F30POST
F30POST
2012-2015 BMW 3-Series and 4-Series Forum
BMW Garage BMW Meets Register Search Today's Posts Mark Forums Read
BMW 3-Series and 4-Series Forum (F30 / F32) | F30POST > 2012-2019 BMW 3 and 4-Series Forums > General F30 Sedan / F32 Coupe / F36 Gran Coupe Forum > Drivetrain malfunction!!!!!
Extreme Powerhouse
Post Reply
 
Thread Tools Search this Thread
      04-13-2013, 04:21 PM   #67
CoolDude196
.
CoolDude196's Avatar
England
25
Rep
617
Posts

Drives: f30 20d
Join Date: Feb 2012
Location: England

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by BMWrules7
Quote:
Originally Posted by howiegu View Post
For one drives in E pro, it's just not logical to shift into DS in BMW's design logic, hence the "problem" you had.



Lol! Somewhere, lurking in the gear shift monitor program...

If (shiftMonitor == etSportModezWhilstEcoPro) {

/*** Idiot switched shift lever to sport while he is in ecoPro ***/

misFire(rnd(etMaxNoCyls)); /*** scare the bejesus out of this environmentally foolish moron ***/

masterCautionChime();

sleep(60);

misFire(rnd(etMaxNoCyls)); /*** surprise moron again ***/

limpMode(etEnable); /*** punish this half-man-half-idiot with half a car ***/


}
Hahah!
__________________
AW Sport 20d, 2tb, 552, lc, 397 plus others
Appreciate 0
      04-13-2013, 06:57 PM   #68
turbolag
is nonexistent with N/A
turbolag's Avatar
19
Rep
1,127
Posts

Drives: .
Join Date: Mar 2013
Location: .

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by inChargeOfIT View Post
Please refactor to include BMW's default error handling routines :

If ( (shiftMonitor == etSportModezWhilstEcoPro) && ( isNearDealership() == false || isUnderWarranty() == false) ) {
/*** Idiot switched shift lever to sport while he is in ecoPro ***/

misFire(rnd(etMaxNoCyls)); /*** scare the bejesus out of this environmentally foolish moron ***/

masterCautionChime();

sleep(60);

misFire(rnd(etMaxNoCyls)); /*** surprise moron again ***/

limpMode(etEnable); /*** punish this half-man-half-idiot with half a car ***/


}
Appreciate 0
      04-14-2013, 06:47 PM   #69
inChargeOfIT
First Lieutenant
United_States
11
Rep
344
Posts

Drives: 2013 335i Sport
Join Date: Dec 2012
Location: Austin, TX

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by gds52 View Post
Good program but u n BMW coders missed error handling and apparently code review.
After the comment line about idiot, how about an error msg on console n exit 💻
Error handling? Pffffttt.. that's what the customers are for
Appreciate 0
      04-14-2013, 09:14 PM   #70
gds52
Colonel
gds52's Avatar
673
Rep
2,483
Posts

Drives: BMW Z4M Coupe, BMW 328i E93 Co
Join Date: Oct 2011
Location: NJ

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by inChargeOfIT View Post
Error handling? Pffffttt.. that's what the customers are for
yeah...right man.
But this is not good for a manufacturer.
It doesn't matter in short term, but surely in long term it turns off people.
With all these electronics and sophisticated systems, the resale value will go down drastically because of the high maintenance/repair costs.
Appreciate 0
      05-21-2013, 02:47 PM   #71
335i-SG
Second Lieutenant
335i-SG's Avatar
United_States
21
Rep
265
Posts

Drives: 2013 335i M-Sport
Join Date: Apr 2007
Location: Miami

iTrader: (0)

Angry

Car just started shaking when I was stopped at a light and a "Drivetrain malfunction" light came on!

From the posts below, it seams to do with "VANOS".

Anyone else now what could be the cause?

I'm bring it to the dealer tomorrow, should I drive it or tow it?
Attached Images
 
Appreciate 0
      05-21-2013, 04:30 PM   #72
Dan_335i
Captain
67
Rep
936
Posts

Drives: 2014 335i EBII MSport
Join Date: Aug 2012
Location: toronto

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by 335i-SG View Post
Car just started shaking when I was stopped at a light and a "Drivetrain malfunction" light came on!

From the posts below, it seams to do with "VANOS".

Anyone else now what could be the cause?

