F30POST
F30POST
2012-2015 BMW 3-Series and 4-Series Forum
BMW Garage BMW Meets Register Search Today's Posts Mark Forums Read
BMW 3-Series and 4-Series Forum (F30 / F32) | F30POST > Technical Forums > F30 DIYs and Coding Discussions > BMW F30 3 Series Coding DIY - Code Auto Start Stop, DVD, Folding Mirrors, Etc.
European Auto Source (EAS)
Post Reply
 
Thread Tools Search this Thread
      12-11-2019, 09:33 AM   #15093
GOWRIN
Lieutenant
United Kingdom
40
Rep
427
Posts

Drives: BMW F36 435D XD
Join Date: Sep 2013
Location: London

iTrader: (0)

Good afternoon Shawn,

Just bought an F36 and would like to try and do some coding, please can you provide me with the necessary links.
Thanks
__________________
Appreciate 0
      12-11-2019, 10:12 AM   #15094
shawnsheridan
General
shawnsheridan's Avatar
United_States
3907
Rep
21,048
Posts

Drives: 2016 650i GC M-Sport
Join Date: Feb 2010
Location: Houston, TX

iTrader: (0)

Garage List
Quote:
Originally Posted by GOWRIN View Post
Good afternoon Shawn,

Just bought an F36 and would like to try and do some coding, please can you provide me with the necessary links.
Thanks
PM sent.
__________________

2016 650i GC M-Sport w/ 20" 373M Wheels; Alpine White; Individual Opal White Full Merino Leather; Gray Poplar Wood Trim
Anthracite Alcantara Headliner; Ceramic Controls; Executive Package w/ B&O Sound System; Integral Active Steering, etc.
Appreciate 1
GOWRIN39.50

      12-12-2019, 07:52 AM   #15095
blessedhumbleman
Registered
0
Rep
1
Posts

Drives: 2014 F30
Join Date: Dec 2019
Location: USA

iTrader: (0)

2014 BMW 328i F30 FEM Coding

Quote:
Originally Posted by shawnsheridan View Post
FEM_GW is not codeable, so it never had a CAFD to begin with.

When you VO Coded 2TB, you coded the entire SVT (all ECU's). When it got to the DME Module, since the Motor was running, it crashed, and now DME has no CAFD causing your errors.

See my post here on how to fix the issue:

http://f80.bimmerpost.com/forums/sho...16&postcount=5

Hello and Blessings Shawn,

I have a 2014 BMW 328i XDrive with FEM coding issue, the car was programming aborted and communication stopped with almost all modules except FEM_GW (ZGW), pictures below. ISTA-D complains Integration Levels are missing, FA (VO) was read out with E-sys, but when trying to write FA getting error VCM_ETHERNET severity: ERROR [433]. When looking in TAL_Processing in E-Sys, complains FEM_GW_0x10 swfl_0000079d-004-009-220, error code (C201).

ISTA-D = 4.15.16
E-Sys = 3.27.1
Windows 7 Ultimate 64x/x86

Thank you,
David

Name:  20191210_235508.jpg
Views: 181
Size:  436.5 KB

Name:  20191211_000315.jpg
Views: 180
Size:  352.6 KB

Name:  20191211_000415_001.jpg
Views: 182
Size:  391.6 KB

Name:  20191211_214005.jpg
Views: 184
Size:  695.7 KB

Name:  20191211_225745.jpg
Views: 183
Size:  627.5 KB
Appreciate 0
      12-12-2019, 08:31 AM   #15096
shawnsheridan
General
shawnsheridan's Avatar
United_States
3907
Rep
21,048
Posts

Drives: 2016 650i GC M-Sport
Join Date: Feb 2010
Location: Houston, TX

iTrader: (0)

Garage List
Quote:
Originally Posted by blessedhumbleman View Post
Hello and Blessings Shawn,

I have a 2014 BMW 328i XDrive with FEM coding issue, the car was programming aborted and communication stopped with almost all modules except FEM_GW (ZGW), pictures below. ISTA-D complains Integration Levels are missing, FA (VO) was read out with E-sys, but when trying to write FA getting error VCM_ETHERNET severity: ERROR [433]. When looking in TAL_Processing in E-Sys, complains FEM_GW_0x10 swfl_0000079d-004-009-220, error code (C201).

ISTA-D = 4.15.16
E-Sys = 3.27.1
Windows 7 Ultimate 64x/x86

Thank you,
David
With E-Sys TAL Processing, do not select "All". Select only BLFLASH, SWDEPLOY, CDDEPLOY, and in the specific case of FEM_GW, it is uncodeable so CDDEPLOY is NOT needed either.

