F30POST
F30POST
2012-2015 BMW 3-Series and 4-Series Forum
BMW Garage BMW Meets Register Search Today's Posts Mark Forums Read
BMW 3-Series and 4-Series Forum (F30 / F32) | F30POST > 2012-2019 BMW 3 and 4-Series Forums > Regional Forums > UK > EBT via Bimmercode
GetBMWParts
Post Reply
 
Thread Tools Search this Thread
      05-23-2018, 05:40 AM   #1
Dr Forinor
Captain
Dr Forinor's Avatar
United Kingdom
199
Rep
896
Posts

Drives: 2015 F31 335d
Join Date: Feb 2014
Location: Abrdn/Dund

iTrader: (0)

EBT via Bimmercode

I've tried searching but I couldn't the answer.

Can someone please post up how to code EBT via Bimmercode?

I have the NBT, Pro Nav.
__________________
Coding. LED Front Fogs. DIY Driver Glovebox. KW Street Comfort. 15mm Rear ARB. Tarox SS Brake Lines. Motorwerks Remap. DIY Rear 12v Socket. M Performance Discs. Tarox Strada Pads. Spacers (10mm & 12mm). Head Unit USB Cable. Rear Diffuser. Rear Light Tints.
Appreciate 0
      05-23-2018, 05:43 AM   #2
Dr Forinor
Captain
Dr Forinor's Avatar
United Kingdom
199
Rep
896
Posts

Drives: 2015 F31 335d
Join Date: Feb 2014
Location: Abrdn/Dund

iTrader: (0)

Sorry all, just found it

http://f30.bimmerpost.com/forums/sho...&postcount=126
__________________
Coding. LED Front Fogs. DIY Driver Glovebox. KW Street Comfort. 15mm Rear ARB. Tarox SS Brake Lines. Motorwerks Remap. DIY Rear 12v Socket. M Performance Discs. Tarox Strada Pads. Spacers (10mm & 12mm). Head Unit USB Cable. Rear Diffuser. Rear Light Tints.
Appreciate 0
      06-22-2018, 09:02 AM   #3
ByTheSea
Second Lieutenant
ByTheSea's Avatar
48
Rep
269
Posts

Drives: F30 320i MSport Auto LCI
Join Date: Apr 2018
Location: Scotland

iTrader: (0)

Deleted. See post 18.

Last edited by ByTheSea; 06-24-2018 at 08:23 AM.
Appreciate 1
      06-22-2018, 09:04 AM   #4
Maxwell_RS
Second Lieutenant
Maxwell_RS's Avatar
Ireland
133
Rep
240
Posts

Drives: F30 330D M Sport
Join Date: Oct 2016
Location: Northern Ireland

iTrader: (0)

Did this via bimmercode with codes from the apps producer. Didnt work and iDrive messed up. Not worth it
Appreciate 0
      06-22-2018, 09:19 AM   #5
ByTheSea
Second Lieutenant
ByTheSea's Avatar
48
Rep
269
Posts

Drives: F30 320i MSport Auto LCI
Join Date: Apr 2018
Location: Scotland

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by Maxwell_RS View Post
Did this via bimmercode with codes from the apps producer. Didnt work and iDrive messed up. Not worth it
I also used the codes from the apps producer, the list above is simply a rework of his list after thorough checking against my car.
Worked for me. So yes, worth it.
Appreciate 0
      06-22-2018, 09:23 AM   #6
Maxwell_RS
Second Lieutenant
Maxwell_RS's Avatar
Ireland
133
Rep
240
Posts

Drives: F30 330D M Sport
Join Date: Oct 2016
Location: Northern Ireland

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by ByTheSea View Post
Quote:
Originally Posted by Maxwell_RS View Post
Did this via bimmercode with codes from the apps producer. Didnt work and iDrive messed up. Not worth it
I also used the codes from the apps producer, the list above is simply a rework of his list after thorough checking against my car.
Worked for me. So yes, worth it.
That list is code for code the exact list i got from Stefan and did work for my NBT ProNav. But messed up my iDrive. So no its not worth messing up an iDrive system for the sake of some generic coding via an app. Best going the proper coding route
Appreciate 0
      06-22-2018, 09:35 AM   #7
ByTheSea
Second Lieutenant
ByTheSea's Avatar
48
Rep
269
Posts

Drives: F30 320i MSport Auto LCI
Join Date: Apr 2018
Location: Scotland

iTrader: (0)

