F30POST
F30POST
2012-2015 BMW 3-Series and 4-Series Forum
BMW Garage BMW Meets Register Search Today's Posts Mark Forums Read
BMW 3-Series and 4-Series Forum (F30 / F32) | F30POST > Technical Forums > B58 Turbo Engine / Drivetrain / Exhaust Modifications > B58 squeak - faulty tensioner/slipping belt
GetBMWParts
Post Reply
 
Thread Tools Search this Thread
      08-27-2016, 08:17 AM   #67
BeaminBimmer
Private
20
Rep
57
Posts

Drives: 340i x-Drive
Join Date: Oct 2013
Location: Montreal

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by insanecoder View Post
Just curious but do you guys get that stumble with auto start/stop off?
Never paid attention...
Appreciate 0
      08-27-2016, 06:34 PM   #68
BeaminBimmer
Private
20
Rep
57
Posts

Drives: 340i x-Drive
Join Date: Oct 2013
Location: Montreal

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by cfm56d7b View Post
What was the build date of your vehicle?

Good luck. Hope the dealer will find the root cause.
2016-03-21
Appreciate 0
      08-27-2016, 09:55 PM   #69
arman340
New Member
0
Rep
18
Posts

Drives: Alpine White 16' 340i M-Sport
Join Date: Aug 2016
Location: Los Angeles,CA

iTrader: (0)

noticed mine has it too, 1st and 2nd gear
Appreciate 0
      08-28-2016, 03:21 AM   #70
HitmanHearns
First Lieutenant
86
Rep
315
Posts

Drives: 14' Infiniti Q50 / 16' Audi A4
Join Date: May 2016
Location: Emins house

iTrader: (0)

Mine does it too when I use the paddle
Shifters and shift. Happens during 1-2 and 3-4 at times. It happens when the shift point isn't ideal. Sometimes I feel like it's coming from the wheels/tires. I'm running 403m's.

Last edited by HitmanHearns; 08-28-2016 at 03:29 AM..
Appreciate 0
      08-29-2016, 09:13 AM   #71
BeaminBimmer
Private
20
Rep
57
Posts

Drives: 340i x-Drive
Join Date: Oct 2013
Location: Montreal

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by Eriphill View Post
I stopped by a dealer today and spoke with the service manager. He said BMW was aware of the issue and was looking into it, but to date no one is sure what is causing the sound. He also mentioned that every one of their 340i demo/loaner's was making the sound. Said if a TSB was released they would call.
which dealer is that?
__________________
Now: Mine: 2018 X5 |black on black on black | MPPK|
Hers: 2018 430i | white on red| M-Sport | JB4 |
Old: 2013 335i x-drive | black on black | M-Sport | JB4 | DP | retired 05-2016 |
2014 320i x-drive | white/black interior | luxury | JB4 | retired 03-2018 |
2016 340i x-drive | White/red interior | M-Sport | JB4 | DP | retired 03-2018 |
Appreciate 0
      08-29-2016, 12:02 PM   #72
TheObviousChild
Lieutenant
TheObviousChild's Avatar
United_States
144
Rep
569
Posts

Drives: '16 340xi M-Sport MPPSK 6MT
Join Date: Feb 2010
Location: CO

iTrader: (0)

Weird that I just heard this for the first time last night and happened to see the thread this morning. Very curious to find out what BMW comes up with, but glad it is under formal investigation now. My first thought was that I chirped the tires after slamming into gear.

BTW, 6MT here. Sounds like we're all affected.
__________________
2016 340xi EBII over Coral Red / ///M sport / Premium / Cold Weather / 6MT / Nav / Dynamic Handling / HK audi
Previous:2013 335xi EBII over Coral Red / ///M sport / Premium / Cold Weather / 6MT / Nav / Dynamic Handling / HK audio
2010 328i / MT - Previous: 2007 328i / AT (boo) - Previous: 2004 325i / MT
Appreciate 0
      08-29-2016, 10:32 PM   #73
2blu
Captain
2blu's Avatar
Canada
151
Rep
901
Posts

Drives: 540i XDrive ///M Sport
Join Date: Oct 2013
Location: Montreal

iTrader: (1)