The missing SWE means you likely have PSdZData Lite. For Flashing, you must use PSdZData Full.
__________________

2016 650i GC M-Sport w/ 20" 373M Wheels; Alpine White; Individual Opal White Full Merino Leather; Gray Poplar Wood Trim
Anthracite Alcantara Headliner; Ceramic Controls; Executive Package w/ B&O Sound System; Integral Active Steering, etc.
Appreciate 0
      12-12-2019, 12:56 PM   #15097
saung16
New Member
0
Rep
5
Posts

Drives: BMW F30
Join Date: Nov 2019
Location: DFW TX

iTrader: (0)

Hi Shawn,

Thanks for the link that you PM me for Esys installation and I am ready for coding with Esys for my 2013 F30. Can you help me step by step how to code HBA/FLA retrofit for mine? i read online and i am needing to add 5AC option And Vo Coding. Can you Help?

Thanks for all your help...
Saw
Appreciate 0
      12-12-2019, 02:52 PM   #15098
shawnsheridan
General
shawnsheridan's Avatar
United_States
3907
Rep
21,048
Posts

Drives: 2016 650i GC M-Sport
Join Date: Feb 2010
Location: Houston, TX

iTrader: (0)

Garage List
Quote:
Originally Posted by saung16 View Post
Hi Shawn,

Thanks for the link that you PM me for Esys installation and I am ready for coding with Esys for my 2013 F30. Can you help me step by step how to code HBA/FLA retrofit for mine? i read online and i am needing to add 5AC option And Vo Coding. Can you Help?

Thanks for all your help...
Saw
Here is Guide for VO Change and subsequent VO Coding:

E-Sys - VO Coding Guide.pdf:
https://mega.nz/#!EgIFAZKb!H12P6g_2p...j4BT5UCMxck1bw
__________________

2016 650i GC M-Sport w/ 20" 373M Wheels; Alpine White; Individual Opal White Full Merino Leather; Gray Poplar Wood Trim
Anthracite Alcantara Headliner; Ceramic Controls; Executive Package w/ B&O Sound System; Integral Active Steering, etc.
Appreciate 0
      12-12-2019, 04:44 PM   #15099
Metford
Registered
0
Rep
1
Posts

Drives: BMW 325is, BMW 535i, BMW 328i
Join Date: Dec 2019
Location: USA

iTrader: (0)

Hey Shawn, could you send me the links to start coding? Thanks!

Additionally coming from prior Exx software, are there any conflicts to having both NCSExpert files/directories and E-Sys files installed on the same PC?
Appreciate 0
      12-12-2019, 05:40 PM   #15100
shawnsheridan
General
shawnsheridan's Avatar
United_States
3907
Rep
21,048
Posts

Drives: 2016 650i GC M-Sport
Join Date: Feb 2010
Location: Houston, TX

iTrader: (0)

Garage List
Quote:
Originally Posted by Metford View Post
Hey Shawn, could you send me the links to start coding? Thanks!

Additionally coming from prior Exx software, are there any conflicts to having both NCSExpert files/directories and E-Sys files installed on the same PC?
PM sent.

You can run Exx and Fxx software on same PC. There is no common folders or conflicts.
__________________

2016 650i GC M-Sport w/ 20" 373M Wheels; Alpine White; Individual Opal White Full Merino Leather; Gray Poplar Wood Trim
Anthracite Alcantara Headliner; Ceramic Controls; Executive Package w/ B&O Sound System; Integral Active Steering, etc.
Appreciate 0
      12-18-2019, 03:47 AM   #15101
Tleader1999
New Member
Canada
1
Rep
5
Posts

Drives: 2013 335i XDrive
Join Date: May 2017
Location: Calgary, AB, Canada

iTrader: (0)

Hello Shawn,

Have a F30 (2013 335xi) and finally going to start coding. Can you send me the links/files so I can get some things adjusted on this car. Thanks so much!
Appreciate 0
      12-18-2019, 04:13 PM   #15102
shawnsheridan
General
shawnsheridan's Avatar
United_States
3907
Rep
21,048
Posts

Drives: 2016 650i GC M-Sport
Join Date: Feb 2010
Location: Houston, TX

iTrader: (0)

Garage List
Quote:
Originally Posted by Tleader1999 View Post
Hello Shawn,

Have a F30 (2013 335xi) and finally going to start coding. Can you send me the links/files so I can get some things adjusted on this car. Thanks so much!
PM sent.
__________________

2016 650i GC M-Sport w/ 20" 373M Wheels; Alpine White; Individual Opal White Full Merino Leather; Gray Poplar Wood Trim
Anthracite Alcantara Headliner; Ceramic Controls; Executive Package w/ B&O Sound System; Integral Active Steering, etc.
Appreciate 0
      12-18-2019, 05:34 PM   #15103
Boschesi
Registered
0
Rep
2
Posts