I'm bring it to the dealer tomorrow, should I drive it or tow it?
Drive it just not aggresivly
Appreciate 0
      06-26-2013, 12:30 PM   #73
Bricheun
New Member
0
Rep
18
Posts

Drives: F30 328
Join Date: Apr 2013
Location: Hong Kong

iTrader: (0)

Got the same..except I also had fuel supply malfunction. It was the intake pressure sensor. .
Appreciate 0
      06-26-2013, 01:47 PM   #74
F30MSport
Lieutenant
F30MSport's Avatar
United_States
114
Rep
458
Posts

Drives: 2016 Alpine White M3 6MT
Join Date: Jan 2013
Location: South NJ

iTrader: (0)

I had this same error just this past weekend on my 335. I was in sport + and accelerating quickly when this message appeared. I was low on gas and headed to the gas station and when I say low the light was on and 0 miles to empty. Was only a few hundred feet from the station filled it with shell v power and car ran good as new. Went to dealer who said its fine and because the gas tank doesn't have baffles so since I was low on gas whatever was in the tank sloshed around causing the engine to momentarily not get enough fuel. Long story short car is fine and if your car was low on gas when you were pulling on the highway this may have been the same issue.
__________________
Alpine White '16 M3 6MT
Appreciate 0
      06-26-2013, 04:45 PM   #75
RoundelM3
Major General
RoundelM3's Avatar
United_States
1157
Rep
6,242
Posts

Drives: 15 M3 Sedan, 16 228i Cabrio
Join Date: Apr 2010
Location: Leland, NC

iTrader: (2)

Garage List
2015 BMW M3  [0.00]
2016 BMW 228i  [3.00]
I just had this problem occur on my 1/13 build 335i last week. Driving normally, "ding", and there's the message. Shut the car off, waited 30 seconds, turned it on, and no evidence of the fault. 15 minutes later, another one. And then nothing for a few days after that.

Made an appt. at dealer and took it in - car only has 2700 miles on it, and no other apparent problems. Turns out it was a faulty auxiliary cooling fan - the smaller one that the M-Sport cars get, not the main fan - and the biggest challenge was finding one. My dealer didn't have one, nor did the dealer I bought it from up in Austin, and it took nearly a day, but they located one at a dealership in VA (although they didn't want to give it up despite having 4 in stock instead of 1 like everyone else who had one). It arrived here yesterday, they installed it and tested it and no more malfunctions.

What I heard along the way was that BMW was aware of the defective fans and is going to have a big shipment of them going out a the end of this month, but they probably won't arrive at the dealerships until around July 10. So - if you encounter this issue, be prepared to wait. Fortunately, this didn't affect how the car drove at all - no limp mode, no reduced driveability. Best thing to do if they don't have the fan in stock is schedule your appt. for after they arrive, or your car will sit at the dealership until it does.
__________________

2015 F80 ///M3 Sedan 7DCT Tanzanite, 2016 228i M-Sport Cabrio 8AT Melbourne
Appreciate 0
      07-21-2013, 06:00 PM   #76
ravennole
Private
1
Rep
87
Posts

Drives: 2001 325 ci coupe
Join Date: May 2013
Location: United States

iTrader: (0)

I got my car Friday and the car has 46 miles on it and I got the drivetrain malfunction. I will be having the dealer pick the car up from my office tomorrow it was pretty scary. Like the OP, I switched from D to Sport but I was stopped at a stop sign (possibly not 100% stopped but I think I was. Luckily, no cars were coming as I was making a left turn and that could have caused a huge accident.

My screen was exactly what the photo on the top of this page was.

I guess there are a number of issues that cause this? Having a drivetrain malfunction before I hit my 50th mile in the car is infuriating. Luckily its a lease
Appreciate 0
      07-24-2013, 04:42 PM   #77
Jparker82
First Lieutenant
United_States
39
Rep
365
Posts

Drives: 2019 X6M
Join Date: Feb 2013
Location: Southeast.

iTrader: (0)

Had the same thing. The CPU battery was fried. It was causing engine and drivetrain errors.
Appreciate 0
      07-25-2013, 02:09 PM   #78
joepimentel
Private
joepimentel's Avatar
56
Rep
66
Posts

Drives: 2020 M340i
Join Date: Jul 2013
Location: New York

iTrader: (0)

I'm dealing with the same "Drivetrain Malfunction" error on my 11-day old 328xi after putting 700 miles on it (took a bit of a roadtrip this weekend). The error came up when I put the car into reverse to parallel park. Car went into limp mode. Turned it off, waited a while, turned it on but still had the error.

