F30POST
F30POST
2012-2015 BMW 3-Series and 4-Series Forum
BMW Garage BMW Meets Register Search Today's Posts Mark Forums Read
BMW 3-Series and 4-Series Forum (F30 / F32) | F30POST > 2012-2019 BMW 3 and 4-Series Forums > Regional Forums > UK > Idiots guide to coding EBT
Extreme Power House
Post Reply
 
Thread Tools Search this Thread
      02-20-2018, 02:49 PM   #1013
Mottok
First Lieutenant
39
Rep
319
Posts

Drives: F30 335d Xdrive
Join Date: Feb 2018
Location: Scotland

iTrader: (0)

Anyone?
Appreciate 0
      02-20-2018, 03:04 PM   #1014
teaston
The Trotter Spotter
teaston's Avatar
United Kingdom
6654
Rep
25,247
Posts

Drives: 335d M Sport Plus
Join Date: May 2012
Location: Norfolk 'n' Good

iTrader: (1)

Quote:
Originally Posted by Mottok View Post
Quote:
Originally Posted by teaston View Post
I thought we were talking about the head unit?
Sorry, I haven't done any coding before so probably getting confused. What I'm doing is following shawnsheridan's 2 steps below. Now I thought the first step was done by following the "How to change FA in F-series car.pdf" guide (like we were talking about above). And THEN you do step 2 and VO code head unit. So I thought there were two separate steps to restore, I'm wrong eh?


Step 1. Change FA from 6NH to 6NS:
E-Sys - How to change FA in F-series car.pdf

Step 2. VO Code Head Unit and standalone Combox (CMB_MEDIA) if present:
Connect => Read FA (VO) => Activate FA (VO) => Read SVT (VCM) => Right-Click on Head Unit ECU (e.g. HU_NBT, HU_CIC, HU_CHAMP, HU_ENTRY, HU_ENTRYNAV, etc.) (the ECU itself not the underlying CAFD) => Select CODE (Not Code FDL).
You don't need to undo step 1 to restore it, when you connect to the car in future the FA will be same as factory, as you haven't done the steps to write the modified FA to the car.
__________________
Current: LCI F30 335d M Sport Plus in BSM/CR
Appreciate 0
      02-20-2018, 03:10 PM   #1015
Jhnblckwood
Lieutenant
34
Rep
411
Posts

Drives: F30 2014 320i xdrive
Join Date: Jun 2017
Location: New Jersey

iTrader: (0)

Retrofitted nbt into f30 all went great, nbt came with 6nh was able to stream music but wanted office for txts but since I coded 6ns the USB connects n disconnect rappidly. I kno this is a problem with some iPhone cables but it was working fine before I coded 6ns, should I disable snap in adapter or?? Anyone else face this problem? Everything was working fine before I coded 6ns so it shouldn't b the cable correct?
Appreciate 0
      02-20-2018, 03:59 PM   #1016
Mottok
First Lieutenant
39
Rep
319
Posts

Drives: F30 335d Xdrive
Join Date: Feb 2018
Location: Scotland

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by teaston View Post
You don't need to undo step 1 to restore it, when you connect to the car in future the FA will be same as factory, as you haven't done the steps to write the modified FA to the car.
Ok, so I understand:

1. When I do “Right-click FA and calculate FP again Then save the new FA."

This is just saving a new FA to the laptop, not anywhere in the car?

2. When doing the VO code to the head unit, this is applying the above FA to the head units ECU?

God I hope that’s right! Many thanks, very much appreciated.
Appreciate 0
      02-20-2018, 04:03 PM   #1017
teaston
The Trotter Spotter
teaston's Avatar
United Kingdom
6654
Rep
25,247
Posts

Drives: 335d M Sport Plus
Join Date: May 2012
Location: Norfolk 'n' Good

iTrader: (1)

Quote:
Originally Posted by Mottok View Post
Quote:
Originally Posted by teaston View Post
You don't need to undo step 1 to restore it, when you connect to the car in future the FA will be same as factory, as you haven't done the steps to write the modified FA to the car.
Ok, so I understand:

1. When I do “Right-click FA and calculate FP again Then save the new FA."

This is just saving a new FA to the laptop, not anywhere in the car?

2. When doing the VO code to the head unit, this is applying the above FA to the head units ECU?

God I hope that’s right! Many thanks, very much appreciated.
Yep that's the one!
__________________
Current: LCI F30 335d M Sport Plus in BSM/CR
Appreciate 1
Derrymilk173.50

      02-20-2018, 04:43 PM   #1018
Mottok
First Lieutenant
39
Rep
319
Posts

Drives: F30 335d Xdrive
Join Date: Feb 2018
Location: Scotland

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by teaston View Post
Yep that's the one!
Woohoo at last! Thanks a bunch for that
Appreciate 1
teaston6654.00

      02-20-2018, 05:00 PM   #1019
Mottok
First Lieutenant
39
Rep
319
Posts

Drives: F30 335d Xdrive
Join Date: Feb 2018
Location: Scotland

iTrader: (0)

