F30POST
F30POST
2012-2015 BMW 3-Series and 4-Series Forum
BMW Garage BMW Meets Register Search Today's Posts Mark Forums Read
BMW 3-Series and 4-Series Forum (F30 / F32) | F30POST > Technical Forums > F30 DIYs and Coding Discussions > [DIY] KAFAS2 for SLI or 5AS retrofit for F3x
Extreme Powerhouse
Post Reply
 
Thread Tools Search this Thread
      07-22-2019, 01:44 PM   #45
Fafka
New Member
Ukraine
0
Rep
7
Posts

Drives: Bmw i3s
Join Date: Jun 2019
Location: Chernivtsi

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by mhhforyou View Post
Do you still have fault codes?
If I add the 5AT option then there are a lot of errors. Now I have coded the car into the stock because I can not figure it out why the car does not see the ecu sas
Appreciate 0
      08-03-2019, 06:50 AM   #46
Pedrom92
New Member
3
Rep
21
Posts

Drives: Bmw e91
Join Date: Nov 2015
Location: Portugal

iTrader: (0)

Hello, i need help. i'm trying to do camera kafas retrofit. already injected the cafd for kafas 2 wrote the FSC VIN and do store FSC. in comfort mode I try to open the .der file and it gives me error, I can't open any .der file. the mistake and this one. I try 3 PC and not working, not open DER file.
Appreciate 0
      08-05-2019, 12:00 AM   #47
mhhforyou
Private First Class
mhhforyou's Avatar
47
Rep
114
Posts

Drives: F36 420da
Join Date: Feb 2017
Location: Germany

iTrader: (0)

Garage List
2014 BMW 420da  [0.00]
Quote:
Originally Posted by Pedrom92 View Post
Hello, i need help. i'm trying to do camera kafas retrofit. already injected the cafd for kafas 2 wrote the FSC VIN and do store FSC. in comfort mode I try to open the .der file and it gives me error, I can't open any .der file. the mistake and this one. I try 3 PC and not working, not open DER file.

Why you want to open the DER File?
Appreciate 0
      08-05-2019, 03:11 PM   #48
Pedrom92
New Member
3
Rep
21
Posts

Drives: Bmw e91
Join Date: Nov 2015
Location: Portugal

iTrader: (0)

Open in esys.
Appreciate 0
      08-11-2019, 03:03 AM   #49
mhhforyou
Private First Class
mhhforyou's Avatar
47
Rep
114
Posts

Drives: F36 420da
Join Date: Feb 2017
Location: Germany

iTrader: (0)

Garage List
2014 BMW 420da  [0.00]
Quote:
Originally Posted by Pedrom92 View Post
Open in esys.
I dont understand exactly your Problem. If you already wrote the FSC to ECU you are done?!
Appreciate 0
      08-11-2019, 04:37 PM   #50
Pedrom92
New Member
3
Rep
21
Posts

Drives: Bmw e91
Join Date: Nov 2015
Location: Portugal

iTrader: (0)

for NBT need import certeficate.der i suppose for kafas is same but only import fsc and is working.
But for NBT need certificats right? In comfort mode dont open anything .der file.
Appreciate 0
      08-13-2019, 10:38 AM   #51
plurant
Enlisted Member
8
Rep
32
Posts

Drives: 320D F30 2012
Join Date: Apr 2018
Location: France

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by Pedrom92 View Post
for NBT need import certeficate.der i suppose for kafas is same but only import fsc and is working.
But for NBT need certificats right? In comfort mode dont open anything .der file.
You need to select the .der certificate in esys options under FSC then you import the fsc in kafas ecu in confort mode and that's it.
Appreciate 0
      08-13-2019, 04:29 PM   #52
Pedrom92
New Member
3
Rep
21
Posts

Drives: Bmw e91
Join Date: Nov 2015
Location: Portugal

iTrader: (0)

I already have FSC accepted and added 5AS 5AD 5AC and 8TH. everything works except the pedestrian warning. and when I start the car I always have a collision and pedestrian error. disappears soon and is without errors, works LDW SLI and FCW the pedestrian warning does not activate. if you remove the 5AD FCW LDW and pedestrian does not work at all. If you remove 5AS, everything works without errors but without the option of pedestrian warning. my bmw F31 is from year 2013 but i changed the date to 07/16 because i made retrofit of led 5A2 headlights.