I was able to drive it to the Service Center. Their initial diagnosis was that it was a cylinder misfire. Now they're telling me that the Vanos Solenoid has to be replaced, and that there's one more test that they have to do when the car is cold to see if anything else needs to be done.

It goes without saying that I'm a little upset that this is happening on my first BMW.
Appreciate 0
      07-29-2013, 08:01 PM   #79
Nike SB'd
New Member
0
Rep
9
Posts

Drives: 2013 F30 328i
Join Date: Feb 2011
Location: Los Angeles

iTrader: (0)

Got this same "Drivetrain Malfunction" on my five-day-old-under-1000-mile 328i on Saturday. Car was driving fine, I shut it off to get a drink and when I started the car again the error message came on. Just got a call from the dealer saying once again, VANOS problem. While I was there there were an alarmingly high amount of F30 328is in the shop and I can't help but wonder if this is going to lead to a massive recall.
Appreciate 0
      08-01-2013, 07:28 PM   #80
martyp
Canada Eh!
Canada
6
Rep
222
Posts

Drives: 2012 F30
Join Date: Feb 2008
Location: Moncton, NB, Canada

iTrader: (1)

I "THINK" I'm having the same issue with mine. I can only describe my issue as a very slow shaking while driving under hard acceleration. If I mash the throttle while almost stopped, I get a very slow response from the engine. If I mash the throttle while on the highway, 50% of the time it will start shaking, it's weird and disturbing. No error messages from i-drive though (sadly). Called my local stealership and they told me if they couldn't find any problem with the car, they would have to charge me $35/hr for time spent. Ridiculous if you ask me.
Appreciate 0
      08-02-2013, 07:49 AM   #81
RoundelM3
Major General
RoundelM3's Avatar
United_States
1157
Rep
6,242
Posts

Drives: 15 M3 Sedan, 16 228i Cabrio
Join Date: Apr 2010
Location: Leland, NC

iTrader: (2)

Garage List
2015 BMW M3  [0.00]
2016 BMW 228i  [3.00]
There's definitely a problem with the car - you're most likely getting a misfire from the way you describe your symptoms. If you dealer won't diagnose the car without charging you, I'd find another dealer! Hey, at least it's not $135/hour!
__________________

2015 F80 ///M3 Sedan 7DCT Tanzanite, 2016 228i M-Sport Cabrio 8AT Melbourne
Appreciate 0
      08-02-2013, 12:35 PM   #82
Blacked out 2013
Private
United_States
5
Rep
79
Posts

Drives: 2013 335i,Msport,tech pck,19"
Join Date: Jul 2013
Location: Stockbridge, GA

iTrader: (0)

Low gas warning

I had the error occur approx a week,ago while I was letting a friend driv emu car for the first time.( I haven't let anyone drive it but myself and wife lol)... I was very low on fuel and had warned my friend maybe we should add some before we pulled out of the gas station parking lot. He said he just wanted to drive up the street and back to feel what it was like. On the way back the message popped up about the drivetrain malfunction etc nd he said he felt a little vibration. The car said approx 2 miles to empty. We returned to gas station less than mile away and I filled car up with premium 93 octane as I always do.( not sure why some posters say there car says minimum 89. My gas tank clearly says premium gas with a 91 minimum octane. However most mids are 89 and premium is 93 octane in my areas, so I always use 93...... After filling it up, I started the engine and the same error popped up very briefly and then it cleared on its on and has never came back on. I just got back from a family vacation to Panama City Beach and the drive approximately 600-700 round trip and I had zero problems. I have a 8AT with the paddle shifters and drove in every mode after and did plenty of WOT, with zero issues. Apparently it's an error when you get too low on gas and the engine isn't getting proper fuel. I saw another poster in this thread that posted the pictures of his code in the dash and I saw the DTE said 7 miles. This error was probably only due to low fuel. Hope this helps.
__________________
2013 335i sedan, black sapphire Metallic
,M Sport w/ 19" 403M wheels,premium pkg,tech pkg,paddle shifters,heated seats,black kidney grilles, ,mini spoiler,M performance rocker panel decals
Appreciate 0
      08-02-2013, 02:41 PM   #83
snowghost
Colonel
snowghost's Avatar
United_States
119
Rep
2,261
Posts

Drives: '13 335i M-Sport 6MT
Join Date: Jul 2010
Location: SoCal

iTrader: (1)

