F30POST
F30POST
2012-2015 BMW 3-Series and 4-Series Forum
BMW Garage BMW Meets Register Search Today's Posts Mark Forums Read
BMW 3-Series and 4-Series Forum (F30 / F32) | F30POST > Technical Forums > F30 DIYs and Coding Discussions > People who coded 6NH to 6NK Bluetooth Audio
Extreme Powerhouse
Closed Thread
 
Thread Tools Search this Thread
      11-07-2013, 10:25 AM   #89
Frogman
Lieutenant Colonel
Frogman's Avatar
United_States
195
Rep
1,892
Posts

Drives: 2012 F30 328i
Join Date: Mar 2012
Location: SoCal

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by NitramA View Post
I've been thinking about this and wondered if its something to do with the statement "2) VO Code HU_CIC and CM_MEDIA ECU's:"

I haven't patched or bought a token yet as looking around the forum it seemed that EBT could be enabled without a token.
Do I need to get the token to be able to set the HU_CIC / CM_MEDIA ecu's?

A little knowledge is a dangerous thing!
You don't need a token to VO code the ECU's.

You only need the token if you intend to edit (change) individual FDL codes.
Appreciate 0
      11-07-2013, 12:14 PM   #90
NitramA
Enlisted Member
3
Rep
34
Posts

Drives: BMW 320D modern
Join Date: Oct 2013
Location: UK

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by Frogman View Post
If you have a NBT based HU, then try changing 6NH to 6NS (instead of 6NK) and re-VO code the NBT.

Do you have a CMB_MEDIA ECU? The combox is built into the NBT HU, so you should not see a separate CMB_MEDIA ECU in your SVT list.

Tried 6NS but made no difference. I'll check the CMB_MEDIA ECU later on (forgot to look).

Do I need to do anything else to enable the new confi?I have tried deleting the phone and reconnecting already.
Appreciate 0
      11-07-2013, 12:21 PM   #91
Frogman
Lieutenant Colonel
Frogman's Avatar
United_States
195
Rep
1,892
Posts

Drives: 2012 F30 328i
Join Date: Mar 2012
Location: SoCal

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by NitramA View Post
Tried 6NS but made no difference. I'll check the CMB_MEDIA ECU later on (forgot to look).

Do I need to do anything else to enable the new confi?I have tried deleting the phone and reconnecting already.
There's both a Bluetooth and a Phone configuration screen, you need to make sure that the correct options are checked on both screens.

BT Streaming (called Audio in the configuration screen) is NOT enabled by default as far as I remember.

You will know if it's enabled in the list of paired phones list, the right hand icon (a Music note) should be white, not gray.
Appreciate 0
      11-07-2013, 01:05 PM   #92
NitramA
Enlisted Member
3
Rep
34
Posts

Drives: BMW 320D modern
Join Date: Oct 2013
Location: UK

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by Frogman View Post
There's both a Bluetooth and a Phone configuration screen, you need to make sure that the correct options are checked on both screens.

BT Streaming (called Audio in the configuration screen) is NOT enabled by default as far as I remember.

You will know if it's enabled in the list of paired phones list, the right hand icon (a Music note) should be white, not gray.

I've tested that the bluetooth audio on the phone works by pairing with a bluetooth speaker at home.

I don't see any mention of audio in connections/bluetooth/options/configure device.
I've also tried a couple of phones and none of them results in a note symbol, either greyed out or white in the bluetooth settings.
Appreciate 0
      11-07-2013, 03:04 PM   #93
NitramA
Enlisted Member
3
Rep
34
Posts

Drives: BMW 320D modern
Join Date: Oct 2013
Location: UK

iTrader: (0)

OK, had another look at this.

Still no bluetooth audio, but this is a screenshot of the FA, SVT & I-step info.

I'm using ESYS 3.23.4 & v.50.4_PSdZData.

Anything obvious??

Thanks.
Attached Images
  
Appreciate 0
      11-07-2013, 04:29 PM   #94
Frogman
Lieutenant Colonel
Frogman's Avatar
United_States
195
Rep
1,892
Posts

Drives: 2012 F30 328i
Join Date: Mar 2012
Location: SoCal

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by NitramA View Post
OK, had another look at this.

Still no bluetooth audio, but this is a screenshot of the FA, SVT & I-step info.

I'm using ESYS 3.23.4 & v.50.4_PSdZData.

Anything obvious??

Thanks.
You definitely have the NBT.

Was the VO coding of the NBT successful?
Appreciate 0
      11-07-2013, 04:59 PM   #95
NitramA
Enlisted Member
3
Rep
34
Posts

Drives: BMW 320D modern
Join Date: Oct 2013
Location: UK

iTrader: (0)

Good question and as I'm still feeling my way with this I'm not sure.
Following the instructions , the last steps were:
1/ VCM. Load the edited FA file.
2/ Calculate FP.
3/ Click VCM master tab and write FA FP
4/ Read FA FP to check FA has been saved to car.