Another 340 X-Drive 8AT affected here. A/C on from 2-3 and 3-4.
__________________
GONE: '13 335i X-drive ///M-Sport | GONE: '16 340i X-Drive ///M-Sport | NOW: '18 540iX-Drive ///M-Sport
Appreciate 0
      08-30-2016, 01:25 AM   #74
HitmanHearns
First Lieutenant
86
Rep
315
Posts

Drives: 14' Infiniti Q50 / 16' Audi A4
Join Date: May 2016
Location: Emins house

iTrader: (0)

I had scheduled an appointment but think I will cancel. Seems like they won't have a solution for the problem yet.
Appreciate 0
      08-30-2016, 03:15 PM   #75
BeaminBimmer
Private
20
Rep
57
Posts

Drives: 340i x-Drive
Join Date: Oct 2013
Location: Montreal

iTrader: (0)

just got my car back... no squeak so far.

after trying a couple of things, they emptied out the freon and put it back at suggested levels or pressure... i don't remember what they said. Apparently it was the only issue they found. everything else seemed great.

So far no squeak. will keep you posted.
__________________
Now: Mine: 2018 X5 |black on black on black | MPPK|
Hers: 2018 430i | white on red| M-Sport | JB4 |
Old: 2013 335i x-drive | black on black | M-Sport | JB4 | DP | retired 05-2016 |
2014 320i x-drive | white/black interior | luxury | JB4 | retired 03-2018 |
2016 340i x-drive | White/red interior | M-Sport | JB4 | DP | retired 03-2018 |
Appreciate 0
      08-30-2016, 04:10 PM   #76
insanecoder
Brigadier General
1343
Rep
3,204
Posts

Drives: 340isDrive
Join Date: May 2016
Location: East Coast USA

iTrader: (0)

low coolant causes this?
Appreciate 0
      08-30-2016, 04:42 PM   #77
TheObviousChild
Lieutenant
TheObviousChild's Avatar
United_States
144
Rep
569
Posts

Drives: '16 340xi M-Sport MPPSK 6MT
Join Date: Feb 2010
Location: CO

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by insanecoder View Post
low coolant causes this?
Yeahhhhh, that makes no sense at all.
__________________
2016 340xi EBII over Coral Red / ///M sport / Premium / Cold Weather / 6MT / Nav / Dynamic Handling / HK audi
Previous:2013 335xi EBII over Coral Red / ///M sport / Premium / Cold Weather / 6MT / Nav / Dynamic Handling / HK audio
2010 328i / MT - Previous: 2007 328i / AT (boo) - Previous: 2004 325i / MT
Appreciate 0
      08-30-2016, 06:23 PM   #78
Daftasabrush
Fool
Daftasabrush's Avatar
England
1712
Rep
3,455
Posts

Drives: F31 340i
Join Date: Jul 2014
Location: England

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by insanecoder View Post
low coolant causes this?
Freon is not coolant, it's refrigerant.
Appreciate 0
      08-30-2016, 07:27 PM   #79
BeaminBimmer
Private
20
Rep
57
Posts

Drives: 340i x-Drive
Join Date: Oct 2013
Location: Montreal

iTrader: (0)

Noise is back... Dealership going to wait for TSB
Appreciate 0
      08-30-2016, 08:15 PM   #80
2blu
Captain
2blu's Avatar
Canada
151
Rep
901
Posts

Drives: 540i XDrive ///M Sport
Join Date: Oct 2013
Location: Montreal

iTrader: (1)

My car just did it again, but this time with A/C off. From 1-2 and 2-3.
Appreciate 0
      08-30-2016, 08:31 PM   #81
insanecoder
Brigadier General
1343
Rep
3,204
Posts

Drives: 340isDrive
Join Date: May 2016
Location: East Coast USA

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by Daftasabrush View Post
Freon is not coolant, it's refrigerant.
my bad.. either way thats not the solution
is there an eta on the tsb for this?
Appreciate 0
      08-31-2016, 01:34 AM   #82
soultraveler00
Private First Class
soultraveler00's Avatar
45
Rep
149
Posts

Drives: 2010 Bmw M5
Join Date: Mar 2013
Location: colorado

iTrader: (0)

