F30POST
F30POST
2012-2015 BMW 3-Series and 4-Series Forum
BMW Garage BMW Meets Register Search Today's Posts Mark Forums Read
BMW 3-Series and 4-Series Forum (F30 / F32) | F30POST > Technical Forums > F30 DIYs and Coding Discussions > BMW F30 3 Series Coding DIY - Code Auto Start Stop, DVD, Folding Mirrors, Etc.
Extreme Power House
Post Reply
 
Thread Tools Search this Thread
      04-13-2013, 12:49 AM   #3257
vithy
Second Lieutenant
Canada
41
Rep
278
Posts

Drives: 2016 F30 328xi
Join Date: Jul 2010
Location: Toronto

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by zibawal View Post
Does your car come with Navigation?
Bmwretrofit tell me that I shall need navigation before unleash the Blutooth audio function?
I was told as long as i have the base iDrive i was ok. They even checked my VIN before they sent me the details. I told them all i wanted was BT Audio and cover art. I did tell them i didnt have Navi.
Appreciate 0
      04-13-2013, 02:23 AM   #3258
zibawal
Major
United_States
32
Rep
1,114
Posts

Drives: 2012 X5D
Join Date: Aug 2006
Location: SFO BAY AREA

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by vithy View Post
I was told as long as i have the base iDrive i was ok. They even checked my VIN before they sent me the details. I told them all i wanted was BT Audio and cover art. I did tell them i didnt have Navi.
Strange! I can give u copy of detail that I was sent;(

F30:
Without the navigation, NBT will cost you $2,200.00CAD during March sale. Since Combox is built into the NBT, you will have bluetooth audio. ENET cable for F30 is inlcuded in the NBT kit.



Option at $800.00CAD is for an FSC activation code to activation navigation. For this option, the vehicle must be equipped with the actual NBT head unit, which your vehicle does not currently have. Therefore you must install: NBT head unit, CID display and import FSC code for nav activation.

For bluetooth audio, Combox is required. However, in 2013 F30s, Combox is built into the NBT, so without NBT you will not have an opportunity to have bluetooth audio.
So I was quoted around $3000 just to turn Bluetooth audio on and navigation comes as collateral benefit.

Last edited by zibawal; 04-13-2013 at 03:01 AM.
Appreciate 0
      04-13-2013, 07:58 AM   #3259
shawnsheridan
Lieutenant General
shawnsheridan's Avatar
United_States
3045
Rep
16,632
Posts

Drives: 2016 650i GC M-Sport
Join Date: Feb 2010
Location: Houston, TX

iTrader: (0)

Garage List
Quote:
Originally Posted by vithy View Post
Hi,

I got a quote from bimmerretrofit for a Combox retrofit. They Sent me a quote with the bellow information. My F30 320i comes with Non-Nav. Just a basic iDrive with 6NH option.

According to the bellow info "Navigation map Satellite View" is shown. Does this mean i get Navigation option? Sort of confused... I have included the attachment.


Combox Media Retrofit for F-Series BMW Vehicles - $539
Features of the Combox Media retrofit:
- Album art covers (over USB port in the armrest)
- Bluetooth Audio - Office menu (for iPhone only Contacts are currently available, other phones can have text messages, Calendar, Tasks, Emails, etc.)
- Navigation map Satellite View
- New version of the Voice Control powered by Nuance including One-Shot Destination Entry feature
- Internet and BMW Live* (Optional. Please check the available options)

It may be required to have your CIC head unit internal software updated to the latest version for the Combox compatibility. Check with one of our specialists if you unsure about your CIC software version.
Quote:
Originally Posted by vithy View Post
I was told as long as i have the base iDrive i was ok. They even checked my VIN before they sent me the details. I told them all i wanted was BT Audio and cover art. I did tell them i didnt have Navi.
No. You need Navigation:

http://bimmerretrofit.com/store/inde...&product_id=94

Combox Media (with Plug and Play option)

Pre-requisites:
  • CIC navigation system (SA609),
  • Bluetooth (option SA633, SA644 or SA639). If your vehicle is not equipped with Bluetooth, you will need a special “Wiring Set”, which includes: Optical MOST wiring, Bluetooth antenna and cable, as well as “Microphone”.
  • USB/AUX in the armrest (SA6FL). To take the most advantage of Combox Media, you will need this option to connect and charge your phone. If Bluetooth audio streaming is the only option that you require, and you will not need to charge your phone, you can ignore this pre-requisite.
__________________

