F30POST
F30POST
2012-2015 BMW 3-Series and 4-Series Forum
BMW Garage BMW Meets Register Search Today's Posts Mark Forums Read
BMW 3-Series and 4-Series Forum (F30 / F32) | F30POST > Technical Forums > F30 DIYs and Coding Discussions > [90% complete] [USB AND STEREO BT WORKING!] DIY HU_NBT Retrofit
European Auto Source
Post Reply
 
Thread Tools Search this Thread
      01-16-2014, 02:13 PM   #243
steddyman
Lieutenant
United Kingdom
27
Rep
458
Posts

Drives: BMW F30 330D M-Sport Auto
Join Date: Nov 2013
Location: UK

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by delecz View Post
When you had your NBT without the emulator, the Navigation item in the menu was just greyed out correct?
Yes, that is what should happen. It means the FSC code for Nav stored in the NBT doesn't match the VIN of your Car and/or NBT. The emulator will fix that so long as the FSC matches the NBT.
Appreciate 0
      01-16-2014, 07:07 PM   #244
delecz
New Member
Denmark
2
Rep
26
Posts

Drives: BMW 4 Coupe
Join Date: Oct 2013
Location: DK

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by steddyman View Post
Yes, that is what should happen. It means the FSC code for Nav stored in the NBT doesn't match the VIN of your Car and/or NBT. The emulator will fix that so long as the FSC matches the NBT.
Alrighty. I'll give it a go.

Btw. I get two stories regarding the screen cable for people going from hu_entry.
The first page says that you can use the existing cable, but I think I've seen people with hu_entry still replacing their screen cables? I'm asking because my display is just blank when using the existing cable.

Last edited by delecz; 01-16-2014 at 07:33 PM.
Appreciate 0
      01-16-2014, 07:35 PM   #245
steve@codemybimmer
BimmerPost Supporting Vendor
steve@codemybimmer's Avatar
Canada
303
Rep
1,636
Posts


Drives: 2016 M235i xDrive Cabriolet
Join Date: Apr 2010
Location: Toronto, ON

iTrader: (2)

Garage List
Quote:
Originally Posted by delecz View Post
Alrighty. I'll give it a go.

Btw. I get two stories regarding the screen cable for people going from hu_entry.
The first page says that you can use the existing cable, but I think I've seen people with hu_entry still replacing their screen cables? I'm asking because my display is just blank when using the existing cable.
My CIC screen cable had a ground wire for power along with the pink HSD connector that goes to the CID. NBT and ENTRY both don't need that wire and it goes straight into the CID port.

Is that what you have?
__________________
Codemybimmer
USA Toll Free: +1(866)480-8094 Canada: +1(647)849-1003 (10:00am - 4:00pm) EST info@codemybimmer.ca;.;www.codemybimmer.ca
2018 CIC & NBT Map Updates | Remote Coding Package| Sirius XM Retrofit Save 10% With Promo Code "Bimmerpost"
Appreciate 0
      01-16-2014, 08:23 PM   #246
steddyman
Lieutenant
United Kingdom
27
Rep
458
Posts

Drives: BMW F30 330D M-Sport Auto
Join Date: Nov 2013
Location: UK

iTrader: (0)

My NBT came as a kit with a replacement screen cable which I used. I didn't try it with the existing HU_Entry cable though.
Appreciate 0
      01-16-2014, 10:43 PM   #247
F30EDR
Private
2
Rep
88
Posts

Drives: Black Sapphire F30
Join Date: Jan 2014
Location: NA

iTrader: (0)

NBT requires the pink HSD, while CID is the same purple HSD, whether it's the low or high CID.
Appreciate 0
      01-17-2014, 11:44 AM   #248
delecz
New Member
Denmark
2
Rep
26
Posts

Drives: BMW 4 Coupe
Join Date: Oct 2013
Location: DK

iTrader: (0)

Yep - I had to get a new cable 61-12-9-261-850
This worked. This had a purple end at the screen side and a pink end at the NBT side connector.

@steddyman: Did you get your idrive controller to work? I got the same problem as you do I think

Edit: Picture attached. New cable on top and old cable on the bottom. The only difference is one of the plugs are pink in the new one
Attached Images
 

Last edited by delecz; 01-17-2014 at 01:01 PM.
Appreciate 0
      01-17-2014, 12:07 PM   #249
steddyman
Lieutenant
United Kingdom
27
Rep
458
Posts

Drives: BMW F30 330D M-Sport Auto
Join Date: Nov 2013
Location: UK

iTrader: (0)

Update USB now fully working including BMW Apps.