I don't think I'm alone in using that list with no reported problems. So I'll leave it to others to use at their discretion where they have the same car and HU I specified in my post.
Appreciate 0
      06-22-2018, 10:38 AM   #8
Hooded
Lieutenant Colonel
Hooded's Avatar
England
592
Rep
1,855
Posts

Drives: F30 330d M-Sport
Join Date: Apr 2017
Location: England

iTrader: (0)

Problems with the idrive seems most common issue after using BimmerCode so I've stayed clear of coding anything on the head unit. No problems so far doing a few bits of coding on other modules for me.
Appreciate 0
      06-22-2018, 10:39 AM   #9
MarkG_M3CP
Supreme Being
MarkG_M3CP's Avatar
United Kingdom
1716
Rep
5,399
Posts

Drives: M3 CP
Join Date: Jul 2013
Location: Hampshire, UK

iTrader: (0)

OP has history of things messing his car up

Go for it - what can possibly go wrong?!
__________________
Current: F80 M3 Competition Pack
Gone: M135i / F15 X5 M50d / Saab 9-5 Aero HOT / F30 335d xDrive M Sport / E92 LCI 320d M Sport / E46 320d M Sport Touring / E46 318i Touring
Appreciate 0
      06-22-2018, 10:58 AM   #10
Dr Forinor
Captain
Dr Forinor's Avatar
United Kingdom
199
Rep
896
Posts

Drives: 2015 F31 335d
Join Date: Feb 2014
Location: Abrdn/Dund

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by MarkG_M3CP View Post
OP has history of things messing his car up

Go for it - what can possibly go wrong?!
Me? I don't think so?
Appreciate 0
      06-22-2018, 11:19 AM   #11
ByTheSea
Second Lieutenant
ByTheSea's Avatar
48
Rep
269
Posts

Drives: F30 320i MSport Auto LCI
Join Date: Apr 2018
Location: Scotland

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by Dr Forinor View Post
Me? I don't think so?
...and not me, so who?
Appreciate 0
      06-22-2018, 11:42 AM   #12
MarkG_M3CP
Supreme Being
MarkG_M3CP's Avatar
United Kingdom
1716
Rep
5,399
Posts

Drives: M3 CP
Join Date: Jul 2013
Location: Hampshire, UK

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by Dr Forinor View Post
Quote:
Originally Posted by MarkG_M3CP View Post
OP has history of things messing his car up

Go for it - what can possibly go wrong?!
Me? I don't think so?
Apologies - I thought you'd had some issues with a remap...

Clearly I was wrong so even less reason to avoid the EBT coding - just do it.

As you were
__________________
Current: F80 M3 Competition Pack
Gone: M135i / F15 X5 M50d / Saab 9-5 Aero HOT / F30 335d xDrive M Sport / E92 LCI 320d M Sport / E46 320d M Sport Touring / E46 318i Touring
Appreciate 0
      06-22-2018, 12:43 PM   #13
muffking
Regular user
muffking's Avatar
United Kingdom
87
Rep
723
Posts

Drives: F31 330D M-Sport Auto
Join Date: Sep 2010
Location: Lincs. UK

iTrader: (3)

Garage List
I'm glad I did mine before this thread appeared, otherwise it may have talked me out of it.
I now have EBT on my NBT Pro Nav and everything else still works
__________________
Appreciate 0
      06-23-2018, 06:58 AM   #14
Mr Whippy
Lieutenant
102
Rep
463
Posts

Drives: Z4
Join Date: Nov 2017
Location: North UK

iTrader: (0)

How can I check if I have EBT?

I have two roof microphones and pretty certain I can have two phones take calls at the same time... and I get iPhone music artwork appearing on the display when itís playing via BT...
... but I donít have the USB under the radio controls... and an online vin/chassis code checker said my car didnít have it.
Appreciate 0
      06-23-2018, 07:35 AM   #15
muffking
Regular user
muffking's Avatar
United Kingdom
87
Rep
723
Posts

Drives: F31 330D M-Sport Auto
Join Date: Sep 2010
Location: Lincs. UK

iTrader: (3)

Garage List
Sounds like you have it. You don't need USB under the radio to have it.
Is there a previous owner who could have coded it?
__________________
Appreciate 0
      06-23-2018, 09:54 AM   #16
Mr Whippy
Lieutenant
102
Rep
463
Posts

Drives: Z4
Join Date: Nov 2017
Location: North UK

iTrader: (0)

The first owner was BMW, a sub-business thing, looked up and they manage the import storage locations for BMW, so unlikely they coded it.

