F30POST
F30POST
2012-2015 BMW 3-Series and 4-Series Forum
BMW Garage BMW Meets Register Search Today's Posts Mark Forums Read
BMW 3-Series and 4-Series Forum (F30 / F32) | F30POST > Technical Forums > Navigation, iDrive, Audio, Video, Bluetooth, Phone, Cameras, Electronics > Guide to Upgrade 6.5" Screen to 8.8" Screen HU_ENTRYNAV
European Auto Source (EAS)
Post Reply
 
Thread Tools Search this Thread
      09-15-2019, 03:46 PM   #463
LikeNo1
New Member
0
Rep
9
Posts

Drives: F20 LCI 118d 2016
Join Date: Nov 2014
Location: IT

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by MarkoSK View Post
You are probably right - you got the newer screen (from 2016). You shold try 9385202 for F20 (from 2015), which is a sibling to 9387453 for F30, that should work.

EDIT: Noone in this thread has tried the power booster, so if you can, please tell us if it worked for you.
MarkoSk, thank you so much, but I aborted the plan because I received an offer and sell the screen.

Now I'm waiting larger one from US and it is compatibile.
Appreciate 0
      09-16-2019, 02:08 PM   #464
Zheez
Private
United Kingdom
19
Rep
66
Posts

Drives: 320D (2014)
Join Date: Dec 2018
Location: UK

iTrader: (0)

My car came with a 6.5" display and HU_ENTRYNAV (without navigation) but I have since retrofitted NBT and added an Avin 10.25" Android display. I then decided I didn't need the 8.8" display that came with my NBT hardware that I purchased so I decided to sell it on eBay.

A couple of days after it was delivered I had a message from the buyer claiming that it didn't work so naturally, my suspicion was that I had been scammed and I thought that they'd gut swapped the unit leaving me with something broken. I was pleasantly surprised to discover that the screen actually still works perfectly so I went back to the buyer and double-checked what the situation was.

He claims that he has HU_ENTRYNAV and was getting 'no signal' messages from my screen even after a so-called 'professional' had coded the head unit to use the display. He then says that he bought another screen and that one is working fine. However, I know that my screen worked with my HU_ENTRYNAV before I took it out of the car and I have since tested it on two NBT units and it works perfectly with both.

My screen has part number 9292248 on the label which I believe would mean its full part number is 65509292248. Is anyone aware of any weird compatibility issues with these screens and specific units, or is it just likely that the buyer was an idiot? Just curious if there's any way he wasn't being an idiot and that there was some odd issue before I try selling it on again.
Appreciate 0
      09-16-2019, 10:31 PM   #465
Clear_Blue22
Second Lieutenant
Clear_Blue22's Avatar
85
Rep
266
Posts

Drives: 2018 230i MSport
Join Date: Jul 2017
Location: Alabama

iTrader: (0)

Garage List
2018 BMW 230i  [0.00]
Quote:
Originally Posted by Zheez View Post
My car came with a 6.5" display and HU_ENTRYNAV (without navigation) but I have since retrofitted NBT and added an Avin 10.25" Android display. I then decided I didn't need the 8.8" display that came with my NBT hardware that I purchased so I decided to sell it on eBay.

A couple of days after it was delivered I had a message from the buyer claiming that it didn't work so naturally, my suspicion was that I had been scammed and I thought that they'd gut swapped the unit leaving me with something broken. I was pleasantly surprised to discover that the screen actually still works perfectly so I went back to the buyer and double-checked what the situation was.

He claims that he has HU_ENTRYNAV and was getting 'no signal' messages from my screen even after a so-called 'professional' had coded the head unit to use the display. He then says that he bought another screen and that one is working fine. However, I know that my screen worked with my HU_ENTRYNAV before I took it out of the car and I have since tested it on two NBT units and it works perfectly with both.

