F30POST
F30POST
2012-2015 BMW 3-Series and 4-Series Forum
BMW Garage BMW Meets Register Search Today's Posts Mark Forums Read
BMW 3-Series and 4-Series Forum (F30 / F32) | F30POST > Technical Forums > F30 DIYs and Coding Discussions > E-Sys Premium Launcher fails to start E-Sys
Extreme Powerhouse
Post Reply
 
Thread Tools Search this Thread
      10-07-2016, 09:08 PM   #1
GDubYa
Enlisted Member
GDubYa's Avatar
New Zealand
5
Rep
30
Posts

Drives: 2013 328i M Sport
Join Date: Aug 2016
Location: New Zealand

iTrader: (0)

E-Sys Premium Launcher fails to start E-Sys

Hi All, I have installed both the E-Sys 3.27.1 and the Premium Launcher V2.5.3 along with the correct PZdata files. I have follows all instructions on installation but the launcher software will not start E-Sys. All that is displayed is the E-Sys splash screen then it closes.

If I manually start E-Sys I can access the car and all the files however when I go to edit and FDL it is asking for a PIN number which it does not have. I presume that is why the launcher needs to start first.

I have uninstalled and reinstalled according to the instructions 3 times now and I know it is not something I am doing wrong, the launcher software is simply broken. Is there anyway of forcing the token to be read by E-Sys without the launcher software.

Before anyone says use the search facility this has been done across numerous coding forums all with no additional help other than saying I have installed incorrectly.
Appreciate 0
      10-08-2016, 01:51 AM   #2
Almaretto
Major General
Almaretto's Avatar
United_States
2002
Rep
7,849
Posts

Drives: Test Vehicles
Join Date: Dec 2015
Location: Mountain View, CA

iTrader: (0)

Are you getting any error message before E-sys closes?
Appreciate 0
      10-08-2016, 02:07 AM   #3
GDubYa
Enlisted Member
GDubYa's Avatar
New Zealand
5
Rep
30
Posts

Drives: 2013 328i M Sport
Join Date: Aug 2016
Location: New Zealand

iTrader: (0)

No errors show just splash screen comes up and then disappears. Everything works up to the point of editing when the pin is required.
Appreciate 0
      10-08-2016, 03:11 AM   #4
Almaretto
Major General
Almaretto's Avatar
United_States
2002
Rep
7,849
Posts

Drives: Test Vehicles
Join Date: Dec 2015
Location: Mountain View, CA

iTrader: (0)

Did you check the logs (C:\Data\Logs)?
Appreciate 0
      10-08-2016, 03:23 AM   #5
GDubYa
Enlisted Member
GDubYa's Avatar
New Zealand
5
Rep
30
Posts

Drives: 2013 328i M Sport
Join Date: Aug 2016
Location: New Zealand

iTrader: (0)

What would I be looking for in the logs?
Appreciate 0
      10-08-2016, 05:33 PM   #6
Almaretto
Major General
Almaretto's Avatar
United_States
2002
Rep
7,849
Posts

Drives: Test Vehicles
Join Date: Dec 2015
Location: Mountain View, CA

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by GDubYa View Post
What would I be looking for in the logs?
Potentially any additional error messages that may help provide information as to reason launcher is crashing.

The most common reason for a crash is setting memory too high. But, with that, you will get a JAVA machine runtime error popup.

I not exactly sure what the requirements are for launcher, but you could try updating JAVA, vcredist, and .NET framework.
Appreciate 0
      10-08-2016, 06:45 PM   #7
GDubYa
Enlisted Member
GDubYa's Avatar
New Zealand
5
Rep
30
Posts

Drives: 2013 328i M Sport
Join Date: Aug 2016
Location: New Zealand

iTrader: (0)

Thanks for trying to help.

I have checked all the latest version have been installed for Java etc. I have Launcher set to medium memory setting. No Java error, in fact no errors at all it just opens the E-Sys splash screen then shuts.

All I need to know is what pin number to enter into ESYS when it asks for it.

Seems very strange that no one else has this issue.
Appreciate 0
      10-08-2016, 06:53 PM   #8
Almaretto
Major General
Almaretto's Avatar
United_States
2002
Rep
7,849
Posts

Drives: Test Vehicles
Join Date: Dec 2015
Location: Mountain View, CA

iTrader: (0)

You do not need a token to VO code, but one is needed for FDL coding. Launcher creates token as well as provides mapping for FDL coding. The user specifies their own PIN, but the same PIN will not work if you launch E-sys directly (without Launcher) & try functions that require a token.
Appreciate 0
      10-08-2016, 07:02 PM   #9
GDubYa
Enlisted Member
GDubYa's Avatar
New Zealand
5
Rep
30
Posts

Drives: 2013 328i M Sport
Join Date: Aug 2016
Location: New Zealand

iTrader: (0)

Thanks. That is exactly what I thought.

I am trying to do FDL coding which requires the PIN. I have generated a PIN and the FreeToken.est file but without launcher starting ESYS I cant access the token file and hence the PIN does not work.

I am not clear on how Windows firewall may affect the launcher but have allowed the launcher and ESYS itself vi firewall rules.
Appreciate 0
      10-08-2016, 07:19 PM   #10
Almaretto
Major General
Almaretto's Avatar
United_States
2002
Rep
7,849
Posts

Drives: Test Vehicles
Join Date: Dec 2015
Location: Mountain View, CA

iTrader: (0)

Windows Firewall and Antivirus (Defender) do not traditionally cause programs to not work (ie crash). Third party firewalls or antivirus security suites (eg, Norton, Avast, etc) can cause issues with connection to vehicle.