I just tried to buy Apple Play and it wouldnít let me, so given I have pro nav Iím curious what Iím missing (EBT afaik)


I might have to buy Bimmercode and take a look whatís what.
Appreciate 0
      06-23-2018, 10:29 AM   #17
wibbles
Captain
United Kingdom
125
Rep
604
Posts

Drives: M135i AT LCI
Join Date: May 2012
Location: UK

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by Mr Whippy View Post
The first owner was BMW, a sub-business thing, looked up and they manage the import storage locations for BMW, so unlikely they coded it.

I just tried to buy Apple Play and it wouldn’t let me, so given I have pro nav I’m curious what I’m missing (EBT afaik)


I might have to buy Bimmercode and take a look what’s what.
carplay is still possible as long as you have NBT EVO system.
__________________
Current: F21 M135i
Previous:
2015 F31 330dX, 2011 F20 120d SE , E90 335i, 2010 Alpine White N55 135i 6MT, 2009 LMB LCI N54 135i - Cobb tuned!, 2010 F10 530d SE, 1986 E30 318i,1981 E21 320i Auto
Appreciate 0
      06-24-2018, 08:22 AM   #18
ByTheSea
Second Lieutenant
ByTheSea's Avatar
48
Rep
269
Posts

Drives: F30 320i MSport Auto LCI
Join Date: Apr 2018
Location: Scotland

iTrader: (0)

The EBT coding solution that I posted in post #3 proved unreliable in that I could not get two phones to consistently connect simultaneously. So I backed out and tried a solution from a German site...

HU_NBT > AUDIO_TUNER_TRAFFIC 3002 > AUDIO_OFFSET = aktiv
HU_NBT > AUDIO_TUNER_TRAFFIC 3002 > MICROPHONE_NUMBER = wert_2
HU_NBT > EXBOX 3001 > USB_AVAILABLE = aktiv
HU_NBT > HMI 3000 > CDMM_USB_AUDIO = all
HU_NBT > SYSTEM_EINSTELLUNGEN 3004 > SOFTWARE_UPDATE_ASSISTANT = aktiv
HU_NBT > TELEFON_TELEMATIK_ONLINE 3003 > ADRESSBOOK = aktiv
HU_NBT > TELEFON_TELEMATIK_ONLINE 3003 > API_CAR_TYPE_IPOD_LOGO = bmw
HU_NBT > TELEFON_TELEMATIK_ONLINE 3003 > API_MP4_ON_OFF = aktiv
HU_NBT > TELEFON_TELEMATIK_ONLINE 3003 > AUDIO_PLAYER_ON_OFF = aktiv
HU_NBT > TELEFON_TELEMATIK_ONLINE 3003 > BLUETOOTH_2ND_HFP = aktiv
HU_NBT > TELEFON_TELEMATIK_ONLINE 3003 > BT_MODUL_ON_OFF = aktiv
HU_NBT > TELEFON_TELEMATIK_ONLINE 3003 > CALENDAR_EIN_AUS = aktiv
HU_NBT > TELEFON_TELEMATIK_ONLINE 3003 > CONTACT_BOOK_PICTURES = aktiv
HU_NBT > TELEFON_TELEMATIK_ONLINE 3003 > CONTACTS_EIN_AUS = aktiv
HU_NBT > TELEFON_TELEMATIK_ONLINE 3003 > DATACOMM_CSIM = aktiv
HU_NBT > TELEFON_TELEMATIK_ONLINE 3003 > EMAIL_EIN_AUS = aktiv
HU_NBT > TELEFON_TELEMATIK_ONLINE 3003 > ENT_BTAS_METADATA = aktiv
HU_NBT > TELEFON_TELEMATIK_ONLINE 3003 > EXTERNAL_CALL_LISTS = aktiv
HU_NBT > TELEFON_TELEMATIK_ONLINE 3003 > MACRO_PIM = aktiv
HU_NBT > TELEFON_TELEMATIK_ONLINE 3003 > PHONE_CONFERENCE_CALL = aktiv
HU_NBT > TELEFON_TELEMATIK_ONLINE 3003 > PHONE_TYPE = internal_phone
HU_NBT > TELEFON_TELEMATIK_ONLINE 3003 > PIM_BILDER_EIN_AUS = aktiv
HU_NBT > TELEFON_TELEMATIK_ONLINE 3003 > REMINDER_EIN_AUS = aktiv
HU_NBT > TELEFON_TELEMATIK_ONLINE 3003 > SINGLE_OR_MULTILINK = multilink
HU_NBT > TELEFON_TELEMATIK_ONLINE 3003 > SMS_EIN_AUS = aktiv
HU_NBT > TELEFON_TELEMATIK_ONLINE 3003 > SWUP_SOURCE_USBMSCDD = aktiv
HU_NBT > TELEFON_TELEMATIK_ONLINE 3003 > TASK_EIN_AUS = aktiv
HU_NBT > TELEFON_TELEMATIK_ONLINE 3003 > TEXT_NOTES_EIN_AUS = aktiv
HU_NBT > TELEFON_TELEMATIK_ONLINE 3003 > TWO_PHONES_PARALLEL = aktiv

