F30POST
F30POST
2012-2015 BMW 3-Series and 4-Series Forum
BMW Garage BMW Meets Register Search Today's Posts Mark Forums Read
BMW 3-Series and 4-Series Forum (F30 / F32) | F30POST > Technical Forums > F30 DIYs and Coding Discussions > ID4 to ID5/ID6 upgrade
ARMA SPEED
Post Reply
 
Thread Tools Search this Thread
      10-27-2020, 06:57 AM   #1
Dan_B
Registered
2
Rep
3
Posts

Drives: BMW 330e
Join Date: Oct 2020
Location: Nottingham

iTrader: (0)

ID4 to ID5/ID6 upgrade

Hi,

I have a 2016 330e F30 with a ID4 headunit, touch control and 8.8" screen with ATM. I'm looking at changing the headunit to ID6 but I'm new to this and have a few questions.

Hardware:

I have read that it's better to look for a late 2018 version. Is this due to the ID version that's installed? Would it be better to buy a HW4.1 unit from another F chassis? I've seen a unit from a 2020 4 series, would there be any problems with this?

Coding:

So I've installed esys and have the enet cable. I've connected to the car so know that is working fine. I've found the below steps on the forum which are very useful from AMarston.

1) Physically install the NBT EVO ID6 unit to the car
2) Turn on the car ignition and open Esys
3) Open External Applications -> Transmitter
4) Run the 'readVin' job to discover VINs against ECUs
5) Capture Donor VIN of Head Unit
6) Switch over to 'FSC Extended' tab
7) Connect to 0x63 and Identify
8) Use the WriteVIN job to update the vin of the donor HU with my own VIN
9) Switch over to 'Coding' Tab
10) Activate the FA
11) Read ECU
12) Right Click the HU NBT and Code

I then just need to purchase FSC codes for my VIN on the new iDrive unit and inject?


Are there any other steps I need to include?

I have a Harman Kardon system, does this need to be coded in the new headunit?

Do I have to code which touch controller I have?

Any help would be appreciated.

Thanks,

Dan
Appreciate 0
      10-27-2020, 08:04 AM   #2
Wibbles
Captain
United Kingdom
202
Rep
734
Posts

Drives: i3s
Join Date: May 2012
Location: UK

iTrader: (0)

You need to install the HU, write the VIN CPS to the HU using FSC extended, as above - this will be your own VIN from your car, the full 17 digits.

Go to the Expert > Coding Tab, read out your FA then edit and change the production date to 0317 (March 2017)

Save and go back.

Read ECU's, find the Headunit in the SVT list, right click on the folder and click "Code" - this will code the correct options of your car to the headunit.

If you are not swapping the screen for an APIX 2 screen and sticking with the APIX 1 screen that came with your car, then that presents a couple of issues:

1st - you need to FDL code the headunit for APIX1 as after VO coding above, the screen will show "No Signal" - FDL code:

CID_COM_MODE = SPI
CID_APIX = APIX1

then click "Code FDL"

you should have the screen working now.

If the Headunit has firmware later than 03-2018 then you will get random black screens using the APIX1 display - this is a firmware issue, nothing can be done, so either use an APIX2 screen or you need a headunit with earlier firmware or flash this unit to that version, but that brings it's own issues...

If you need an APIX2 screen, I know of one for 150 and it is mint

Next thing you need to do is activate the headunit to your VIN, drop me a PM I can help you with that for free.
Appreciate 1
Dan_B1.50

      10-27-2020, 09:01 AM   #3
Dan_B
Registered
2
Rep
3
Posts

Drives: BMW 330e
Join Date: Oct 2020
Location: Nottingham

iTrader: (0)

Thank you for your reply wibbles, very helpful! I'll be in touch.
Appreciate 0
      10-27-2020, 09:57 PM   #4
sqexpress
Private
United_States
10
Rep
80
Posts

Drives: 2015 i3
Join Date: Jan 2011
Location: NJ

iTrader: (0)

If I replace the old screen with APX2 touch screen, is there any coding required?
Appreciate 0
      10-28-2020, 02:28 AM   #5
Wibbles
Captain
United Kingdom
202
Rep
734
Posts

Drives: i3s
Join Date: May 2012
Location: UK

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by sqexpress View Post
If I replace the old screen with APX2 touch screen, is there any coding required?
only if you want the touch features to work.
Appreciate 0
      11-06-2020, 10:25 AM   #6
Dan_B
Registered
2
Rep
3
Posts

Drives: BMW 330e
Join Date: Oct 2020
Location: Nottingham

iTrader: (0)

I would just like to thank Wibbles for his time and and effort he has put into helping me with upgrading my car. I don't know many that would put this much into helping complete stranger. He is a great value to this forum.

Thank you.
Appreciate 1
Wibbles201.50

      11-06-2020, 10:35 AM   #7
Wibbles
Captain
United Kingdom
202
Rep
734
Posts

Drives: i3s
Join Date: May 2012
Location: UK

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by Dan_B View Post
I would just like to thank Wibbles for his time and and effort he has put into helping me with upgrading my car. I don't know many that would put this much into helping complete stranger. He is a great value to this forum.

Thank you.
You're most welcome Dan.
Appreciate 0
Post Reply

Bookmarks

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off



All times are GMT -5. The time now is 04:05 PM.




f30post
Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2020, vBulletin Solutions Inc.
1Addicts.com, BIMMERPOST.com, E90Post.com, F30Post.com, M3Post.com, ZPost.com, 5Post.com, 6Post.com, 7Post.com, XBimmers.com logo and trademark are properties of BIMMERPOST