F30POST
F30POST
2012-2015 BMW 3-Series and 4-Series Forum
BMW Garage BMW Meets Register Search Today's Posts Mark Forums Read
BMW 3-Series and 4-Series Forum (F30 / F32) | F30POST > Technical Forums > Navigation, iDrive, Audio, Video, Bluetooth, Phone, Cameras, Electronics > Hold off your Bimmertech MMI wireless Carplay order!
Extreme Powerhouse
Post Reply
 
Thread Tools Search this Thread
      12-16-2019, 03:44 PM   #1
zhoushilun
New Member
6
Rep
15
Posts

Drives: BMW 428I
Join Date: Oct 2019
Location: miami

iTrader: (0)

Hold off your Bimmertech MMI wireless Carplay order!

I am going to briefly review the new MMI box and tell you guys why you need to hold off your order. I used to have a cheaper box for Carplay but it can not work with the aftermarket rear camera. I am not very satisfied with the Carplay box I have right now so I decide to give Bimmertech a shoot since the high review they have in here. The old Carplay box cost me like $300 which made by China, the Bimmertech one is $875 and comes with a rear camera.
So the good things for Bimmertech
1. Google and Waze will not get lost, the old box I have, the GPS will get lost in Google and Waze but the Apple Map is working fine
2. Better quality with the microphone, the one I have before if I need to talk to someone you need roll up your volume, but when you hang up the phone the volume for music is much louder then the phone
3. No frozen, running a little bit smooth
4, better image quality, I realize Bimmertech use a different cable to the screen compared with the one I have
5. If using the cable connection, iPhone will not overheated

There is only one thing that I am not family with is if you want to jump to the next track, the button on the radio panel is not working, you need to jump in the app and push the next.

Ok, now I am going to talk about why you should hold off your order, Bimmertech was famous about their customer service but not their software. Right now my rear camera is not working and wireless connection will get lost sometimes. I contact the customer service, they go through all the connections with me to make sure installation was correctly and find out the issue is the software. when I ask them when they are going to fix the problem, the answer I got is 1-3 months. I am surprised that when you brought a brand new product you need to wait for 3 months to get an update so you can use it. I understand it is a brand new product but don't you need to test before releasing the product??

So anyone who is interesting in the new Bimmertech wireless Carplay I suggest you wait a few months until they fix their software. It is frustrating that you spend a couple of hours in your car and it just does not work.

Last edited by zhoushilun; 12-16-2019 at 03:59 PM..
Appreciate 4
      12-16-2019, 04:34 PM   #2
cognetic
Registered
2
Rep
4
Posts

Drives: BMW 328i XDrive; X5
Join Date: Nov 2019
Location: Indy

iTrader: (0)

Bimmertech MMI Purchase is OK

So far, with a little less than 2 weeks since install, I'm really enjoying my Bimmertech MMI. For what it is worth, the installation was a breeze, took about 20 mins. The bad part was the nearly 2 hours spent trying to get everything to go back into the dash LOL

I do also have the intermittent BT drops with wireless and have just started using the cable for smoother, more consistent connection. That being said... I have had to manually reset a couple of times. Even with wired connection. And incoming calls can get confused on my iPhone - have to manually select my BMW vs CarPlay. I prefer the native BMW handsfree to the CarPlay interface.

My use is daily, front and back end of a 45 min commute (each way) - hence, I have had a fair amount of time to use and experiment a bit. There really needs to be better documentation on use, some FAQs, troubleshooting, etc.

Fortunately the reset is fairly easy and can be done on the fly without having to pullover, turn off the car, etc.

I'm hopeful that with a firmware update, the stability will get better!

-cognetic
Appreciate 0
      12-16-2019, 05:06 PM   #3
zhoushilun
New Member
6
Rep
15
Posts

Drives: BMW 428I
Join Date: Oct 2019
Location: miami

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by Maciej@BimmerTech View Post
Hi zhoushilun,

It seems we must have miscommunicated or misunderstood something at some point. Please PM me the e-mail address with which you made an order with us and I'll send you our latest software in which we resolved any occasional wireless CarPlay audio issues. It's completely rock solid now.