2016 650i GC M-Sport w/ 20" 373M Wheels; Alpine White; Individual Opal White Full Merino Leather; Gray Poplar Wood Trim
Anthracite Alcantara Headliner; Ceramic Controls; Executive Package w/ B&O Sound System; Integral Active Steering, etc.
Appreciate 0
      04-13-2013, 08:24 AM   #3260
shawnsheridan
Lieutenant General
shawnsheridan's Avatar
United_States
3045
Rep
16,632
Posts

Drives: 2016 650i GC M-Sport
Join Date: Feb 2010
Location: Houston, TX

iTrader: (0)

Garage List
Quote:
Originally Posted by zibawal View Post
Strange! I can give u copy of detail that I was sent;(

F30:
Without the navigation, NBT will cost you $2,200.00CAD during March sale. Since Combox is built into the NBT, you will have bluetooth audio. ENET cable for F30 is inlcuded in the NBT kit.



Option at $800.00CAD is for an FSC activation code to activation navigation. For this option, the vehicle must be equipped with the actual NBT head unit, which your vehicle does not currently have. Therefore you must install: NBT head unit, CID display and import FSC code for nav activation.

For bluetooth audio, Combox is required. However, in 2013 F30s, Combox is built into the NBT, so without NBT you will not have an opportunity to have bluetooth audio.
So I was quoted around $3000 just to turn Bluetooth audio on and navigation comes as collateral benefit.
Having to retrofit a full NBT Navigation System just to get Combox is overkill.

Maybe look at after market solutions like Dice (Audiovox) MediaBridge or something, which integrates with the iDrive / Steering Wheel Controls:

http://audiovox.diceelectronics.com/...ridge-info-avx
__________________

2016 650i GC M-Sport w/ 20" 373M Wheels; Alpine White; Individual Opal White Full Merino Leather; Gray Poplar Wood Trim
Anthracite Alcantara Headliner; Ceramic Controls; Executive Package w/ B&O Sound System; Integral Active Steering, etc.
Appreciate 0
      04-13-2013, 12:37 PM   #3261
vithy
Second Lieutenant
Canada
41
Rep
278
Posts

Drives: 2016 F30 328xi
Join Date: Jul 2010
Location: Toronto

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by shawnsheridan View Post
Having to retrofit a full NBT Navigation System just to get Combox is overkill.

Maybe look at after market solutions like Dice (Audiovox) MediaBridge or something, which integrates with the iDrive / Steering Wheel Controls:

http://audiovox.diceelectronics.com/...ridge-info-avx
Hi Shawn,

Spoke to the guys at bimmerretrofit (Guys in Toronto). They said i dont need the Navi (609) for the combox media retrofit. I wont have the navi features but everything else. I'm sort of confused now. Are they wrong in stating that? I was told 2012 HU needs fw update and coding to integrate the combox media. Any idea?

Thx
Appreciate 0
      04-13-2013, 12:41 PM   #3262
shawnsheridan
Lieutenant General
shawnsheridan's Avatar
United_States
3045
Rep
16,632
Posts

Drives: 2016 650i GC M-Sport
Join Date: Feb 2010
Location: Houston, TX

iTrader: (0)

Garage List
Quote:
Originally Posted by vithy View Post
Hi Shawn,

Spoke to the guys at bimmerretrofit (Guys in Toronto). They said i dont need the Navi (609) for the combox media retrofit. I wont have the navi features but everything else. I'm sort of confused now. Are they wrong in stating that? I was told 2012 HU needs fw update and coding to integrate the combox media. Any idea?

Thx
Their own website for F30, which I posted the link to, states otherwise. I'd ask them specifically what determines if a car requires 609 NAV versus not requiring 609 Nav when it comes to retrofitting Combox.
__________________

2016 650i GC M-Sport w/ 20" 373M Wheels; Alpine White; Individual Opal White Full Merino Leather; Gray Poplar Wood Trim
Anthracite Alcantara Headliner; Ceramic Controls; Executive Package w/ B&O Sound System; Integral Active Steering, etc.
Appreciate 0
      04-13-2013, 12:58 PM   #3263
zibawal
Major
United_States
32
Rep
1,114
Posts

Drives: 2012 X5D
Join Date: Aug 2006
Location: SFO BAY AREA

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by vithy View Post
Hi Shawn,

Spoke to the guys at bimmerretrofit (Guys in Toronto). They said i dont need the Navi (609) for the combox media retrofit. I wont have the navi features but everything else. I'm sort of confused now. Are they wrong in stating that? I was told 2012 HU needs fw update and coding to integrate the combox media. Any idea?

