F30POST
F30POST
2012-2015 BMW 3-Series and 4-Series Forum
BMW Garage BMW Meets Register Search Today's Posts Mark Forums Read
BMW 3-Series and 4-Series Forum (F30 / F32) | F30POST > Technical Forums > B58 Turbo Engine / Drivetrain / Exhaust Modifications > No boost out of no where
Extreme Powerhouse
Post Reply
 
Thread Tools Search this Thread
      11-19-2020, 08:16 PM   #1
Jnat
DisplacementReplacement
Jnat's Avatar
United_States
63
Rep
555
Posts

Drives: 2017 M240XI
Join Date: Sep 2012
Location: Jersey Shore

iTrader: (0)

No boost out of no where

Driving home from work (MHD Stg 1) everything is fine and then it's not. 35k miles, no bolt ons and nothing done at any point mechanically to create low boost. when i say low boost, i can't get over 3 ish lbs. No check engine light, no codes, nothing. Pulled out tune, Mhd and xph, no difference and no check engine light/codes. Very odd. I haven't data logged as it just happened and i pulled the tune out for a first base step. Anyone have this happen? 2017 M240 xi.
__________________
2017 M240XI - MHD STG 2 E30 or 95Oct - XHP STG3 - CTS Catted Dpipe - AFE Drop in Dry ***
Appreciate 0
      11-19-2020, 09:19 PM   #2
luca10
Private First Class
luca10's Avatar
United_States
53
Rep
159
Posts

Drives: 2018 BMW 340i xdrive
Join Date: Dec 2018
Location: New Jersey

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by Jnat View Post
Driving home from work (MHD Stg 1) everything is fine and then it's not. 35k miles, no bolt ons and nothing done at any point mechanically to create low boost. when i say low boost, i can't get over 3 ish lbs. No check engine light, no codes, nothing. Pulled out tune, Mhd and xph, no difference and no check engine light/codes. Very odd. I haven't data logged as it just happened and i pulled the tune out for a first base step. Anyone have this happen? 2017 M240 xi.
Very strange, any other symptoms of the way the car drove or idles? Upload a log when you can to check it out. Also, try resetting all adaptions on MHD's app besides the battery and see if that does anything
__________________
Instagram- f30_luca
Modifications: Custom E50 Tune by David Shoup, B58TU Fuel Pump, Armytrix Exhaust, VRSF downpipe, Big Boost Charge pipe/bov kit, CTS intake, H&R Springs/B8 Struts, 335is Clutch Upgrade
Appreciate 0
      11-19-2020, 09:30 PM   #3
weehe126
Colonel
867
Rep
2,775
Posts

Drives: 2016 340i
Join Date: Apr 2014
Location: San Antonio

iTrader: (2)

Either a boost leak or a blown turbo.
Appreciate 0
      11-20-2020, 04:34 AM   #4
Jnat
DisplacementReplacement
Jnat's Avatar
United_States
63
Rep
555
Posts

Drives: 2017 M240XI
Join Date: Sep 2012
Location: Jersey Shore

iTrader: (0)

i tried resetting adaptations, still no good. I know anything can happen but a blown turbo out of no where? Is there history with this B58 turbo for that? I purchased pre owned a few weeks ago from a bmw dealer, so i don't know it's previous life. I'm not beating the u know what out of it though. Also, no check engine light and no codes is strange.
__________________
2017 M240XI - MHD STG 2 E30 or 95Oct - XHP STG3 - CTS Catted Dpipe - AFE Drop in Dry ***
Appreciate 0
      11-20-2020, 05:29 AM   #5
Glemm1970
Private First Class
Glemm1970's Avatar
Russia
148
Rep
153
Posts

Drives: BMW M140IX.
Join Date: Apr 2020
Location: Vladivostok

iTrader: (0)

The weightgate may be open. In any case, a full diagnostics by a dealer scanner is needed to exclude a malfunction of the electronics. And so it is very similar to an air leak.
__________________
M140IX. Turbo VTT GС,Flash Wedge Steven.
xHP stage 3. CSF. Dorch 2. 100ron+30%E85,+WMI. 1620kg. 1/4ml 10.50s. 100/200 5.91s +8C.
Appreciate 0
      11-20-2020, 06:19 AM   #6
Jnat
DisplacementReplacement
Jnat's Avatar
United_States
63
Rep
555
Posts