I don't know what is happening to your rear camera - whatever it is I'm sure we'll be able to figure it out.
I am using the newest software provided by technical support.
I have talked to Ann and Micheal from the customer support team, but no solution yet. I hope this issue can be solved soon.
Appreciate 0
      12-16-2019, 06:49 PM   #4
theblues
Private First Class
35
Rep
192
Posts

Drives: MY14 328xi - Sportline
Join Date: Jun 2014
Location: Ontario

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by zhoushilun View Post
I am using the newest software provided by technical support.
I have talked to Ann and Micheal from the customer support team, but no solution yet. I hope this issue can be solved soon.
I have the same issue with regards to losing signal from time to time and video stream when reversing back with my knock-off BimmerTech Prime from Andream which cost less than 180

Check Andream post with regards to the hardware design since they are the same, allegedly.

https://f30.bimmerpost.com/forums/sh....php?t=1675929
Appreciate 0
      12-17-2019, 09:48 AM   #5
zhoushilun
New Member
6
Rep
15
Posts

Drives: BMW 428I
Join Date: Oct 2019
Location: miami

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by theblues View Post
I have the same issue with regards to losing signal from time to time and video stream when reversing back with my knock-off BimmerTech Prime from Andream which cost less than 180

Check Andream post with regards to the hardware design since they are the same, allegedly.

https://f30.bimmerpost.com/forums/sh....php?t=1675929
Did you able to figure out what the problem is? I am surprised the same product that Bimmertech charge double the price and such poor software design. Base on the link Andream has the software version up to 2.2.0.5 but Bimmertech only up to 2.2.0.3.
Appreciate 0
      12-17-2019, 11:47 AM   #6
theblues
Private First Class
35
Rep
192
Posts

Drives: MY14 328xi - Sportline
Join Date: Jun 2014
Location: Ontario

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by zhoushilun View Post
Did you able to figure out what the problem is? I am surprised the same product that Bimmertech charge double the price and such poor software design. Base on the link Andream has the software version up to 2.2.0.5 but Bimmertech only up to 2.2.0.3.
I have yet to investigate and look into it.

I will try to use the wired option and see if the issue occurs.

The unit is running the 2.2.0.4 which is the one before the last one they made available. I will try and update later after I finish with the wired option test.
Appreciate 0
      12-29-2019, 12:19 PM   #7
zhoushilun
New Member
6
Rep
15
Posts

Drives: BMW 428I
Join Date: Oct 2019
Location: miami

iTrader: (0)

New update:
So Bimmertech sent me a relay to make the camera working properly, after the installation seem like all the issue was going, but when I driving a while the camera stop working, the camera will work the first 5 min when the car start. but the good news is the flash is gone and the camera work perfect in the first 5 mins. Also for the people who can not connect their phone by Bluetooth, you need to restart your iPhone and it will connect.
Appreciate 0
      12-30-2019, 08:45 AM   #8
cognetic
Registered
2
Rep
4
Posts

Drives: BMW 328i XDrive; X5
Join Date: Nov 2019
Location: Indy

iTrader: (0)

Bimmertech Support is very good!

Thank you for the update! Bimmertech was very helpful in providing an updated firmware and graciously accepted some feedback related to default MMI switching to aftermarket vs OEM camera after update. So far, BT connectivity has been rather "flawless" since the upgraded firmware, connecting quickly, and handing off between wired/BT connections. The firmware resolved the few but recurrent connectivity bugs for me!!