Thx
Did u talk to Kate? They told me just like Sean $3000 expense to dinky tooth audio only after I add navigation;(
Why the heck they would tell you any thing different? Unless they have configured or invent some thing different currently that clients don't know?
Appreciate 0
      04-14-2013, 09:36 PM   #3264
vithy
Second Lieutenant
Canada
41
Rep
278
Posts

Drives: 2016 F30 328xi
Join Date: Jul 2010
Location: Toronto

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by zibawal View Post
Did u talk to Kate? They told me just like Sean $3000 expense to dinky tooth audio only after I add navigation;(
Why the heck they would tell you any thing different? Unless they have configured or invent some thing different currently that clients don't know?
No. I spoke to someone called Jarek, a dealer for them in Toronto (JR Auto Chiptuning), I got their number from bimmerretrofit.com. Provided my VIN for them to verify. They got back to me saying it can be installed. I sent them an email after reading what you guys told me. They got back to me just now saying its not an issue and it can be installed with my HU. I have attached their response.

1) By the way, i was told that i cant get the Combox Media installed without Navigation, is that true? My car doesn't have navigation. It's a basic iDrive. Can you verify please.

Yes, You can have it installed- We checked it already

2) Would i have to remove the Combox every time i take the car to the dealer if they need to program the car?

It depends on many factors: first of all depends on dealer - if they compare list of equipment with original then they may refuse to service, secondly it depends on the other fitted equipment. It is only possible to say for sure after coding is done.
BTW: You don’t need to go to the dealer to have the car programmed- You can bring the car to our shop.


So i'm really confused. Are these guys correct? A buddy of mine also took his E90 to these guys for a retrofit an he stands by them. Any advice guys.
Appreciate 0
      04-14-2013, 10:01 PM   #3265
vithy
Second Lieutenant
Canada
41
Rep
278
Posts

Drives: 2016 F30 328xi
Join Date: Jul 2010
Location: Toronto

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by shawnsheridan View Post
No. You need Navigation:

http://bimmerretrofit.com/store/inde...&product_id=94

Combox Media (with Plug and Play option)

Pre-requisites:
  • CIC navigation system (SA609),
  • Bluetooth (option SA633, SA644 or SA639). If your vehicle is not equipped with Bluetooth, you will need a special “Wiring Set”, which includes: Optical MOST wiring, Bluetooth antenna and cable, as well as “Microphone”.
  • USB/AUX in the armrest (SA6FL). To take the most advantage of Combox Media, you will need this option to connect and charge your phone. If Bluetooth audio streaming is the only option that you require, and you will not need to charge your phone, you can ignore this pre-requisite.
Pre-Requisites only apply if additional navigation functions available through combox media, according to the guys at JR Auto Electronics. I was told i will get bluetooth audio, Album Art, Voice control, Office and BMW Live (which i'm not activating as i plan to activate by coding, didn't want to spend an additional $150 for just that )

My Car is 2012 F30 320i, Not a 2013. with Base HU and 6NH. Nothing else.
Appreciate 0
      04-14-2013, 10:09 PM   #3266
clarence
Lieutenant Colonel
43
Rep
1,544
Posts

Drives: F30 328i M-Sport
Join Date: Mar 2006
Location: Hong Kong

iTrader: (0)

There are 2 major types of standard headunit (i.e. no-nav) fitted to the F30 - one with built-in BT hardware and one without. If u order standard BT (i.e. 6NH) then the headunit fitted to ur car will have BT hardware built-in. If u order with enhanced BT/BMW Assist (6NK/6NL) then the headunit doesn't have built-in BT hardware (this option combination is not available in USA, not sure abt CDN). It's not clear for the latter case whether it's simply BT hardware disabled within the HU or it's totally absent, but the part numbers for the standard HU is different if u have 6NH compared to 6NK/NL.
So if u want to install combox to standard HU u don't need to install 609 as well, but at the very least u have to source a EU/ROW spec 6NK/NL-compatible standard headunit, & that means u'll lose ur satradio.
Appreciate 0
      04-14-2013, 10:44 PM   #3267
vithy
Second Lieutenant
Canada
41
Rep
278
Posts

