport Line
Appreciate 0
      12-09-2019, 02:32 PM   #36
yoon_209
Masterchief
yoon_209's Avatar
United_States
251
Rep
806
Posts

Drives: 13' BMW 335i
Join Date: Aug 2016
Location: Irvine, CA

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by F32Fleet View Post
Quote:
Originally Posted by yoon_209 View Post
Quote:
Originally Posted by F32Fleet View Post
Perhaps it's a mileage or related to using stop/start?

Here's some interesting reading.

https://bmwtechnician.com/?s=Eccentric
my mileage is 50k
Was your vehicle on the 15k or 10k mile oil change interval?
CBS says 15k

But iv been changing every 7.5k.miles and using Castrol european formula 0w 40 for past three years
__________________
BMS Intake | ER CP | VRSF FMIC & DP | MPE | BM3 | Vorsteiner VFF-03 | H&R Sport | CF Everythang
Appreciate 1
F32Fleet1590.50

      12-09-2019, 08:59 PM   #37
yoon_209
Masterchief
yoon_209's Avatar
United_States
251
Rep
806
Posts

Drives: 13' BMW 335i
Join Date: Aug 2016
Location: Irvine, CA

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by arhoads335i View Post
If you have a clicking noise in the engine bay when you unlock the car it is most likely the valvetronic motor and or shaft.
Mine was replaced for free by BMW, they have a 80k mileage warranty on that part even if your car is out of warranty.
Quote:
Originally Posted by zole2112 View Post
I've had the 133E10 Valvetronic system: disabled, to frequent Verstellfeheler code now for months, won't clear. I've been trying to figure out what it is. I changed my oil a couple of months ago, going to check the level again based on what you found.
Quote:
Originally Posted by ShenkoF30 View Post
I have a 2013 328i x-drive and about a month ago i got the drivetrain malfunction warning. I turned off the car and turned it back on and it went away so being an ignorant 18 year old I didn't think much of it, until now.

Just last week the warnings started coming back and along with that came the check engine light. I decided I was gonna take it to the shop in a few days (I was very busy at the time). But just 2 days ago I was driving and got the drive train malfunction warning and suddenly my car dramatically slowed down to the point where if i would press the gas pedal 75% down it would take like 5 seconds to reach 15mph. So i pulled over and turned off the car and tried turning it off again.

But now the car wont start. I read the codes and got:

133B04 - Permanent - Valvetronic System: No adjustment possible

133E10 - Permanent - Valvetronic System: Deactivated, adjustment fault too frequent

135705 - Permanent - Valvetronic System: deactivated, control deviation warning threshold value exceeded to frequently

Can anyone help? What exactly is the problem? Is it the valvetronic motor or something else?
Quote:
Originally Posted by CTNYCLurk View Post
Quote:
Originally Posted by rockabs4 View Post
Since I have the same issues, I took it to a dealership and they quoted me $4200 - replacing Eccentric Shaft, actuator and the gaskets etc.

Is this common? Or is it just that they're not able to figure out the issues so just fixing what they think could be the issue?
I took it to a local indy shop after the shock of losing $4200 so easily and they were not able to diagnose the issue but suggested it could be related to sludge or a blockage of a mesh (I am not very mechanic-savvy so I did not quite get that and since it was on phone I had no way to ask for visuals or details.

I am on my 6th year of ownership and only 71K highway miles. Can it happen due to very cold weather? I researched and a lot of folks talked about cold start issues specifically in colder weathers.

Any initial fixes I can do to eliminate the need to (unnecessarily) get into the $4200 expense?

I ended up paying an indy about 1700, to replace valvetronic motor + eccentric shaft. Honestly, I drove it around for 10k miles an never experienced a hiccup. One day I got the code and decided it was worth looking into, and the eccentric shaft was found to have a damaged gear tooth, ( no performance issues ), but the indy replaced all that for me. I don’t know what could have happened if I kept driving it with that damaged gear tooth but yeah. I wouldnt say there are initial fixes to this. The dealer will need to replace all associated components (you may get away with going to the indy, and them replacing just the valvetronic motor or shaft if damaged, if you also have not yet got your VCG housing replaced, you can get away with having the indy do this work as well, because they needa go into that same area to check the motor and shaft.
So did you guys end up changing the eccentric motor or shaft or both?

I inspected the teeth on my eccentric shaft and it looked fine besides normal wear on the inside. Nothing was chipped. The worm gear looked to have wear and I hear since the sensor is in the motor they tend to go out.

I'm having the motor replaced first, finger crossed I won't have to change the shaft
__________________
BMS Intake | ER CP | VRSF FMIC & DP | MPE | BM3 | Vorsteiner VFF-03 | H&R Sport | CF Everythang
Appreciate 0
      12-25-2019, 05:18 PM   #38
Stanio
Private
Bulgaria
53
Rep
61
Posts

Drives: F30 335 2014 Xdrive
Join Date: Sep 2017
Location: Baltimore MD

iTrader: (0)

I guess I'm joining the group...
Appreciate 0
      12-31-2019, 09:22 PM   #39
F30RiK
First Lieutenant
81
Rep
377
Posts

Drives: 13' 335 xdrive M-sport 6 Speed
Join Date: Aug 2014
Location: QC, LAval

iTrader: (1)

Previous owner of my car had the same issue, 2013 335 xdrive, at 80k miles, they replace the whole head with a new one as the camshaft and camshaft seat on the head were also damaged. 11k bill lol
Appreciate 0
      01-04-2020, 08:35 PM   #40
yoon_209
Masterchief
yoon_209's Avatar
United_States
251
Rep
806
Posts

Drives: 13' BMW 335i
Join Date: Aug 2016
Location: Irvine, CA

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by yoon_209 View Post
So did you guys end up changing the eccentric motor or shaft or both?

I inspected the teeth on my eccentric shaft and it looked fine besides normal wear on the inside. Nothing was chipped. The worm gear looked to have wear and I hear since the sensor is in the motor they tend to go out.

I'm having the motor replaced first, finger crossed I won't have to change the shaft
Quote:
Originally Posted by Stanio View Post
I guess I'm joining the group...
Quote:
Originally Posted by F30RiK View Post
Previous owner of my car had the same issue, 2013 335 xdrive, at 80k miles, they replace the whole head with a new one as the camshaft and camshaft seat on the head were also damaged. 11k bill lol
UPDATE

I ended up replacing the eccentric shaft, servomotor, and all need bearing on the shaft and did the VCG gasket replacement out the door for 3.2K, motor and shaft cost 1.5k just for parts FML

was shitty moment since my entire year bonus went straight to that expense but shes running perfect now.

on a little note, i flashed to bm3 and its way better than jb4. hopefully she lasts another 50k miles.
__________________
BMS Intake | ER CP | VRSF FMIC & DP | MPE | BM3 | Vorsteiner VFF-03 | H&R Sport | CF Everythang
Appreciate 0
Post Reply

Bookmarks

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off



All times are GMT -5. The time now is 11:17 AM.




f30post
Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2020, vBulletin Solutions Inc.
1Addicts.com, BIMMERPOST.com, E90Post.com, F30Post.com, M3Post.com, ZPost.com, 5Post.com, 6Post.com, 7Post.com, XBimmers.com logo and trademark are properties of BIMMERPOST