Very easy fix, simply remove the USB tray from the Armrest (just pulls up), take out the White HSD connector, clip off the locking pin with a stanley knife, then put if back in rotate 180 degrees.

iPhone is now Charge, recognised for media playback and BMW Apps are working too!
Appreciate 0
      01-17-2014, 12:09 PM   #250
steddyman
Lieutenant
United Kingdom
27
Rep
458
Posts

Drives: BMW F30 330D M-Sport Auto
Join Date: Nov 2013
Location: UK

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by delecz View Post
@steddyman: Did you get your idrive controller to work? I got the same problem as you do I think
No, I haven't been able to because the bimmertech Emulator I had prevent coding the NBT. However, I have the new Emulator which I will fit tomorrow, then try the suggestions that Shawn made above about FDL coding to remove the ZBE_Touch controller.

What is the build date and country of origin of your car? Do you know if you had specced it as an option new, would it have been a Touch controller?
Appreciate 0
      01-17-2014, 12:30 PM   #251
steve@codemybimmer
BimmerPost Supporting Vendor
steve@codemybimmer's Avatar
Canada
303
Rep
1,636
Posts


Drives: 2016 M235i xDrive Cabriolet
Join Date: Apr 2010
Location: Toronto, ON

iTrader: (2)

Garage List
Quote:
Originally Posted by steddyman View Post
No, I haven't been able to because the bimmertech Emulator I had prevent coding the NBT. However, I have the new Emulator which I will fit tomorrow, then try the suggestions that Shawn made above about FDL coding to remove the ZBE_Touch controller.

What is the build date and country of origin of your car? Do you know if you had specced it as an option new, would it have been a Touch controller?
Mine came from a 2014 F31 320d xDrive German Spec with a build date of 09/13 and it did indeed have the touch pad.

The seller must have sold that separately but I still managed to use my original CIC controller without any problems. I still have all the touchpad options on my options menu on the NBT which I didn't code out yet.

When you plugged the NBT in without the emulator, did it work with the CIC controller?
__________________
Codemybimmer
USA Toll Free: +1(866)480-8094 Canada: +1(647)849-1003 (10:00am - 4:00pm) EST info@codemybimmer.ca;.;www.codemybimmer.ca
2018 CIC & NBT Map Updates | Remote Coding Package| Sirius XM Retrofit Save 10% With Promo Code "Bimmerpost"
Appreciate 0
      01-17-2014, 12:46 PM   #252
steddyman
Lieutenant
United Kingdom
27
Rep
458
Posts

Drives: BMW F30 330D M-Sport Auto
Join Date: Nov 2013
Location: UK

iTrader: (0)

I think it is the other way around that is the problem. Mine is a 2014 spec car with a 2013 spec NBT. So the FA option 609 expects Touch to be present and programs the settings in the VO as such for the NBT. I need to disable them to see if it works.

I came from HU_Entry, so have a No Nav controller, which works just fine with the NBT. However the Standard (not Touch) Nav controller will not work at all.
Appreciate 0
      01-17-2014, 01:04 PM   #253
delecz
New Member
Denmark
2
Rep
26
Posts

Drives: BMW 4 Coupe
Join Date: Oct 2013
Location: DK

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by steddyman View Post
Update USB now fully working including BMW Apps.

Very easy fix, simply remove the USB tray from the Armrest (just pulls up), take out the White HSD connector, clip off the locking pin with a stanley knife, then put if back in rotate 180 degrees.

iPhone is now Charge, recognised for media playback and BMW Apps are working too!

I completely removed the USB plastic connector and rotated it 180 and plugged it in. It worked fine including iphone 5s charging/data/music/apps etc.
(To be honest i plugged it in originally at 0 degrees and saw my iphone 5s cable literally melt at the plug.. so rotated 180 and it was fine )
Appreciate 0
      01-17-2014, 01:08 PM   #254
delecz
New Member
Denmark
2
Rep
26
Posts

Drives: BMW 4 Coupe
Join Date: Oct 2013
Location: DK

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by steddyman View Post
No, I haven't been able to because the bimmertech Emulator I had prevent coding the NBT. However, I have the new Emulator which I will fit tomorrow, then try the suggestions that Shawn made above about FDL coding to remove the ZBE_Touch controller.

