F30POST
F30POST
2012-2015 BMW 3-Series and 4-Series Forum
BMW Garage BMW Meets Register Search Today's Posts Mark Forums Read
BMW 3-Series and 4-Series Forum (F30 / F32) | F30POST > 2012-2019 BMW 3 and 4-Series Forums > Regional Forums > UK > Bimmercode - Error while reading coding data
GetBMWParts
Post Reply
 
Thread Tools Search this Thread
      01-08-2019, 04:12 PM   #1
kitster
Lieutenant Colonel
United Kingdom
349
Rep
1,688
Posts

Drives: G31 M Sport
Join Date: Oct 2012
Location: London, UK

iTrader: (0)

Bimmercode - Error while reading coding data

Evening all,

Anyone had issues reading ECU's using the Bimmercode app (iOS) using the VGate BT OBD Adapter?

I've managed to code the DKOMBI but when I try and read HU_NBT_EVO, I get a "Error while reading coding data" message, which is real bummer as it's got most of the options I'd like to code.

On the G series the supported ECU's is very limited compared to the F series. I'm hoping this will change as the developer adds more support into later builds.

Thanks.
Appreciate 0
      01-08-2019, 04:21 PM   #2
teaston
Pirate
teaston's Avatar
No_Country
9089
Rep
30,565
Posts

Drives: Black Pearl
Join Date: May 2012
Location: The High Seas

iTrader: (1)

Did you do the “press start button 3 times in quick succession for diagnostic mode” that they state needs to be done on G series cars?

I didn’t need to on my G01 X3 to code the NBT EVO, but maybe it’s worth a try on yours.
__________________
Current: X3 ///M40d in PB/Tartufo
Previous: F30 335d, F30 330d, E90 320d, E46 320d, E46 330ci
Appreciate 0
      01-08-2019, 04:28 PM   #3
kitster
Lieutenant Colonel
United Kingdom
349
Rep
1,688
Posts

Drives: G31 M Sport
Join Date: Oct 2012
Location: London, UK

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by teaston View Post
Did you do the ďpress start button 3 times in quick succession for diagnostic modeĒ that they state needs to be done on G series cars?

I didnít need to on my G01 X3 to code the NBT EVO, but maybe itís worth a try on yours.
You have to do that otherwise the app won't connect at all.

Are you using the VGate BT or WiFi adapter?
Appreciate 0
      01-08-2019, 04:30 PM   #4
teaston
Pirate
teaston's Avatar
No_Country
9089
Rep
30,565
Posts

Drives: Black Pearl
Join Date: May 2012
Location: The High Seas

iTrader: (1)

Quote:
Originally Posted by kitster View Post
Quote:
Originally Posted by teaston View Post
Did you do the “press start button 3 times in quick succession for diagnostic mode” that they state needs to be done on G series cars?

I didn’t need to on my G01 X3 to code the NBT EVO, but maybe it’s worth a try on yours.
You have to do that otherwise the app won't connect at all.

Are you using the VGate BT or WiFi adapter?
The wifi one, but the instructions for both state the diag mode is required on G series. Definitely didn't need to on mine though.
__________________
Current: X3 ///M40d in PB/Tartufo
Previous: F30 335d, F30 330d, E90 320d, E46 320d, E46 330ci
Appreciate 1
kitster349.00

      01-08-2019, 04:35 PM   #5
kitster
Lieutenant Colonel
United Kingdom
349
Rep
1,688
Posts

Drives: G31 M Sport
Join Date: Oct 2012
Location: London, UK

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by teaston View Post
The wifi one, but the instructions for both state the diag mode is required on G series. Definitely didn't need to on mine though.
I got the BT one because the instructions on the bimmercode site said the WiFi one is "The current version of the Vgate iCar Pro Wi-Fi may not function properly, so it is not recommended any longer."