Drives: F31 sw
Join Date: Dec 2019
Location: Italy

iTrader: (0)

Ho i have a f31 December 2016.. I need to coding.. I need to switch id5 to6 and enable Apple car-lay.. can u help me?
Appreciate 0
      12-18-2019, 05:37 PM   #15104
Boschesi
Registered
0
Rep
2
Posts

Drives: F31 sw
Join Date: Dec 2019
Location: Italy

iTrader: (0)

I have Ilevel 19-11-530 any help for coding ?


Quote:
Originally Posted by GDLF. View Post
Hello Shawn!

I need the latest data to code because I got a new I-Level... Could you provide the links?

Thanks in advance!
Appreciate 0
      12-18-2019, 05:38 PM   #15105
shawnsheridan
General
shawnsheridan's Avatar
United_States
3907
Rep
21,048
Posts

Drives: 2016 650i GC M-Sport
Join Date: Feb 2010
Location: Houston, TX

iTrader: (0)

Garage List
Quote:
Originally Posted by Boschesi View Post
Ho i have a f31 December 2016.. I need to coding.. I need to switch id5 to6 and enable Apple car-lay.. can u help me?
Quote:
Originally Posted by Boschesi View Post
I have Ilevel 19-11-530 any help for coding ?
PM sent.
__________________

2016 650i GC M-Sport w/ 20" 373M Wheels; Alpine White; Individual Opal White Full Merino Leather; Gray Poplar Wood Trim
Anthracite Alcantara Headliner; Ceramic Controls; Executive Package w/ B&O Sound System; Integral Active Steering, etc.
Appreciate 0
      12-19-2019, 03:02 PM   #15106
Hawko
New Member
2
Rep
28
Posts

Drives: F36 435D 2019
Join Date: Mar 2018
Location: UK

iTrader: (0)

Hi

I've just swapped my 2015 F30 for a 2019 F36 and want to fit the aftermarket reversing camera taken form the F30. The supplier says it will fit OK with NBT EVO and as per the F30 needs 3AG adding to the VO.
As this is aftermarket I'd prefer not to VO code.
Is it possible to add 3AG to FA and code and then remove 3AG from FA and write but not code ECU's

TIA
Appreciate 0
      12-19-2019, 03:06 PM   #15107
shawnsheridan
General
shawnsheridan's Avatar
United_States
3907
Rep
21,048
Posts

Drives: 2016 650i GC M-Sport
Join Date: Feb 2010
Location: Houston, TX

iTrader: (0)

Garage List
Quote:
Originally Posted by Hawko View Post
Hi

I've just swapped my 2015 F30 for a 2019 F36 and want to fit the aftermarket reversing camera taken form the F30. The supplier says it will fit OK with NBT EVO and as per the F30 needs 3AG adding to the VO.
As this is aftermarket I'd prefer not to VO code.
Is it possible to add 3AG to FA and code and then remove 3AG from FA and write but not code ECU's

TIA
You can VO Code, without writing FA to car VCM.
__________________

2016 650i GC M-Sport w/ 20" 373M Wheels; Alpine White; Individual Opal White Full Merino Leather; Gray Poplar Wood Trim
Anthracite Alcantara Headliner; Ceramic Controls; Executive Package w/ B&O Sound System; Integral Active Steering, etc.
Appreciate 0
      12-19-2019, 03:34 PM   #15108
Hawko
New Member
2
Rep
28
Posts

Drives: F36 435D 2019
Join Date: Mar 2018
Location: UK

iTrader: (0)

Thanks for the quick reply Shawn

So do I just save the new FA without writing to car and then code ECU's in this case NBT and REM

Thanks
Appreciate 0
      12-19-2019, 04:20 PM   #15109
shawnsheridan
General
shawnsheridan's Avatar
United_States
3907
Rep
21,048
Posts

Drives: 2016 650i GC M-Sport
Join Date: Feb 2010
Location: Houston, TX

iTrader: (0)

Garage List
Quote:
Originally Posted by Hawko View Post
Thanks for the quick reply Shawn

So do I just save the new FA without writing to car and then code ECU's in this case NBT and REM

Thanks
Yes, Edit FA, Save FA, load FA in Coding Module, and then Activate FA and VO Code ECU(s).
__________________

