F30POST
F30POST
2012-2015 BMW 3-Series and 4-Series Forum
BMW Garage BMW Meets Register Search Today's Posts Mark Forums Read
BMW 3-Series and 4-Series Forum (F30 / F32) | F30POST > Technical Forums > Mechanical Maintenance and TSBs: Break-in / Oil & Fluids / Servicing / TSBs and Service Bulletin > Transmission/gearbox noise and shake on cold start
Extreme Powerhouse
Post Reply
 
Thread Tools Search this Thread
      06-15-2020, 03:15 PM   #1
Rattlesnake86
New Member
Romania
0
Rep
24
Posts

Drives: 2016 BMW F36 420D M Sports
Join Date: Feb 2020
Location: Europe

iTrader: (0)

Transmission/gearbox noise and shake on cold start

Howdy,

I have an issue and wanted to hear your thoughts.

I own an 2016 4 series, B47 engine (190hp), ZF 8HP automatic transmission.

I bought the car last year, having 89k miles.
Ever since I bought it, at cold start (after staying at least one night off), in P, I hear a strange noise (it looks like a metal rod, which engages or disengages something), and there is a slight shock/bump, as if the car tends to move a little. This happens 1-2 seconds after starting the engine.

Then, that shock seems to be felt when starting the car during the day again, but much less intense than at the first start in the morning. However, the noise can only be heard in the morning, at the cold start.

The car has 100K miles now, it's been like this since I got it, a year ago, but only now have I started to pay attention to this.
I must mention that the gearbox works flawlessly, shows no signs of hesitation or problem in shifting whatsoever.

Could it be something dying out there? I'm curious if you ever experienced this.

Thanks
Appreciate 0
      11-09-2020, 03:15 AM   #2
Neverlast
Enlisted Member
6
Rep
45
Posts

Drives: BMW F31 LCI 320d
Join Date: Jan 2019
Location: Belgrade

iTrader: (0)

Hi, the only thing that happened to me once is having the car vibrate in Park (car starts fine in garage but once outside where its colder when I put back in Park it occurs). Other than that there is a very slight push when going into D but only on the first start.
Appreciate 0
      05-14-2021, 05:22 AM   #3
Uni-Rapide
Private
Uni-Rapide's Avatar
Netherlands
29
Rep
52
Posts

Drives: 2019 F30 340i
Join Date: Jul 2017
Location: Netherlands

iTrader: (0)

Hi Rattlesnake86 I have the same issue and would like to know if yours was ever solved?

I have a 2018 340i with about 27k km’s. Took it to the dealer last week because I’m still under warranty. They said they’re not familiar with the issue and couldn’t find any error codes. Nonetheless they did a software update and apparently reset the adaptations. Unfortunately it didn’t help, issue is still there.
They are going to take it up with BMW and inform me when there is any news on this subject.
__________________
Mods: 19" HRE FF15, M Performance diffuser, Bilstein B16 Damptronic

Last edited by Uni-Rapide; 05-16-2021 at 05:19 AM..
Appreciate 0
      05-24-2021, 11:40 AM   #4
shoman24v
Private First Class
45
Rep
115
Posts

Drives: 2017 X3 SDrive28i
Join Date: Feb 2020
Location: Fresno, CA

iTrader: (1)

Ah, I finally found a post with the same issue. I just posted in the F30 section and included a video. I too have the cold start jolt after starting the car. Doesn't appear to be present when the car is warm. I have an 2018 330i with only 14k miles. Did anyone else get this issue solved? Uni-Rapide, any info?

__________________
| 2018 330i | 14k Miles | M-Sport Package | Driving Assistance Plus | Premium Package | Executive Package | Harmon Kardon | Active Blind Spot Detection | PDC | Mineral Grey Metallic/Coral Red Dakota Leather |
| 2017 X3 sDrive28i | 39k Miles | M-Sport Package | Driving Assistance Plus | Lighting Package | Alpine White/Ivory White Nevada Leather w/Red Stitching |

Last edited by shoman24v; 05-24-2021 at 04:11 PM..
Appreciate 0
Post Reply

Bookmarks

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off



All times are GMT -5. The time now is 05:10 AM.




f30post
Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2021, vBulletin Solutions Inc.
1Addicts.com, BIMMERPOST.com, E90Post.com, F30Post.com, M3Post.com, ZPost.com, 5Post.com, 6Post.com, 7Post.com, XBimmers.com logo and trademark are properties of BIMMERPOST