Which one did you get?

https://www.amazon.co.uk/Vgate-ELM32...vgate+icar+pro

https://www.amazon.co.uk/Vgate-Scann...vgate+icar+pro
Appreciate 0
      01-08-2019, 04:37 PM   #6
teaston
Pirate
teaston's Avatar
No_Country
9089
Rep
30,565
Posts

Drives: Black Pearl
Join Date: May 2012
Location: The High Seas

iTrader: (1)

Quote:
Originally Posted by kitster View Post
Quote:
Originally Posted by teaston View Post
The wifi one, but the instructions for both state the diag mode is required on G series. Definitely didn't need to on mine though.
I got the BT one because the instructions on the bimmercode site said the WiFi one is "The current version of the Vgate iCar Pro Wi-Fi may not function properly, so it is not recommended any longer."

Which one did you get?

https://www.amazon.co.uk/Vgate-ELM32...vgate+icar+pro

https://www.amazon.co.uk/Vgate-Scann...vgate+icar+pro
The second one
__________________
Current: X3 ///M40d in PB/Tartufo
Previous: F30 335d, F30 330d, E90 320d, E46 320d, E46 330ci
Appreciate 1
kitster349.00

      01-09-2019, 06:45 AM   #7
kitster
Lieutenant Colonel
United Kingdom
349
Rep
1,688
Posts

Drives: G31 M Sport
Join Date: Oct 2012
Location: London, UK

iTrader: (0)

I got a reply from the developer of Bimmercode. It seems like the USB CarPlay unlock has altered the coding data signature for HU_NBT_EVO, that's why it can't read the ECU correctly.

Trying to reach out to the supplier for a file to back it out......oh man, I should have just paid for CarPlay or reached out to experts the forum. Doh.

I might try the £1 for the 1 Month CarPlay trial, see if that does anything.
Appreciate 0
      07-22-2019, 09:16 AM   #8
JUNNEL20
Registered
0
Rep
2
Posts

Drives: BMW X3
Join Date: Jul 2019
Location: Texas, USA

iTrader: (0)

Sorry to bring up an old post, but I am having the same problem as you mentioned. I also purchased a USB CarPlay unlock from Ebay. Now I can not get bimmercode to show me the headunit settings to code. Have you resolved your issue? If so, please tell me how you did it.

Thanks!


Quote:
Originally Posted by kitster View Post
I got a reply from the developer of Bimmercode. It seems like the USB CarPlay unlock has altered the coding data signature for HU_NBT_EVO, that's why it can't read the ECU correctly.

Trying to reach out to the supplier for a file to back it out......oh man, I should have just paid for CarPlay or reached out to experts the forum. Doh.

I might try the £1 for the 1 Month CarPlay trial, see if that does anything.
Appreciate 0
      07-22-2019, 09:51 AM   #9
kitster
Lieutenant Colonel
United Kingdom
349
Rep
1,688
Posts

Drives: G31 M Sport
Join Date: Oct 2012
Location: London, UK

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by JUNNEL20 View Post
Sorry to bring up an old post, but I am having the same problem as you mentioned. I also purchased a USB CarPlay unlock from Ebay. Now I can not get bimmercode to show me the headunit settings to code. Have you resolved your issue? If so, please tell me how you did it.

Thanks!


Quote:
Originally Posted by kitster View Post
I got a reply from the developer of Bimmercode. It seems like the USB CarPlay unlock has altered the coding data signature for HU_NBT_EVO, that's why it can't read the ECU correctly.

Trying to reach out to the supplier for a file to back it out......oh man, I should have just paid for CarPlay or reached out to experts the forum. Doh.

I might try the £1 for the 1 Month CarPlay trial, see if that does anything.
Developer told me to VO code NBT, make the changes via Bimmercode, then reapply Carplay.

I never tried as I just couldn't be bothered!!! Apple refund me for Bimmercode, told them it wasn't working on my car.
Appreciate 0
Post Reply

Bookmarks

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off



All times are GMT -5. The time now is 10:58 PM.




f30post
Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2019, vBulletin Solutions Inc.
1Addicts.com, BIMMERPOST.com, E90Post.com, F30Post.com, M3Post.com, ZPost.com, 5Post.com, 6Post.com, 7Post.com, XBimmers.com logo and trademark are properties of BIMMERPOST