No errors were reported.
Mind you it didn't explicitly say it was successful either!

After this I just disconnect from the car.

Thanks for your help with this - it's very much appreciated.
Appreciate 0
      11-07-2013, 05:10 PM   #96
Frogman
Lieutenant Colonel
Frogman's Avatar
United_States
195
Rep
1,892
Posts

Drives: 2012 F30 328i
Join Date: Mar 2012
Location: SoCal

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by NitramA View Post
Good question and as I'm still feeling my way with this I'm not sure.
Following the instructions , the last steps were:
1/ VCM. Load the edited FA file.
2/ Calculate FP.
3/ Click VCM master tab and write FA FP
4/ Read FA FP to check FA has been saved to car.

No errors were reported.
Mind you it didn't explicitly say it was successful either!

After this I just disconnect from the car.

Thanks for your help with this - it's very much appreciated.
Ok, that's only half the work. You still have to recode the NBT module based on the new VO.

From Shawns instructions:

Connect => Read FA (VO) => Activate FA (VO) => Read SVT (VCM) => Right-Click on HU_NBT (the ECU itself not the underlying CAFD) => Select CODE.

That will program the NBT based on the new VO.
Appreciate 0
      11-08-2013, 10:17 AM   #97
NitramA
Enlisted Member
3
Rep
34
Posts

Drives: BMW 320D modern
Join Date: Oct 2013
Location: UK

iTrader: (0)

OK Frogman, thanks to your help I'm getting further.

After checking that FA still has 6NS in the edited file I go through Shawns instructions.
When I press "code" on the NBT ECU it goes through the update and NBT seems to reboot and I get a message saying its all completed.

Unfortunately when I try my phone I still don't see any bluetooth audio!!

So a couple of questions.
1/ When the update is running I get a box that opens and tracks the progress. I can't copy the contents so I could paste it here. Is it stored as a text file somewhere?
Update: Found it under Logs :-(
2/ When I "code" the NBT ECU do I select the top folder rather than the file above the CAFD?
3/ Are the changes immediate? Some of the other posts seem to say wait a while before changes take effect.

Thanks again.

Last edited by NitramA; 11-08-2013 at 10:22 AM.. Reason: RTFM moment
Appreciate 0
      11-08-2013, 11:12 AM   #98
Frogman
Lieutenant Colonel
Frogman's Avatar
United_States
195
Rep
1,892
Posts

Drives: 2012 F30 328i
Join Date: Mar 2012
Location: SoCal

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by NitramA View Post
OK Frogman, thanks to your help I'm getting further.

After checking that FA still has 6NS in the edited file I go through Shawns instructions.
When I press "code" on the NBT ECU it goes through the update and NBT seems to reboot and I get a message saying its all completed.

Unfortunately when I try my phone I still don't see any bluetooth audio!!

So a couple of questions.
1/ When the update is running I get a box that opens and tracks the progress. I can't copy the contents so I could paste it here. Is it stored as a text file somewhere?
Update: Found it under Logs :-(
2/ When I "code" the NBT ECU do I select the top folder rather than the file above the CAFD?
3/ Are the changes immediate? Some of the other posts seem to say wait a while before changes take effect.

Thanks again.
1. Right, it's in the logs. As long as the final window shows "0" errors, you should be fine.
2. Shawns' instructions indicate that you right click the HU_NBT line, but I think it's also ok to click the CAFD line and select "Code". The NBT is being rebooted, so it sounds like the operation is working.
3. It should be immediate.

Does the Audio option show up on the BT configuration screen?

Have you tried re-pairing the phone?

Now that you are actually VO coding the NBT, have you tried changing 6NS to 6NK (as you originally did) and VO coding that?

I think we've seen that depending on the build date or geography, the NBT needs either 6NK or 6NS to enable enhanced BT.

I'll try to post some pics of the screens I'm talking about later today.
Appreciate 0
      11-08-2013, 12:26 PM   #99
NitramA
Enlisted Member
3
Rep
34
Posts

Drives: BMW 320D modern
Join Date: Oct 2013
Location: UK

iTrader: (0)

More progress!!!
I tried loading the 6NK code as suggested but I got a failure when I tried to code the ECU. Interestingly the FA didn't give an error when I verified it.

Rather than leave it like that I re ran the FA with 6NS.
For whatever reason this time it seemed to work!

I can now see the bluetooth audio along with the Office tick box.
Shame I still can't play music from my phone though.