Which operating system are you using?
Appreciate 0
      10-08-2016, 07:20 PM   #11
GDubYa
Enlisted Member
GDubYa's Avatar
New Zealand
5
Rep
30
Posts

Drives: 2013 328i M Sport
Join Date: Aug 2016
Location: New Zealand

iTrader: (0)

Windows 10, and am using both Windows Firewall and Defender, no third party apps.
Appreciate 0
      10-08-2016, 07:58 PM   #12
GDubYa
Enlisted Member
GDubYa's Avatar
New Zealand
5
Rep
30
Posts

Drives: 2013 328i M Sport
Join Date: Aug 2016
Location: New Zealand

iTrader: (0)

Thanks for the PM. Any ideas on contact details for developer?
Appreciate 0
      10-08-2016, 08:18 PM   #13
Almaretto
Major General
Almaretto's Avatar
United_States
2002
Rep
7,849
Posts

Drives: Test Vehicles
Join Date: Dec 2015
Location: Mountain View, CA

iTrader: (0)

Updated PM with contact details. Bimmerpost censored the original message.
Appreciate 0
      10-10-2016, 01:31 PM   #14
Rick4345
Lieutenant Colonel
Rick4345's Avatar
United_States
330
Rep
1,542
Posts

Drives: 2017 M2 6MT LBB 2015 F31
Join Date: Apr 2009
Location: Illinois

iTrader: (12)

I had the same problem. Try going to your programs and right click on ESys Premium Launcher. It should say modify or uninstall. Click on modify. That should have a menu that has repair in it. Click on that.

It worked for me. Good luck!!
__________________
Rick
BMWCCA Member #418753
Appreciate 0
      10-13-2016, 03:03 PM   #15
GDubYa
Enlisted Member
GDubYa's Avatar
New Zealand
5
Rep
30
Posts

Drives: 2013 328i M Sport
Join Date: Aug 2016
Location: New Zealand

iTrader: (0)

Thanks for your suggestion. However when I right click on icon I am not given either a repair or modify option as you have suggested.
Appreciate 0
      10-13-2016, 03:48 PM   #16
Almaretto
Major General
Almaretto's Avatar
United_States
2002
Rep
7,849
Posts

Drives: Test Vehicles
Join Date: Dec 2015
Location: Mountain View, CA

iTrader: (0)

Have you tried E-sys Plus? Did you write developer?
Appreciate 0
      10-13-2016, 04:42 PM   #17
GDubYa
Enlisted Member
GDubYa's Avatar
New Zealand
5
Rep
30
Posts

Drives: 2013 328i M Sport
Join Date: Aug 2016
Location: New Zealand

iTrader: (0)

Yes I have emailed developer but unfortunately no help so far. I am looking at reviewing the event viewer later to see if that helps.


What is plus version?
Appreciate 0
      10-13-2016, 08:33 PM   #18
Almaretto
Major General
Almaretto's Avatar
United_States
2002
Rep
7,849
Posts

Drives: Test Vehicles
Join Date: Dec 2015
Location: Mountain View, CA

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by GDubYa View Post
Yes I have emailed developer but unfortunately no help so far. I am looking at reviewing the event viewer later to see if that helps.


What is plus version?
E-sys Plus is by Chinese developer. It is alternative to TM's Launcher.

Appreciate 0
      10-13-2016, 09:06 PM   #19
GDubYa
Enlisted Member
GDubYa's Avatar
New Zealand
5
Rep
30
Posts

Drives: 2013 328i M Sport
Join Date: Aug 2016
Location: New Zealand

iTrader: (0)

Where would I be able to get this version from?

Would this also mean only removing the launcher and not esys and pzdata files?
Appreciate 0
      10-14-2016, 12:56 AM   #20
GDubYa
Enlisted Member
GDubYa's Avatar
New Zealand
5
Rep
30
Posts

Drives: 2013 328i M Sport
Join Date: Aug 2016
Location: New Zealand

iTrader: (0)

Attached is screen shot of event viewer showing successful install of launcher followed by errors:
Attached Images
 
Appreciate 0
      10-14-2016, 01:32 AM   #21
Almaretto
Major General
Almaretto's Avatar
United_States
2002
Rep
7,849
Posts

Drives: Test Vehicles
Join Date: Dec 2015
Location: Mountain View, CA

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by GDubYa View Post
Where would I be able to get this version from?

Would this also mean only removing the launcher and not esys and pzdata files?
You can have TM Launcher and EsysPlus on same system. I just would not run both at same time. PM sent.
Appreciate 0
      10-14-2016, 02:31 AM   #22
kabongSteve
Enlisted Member
12
Rep
37
Posts

Drives: G20 340i xDrive
Join Date: Oct 2016
Location: Australia

iTrader: (0)

I had similar issues, but got A Java Error box showing up behind the ESYS logo.

I searched tokenmaster blog and he mentioned how to install 64 bit version of java runtime.

I did this and all problems went away. I get an error message and PSzDAPI.DLL failing to load, since 32 bit, but hit OK, wait a while and then ESYS appears and I can code away merrily.

Maybe slower, than with DLL, but it works
Appreciate 0
Post Reply

Bookmarks

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off



All times are GMT -5. The time now is 11:29 PM.




f30post
Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2021, vBulletin Solutions Inc.
1Addicts.com, BIMMERPOST.com, E90Post.com, F30Post.com, M3Post.com, ZPost.com, 5Post.com, 6Post.com, 7Post.com, XBimmers.com logo and trademark are properties of BIMMERPOST