2016 650i GC M-Sport w/ 20" 373M Wheels; Alpine White; Individual Opal White Full Merino Leather; Gray Poplar Wood Trim
Anthracite Alcantara Headliner; Ceramic Controls; Executive Package w/ B&O Sound System; Integral Active Steering, etc.
Appreciate 0
      12-19-2019, 04:27 PM   #15110
Hawko
New Member
2
Rep
28
Posts

Drives: F36 435D 2019
Join Date: Mar 2018
Location: UK

iTrader: (0)

Thumbs up

Quote:
Originally Posted by shawnsheridan View Post
Yes, Edit FA, Save FA, load FA in Coding Module, and then Activate FA and VO Code ECU(s).
Thanks Shawn

Your response and help much appreciated

Cheers
Appreciate 0
      12-19-2019, 04:30 PM   #15111
shawnsheridan
General
shawnsheridan's Avatar
United_States
3907
Rep
21,048
Posts

Drives: 2016 650i GC M-Sport
Join Date: Feb 2010
Location: Houston, TX

iTrader: (0)

Garage List
Quote:
Originally Posted by Hawko View Post
Thanks Shawn

Your response and help much appreciated

Cheers
__________________

2016 650i GC M-Sport w/ 20" 373M Wheels; Alpine White; Individual Opal White Full Merino Leather; Gray Poplar Wood Trim
Anthracite Alcantara Headliner; Ceramic Controls; Executive Package w/ B&O Sound System; Integral Active Steering, etc.
Appreciate 0
      12-20-2019, 05:11 AM   #15112
tester11
Registered
0
Rep
2
Posts

Drives: BMW 320D
Join Date: Dec 2019
Location: India

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by shawnsheridan View Post
You can VO Code, without writing FA to car VCM.
Hi Shawn,
Does re-coding from bimmecode backup revert the car to original VO? I need to give my car for servicing and would not like the dealer to know that I have coded the car.
Thanks
Appreciate 0
      12-20-2019, 06:36 AM   #15113
shawnsheridan
General
shawnsheridan's Avatar
United_States
3907
Rep
21,048
Posts

Drives: 2016 650i GC M-Sport
Join Date: Feb 2010
Location: Houston, TX

iTrader: (0)

Garage List
Quote:
Originally Posted by tester11 View Post
Hi Shawn,
Does re-coding from bimmecode backup revert the car to original VO? I need to give my car for servicing and would not like the dealer to know that I have coded the car.
Thanks
I do not use BimmerCode, so I do not know anything about it. If the Backup was made with original factory coding, I would expect so.
__________________

2016 650i GC M-Sport w/ 20" 373M Wheels; Alpine White; Individual Opal White Full Merino Leather; Gray Poplar Wood Trim
Anthracite Alcantara Headliner; Ceramic Controls; Executive Package w/ B&O Sound System; Integral Active Steering, etc.
Appreciate 0
      12-21-2019, 09:51 AM   #15114
Hawko
New Member
2
Rep
28
Posts

Drives: F36 435D 2019
Join Date: Mar 2018
Location: UK

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by shawnsheridan View Post
Yes, Edit FA, Save FA, load FA in Coding Module, and then Activate FA and VO Code ECU(s).
OK so I coded the two ECU's but in the progress window for coding after MSM update the VCM was updated by writing FA and FP to VCM

Reading FA from the vehicle now shows 3AG as an option.

Did I miss something or have a wrong setting or option.
Appreciate 0
Post Reply

Bookmarks

Tags
3 series coding, 3 series f30, 3 series f30 coding, 3 series f30 forum, 3 series forum, 3-series forum, 5 series f10 coding, ass, ass disable, auto start stop, auto start stop disable, bmw 3 series coding, bmw 3 series f30, bmw 3 series forum, bmw 3-series f30, bmw 3-series forum, bmw 5 series coding, bmw auto start stop disable, bmw auto start stop disabling, bmw coding, bmw coding directions, bmw coding diy, bmw coding instructions, bmw diy, bmw diy forum, bmw f10 coding, bmw f30, bmw f30 3 series, bmw f30 3-series, bmw f30 coding, bmw f30 forum, coding 3 series, coding f30, coding f30 3 series, disable ass, disable auto start stop, disable bmw auto start stop, disabling auto start stop, disabling bmw auto start stop, f10 5 series coding, f10 coding, f30 3 series, f30 3 series coding, f30 3 series forum, f30 3-series, f30 3-series forum, f30 coding, f30 forum, f30 forums

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off



All times are GMT -5. The time now is 01:34 PM.




f30post
Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2020, vBulletin Solutions Inc.
1Addicts.com, BIMMERPOST.com, E90Post.com, F30Post.com, M3Post.com, ZPost.com, 5Post.com, 6Post.com, 7Post.com, XBimmers.com logo and trademark are properties of BIMMERPOST