Regarding the camera... Is it possible that the MMI parking assist camera activivation suspends with normal driving (vs reverese actuation) being resumed like the OEM system does?

regards,

-cognetic

Quote:
Originally Posted by zhoushilun View Post
New update:
So Bimmertech sent me a relay to make the camera working properly, after the installation seem like all the issue was going, but when I driving a while the camera stop working, the camera will work the first 5 min when the car start. but the good news is the flash is gone and the camera work perfect in the first 5 mins. Also for the people who can not connect their phone by Bluetooth, you need to restart your iPhone and it will connect.
Appreciate 0
      12-30-2019, 10:50 AM   #9
Firefly1337
Private First Class
Firefly1337's Avatar
Germany
119
Rep
119
Posts

Drives: F20 M135i LCI
Join Date: Aug 2019
Location: Germany

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by cognetic View Post
[...] Bimmertech was very helpful in providing an updated firmware and [...]
Out of curiosity, can you share a pic of the version info screen under settings (if there is any)?
Thank you!
Appreciate 0
      12-30-2019, 03:07 PM   #10
cognetic
Registered
2
Rep
4
Posts

Drives: BMW 328i XDrive; X5
Join Date: Nov 2019
Location: Indy

iTrader: (0)

updated firmware info

Here is the verbatim output:
SDK Version: 25.0.0.5.6.0.0.0
CUST Version: v2.0.2.3t4.mmi.b
MCU Version: 19.10.19.9
HW Version: CPAA

regards,

-cognetic

Quote:
Originally Posted by Firefly1337 View Post
Out of curiosity, can you share a pic of the version info screen under settings (if there is any)?
Thank you!
Appreciate 1
      12-30-2019, 06:19 PM   #11
mdchris
Enlisted Member
17
Rep
41
Posts

Drives: 2013 335xi
Join Date: Nov 2018
Location: Saskatchewan

iTrader: (0)

I just installed one of these recently and it's working quite well so far. https://www.aliexpress.com/item/4000...253f4c4dLHBBZ0

Definitely good enough that I can't imagine why you'd spend another $500? $875 is quite excessive.

I haven't had any problems with it getting confused on audio sources for calls etc yet. It did stop connecting once and I had to disable/reenable carplay on the bluetooth connection.
Appreciate 0
      12-31-2019, 06:10 AM   #12
Firefly1337
Private First Class
Firefly1337's Avatar
Germany
119
Rep
119
Posts

Drives: F20 M135i LCI
Join Date: Aug 2019
Location: Germany

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by cognetic View Post
Here is the verbatim output:
SDK Version: 25.0.0.5.6.0.0.0
CUST Version: v2.0.2.3t4.mmi.b
MCU Version: 19.10.19.9
HW Version: CPAA
Thank you so much!
In that case I can only emphasise your thread's title.
Appreciate 0
      12-31-2019, 07:38 AM   #13
zhoushilun
New Member
6
Rep
15
Posts

Drives: BMW 428I
Join Date: Oct 2019
Location: miami

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by cognetic View Post
Thank you for the update! Bimmertech was very helpful in providing an updated firmware and graciously accepted some feedback related to default MMI switching to aftermarket vs OEM camera after update. So far, BT connectivity has been rather "flawless" since the upgraded firmware, connecting quickly, and handing off between wired/BT connections. The firmware resolved the few but recurrent connectivity bugs for me!!

Regarding the camera... Is it possible that the MMI parking assist camera activivation suspends with normal driving (vs reverese actuation) being resumed like the OEM system does?

regards,

-cognetic
Yes, I agree. their technical team is really helpful. for your MMI, how do you jump to the next song? for me I have to jump to the app and push the next in the app, it is annoying that when you do navigation because you have to jump between the apps.
Appreciate 0
      12-31-2019, 08:07 AM   #14
cognetic
Registered
2
Rep
4
Posts

Drives: BMW 328i XDrive; X5
Join Date: Nov 2019
Location: Indy

iTrader: (0)

In actuality, I listen to XM or local radio mostly... Haven't had the occasion to use the next song function yet. I'll give it a try and report back later!