Drives: 2017 M240XI
Join Date: Sep 2012
Location: Jersey Shore

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by Glemm1970 View Post
The weightgate may be open. In any case, a full diagnostics by a dealer scanner is needed to exclude a malfunction of the electronics. And so it is very similar to an air leak.
Totally agree, wouldn't a stuck wastegate throw a code though? The no code thing is what's confusing to me. I would think i should get a low boost, wastegate malfunction code or something related.
__________________
2017 M240XI - MHD STG 2 E30 or 95Oct - XHP STG3 - CTS Catted Dpipe - AFE Drop in Dry ***
Appreciate 0
      11-20-2020, 08:58 AM   #7
luca10
Private First Class
luca10's Avatar
United_States
53
Rep
159
Posts

Drives: 2018 BMW 340i xdrive
Join Date: Dec 2018
Location: New Jersey

iTrader: (0)

I agree, strange and frustrating that it's not throwing any codes yet
__________________
Instagram- f30_luca
Modifications: Custom E50 Tune by David Shoup, B58TU Fuel Pump, Armytrix Exhaust, VRSF downpipe, Big Boost Charge pipe/bov kit, CTS intake, H&R Springs/B8 Struts, 335is Clutch Upgrade
Appreciate 0
      11-20-2020, 06:02 PM   #8
Jnat
DisplacementReplacement
Jnat's Avatar
United_States
63
Rep
555
Posts

Drives: 2017 M240XI
Join Date: Sep 2012
Location: Jersey Shore

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by luca10 View Post
I agree, strange and frustrating that it's not throwing any codes yet
So, strangest thing i found today. Obviously thinking the worst on a new to me just purchased car. There's something going on with xhp, when i remove xhp, my problem totally goes away and i'm back to my happy boosted self. put xhp back in, problem returns. keep in mind, they were working together flawlessly prior to my ride home from work yesterday. i did reflash the xhp during work yesterday to change shift points so i guess that's where this happened.
Bottom line, no xhp, perfect mhd/boost. put xhp in with mhd or stock, and i have no boost, almost like it's in valet (it's not that i can tell).
Any thoughts or has anyone seen this?
__________________
2017 M240XI - MHD STG 2 E30 or 95Oct - XHP STG3 - CTS Catted Dpipe - AFE Drop in Dry ***
Appreciate 0
      11-20-2020, 11:04 PM   #9
luca10
Private First Class
luca10's Avatar
United_States
53
Rep
159
Posts

Drives: 2018 BMW 340i xdrive
Join Date: Dec 2018
Location: New Jersey

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by Jnat View Post
Quote:
Originally Posted by luca10 View Post
I agree, strange and frustrating that it's not throwing any codes yet
So, strangest thing i found today. Obviously thinking the worst on a new to me just purchased car. There's something going on with xhp, when i remove xhp, my problem totally goes away and i'm back to my happy boosted self. put xhp back in, problem returns. keep in mind, they were working together flawlessly prior to my ride home from work yesterday. i did reflash the xhp during work yesterday to change shift points so i guess that's where this happened.
Bottom line, no xhp, perfect mhd/boost. put xhp in with mhd or stock, and i have no boost, almost like it's in valet (it's not that i can tell).
Any thoughts or has anyone seen this?
Wow well at least you found the problem, sort of. I have a 6 speed manual so I would not know, haven't used xhp. Hope you get it resolved!
__________________
Instagram- f30_luca
Modifications: Custom E50 Tune by David Shoup, B58TU Fuel Pump, Armytrix Exhaust, VRSF downpipe, Big Boost Charge pipe/bov kit, CTS intake, H&R Springs/B8 Struts, 335is Clutch Upgrade
Appreciate 0
      11-21-2020, 07:21 AM   #10
Jnat
DisplacementReplacement
Jnat's Avatar
United_States
63
Rep
555
Posts

Drives: 2017 M240XI
Join Date: Sep 2012
Location: Jersey Shore

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by luca10 View Post
Wow well at least you found the problem, sort of. I have a 6 speed manual so I would not know, haven't used xhp. Hope you get it resolved!
I emailed xhp to try and get an explanation. I'm not new to xhp as i've used it basically since it came out.
__________________
2017 M240XI - MHD STG 2 E30 or 95Oct - XHP STG3 - CTS Catted Dpipe - AFE Drop in Dry ***
Appreciate 0
Post Reply

Bookmarks

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off



All times are GMT -5. The time now is 04:13 PM.




f30post
Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2021, vBulletin Solutions Inc.
1Addicts.com, BIMMERPOST.com, E90Post.com, F30Post.com, M3Post.com, ZPost.com, 5Post.com, 6Post.com, 7Post.com, XBimmers.com logo and trademark are properties of BIMMERPOST