8 speed auto here and i started having this issue around 700 miles. Currently at 3.5k and still happens within first 3 mins of car starting (not warmed up) in 1st and 2nd gear (sport & sport + mode only)
However the other day i was driving for 30+ mins and then decided to go WOT with a/c on and the infamous squeak came back to haunt me.
Appreciate 0
      08-31-2016, 07:19 AM   #83
BeaminBimmer
Private
20
Rep
57
Posts

Drives: 340i x-Drive
Join Date: Oct 2013
Location: Montreal

iTrader: (0)

I had asked them if they can apply more tension on the belt... They said that we have a self adjusting tensioner... Maybe that's the problem.
The solution for the E9X M3's was to change all tensioners and belts and apply the right amount of tension. However, they can't do that with the B58's.
Appreciate 0
      08-31-2016, 04:04 PM   #84
BeaminBimmer
Private
20
Rep
57
Posts

Drives: 340i x-Drive
Join Date: Oct 2013
Location: Montreal

iTrader: (0)

i saw a guy on Bimmerfest who said there was a squeaking noise from his engine... he degreased his belt and the noise went away.... can it be that simple?????
__________________
Now: Mine: 2018 X5 |black on black on black | MPPK|
Hers: 2018 430i | white on red| M-Sport | JB4 |
Old: 2013 335i x-drive | black on black | M-Sport | JB4 | DP | retired 05-2016 |
2014 320i x-drive | white/black interior | luxury | JB4 | retired 03-2018 |
2016 340i x-drive | White/red interior | M-Sport | JB4 | DP | retired 03-2018 |
Appreciate 0
      08-31-2016, 04:22 PM   #85
insanecoder
Brigadier General
1343
Rep
3,204
Posts

Drives: 340isDrive
Join Date: May 2016
Location: East Coast USA

iTrader: (0)

squeaky belts = worn belts
Appreciate 0
      09-03-2016, 06:51 PM   #86
BeaminBimmer
Private
20
Rep
57
Posts

Drives: 340i x-Drive
Join Date: Oct 2013
Location: Montreal

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by JayDD007 View Post
I hear the same noise from time to time. Being a BMW tech and never hearing anything like it I assumed it was possibly the serpentine belt slipping a bit from the abrupt change in engine rpm (since the 1st to 2nd change is hardest) but i could be completely wrong there. It is quite an irritating noise though.
Any developments on your end?
Appreciate 0
      09-04-2016, 06:40 AM   #87
VVlasy
Private First Class
32
Rep
106
Posts

Drives: 2016 440i xDrive GC with MPPSK
Join Date: Sep 2016
Location: Prague

iTrader: (0)

Hello,
on friday, on my way to work, I also heard this sound, and assumed it was not my car. Well this confirmed it was my car and is an issue. Please keep this thread up to date on your developments! I was not able to reproduce it again. But as you all mentioned, I had the transmission in the Manual/Sport mode when it happened.
Appreciate 0
      09-04-2016, 09:44 AM   #88
JayDD007
Private
United_States
27
Rep
85
Posts

Drives: B58/S54/N63
Join Date: Jan 2014
Location: Pottstown, PA

iTrader: (2)

Quote:
Originally Posted by BeaminBimmer
Quote:
Originally Posted by JayDD007 View Post
I hear the same noise from time to time. Being a BMW tech and never hearing anything like it I assumed it was possibly the serpentine belt slipping a bit from the abrupt change in engine rpm (since the 1st to 2nd change is hardest) but i could be completely wrong there. It is quite an irritating noise though.
Any developments on your end?
I've been keeping an eye out for bulletins with no success yet. I don't think replacing parts with identical ones is going to do much good at this point. I'm sure NA is aware of the issue and is currently working on revised parts. I'll be sure to update if I see or hear anything.
Appreciate 0
Post Reply

Bookmarks

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off



All times are GMT -5. The time now is 05:42 PM.




f30post
Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2019, vBulletin Solutions Inc.
1Addicts.com, BIMMERPOST.com, E90Post.com, F30Post.com, M3Post.com, ZPost.com, 5Post.com, 6Post.com, 7Post.com, XBimmers.com logo and trademark are properties of BIMMERPOST