My screen has part number 9292248 on the label which I believe would mean its full part number is 65509292248. Is anyone aware of any weird compatibility issues with these screens and specific units, or is it just likely that the buyer was an idiot? Just curious if there's any way he wasn't being an idiot and that there was some odd issue before I try selling it on again.
Mine said no signal as well after following the instructions and found one addition thing I needed to code to get it working. Or he could just be wrong on what set up he had.
Appreciate 0
      09-17-2019, 04:53 AM   #466
LikeNo1
New Member
0
Rep
9
Posts

Drives: F20 LCI 118d 2016
Join Date: Nov 2014
Location: IT

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by Zheez View Post
My car came with a 6.5" display and HU_ENTRYNAV (without navigation) but I have since retrofitted NBT and added an Avin 10.25" Android display. I then decided I didn't need the 8.8" display that came with my NBT hardware that I purchased so I decided to sell it on eBay.

A couple of days after it was delivered I had a message from the buyer claiming that it didn't work so naturally, my suspicion was that I had been scammed and I thought that they'd gut swapped the unit leaving me with something broken. I was pleasantly surprised to discover that the screen actually still works perfectly so I went back to the buyer and double-checked what the situation was.

He claims that he has HU_ENTRYNAV and was getting 'no signal' messages from my screen even after a so-called 'professional' had coded the head unit to use the display. He then says that he bought another screen and that one is working fine. However, I know that my screen worked with my HU_ENTRYNAV before I took it out of the car and I have since tested it on two NBT units and it works perfectly with both.

My screen has part number 9292248 on the label which I believe would mean its full part number is 65509292248. Is anyone aware of any weird compatibility issues with these screens and specific units, or is it just likely that the buyer was an idiot? Just curious if there's any way he wasn't being an idiot and that there was some odd issue before I try selling it on again.
Hello there.
Just ask for the HU type he has (if is HU entry nav 1 or 2, and production date) or code or a picture of the CID he buied and worked well to double check what's wrong with your
Appreciate 0
      09-19-2019, 01:10 AM   #467
Jay928S4GT
New Member
0
Rep
7
Posts

Drives: Porsche 928s4 GT, BMW F30
Join Date: Sep 2019
Location: UK

iTrader: (0)

Send a message via AIM to Jay928S4GT
Quote:
Originally Posted by DeeKay View Post
How do we check the system version? I have a 10/2012 F30 with Business navigation (6" screen) - I know it's a retrofitted system, so it might be a tad newer than the car. Am I able to switch the screen to a big one? Would LOVE that upgrade!
DeeKay I have a F30, June 2013 with a 6” screen.

I have CHAMP2 head unit and S606S Navigation System Bussiness. When I drill down the menus it reads ‘Road Map Europe MOVe 2013’. Called one installer here in the Uk and did I cannot upgrade to a larger screen however, my gut feeling is the F30 community in the USA has actually successfully made the leap to at least to an 8.5” screen. Can you guide me please?
Appreciate 0
      09-19-2019, 01:28 AM   #468
Jay928S4GT
New Member
0
Rep
7
Posts

Drives: Porsche 928s4 GT, BMW F30
Join Date: Sep 2019
Location: UK

iTrader: (0)

Send a message via AIM to Jay928S4GT
Good morning F30 community. New to the forum. I recently purchased an F30 (man’f : June 2013) for my wife. Car comes with a low res 6.5” screen and Navigation. The details are CHAMP 2 head-unit, S606A Navigation System Business. An installer here (London UK) said you cannot nice to an 8.5” screen period - however, I disagree. Seeing you chaps in the USA seem to be miles head on these upgrades can anyone on help as I am an electronics engineer, so would love the challenge to a) resolve this for our F30 and b) I am sure help other legacy installations? Thanks in anticipation and Br/
Appreciate 0
      09-22-2019, 10:39 AM   #469
P320iVic
New Member
United_States
0
Rep
10
Posts

Drives: BMW 320i xDrive
Join Date: Aug 2019
Location: Home

iTrader: (0)