I can see a greyed out Note icon in my phone settings so I'm sure it's now just a case of configuration.

Nearly there!!!!
Appreciate 0
      11-08-2013, 12:31 PM   #100
Frogman
Lieutenant Colonel
Frogman's Avatar
United_States
195
Rep
1,892
Posts

Drives: 2012 F30 328i
Join Date: Mar 2012
Location: SoCal

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by NitramA View Post
More progress!!!
I tried loading the 6NK code as suggested but I got a failure when I tried to code the ECU. Interestingly the FA didn't give an error when I verified it.

Rather than leave it like that I re ran the FA with 6NS.
For whatever reason this time it seemed to work!

I can now see the bluetooth audio along with the Office tick box.
Shame I still can't play music from my phone though.

I can see a greyed out Note icon in my phone settings so I'm sure it's now just a case of configuration.

Nearly there!!!!
There are two places you have to check to enable Bluetooth streaming

1. In the configure Bluetooth screen for the car, make sure the "Bluetooth(R) audio line is checked.
2. In the configure phone screen, make sure the "Audio" line is checked.

That should enable it.
Appreciate 0
      11-08-2013, 12:38 PM   #101
shawnsheridan
General
shawnsheridan's Avatar
United_States
3788
Rep
20,519
Posts

Drives: 2016 650i GC M-Sport
Join Date: Feb 2010
Location: Houston, TX

iTrader: (0)

Garage List
Quote:
Originally Posted by NitramA View Post
More progress!!!
I tried loading the 6NK code as suggested but I got a failure when I tried to code the ECU. Interestingly the FA didn't give an error when I verified it.

Rather than leave it like that I re ran the FA with 6NS.
For whatever reason this time it seemed to work!

I can now see the bluetooth audio along with the Office tick box.
Shame I still can't play music from my phone though.

I can see a greyed out Note icon in my phone settings so I'm sure it's now just a case of configuration.

Nearly there!!!!
The phone needs to support Bluetooth A2DP profile, and A2DP needs to be enabled.

So, is your phone A2DP capable and enabled?
__________________

2016 650i GC M-Sport w/ 20" 373M Wheels; Alpine White; Individual Opal White Full Merino Leather; Gray Poplar Wood Trim
Anthracite Alcantara Headliner; Ceramic Controls; Executive Package w/ B&O Sound System; Integral Active Steering, etc.
Appreciate 0
      11-08-2013, 12:39 PM   #102
Frogman
Lieutenant Colonel
Frogman's Avatar
United_States
195
Rep
1,892
Posts

Drives: 2012 F30 328i
Join Date: Mar 2012
Location: SoCal

iTrader: (0)

Car Bluetooth Configuration Screen:



Phone Configuration Screen:




Phone list with Streaming Audio enabled:

Appreciate 0
      11-08-2013, 01:43 PM   #103
NitramA
Enlisted Member
3
Rep
34
Posts

Drives: BMW 320D modern
Join Date: Oct 2013
Location: UK

iTrader: (0)

Sorted!!!

It was in the phone settings.

Thanks for your help.
It really is appreciated.

Thanks again.
Appreciate 0
      11-20-2013, 12:05 PM   #104
ll71
Private First Class
5
Rep
171
Posts

Drives: F30 320D xDrive M Sport
Join Date: Sep 2013
Location: GB

iTrader: (0)

Bumping an old thread.

Can someone tell me if Enhanced Bluetooth as shown here is required to enable Bluetooth MAP? Is that what the "Office" option is under the Bluetooth settings?

I am trying to get Mail working in my brand new F30 Sedan, and it doesn't work on any device I try. I am now assuming this is because it was not ordered with Enhanced BT.

Can anyone confirm?
Appreciate 0
      11-20-2013, 01:12 PM   #105
shawnsheridan
General
shawnsheridan's Avatar
United_States
3788
Rep
20,519
Posts

Drives: 2016 650i GC M-Sport
Join Date: Feb 2010
Location: Houston, TX

iTrader: (0)

Garage List
Quote:
Originally Posted by ll71 View Post
Bumping an old thread.

Can someone tell me if Enhanced Bluetooth as shown here is required to enable Bluetooth MAP? Is that what the "Office" option is under the Bluetooth settings?

I am trying to get Mail working in my brand new F30 Sedan, and it doesn't work on any device I try. I am now assuming this is because it was not ordered with Enhanced BT.