This seems to be a broadly adopted solution but I cannot get two phones simultaneously active. One connected, the other paired in any combination of the two. With each phone having BT streaming when connected.
I'm coming to the conclusion this is not possible using Bimmercode with the HU_NBT unit.
Appreciate 0
      06-24-2018, 09:02 AM   #19
muffking
Regular user
muffking's Avatar
United Kingdom
87
Rep
723
Posts

Drives: F31 330D M-Sport Auto
Join Date: Sep 2010
Location: Lincs. UK

iTrader: (3)

Garage List
Quote:
Originally Posted by ByTheSea View Post
This seems to be a broadly adopted solution but I cannot get two phones simultaneously active. One connected, the other paired in any combination of the two. With each phone having BT streaming when connected.
I'm coming to the conclusion this is not possible using Bimmercode with the HU_NBT unit.
Without heading back through my posts on different threads, there is a way. I did my NBT Pro Nav via Bimmercode on my iPhone. I can have 2 phones paid for streaming and/or phone calls.

I usually select my work phone to calls via the Tel button on the iDrive controller and my personal phone for audio books via the Media button, selecting Bluetooth as the media feed.
__________________
Appreciate 0
      06-24-2018, 09:21 AM   #20
ByTheSea
Second Lieutenant
ByTheSea's Avatar
48
Rep
269
Posts

Drives: F30 320i MSport Auto LCI
Join Date: Apr 2018
Location: Scotland

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by muffking View Post
... I usually select my work phone to calls via the Tel button on the iDrive controller and my personal phone for audio books via the Media button, selecting Bluetooth as the media feed.
Thanks, that's not the solution I'm searching for. I want two phones simultaneously connected for incoming/outgoing calls. So far I have not achieved that reliably (in fact with the latest coding not at all, but at least it's stable in all other respects), despite others claiming to have done so. In all other respects EBT is working for streaming from either phone. It may be significant that I have Business Nav, not Pro Nav.
Appreciate 0
      06-24-2018, 11:41 AM   #21
muffking
Regular user
muffking's Avatar
United Kingdom
87
Rep
723
Posts

Drives: F31 330D M-Sport Auto
Join Date: Sep 2010
Location: Lincs. UK

iTrader: (3)

Garage List
Quote:
Originally Posted by ByTheSea View Post
Thanks, that's not the solution I'm searching for. I want two phones simultaneously connected for incoming/outgoing calls. So far I have not achieved that reliably (in fact with the latest coding not at all, but at least it's stable in all other respects), despite others claiming to have done so. In all other respects EBT is working for streaming from either phone. It may be significant that I have Business Nav, not Pro Nav.
Just been out to check as I've not tried using both phones for calls before.
You're absolutely right, as mine also can have both phones connected but only 1 as Telephone and 1 for Streaming, not both for Telephone or both for Streaming. You literally have to select between them.

Shame, as I would also find that quite handy for when the wrong phone rings.

__________________
Appreciate 0
      06-24-2018, 11:54 AM   #22
ByTheSea
Second Lieutenant
ByTheSea's Avatar
48
Rep
269
Posts

Drives: F30 320i MSport Auto LCI
Join Date: Apr 2018
Location: Scotland

iTrader: (0)

You appear to be in advance of me. I can only connect 1 phone, the other is shown as paired. When it's working as I desire if you go into Configure Device the telephone will have options "Telephone 1" and "Telephone 2". 1 means it's used for outgoing calls and can receive incoming, 2 means it can receive incoming. These options are not presented in my iDrive, only "Telephone 1" and only one phone can be active/connected at any time. You have to manually swap between them. I'm stuck for a solution as I have investigated in depth and tried every published solution.
Appreciate 0
Post Reply

Bookmarks

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off


All times are GMT -5. The time now is 07:37 PM.




f30post
Powered by vBulletin® Version 3.7.0
Copyright ©2000 - 2018, Jelsoft Enterprises Ltd.
1Addicts.com, BIMMERPOST.com, E90Post.com, F30Post.com, M3Post.com, ZPost.com, 5Post.com, 6Post.com, 7Post.com, XBimmers.com logo and trademark are properties of BIMMERPOST