It is very difficult to get any good information on any site. You get what someone maybe trying to do, not all the information and things that do not help at all. Number of versions of cars...
where is the straight forward answer. "Here is what you need to know"
With out needing to hookup a cable to see what you have! My god, the dealer information should be given or some way that you can find this with out, with out everything else to do. IE software, buy parts etc..
I would like to know what I need to identify what I have. Is this pictures, is this vin numbers and pictures. What...
Very frustrated........
Appreciate 0
      09-23-2019, 02:42 PM   #470
DeeKay
Lieutenant
DeeKay's Avatar
Denmark
364
Rep
538
Posts

Drives: 2017 BMW 420d GranCoupe
Join Date: Feb 2011
Location: Denmark

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by Jay928S4GT View Post
Quote:
Originally Posted by DeeKay View Post
How do we check the system version? I have a 10/2012 F30 with Business navigation (6" screen) - I know it's a retrofitted system, so it might be a tad newer than the car. Am I able to switch the screen to a big one? Would LOVE that upgrade!
DeeKay I have a F30, June 2013 with a 6” screen.

I have CHAMP2 head unit and S606S Navigation System Bussiness. When I drill down the menus it reads ‘Road Map Europe MOVe 2013’. Called one installer here in the Uk and did I cannot upgrade to a larger screen however, my gut feeling is the F30 community in the USA has actually successfully made the leap to at least to an 8.5” screen. Can you guide me please?
Sorry I'm by no means a pro here. I swapped the car before changing the screens. I have also swapped the system on my new car. New system and new screen might be needed for you as well
__________________
| 2017 BMW 420d GranCoupe |
Appreciate 0
      09-25-2019, 09:44 PM   #471
maaii11
New Member
6
Rep
23
Posts

Drives: Mini F54
Join Date: May 2019
Location: Taiwan

iTrader: (0)

Hi

i successfully upgraded my F54 6.5 CID to 8.8 CID with Touchscreen.

just share with you

Name:  WeChat 圖片_20190722094109.jpg
Views: 423
Size:  114.4 KB

Name:  WeChat 圖片_20190926093746.jpg
Views: 424
Size:  241.6 KB

Name:  WeChat 圖片_20190926093711.jpg
Views: 423
Size:  170.1 KB

Name:  WeChat 圖片_20190926093653.jpg
Views: 421
Size:  232.7 KB
Appreciate 0
      10-12-2019, 05:14 AM   #472
rnabidur
Registered
0
Rep
4
Posts

Drives: F30:: 318D - Sports
Join Date: Dec 2018
Location: UK

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by kromix View Post
What parts are required other than the screen itself?

What codes are needed?





























My plan is to buy the 8.8" screen on ebay, is there a specific part number i need to look for?

What other requirements are there to upgrade?

This should work with the latest version of hardware and HU_ENTRYNAV with no navigation?

From what I understand this is what I need to do

Screen Swap then code code:

HU_NBT > 3000 HMI > DISPLAY_SIZE_RESOLUTION = 8.8_1280x480
HU_NBT > 3001 EXBOX > DISPLAY_VARIANTE = breites_display

================================================== =

Hi, I know this is years old post. Is it possible to use Carly Android app to do this coding?

Thanks for reply
NR
Appreciate 0
      11-01-2019, 12:38 PM   #473
dbravo90
dbravo90
1
Rep
15
Posts

Drives: 440i
Join Date: Jul 2016
Location: Lodi, NJ

iTrader: (0)

Returning my car, selling 8.8 screen

Hi Guys.

returning my lease and getting a new one. When i got my car it came with the small screen to i purchased the larger 8.8 screen and installed it myself. Now I'm selling it.

https://www.ebay.com/itm/293308078206
Appreciate 0
      11-01-2019, 02:45 PM   #474
IK6SPEED
Major General
IK6SPEED's Avatar
United_States
3709
Rep
9,364
Posts