Regards,

-cognetic

Quote:
Originally Posted by zhoushilun View Post
Yes, I agree. their technical team is really helpful. for your MMI, how do you jump to the next song? for me I have to jump to the app and push the next in the app, it is annoying that when you do navigation because you have to jump between the apps.
Appreciate 0
      12-31-2019, 10:27 AM   #15
zhoushilun
New Member
6
Rep
15
Posts

Drives: BMW 428I
Join Date: Oct 2019
Location: miami

iTrader: (0)

Is the Waze and Google Map working properly? The one I have is an old model (wired) they probably updated the unit.
Quote:
Originally Posted by mdchris View Post
I just installed one of these recently and it's working quite well so far. https://www.aliexpress.com/item/4000...253f4c4dLHBBZ0

Definitely good enough that I can't imagine why you'd spend another $500? $875 is quite excessive.

I haven't had any problems with it getting confused on audio sources for calls etc yet. It did stop connecting once and I had to disable/reenable carplay on the bluetooth connection.
Appreciate 0
      12-31-2019, 01:15 PM   #16
mdchris
Enlisted Member
17
Rep
41
Posts

Drives: 2013 335xi
Join Date: Nov 2018
Location: Saskatchewan

iTrader: (0)

Yes Waze and google maps are working.

The next and previous song buttons on the dash also work correctly.

Only issue Iím having right now is Siri activation. Itís not suppressing the idrive voice recognition properly and Siri gets confused because it hears the idrive asking for a command. Planning to try and just code out the factory voice recognition because itís garbage anyway.
Appreciate 0
      12-31-2019, 01:49 PM   #17
muniz_ri
Private First Class
United_States
38
Rep
125
Posts

Drives: BMA 320I
Join Date: Mar 2019
Location: Irvine, CA

iTrader: (0)

Is anyone using Android Auto on the Bimmertech MMI Prime? If so, is the screen resolution sharp?
Appreciate 0
      12-31-2019, 04:03 PM   #18
muniz_ri
Private First Class
United_States
38
Rep
125
Posts

Drives: BMA 320I
Join Date: Mar 2019
Location: Irvine, CA

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by cognetic View Post
Thank you for the update! Bimmertech was very helpful in providing an updated firmware and graciously accepted some feedback related to default MMI switching to aftermarket vs OEM camera after update. So far, BT connectivity has been rather "flawless" since the upgraded firmware, connecting quickly, and handing off between wired/BT connections. The firmware resolved the few but recurrent connectivity bugs for me!!

Regarding the camera... Is it possible that the MMI parking assist camera activivation suspends with normal driving (vs reverese actuation) being resumed like the OEM system does?

regards,

-cognetic

Quote:
Originally Posted by zhoushilun View Post
New update:
So Bimmertech sent me a relay to make the camera working properly, after the installation seem like all the issue was going, but when I driving a while the camera stop working, the camera will work the first 5 min when the car start. but the good news is the flash is gone and the camera work perfect in the first 5 mins. Also for the people who can not connect their phone by Bluetooth, you need to restart your iPhone and it will connect.
Would you mind sharing the firmware update that you received from Bimmertech?
Appreciate 0
      01-09-2020, 04:28 PM   #19
stvward
Second Lieutenant
stvward's Avatar
United Kingdom
17
Rep
200
Posts

Drives: 2017 M240i, Glacier Silver
Join Date: Jan 2011
Location: Scotland

iTrader: (0)

Coding

Have any of you guys with the Bimmertech MMI Prime installed tried coding the head unit? There appears to be a problem when using Bimmercode or similar coding software with the MMI installed in that the HU can not be read or coded.
Appreciate 0
Post Reply

Bookmarks

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off



All times are GMT -5. The time now is 05:32 AM.




f30post
Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2020, vBulletin Solutions Inc.
1Addicts.com, BIMMERPOST.com, E90Post.com, F30Post.com, M3Post.com, ZPost.com, 5Post.com, 6Post.com, 7Post.com, XBimmers.com logo and trademark are properties of BIMMERPOST