Drives: 2016 F30 328xi
Join Date: Jul 2010
Location: Toronto

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by clarence View Post
There are 2 major types of standard headunit (i.e. no-nav) fitted to the F30 - one with built-in BT hardware and one without. If u order standard BT (i.e. 6NH) then the headunit fitted to ur car will have BT hardware built-in. If u order with enhanced BT/BMW Assist (6NK/6NL) then the headunit doesn't have built-in BT hardware (this option combination is not available in USA, not sure abt CDN). It's not clear for the latter case whether it's simply BT hardware disabled within the HU or it's totally absent, but the part numbers for the standard HU is different if u have 6NH compared to 6NK/NL.
So if u want to install combox to standard HU u don't need to install 609 as well, but at the very least u have to source a EU/ROW spec 6NK/NL-compatible standard headunit, & that means u'll lose ur satradio.
So does that mean i have to swap out my Headunit? mine is just a base with 6NH. I am taking the car to them next week when i'm back in Toronto. I hope i can get this fitted.
Appreciate 0
      04-14-2013, 10:48 PM   #3268
zibawal
Major
United_States
32
Rep
1,114
Posts

Drives: 2012 X5D
Join Date: Aug 2006
Location: SFO BAY AREA

iTrader: (0)

This thing is becoming awfully confusing.
Not only one , two retrofit people told us same thing, pre requisit navigation;(
I wish some one from bimmerretrofit shall address that directly on this thread.
Appreciate 0
      04-15-2013, 01:17 AM   #3269
clarence
Lieutenant Colonel
43
Rep
1,544
Posts

Drives: F30 328i M-Sport
Join Date: Mar 2006
Location: Hong Kong

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by vithy View Post
So does that mean i have to swap out my Headunit? mine is just a base with 6NH. I am taking the car to them next week when i'm back in Toronto. I hope i can get this fitted.
Yes, u have to swap unless there's some way to disable the built-in BT hardware (or fool the system into thinking it isn't there).
Someone here already tried installing combox straight onto a unmodded 6NH headunit, without success.
Another thing, u'll lose the ability to import/export driver profiles via USB if u fit combox w/standard HU, that's cos the USB is physically connected to the combox in this case & not to the HU. It's a design quirk not related to retrofitment.
Appreciate 0
      04-15-2013, 01:19 AM   #3270
clarence
Lieutenant Colonel
43
Rep
1,544
Posts

Drives: F30 328i M-Sport
Join Date: Mar 2006
Location: Hong Kong

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by zibawal View Post
This thing is becoming awfully confusing.
Not only one , two retrofit people told us same thing, pre requisit navigation;(
I wish some one from bimmerretrofit shall address that directly on this thread.
It's not that confusing once u've sussed out the various hardware config combinations available in different markets.
Appreciate 0
      04-15-2013, 01:26 AM   #3271
clarence
Lieutenant Colonel
43
Rep
1,544
Posts

Drives: F30 328i M-Sport
Join Date: Mar 2006
Location: Hong Kong

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by shawnsheridan View Post
I think you can add that later very easily.
The hard part is enabling BT data transfer, if not available initially.
Appreciate 0
      04-15-2013, 12:00 PM   #3272
steve@codemybimmer
BimmerPost Supporting Vendor
steve@codemybimmer's Avatar
Canada
283
Rep
1,600
Posts


Drives: 2016 M235i xDrive Cabriolet
Join Date: Apr 2010
Location: Toronto, ON

iTrader: (1)

Garage List
Quote:
Originally Posted by clarence View Post
The hard part is enabling BT data transfer, if not available initially.
I've been trying to enable that for the past 3 months with no success. There are options like DUN_PROFILE and BT_DATA PROFILE on HU_CIC and even with enabling those, it doesn't do anything.

Do they have that in Hong Kong?
Appreciate 0
      04-15-2013, 12:04 PM   #3273
zibawal
Major
United_States
32
Rep
1,114
Posts

Drives: 2012 X5D
Join Date: Aug 2006
Location: SFO BAY AREA

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by clarence View Post
It's not that confusing once u've sussed out the various hardware config combinations available in different markets.
thanks. look forward to Toronto guy results.
Appreciate 0
      04-15-2013, 05:08 PM   #3274
clarence
Lieutenant Colonel
43
Rep
1,544
Posts

Drives: F30 328i M-Sport
Join Date: Mar 2006
Location: Hong Kong

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by Aritaurus View Post
I've been trying to enable that for the past 3 months with no success. There are options like DUN_PROFILE and BT_DATA PROFILE on HU_CIC and even with enabling those, it doesn't do anything.