Last edited by Pedrom92; 08-13-2019 at 04:39 PM..
Appreciate 0
      08-22-2019, 06:44 AM   #53
muaddib
Registered
Kazakhstan
0
Rep
2
Posts

Drives: F30 335i 2012
Join Date: Sep 2015
Location: Almaty, Kazakhstan

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by Pedrom92 View Post
I already have FSC accepted and added 5AS 5AD 5AC and 8TH. everything works except the pedestrian warning. and when I start the car I always have a collision and pedestrian error. disappears soon and is without errors, works LDW SLI and FCW the pedestrian warning does not activate. if you remove the 5AD FCW LDW and pedestrian does not work at all. If you remove 5AS, everything works without errors but without the option of pedestrian warning. my bmw F31 is from year 2013 but i changed the date to 07/16 because i made retrofit of led 5A2 headlights.
Got the same problem. Don't know how to solve it. Need help
Appreciate 0
      08-23-2019, 06:13 PM   #54
Pedrom92
New Member
3
Rep
21
Posts

Drives: Bmw e91
Join Date: Nov 2015
Location: Portugal

iTrader: (0)

My car solved after flash kafas. Everything works without errors.
Appreciate 0
      08-25-2019, 04:03 AM   #55
mhhforyou
Private First Class
mhhforyou's Avatar
47
Rep
114
Posts

Drives: F36 420da
Join Date: Feb 2017
Location: Germany

iTrader: (0)

Garage List
2014 BMW 420da  [0.00]
Quote:
Originally Posted by Pedrom92 View Post
for NBT need import certeficate.der i suppose for kafas is same but only import fsc and is working.
But for NBT need certificats right? In comfort mode dont open anything .der file.
NBT dont Need FSC or cert. change for 5AS Retrofit. Only 5AS or 5AD have to be in the FA. The Problem you had with pedestrian is that your car build date dont knows Option 5AS.
Appreciate 0
      08-26-2019, 04:18 PM   #56
Pedrom92
New Member
3
Rep
21
Posts

Drives: Bmw e91
Join Date: Nov 2015
Location: Portugal

iTrader: (0)

My kafas have old istep (2013) after flash for last istep everything work.
Appreciate 1
      08-27-2019, 06:14 AM   #57
x5mad
Lieutenant Colonel
x5mad's Avatar
236
Rep
1,695
Posts

Drives: F30 340i
Join Date: May 2009
Location: Australia

iTrader: (0)

Does anyone know the FDL changes needed to code for SLI?

I really don't want to do VO coding as I will lose numerous FDL codes I have already done over the years. I'm too lazy to redo them all so if anyone knows could you please post or PM me. Thanks!
Appreciate 0
      09-05-2019, 03:10 AM   #58
x5mad
Lieutenant Colonel
x5mad's Avatar
236
Rep
1,695
Posts

Drives: F30 340i
Join Date: May 2009
Location: Australia

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by mhhforyou View Post
Quote:
Originally Posted by Pedrom92 View Post
for NBT need import certeficate.der i suppose for kafas is same but only import fsc and is working.
But for NBT need certificats right? In comfort mode dont open anything .der file.
NBT dont Need FSC or cert. change for 5AS Retrofit. Only 5AS or 5AD have to be in the FA. The Problem you had with pedestrian is that your car build date dont knows Option 5AS.
Tried to pm you for your PayPal so I can make payment for the FSC needed for SLI. Thanks in advance.
Appreciate 1
      09-13-2019, 09:12 PM   #59
crapSOOT
New Member
crapSOOT's Avatar
United_States
23
Rep
24
Posts

Drives: 335D 2011, 328xD 2014
Join Date: Aug 2011
Location: CA, MI

iTrader: (0)

I have been following this thread for while, THANK YOU to all before me whose knowledge and sharing info has helped me take this on.

got all the parts, installed, pretty straight forward if you are handy with running wires and installing things and coding, the following is my experience with coding;

my car build 9/13 f30, with ACC stop&go. with rearview mirror that has compass & auto dim

I have not updated iStep,
current F020 17-03-509;
shipment F020 13-07-506

1. BSM, no issues after injecting cafd. mirrors light up and SW vibrates.
2. LDW, again no issues after injecting cafd, SW vibrates.
3. HBA no issues after the following step 5
4. when I VO coded only 5AC, I got FRONT CAMERA ERROR as the ecu was looking for FLA camera, I have kafas2 now.
5. So to get past the error, I VO coded not only 5AC, but also, 5AD, 5AP, and 5AS, once I did that all errors cleared, (did that using ista+) and did not return, went for test drive and no errors showed up, all systems function perfectly.

...now just looking for FSC code for SLI, will not add 8TH till I have that. anyone...??.
Hope this helps someone else with coding problems, just sharing my experience.

R

Last edited by crapSOOT; 09-14-2019 at 01:27 PM..
Appreciate 0
      11-20-2019, 03:29 AM   #60
ichooo
New Member
Bulgaria
4
Rep
18
Posts

Drives: F31
Join Date: Nov 2019
Location: Bulgaria

iTrader: (0)

Hello, i have problem with SLI and my Kafas2. The car is equipped with them by factory, but when I move to Bulgaria the SLI function stop work, in Germany working perfect. I was to local bmw dealer and make an update to last i-step, but no result. Yesterday I updated to last map version (next 2020-1) and no SLI function work. If there a way to make it work by coding (i have E sys)?
Thank You in advance
Appreciate 0
      04-17-2020, 04:26 PM   #61
Sergey193
New Member
2
Rep
25
Posts