While i’m Asking lots of questions, will this add office to the idrive? Ta
Appreciate 0
      02-20-2018, 05:05 PM   #1020
teaston
The Trotter Spotter
teaston's Avatar
United Kingdom
6654
Rep
25,247
Posts

Drives: 335d M Sport Plus
Join Date: May 2012
Location: Norfolk 'n' Good

iTrader: (1)

Quote:
Originally Posted by Mottok View Post
While iím Asking lots of questions, will this add office to the idrive? Ta
Yes, for what itís worth.
__________________
Current: LCI F30 335d M Sport Plus in BSM/CR
Appreciate 0
      02-20-2018, 05:11 PM   #1021
Mottok
First Lieutenant
39
Rep
319
Posts

Drives: F30 335d Xdrive
Join Date: Feb 2018
Location: Scotland

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by teaston View Post
Yes, for what itís worth.
Haha, well itís a start, thanks.
Appreciate 0
      02-20-2018, 05:17 PM   #1022
teaston
The Trotter Spotter
teaston's Avatar
United Kingdom
6654
Rep
25,247
Posts

Drives: 335d M Sport Plus
Join Date: May 2012
Location: Norfolk 'n' Good

iTrader: (1)

Quote:
Originally Posted by Mottok View Post
Haha, well itís a start, thanks.
I have my phone on a dash mount which is much better for getting emails and texts!
__________________
Current: LCI F30 335d M Sport Plus in BSM/CR
Appreciate 0
      02-20-2018, 05:33 PM   #1023
Mottok
First Lieutenant
39
Rep
319
Posts

Drives: F30 335d Xdrive
Join Date: Feb 2018
Location: Scotland

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by teaston View Post
I have my phone on a dash mount which is much better for getting emails and texts!
Anything else in entrynav that would be worth unlocking or is that pretty much it?
Appreciate 0
      02-20-2018, 06:11 PM   #1024
Jhnblckwood
Lieutenant
34
Rep
411
Posts

Drives: F30 2014 320i xdrive
Join Date: Jun 2017
Location: New Jersey

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by Jhnblckwood View Post
Retrofitted nbt into f30 all went great, nbt came with 6nh was able to stream music but wanted office for txts but since I coded 6ns the USB connects n disconnect rappidly. I kno this is a problem with some iPhone cables but it was working fine before I coded 6ns, should I disable snap in adapter or?? Anyone else face this problem? Everything was working fine before I coded 6ns so it shouldn't b the cable correct?

Any idea why this would happen?
Appreciate 0
      02-20-2018, 06:16 PM   #1025
teaston
The Trotter Spotter
teaston's Avatar
United Kingdom
6654
Rep
25,247
Posts

Drives: 335d M Sport Plus
Join Date: May 2012
Location: Norfolk 'n' Good

iTrader: (1)

Quote:
Originally Posted by Mottok View Post
Quote:
Originally Posted by teaston View Post
I have my phone on a dash mount which is much better for getting emails and texts!
Anything else in entrynav that would be worth unlocking or is that pretty much it?
If the car doesn't have any options then there's not a lot, if think the only two other essentials for mine are mirrors fold on unlock and active cruise control starts on closest distance.

I also disable drivers seatbelt warning, just for when I'm driving round supermarket car parks etc.
__________________
Current: LCI F30 335d M Sport Plus in BSM/CR
Appreciate 0
      02-20-2018, 07:39 PM   #1026
Jhnblckwood
Lieutenant
34
Rep
411
Posts

Drives: F30 2014 320i xdrive
Join Date: Jun 2017
Location: New Jersey

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by Jhnblckwood View Post
Any idea why this would happen?
So weird I tried a different USB chord n now it's fine, sooooo strange smh
Appreciate 0
      02-23-2018, 10:25 AM   #1027
Mottok
First Lieutenant
39
Rep
319
Posts

Drives: F30 335d Xdrive
Join Date: Feb 2018
Location: Scotland

iTrader: (0)

Probably a really stupid question and defo a newbie one but anyone know why when doing coding to fit the ProNav screen (only) on an HU_ENTRYNAV head unit it talks about "HU_NBT" and not "HU_ENTRYNAV"?

Also - if anyone has an easy guide for this it would be great if you could post a link (piecing together stuff from Interweb is a bit tedious at the moment).

Thanks.

HU_NBT > 3000 HMI > DISPLAY_SIZE_RESOLUTION = 8.8_1280x480
HU_NBT > 3001 EXBOX > DISPLAY_VARIANTE = breites_display
Appreciate 0
      02-23-2018, 10:28 AM   #1028
teaston
The Trotter Spotter
teaston's Avatar
United Kingdom
6654
Rep
25,247
Posts

Drives: 335d M Sport Plus
Join Date: May 2012
Location: Norfolk 'n' Good

iTrader: (1)

Quote:
Originally Posted by Mottok View Post
Probably a really stupid question and defo a newbie one but anyone know why when doing coding to fit the ProNav screen (only) on an HU_ENTRYNAV head unit it talks about "HU_NBT" and not "HU_ENTRYNAV"?

Also - if anyone has an easy guide for this it would be great if you could post a link (piecing together stuff from Interweb is a bit tedious at the moment).

Thanks.