Drives: BMW M3 / AH3
Join Date: Jan 2013
Location: Cali

iTrader: (21)

Quote:
Originally Posted by dbravo90 View Post
Hi Guys.

returning my lease and getting a new one. When i got my car it came with the small screen to i purchased the larger 8.8 screen and installed it myself. Now I'm selling it.

https://www.ebay.com/itm/293308078206
Overpriced and wrong section.
__________________
Stable: F80 / AH3
Past: F80 ZCP / F22 M235i / E89 35is
Appreciate 0
      11-01-2019, 04:34 PM   #475
MarkoSK
Lieutenant
83
Rep
509
Posts

Drives: BMW 3 GT
Join Date: Nov 2015
Location: EU

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by Jay928S4GT View Post
DeeKay I have a F30, June 2013 with a 6” screen.

I have CHAMP2 head unit and S606S Navigation System Bussiness. When I drill down the menus it reads ‘Road Map Europe MOVe 2013’. Called one installer here in the Uk and did I cannot upgrade to a larger screen however, my gut feeling is the F30 community in the USA has actually successfully made the leap to at least to an 8.5” screen. Can you guide me please?
CHAMP2 does not support the OEM 8.8" screen, however a 3rd party screen (e.g., BimmerTech's VividScreen) should work okay, given that the picture will be a little stretched.
Appreciate 0
      11-01-2019, 04:38 PM   #476
MarkoSK
Lieutenant
83
Rep
509
Posts

Drives: BMW 3 GT
Join Date: Nov 2015
Location: EU

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by P320iVic View Post
It is very difficult to get any good information on any site. You get what someone maybe trying to do, not all the information and things that do not help at all. Number of versions of cars...
where is the straight forward answer. "Here is what you need to know"
With out needing to hookup a cable to see what you have! My god, the dealer information should be given or some way that you can find this with out, with out everything else to do. IE software, buy parts etc..
I would like to know what I need to identify what I have. Is this pictures, is this vin numbers and pictures. What...
Very frustrated........
Just look at the pictures here:

https://www.bimmer-tech.net/blog/ite...cic-nbt-nbtevo

I've posted this link many times in this thread, just .
Appreciate 0
      11-01-2019, 04:39 PM   #477
MarkoSK
Lieutenant
83
Rep
509
Posts

Drives: BMW 3 GT
Join Date: Nov 2015
Location: EU

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by rnabidur View Post
================================================== =

Hi, I know this is years old post. Is it possible to use Carly Android app to do this coding?

Thanks for reply
NR
I think yes (BimmerCode should also work), however eSys and an ENET cable is strongly recommended instead.
Appreciate 0
      11-17-2019, 02:28 PM   #478
jdoc999
New Member
0
Rep
5
Posts

Drives: 428i convertable
Join Date: Sep 2019
Location: Atlanta

iTrader: (0)

I have a 2016 F33 with entry nav and no navigation. My 6 inch screen is model # 9270393. Insatlled a new 8 inch screen # 9387453. I am able to get video but it is cut off. I think i coded correctly with Bimmercode .
I added photo to show. What am i doing wrong?

Jason
Attached Images
 
Appreciate 0
      11-17-2019, 05:38 PM   #479
MarkoSK
Lieutenant
83
Rep
509
Posts

Drives: BMW 3 GT
Join Date: Nov 2015
Location: EU

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by jdoc999 View Post
I have a 2016 F33 with entry nav and no navigation. My 6 inch screen is model # 9270393. Insatlled a new 8 inch screen # 9387453. I am able to get video but it is cut off. I think i coded correctly with Bimmercode .
I added photo to show. What am i doing wrong?

Jason
I've seen this happen once - not sure whether it was a faulty screen or not, because the guy didn't post back. If you can, return the screen and try part no. 9292248.