Drives: F15 3.5i
Join Date: Jun 2018
Location: Minsk

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by ichooo View Post
hello, i have problem with sli and my kafas2. The car is equipped with them by factory, but when i move to bulgaria the sli function stop work, in germany working perfect. I was to local bmw dealer and make an update to last i-step, but no result. Yesterday i updated to last map version (next 2020-1) and no sli function work. If there a way to make it work by coding (i have e sys)?
Thank you in advance
kafas2 > 3000 > country_variation > ece
kafas2 > 3010 > cod_cam_only > camera_only
kafas2 > 3010 > country_coding_display > ece_white
kafas2 > 3010 > tsm_countru_variation > ece
hu_nbt > 3004 > country > ece
kombi > 3003 > speed_limit_generation > sli_gen_2_npi
Appreciate 0
      04-22-2020, 02:18 AM   #62
ichooo
New Member
Bulgaria
4
Rep
18
Posts

Drives: F31
Join Date: Nov 2019
Location: Bulgaria

iTrader: (0)

Thank you mate. But My camera don't have
kafas2 > 3010 > tsm_countru_variation > ece
kombi > 3003 > speed_limit_generation > sli_gen_2_npi
But I find another way to code and make SLI work.

And if someone need FSC for Kafas2 camera I can provide them, All of them. Just contact me if someone need.
Appreciate 0
      04-30-2020, 03:04 PM   #63
jkwhar
Captain
137
Rep
636
Posts

Drives: F30 328i Xdrive | F15 x35i
Join Date: Jun 2016
Location: Central NJ

iTrader: (6)

I know the short answer is no, but can kafas2 be installed on a non-kafas windshield? This is what made me think about this, something i saw/read years ago...

http://www.bimmerboard.com/forums/posts/474842
__________________
Did my post help? Click "Appreciate!"

F30 328i xDrive | Cold Weather | Nav Pro | Tech Pkg | Injen Intake | CW DP | VRSF IC | MR Dual Exhaust | BM3 | BC coilovers & Swift springs | Integral Audio | Retrofit: 522 & 524 EDM | 5AC | 508 | 3AG | 5DL | 6WB | 8TH | FCW/LDW/SLI | Carplay
Appreciate 0
      05-19-2020, 06:05 PM   #64
jkwhar
Captain
137
Rep
636
Posts

Drives: F30 328i Xdrive | F15 x35i
Join Date: Jun 2016
Location: Central NJ

iTrader: (6)

If i have a MY 4/13, does it matter if its KAFAS or KAFAS2? Also, I purchased an emulator for SLI but it also supports KAFAS/2 activation as long as the donor FSC is still loaded. I think I read somewhere that flashing the KAFAS 2 ecu remove/erase the FSC code, or did i misread that?

Thanks!
__________________
Did my post help? Click "Appreciate!"

F30 328i xDrive | Cold Weather | Nav Pro | Tech Pkg | Injen Intake | CW DP | VRSF IC | MR Dual Exhaust | BM3 | BC coilovers & Swift springs | Integral Audio | Retrofit: 522 & 524 EDM | 5AC | 508 | 3AG | 5DL | 6WB | 8TH | FCW/LDW/SLI | Carplay
Appreciate 0
      05-21-2020, 08:44 PM   #65
jkwhar
Captain
137
Rep
636
Posts

Drives: F30 328i Xdrive | F15 x35i
Join Date: Jun 2016
Location: Central NJ

iTrader: (6)

Quote:
Originally Posted by jkwhar View Post
I know the short answer is no, but can kafas2 be installed on a non-kafas windshield? This is what made me think about this, something i saw/read years ago...

http://www.bimmerboard.com/forums/posts/474842
Just checked on my windshield and this method wont work. the dot matrix(black stuff around the parameter of the glass) is in between the laminates of the windsheild so cant scrape it off.
__________________
Did my post help? Click "Appreciate!"

F30 328i xDrive | Cold Weather | Nav Pro | Tech Pkg | Injen Intake | CW DP | VRSF IC | MR Dual Exhaust | BM3 | BC coilovers & Swift springs | Integral Audio | Retrofit: 522 & 524 EDM | 5AC | 508 | 3AG | 5DL | 6WB | 8TH | FCW/LDW/SLI | Carplay
Appreciate 0
      05-22-2020, 02:08 PM   #66
freespirit
Second Lieutenant
freespirit's Avatar
47
Rep
224
Posts

Drives: f30 2016 BMW 328i
Join Date: May 2016
Location: USA

iTrader: (2)

Subscribed
Appreciate 0
Post Reply

Bookmarks

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off



All times are GMT -5. The time now is 01:54 AM.




f30post
Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2020, vBulletin Solutions Inc.
1Addicts.com, BIMMERPOST.com, E90Post.com, F30Post.com, M3Post.com, ZPost.com, 5Post.com, 6Post.com, 7Post.com, XBimmers.com logo and trademark are properties of BIMMERPOST