HU_NBT > 3000 HMI > DISPLAY_SIZE_RESOLUTION = 8.8_1280x480
HU_NBT > 3001 EXBOX > DISPLAY_VARIANTE = breites_display
NBT is pro media hu, Entrynav is Business media hu
__________________
Current: LCI F30 335d M Sport Plus in BSM/CR
Appreciate 0
      02-23-2018, 10:47 AM   #1029
Mottok
First Lieutenant
39
Rep
319
Posts

Drives: F30 335d Xdrive
Join Date: Feb 2018
Location: Scotland

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by teaston View Post
NBT is pro media hu, Entrynav is Business media hu
So it's not that I use HU_ENTRYNAV because I have an HU_ENTRYNAV head unit, it's that I use HU_NBT because it's a ProNav screen and needs HU_NBT to enable it's use?

Thanks.
Appreciate 0
      02-23-2018, 10:51 AM   #1030
teaston
The Trotter Spotter
teaston's Avatar
United Kingdom
6654
Rep
25,247
Posts

Drives: 335d M Sport Plus
Join Date: May 2012
Location: Norfolk 'n' Good

iTrader: (1)

Quote:
Originally Posted by Mottok View Post
Quote:
Originally Posted by teaston View Post
NBT is pro media hu, Entrynav is Business media hu
So it's not that I use HU_ENTRYNAV because I have an HU_ENTRYNAV head unit, it's that I use HU_NBT because it's a ProNav screen and needs HU_NBT to enable it's use?

Thanks.
You don't have HU_NBT on your car so just substitute it with HU_ENTRYNAV
__________________
Current: LCI F30 335d M Sport Plus in BSM/CR
Appreciate 0
      02-23-2018, 10:58 AM   #1031
Mottok
First Lieutenant
39
Rep
319
Posts

Drives: F30 335d Xdrive
Join Date: Feb 2018
Location: Scotland

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by teaston View Post
You don't have HU_NBT on your car so just substitute it with HU_ENTRYNAV
That's what I thought, it's just that I was looking at the thread below where he is coding for ENTRANAV but writes HU_NBT instead, that;s why I was confused.

Thanks.

http://f30.bimmerpost.com/forums/sho....php?t=1257854
Appreciate 0
      02-24-2018, 11:16 PM   #1032
Douggie
Private First Class
6
Rep
135
Posts

Drives: BMW X1, 5
Join Date: Feb 2011
Location: Asia

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by shawnsheridan View Post
Original FA is stored in car VCM. Select "Read FA", and you get FA from car, as opposed to loading a custom FA from PC.

There is no FA to restore because you have not written any modified FA to car. If you want to restore ECU Coding though, which has been modified, then Read original FA from car, and VO Code ECU.
Hi Shawn, so there is really no need to write a modified FA to the car? I wonder why most of the VO coding instructions still tell people to use the VCM to write the modified FA to the car? What are the advantages/disadvantages if any? Thanks
Appreciate 0
      02-24-2018, 11:38 PM   #1033
shawnsheridan
Lieutenant General
shawnsheridan's Avatar
United_States
3099
Rep
16,881
Posts

Drives: 2016 650i GC M-Sport
Join Date: Feb 2010
Location: Houston, TX

iTrader: (0)

Garage List
Quote:
Originally Posted by Douggie View Post
Hi Shawn, so there is really no need to write a modified FA to the car? I wonder why most of the VO coding instructions still tell people to use the VCM to write the modified FA to the car? What are the advantages/disadvantages if any? Thanks
Write modified FA to car if hardware and build date support option, and Dealer ISTA will not have programming issue with it. Car without EBT from factory lacks hardware (secondary microphone) so EBT option written to car can be a problem for ISTA.
__________________

2016 650i GC M-Sport w/ 20" 373M Wheels; Alpine White; Individual Opal White Full Merino Leather; Gray Poplar Wood Trim
Anthracite Alcantara Headliner; Ceramic Controls; Executive Package w/ B&O Sound System; Integral Active Steering, etc.
Appreciate 0
      02-25-2018, 01:41 AM   #1034
Douggie
Private First Class
6
Rep
135
Posts

Drives: BMW X1, 5
Join Date: Feb 2011
Location: Asia

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by shawnsheridan View Post
Write modified FA to car if hardware and build date support option, and Dealer ISTA will not have programming issue with it. Car without EBT from factory lacks hardware (secondary microphone) so EBT option written to car can be a problem for ISTA.
I'm having issues with adding 6NS to my f48. I used VCM to write FA to car (like most tutorials). I ended up with a corrupted CAFD (CAFD_FFFFFFFF_255_255_255) when I code HU_ENTRYNAV. Could it be because I did the VCM step?
Appreciate 0
Post Reply

Bookmarks

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off


All times are GMT -4. The time now is 11:58 AM.




f30post
Powered by vBulletin® Version 3.7.0
Copyright ©2000 - 2018, Jelsoft Enterprises Ltd.
1Addicts.com, BIMMERPOST.com, E90Post.com, F30Post.com, M3Post.com, ZPost.com, 5Post.com, 6Post.com, 7Post.com, XBimmers.com logo and trademark are properties of BIMMERPOST