Do they have that in Hong Kong?
Same result here. We don't have BT data transfer enabled from the factory & I don't think anyone has been successful turning it on (our cars have non-nav+6NK+6NF as standard equipment).
Appreciate 0
      04-15-2013, 06:12 PM   #3275
eclipsisNA
Colonel
United_States
231
Rep
2,938
Posts

Drives: 2013 Estoril 328i M Sport
Join Date: Oct 2007
Location: Beverly Hills, CA

iTrader: (6)

Garage List
2014 BMW 428i  [3.88]
Can someone kindly send me the E-Sys download links?
Appreciate 0
      04-15-2013, 09:38 PM   #3276
kon
Lieutenant
Singapore
13
Rep
467
Posts

Drives: F30 316i
Join Date: May 2012
Location: Sillypore

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by Aritaurus View Post
I've been trying to enable that for the past 3 months with no success. There are options like DUN_PROFILE and BT_DATA PROFILE on HU_CIC and even with enabling those, it doesn't do anything.

Do they have that in Hong Kong?
I believe for normal HU_CIC (with prof nav) the settings in the HU_CIC won't help with BT data transfer, HU_CIC simply just control what you can see on the screen itself.

BT data transfer should rest in the combox.

For those option you mention, DUN_PROFILE, BT_DATA_SERVICE are all not active.
Appreciate 0
      04-15-2013, 09:41 PM   #3277
steve@codemybimmer
BimmerPost Supporting Vendor
steve@codemybimmer's Avatar
Canada
283
Rep
1,600
Posts


Drives: 2016 M235i xDrive Cabriolet
Join Date: Apr 2010
Location: Toronto, ON

iTrader: (1)

Garage List
Quote:
Originally Posted by kon View Post
I believe for normal HU_CIC (with prof nav) the settings in the HU_CIC won't help with BT data transfer, HU_CIC simply just control what you can see on the screen itself.

BT data transfer should rest in the combox.

For those option you mention, DUN_PROFILE, BT_DATA_SERVICE are all not active.
I've enabled a bunch of similar options on COMBOX_MEDIA as well with no luck. I guess I'll try and look for someone's SALAPA element from the UK and see if I can cross reference it to mine.
Appreciate 0
      04-15-2013, 11:20 PM   #3278
kon
Lieutenant
Singapore
13
Rep
467
Posts

Drives: F30 316i
Join Date: May 2012
Location: Sillypore

iTrader: (0)

Saw something interesting in KOMBI today:

DIG_KVA_BEREICH
Kommentar=Dieser Wert bestimmt den Endausschlag von der digitalen KVA Anzeige. Aufloesung in 1L pro 100km. Der mpg Wert wird entsprechend umgerechnet

Comment = This value determines the full-scale deflection from the digital display KVA. resolution in 1L per 100km. The mpg value is accordingly converted


Default setting: 20_l/100km, Werte 14
Other option available is 30_l/100km, Werte 1E

I'm guessing this change the graph shown on extended cluster which currently max out at 20L
Appreciate 0
Post Reply

Bookmarks

Tags
3 series coding, 3 series f30, 3 series f30 coding, 3 series f30 forum, 3 series forum, 3-series forum, 5 series f10 coding, ass, ass disable, auto start stop, auto start stop disable, bmw 3 series coding, bmw 3 series f30, bmw 3 series forum, bmw 3-series f30, bmw 3-series forum, bmw 5 series coding, bmw auto start stop disable, bmw auto start stop disabling, bmw coding, bmw coding directions, bmw coding diy, bmw coding instructions, bmw diy, bmw diy forum, bmw f10 coding, bmw f30, bmw f30 3 series, bmw f30 3-series, bmw f30 coding, bmw f30 forum, coding 3 series, coding f30, coding f30 3 series, disable ass, disable auto start stop, disable bmw auto start stop, disabling auto start stop, disabling bmw auto start stop, f10 5 series coding, f10 coding, f30 3 series, f30 3 series coding, f30 3 series forum, f30 3-series, f30 3-series forum, f30 coding, f30 forum, f30 forums

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off


All times are GMT -4. The time now is 02:57 AM.




f30post
Powered by vBulletin® Version 3.7.0
Copyright ©2000 - 2018, Jelsoft Enterprises Ltd.
1Addicts.com, BIMMERPOST.com, E90Post.com, F30Post.com, M3Post.com, ZPost.com, 5Post.com, 6Post.com, 7Post.com, XBimmers.com logo and trademark are properties of BIMMERPOST