You can try checking if your resolution is set correctly:
Code:
HU_ENTRYNAV > EXBOX > DISPLAY_SIZE_RESOLUTION = "8.8_1280x480"
Make sure you use eSys and an ENET cable adapter.
Appreciate 0
      11-18-2019, 10:13 AM   #480
Spanielgita
New Member
United Kingdom
2
Rep
11
Posts

Drives: BMW F30
Join Date: Nov 2019
Location: Lauder

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by jdoc999 View Post
I have a 2016 F33 with entry nav and no navigation. My 6 inch screen is model # 9270393. Insatlled a new 8 inch screen # 9387453. I am able to get video but it is cut off. I think i coded correctly with Bimmercode .
I added photo to show. What am i doing wrong?

Jason
I too have this issue, BMW F30 manufacture Jan 2015 with HU ENTRY_NAV.

I bought a 10.25 android 9.0 unit and I seemed to have tried all the settings on Bimmercode for screen size and brietes display, but it just does not work correctly on the screen on the IDRIVE side.

I came from the 6.5 screen.

Any ideas?
Appreciate 0
      11-18-2019, 11:01 AM   #481
jdoc999
New Member
0
Rep
5
Posts

Drives: 428i convertable
Join Date: Sep 2019
Location: Atlanta

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by MarkoSK View Post
I've seen this happen once - not sure whether it was a faulty screen or not, because the guy didn't post back. If you can, return the screen and try part no. 9292248.

You can try checking if your resolution is set correctly:
Code:
HU_ENTRYNAV > EXBOX > DISPLAY_SIZE_RESOLUTION = "8.8_1280x480"
Make sure you use eSys and an ENET cable adapter.
To add to the complexity, I have installed the new carplay mmi prime from bimmertech and the carplay shows up perfect on the new 8.8 inch screen. Trying to work with bimmertech for a soultion, but will probably try the pre-lci screen part number you mentioned and return the one I have. Will keep you updated.

Jason
Appreciate 0
      11-18-2019, 05:49 PM   #482
MarkoSK
Lieutenant
83
Rep
509
Posts

Drives: BMW 3 GT
Join Date: Nov 2015
Location: EU

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by jdoc999 View Post
To add to the complexity, I have installed the new carplay mmi prime from bimmertech and the carplay shows up perfect on the new 8.8 inch screen. Trying to work with bimmertech for a soultion, but will probably try the pre-lci screen part number you mentioned and return the one I have. Will keep you updated.

Jason
So at least you know the screen is not defective, but the head unit is not sending the correct signal... Keep us updated!
Appreciate 0
      11-18-2019, 05:51 PM   #483
MarkoSK
Lieutenant
83
Rep
509
Posts

Drives: BMW 3 GT
Join Date: Nov 2015
Location: EU

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by Spanielgita View Post
I too have this issue, BMW F30 manufacture Jan 2015 with HU ENTRY_NAV.

I bought a 10.25 android 9.0 unit and I seemed to have tried all the settings on Bimmercode for screen size and brietes display, but it just does not work correctly on the screen on the IDRIVE side.

I came from the 6.5 screen.

Any ideas?
Android screens are out of scope of this thread, but I guess you have a similar problem.
Appreciate 0
      11-18-2019, 07:54 PM   #484
jdoc999
New Member
0
Rep
5
Posts

Drives: 428i convertable
Join Date: Sep 2019
Location: Atlanta

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by MarkoSK View Post
So at least you know the screen is not defective, but the head unit is not sending the correct signal... Keep us updated!
I have ordered the other screen and will let you know if it fixes the problem.
Appreciate 0
Post Reply

Bookmarks

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off



All times are GMT -5. The time now is 09:40 AM.




f30post
Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2019, vBulletin Solutions Inc.
1Addicts.com, BIMMERPOST.com, E90Post.com, F30Post.com, M3Post.com, ZPost.com, 5Post.com, 6Post.com, 7Post.com, XBimmers.com logo and trademark are properties of BIMMERPOST