Quote:
Originally Posted by Blacked out 2013 View Post
I had the error occur approx a week,ago while I was letting a friend driv emu car for the first time.( I haven't let anyone drive it but myself and wife lol)... I was very low on fuel and had warned my friend maybe we should add some before we pulled out of the gas station parking lot. He said he just wanted to drive up the street and back to feel what it was like. On the way back the message popped up about the drivetrain malfunction etc nd he said he felt a little vibration. The car said approx 2 miles to empty. We returned to gas station less than mile away and I filled car up with premium 93 octane as I always do.( not sure why some posters say there car says minimum 89. My gas tank clearly says premium gas with a 91 minimum octane. However most mids are 89 and premium is 93 octane in my areas, so I always use 93...... After filling it up, I started the engine and the same error popped up very briefly and then it cleared on its on and has never came back on. I just got back from a family vacation to Panama City Beach and the drive approximately 600-700 round trip and I had zero problems. I have a 8AT with the paddle shifters and drove in every mode after and did plenty of WOT, with zero issues. Apparently it's an error when you get too low on gas and the engine isn't getting proper fuel. I saw another poster in this thread that posted the pictures of his code in the dash and I saw the DTE said 7 miles. This error was probably only due to low fuel. Hope this helps.
Thanks for the update. That's good to know.
__________________
F30 Sapphire Black M-Sport 335i 6MT
Appreciate 0
      08-02-2013, 10:47 PM   #84
Acme
Registered
0
Rep
4
Posts

Drives: F31
Join Date: Jul 2013
Location: Michigan

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by john08135i View Post
ANY updates yet??
The computer is saying this car's out of gas and you should drive moderately to stretch out what little you have. It's shuddering because it's hungry.
Attached Images
 
Appreciate 0
      08-04-2013, 04:54 PM   #85
Blacked out 2013
Private
United_States
5
Rep
79
Posts

Drives: 2013 335i,Msport,tech pck,19"
Join Date: Jul 2013
Location: Stockbridge, GA

iTrader: (0)

Yes, simply see my post two above and I explained just this.
__________________
2013 335i sedan, black sapphire Metallic
,M Sport w/ 19" 403M wheels,premium pkg,tech pkg,paddle shifters,heated seats,black kidney grilles, ,mini spoiler,M performance rocker panel decals
Appreciate 0
      08-04-2013, 05:49 PM   #86
inChargeOfIT
First Lieutenant
United_States
11
Rep
344
Posts

Drives: 2013 335i Sport
Join Date: Dec 2012
Location: Austin, TX

iTrader: (0)

Wow that's good to know. I never like to run my tank too low (to keep the floating particles out of the fuel filters), but it's good to know that this is the result when you push it too far.
Appreciate 0
      08-09-2013, 12:23 PM   #87
romanr88
Registered
0
Rep
1
Posts

Drives: 2013 328I
Join Date: Aug 2013
Location: California

iTrader: (0)

This alert came on for me a couple of days ago after only putting about 1200 miles on my brand new 328i. I ended up taking my car in the next day. Turns out that there was a Valve Leak which was making this "Drivetrain Malfunction" message pop up. They told me that its going to take about a week or so to get this replacement part.
Appreciate 0
      08-09-2013, 10:46 PM   #88
phennighausen
Private
49
Rep
63
Posts

Drives: 2015 BMW Individual 535Xi
Join Date: May 2012
Location: Texas

iTrader: (0)

My 2012 328i just had this failure as well. I have a 6MT so nothing to do with the auto gearbox. I had it in Sport mode, it had been the entire hour long I had been driving it. I pulled out onto the highway and accelerated fairly hard as I got up into some higher RPMs all of a sudden it just gave out and started flashing error messages at me. Pulled over and it was idling all wrong and not willing to accelerate. Sounded like it was running on 3 cylinders.

It is interesting to note that I have had my car for well over a year and it has a bit of 20,000 miles on it and I have never seen this before. Going to call the dealer tomorrow and schedule an appointment.
Appreciate 0
Post Reply

Bookmarks

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off



All times are GMT -5. The time now is 07:41 AM.




f30post
Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2020, vBulletin Solutions Inc.
1Addicts.com, BIMMERPOST.com, E90Post.com, F30Post.com, M3Post.com, ZPost.com, 5Post.com, 6Post.com, 7Post.com, XBimmers.com logo and trademark are properties of BIMMERPOST