Can anyone confirm?
Yes. Enhanced Bluetooth adds Office, which is MAP Bluetooth Profile.
__________________

2016 650i GC M-Sport w/ 20" 373M Wheels; Alpine White; Individual Opal White Full Merino Leather; Gray Poplar Wood Trim
Anthracite Alcantara Headliner; Ceramic Controls; Executive Package w/ B&O Sound System; Integral Active Steering, etc.
Appreciate 0
      11-20-2013, 01:18 PM   #106
ll71
Private First Class
5
Rep
171
Posts

Drives: F30 320D xDrive M Sport
Join Date: Sep 2013
Location: GB

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by shawnsheridan View Post
Yes. Enhanced Bluetooth adds Office, which is MAP Bluetooth Profile.
Finally. Thank you. You are my hero for the day.
Appreciate 0
      11-20-2013, 09:56 PM   #107
lloydaustin
Private First Class
lloydaustin's Avatar
10
Rep
103
Posts

Drives: 533i
Join Date: Oct 2013
Location: Portland, OR

iTrader: (0)

hopefully this weekend I should be getting my cable to code and will be doing this, any pointers on what exactly I need to download? I am running win8 64 bit and will be using a obd to ethernet adapter that will be pluged into a ethernet to usb adapter(laptop doesn't have an ethernet port).
Appreciate 0
      11-21-2013, 07:32 PM   #108
shawnsheridan
General
shawnsheridan's Avatar
United_States
3788
Rep
20,519
Posts

Drives: 2016 650i GC M-Sport
Join Date: Feb 2010
Location: Houston, TX

iTrader: (0)

Garage List
Quote:
Originally Posted by lloydaustin View Post
hopefully this weekend I should be getting my cable to code and will be doing this, any pointers on what exactly I need to download? I am running win8 64 bit and will be using a obd to ethernet adapter that will be pluged into a ethernet to usb adapter(laptop doesn't have an ethernet port).
PM sent.
__________________

2016 650i GC M-Sport w/ 20" 373M Wheels; Alpine White; Individual Opal White Full Merino Leather; Gray Poplar Wood Trim
Anthracite Alcantara Headliner; Ceramic Controls; Executive Package w/ B&O Sound System; Integral Active Steering, etc.
Appreciate 1
      11-22-2013, 11:05 AM   #109
rossy100
New Member
2
Rep
21
Posts

Drives: X5
Join Date: Sep 2013
Location: UK

iTrader: (0)

I want to enable this function on my new F15 (X5) which has the 2014 Prof Nav head unit.

A few questions (which I assume are same answer for F30).....

1. Someone at BMW told me that if I code the car, if they ever perform a software update it will crash the system as the car spec won't match their system- is this true? I am not adding any components - just turning on a function!.... and if the worst was to happen, would this kill my car?
2. Does this void my warranty (if so I would be very reluctant to do!)
3. If I purchase the cable/software and am only making the change described above - is there anything likely to go wrong? and can these things be changed back if a problem?

Also - does anyone know if E-Sys will work with F15, and do I need a specific version??

Thanks!
Appreciate 0
      11-22-2013, 11:57 AM   #110
shawnsheridan
General
shawnsheridan's Avatar
United_States
3788
Rep
20,519
Posts

Drives: 2016 650i GC M-Sport
Join Date: Feb 2010
Location: Houston, TX

iTrader: (0)

Garage List
Quote:
Originally Posted by rossy100 View Post
I want to enable this function on my new F15 (X5) which has the 2014 Prof Nav head unit.

A few questions (which I assume are same answer for F30).....

1. Someone at BMW told me that if I code the car, if they ever perform a software update it will crash the system as the car spec won't match their system- is this true? I am not adding any components - just turning on a function!.... and if the worst was to happen, would this kill my car?
2. Does this void my warranty (if so I would be very reluctant to do!)
3. If I purchase the cable/software and am only making the change described above - is there anything likely to go wrong? and can these things be changed back if a problem?

Also - does anyone know if E-Sys will work with F15, and do I need a specific version??

Thanks!
1) He lied. Just FDL Coding will not cause any issue with BMW Programming. If hardware is changed, well then that is a different story.
2) No.
3) Yes, things can go wrong, but the odds are low, and usually it it happens it is minor and fixable.

F15 is no different than any other Fxx. Code it with E-Sys using F25 as the Target.
__________________

2016 650i GC M-Sport w/ 20" 373M Wheels; Alpine White; Individual Opal White Full Merino Leather; Gray Poplar Wood Trim
Anthracite Alcantara Headliner; Ceramic Controls; Executive Package w/ B&O Sound System; Integral Active Steering, etc.
Appreciate 0
Closed Thread

Bookmarks

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off



All times are GMT -5. The time now is 04:44 PM.




f30post
Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2019, vBulletin Solutions Inc.
1Addicts.com, BIMMERPOST.com, E90Post.com, F30Post.com, M3Post.com, ZPost.com, 5Post.com, 6Post.com, 7Post.com, XBimmers.com logo and trademark are properties of BIMMERPOST