What is the build date and country of origin of your car? Do you know if you had specced it as an option new, would it have been a Touch controller?
My ECU (ZBE?) completely disappears from the list when the idrive controller is connected. When I connect the old one in, it appears again!
No the build date is end of 2012 and its a German. No touch controller comes with it.
Appreciate 0
      01-17-2014, 01:09 PM   #255
delecz
New Member
Denmark
2
Rep
26
Posts

Drives: BMW 4 Coupe
Join Date: Oct 2013
Location: DK

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by steddyman View Post
I think it is the other way around that is the problem. Mine is a 2014 spec car with a 2013 spec NBT. So the FA option 609 expects Touch to be present and programs the settings in the VO as such for the NBT. I need to disable them to see if it works.

I came from HU_Entry, so have a No Nav controller, which works just fine with the NBT. However the Standard (not Touch) Nav controller will not work at all.
I'm exactly where you are. I got a 2014 spec car as well and my problem too is precisely as yours
Appreciate 0
      01-17-2014, 01:16 PM   #256
steddyman
Lieutenant
United Kingdom
27
Rep
458
Posts

Drives: BMW F30 330D M-Sport Auto
Join Date: Nov 2013
Location: UK

iTrader: (0)

Yeah the ZBE disappears for me too when I plug the Nav controller in. It's like it is completely incompatible.

Definitely seems to be the issue with the car Spec. If you look back a few pages Shawn suggests a fix by setting for ZBE_TOUCH settings in the ZBE. Try FDL coding the NBT to change this, then swap over the controller. You will probably have to then shutdown the car and power it back up.
Appreciate 0
      01-17-2014, 03:19 PM   #257
steve@codemybimmer
BimmerPost Supporting Vendor
steve@codemybimmer's Avatar
Canada
303
Rep
1,636
Posts


Drives: 2016 M235i xDrive Cabriolet
Join Date: Apr 2010
Location: Toronto, ON

iTrader: (2)

Garage List
Quote:
Originally Posted by steddyman View Post
Yeah the ZBE disappears for me too when I plug the Nav controller in. It's like it is completely incompatible.

Definitely seems to be the issue with the car Spec. If you look back a few pages Shawn suggests a fix by setting for ZBE_TOUCH settings in the ZBE. Try FDL coding the NBT to change this, then swap over the controller. You will probably have to then shutdown the car and power it back up.
I guess that confirms that it's a problem for 2014 spec'd vehicles using a 2013 spec'd NBT. 1lyfe also has entry but his car is a 10/12 build and he was able to swap out his non-nav controller for the CIC non-touch controller without any sort of modification or coding when he installed my 2014 NBT into his car.
__________________
Codemybimmer
USA Toll Free: +1(866)480-8094 Canada: +1(647)849-1003 (10:00am - 4:00pm) EST info@codemybimmer.ca;.;www.codemybimmer.ca
2018 CIC & NBT Map Updates | Remote Coding Package| Sirius XM Retrofit Save 10% With Promo Code "Bimmerpost"

Last edited by steve@codemybimmer; 01-17-2014 at 03:28 PM.
Appreciate 0
      01-18-2014, 10:24 AM   #258
VitaminXX
Enlisted Member
3
Rep
46
Posts

Drives: BMW E39 525i
Join Date: Mar 2011
Location: NA

iTrader: (0)

Where did you get the connector harness? I also do not like to cut the wire.

Quote:
Originally Posted by yungming View Post
I got my emulator for USD40 and it works perfectly, also I have bought a connector harness so I don't have to cut my original wires, I just plug and play my current to my own harness
Appreciate 0
      01-18-2014, 11:32 AM   #259
steve@codemybimmer
BimmerPost Supporting Vendor
steve@codemybimmer's Avatar
Canada
303
Rep
1,636
Posts


Drives: 2016 M235i xDrive Cabriolet
Join Date: Apr 2010
Location: Toronto, ON

iTrader: (2)

Garage List
Quote:
Originally Posted by VitaminXX View Post
Where did you get the connector harness? I also do not like to cut the wire.
They usually go for around USD$350 on ebay whenever it's available and it's about $499 - $599 at Bimmer-tech or Bimmerretrofit.
__________________
Codemybimmer
USA Toll Free: +1(866)480-8094 Canada: +1(647)849-1003 (10:00am - 4:00pm) EST info@codemybimmer.ca;.;www.codemybimmer.ca
2018 CIC & NBT Map Updates | Remote Coding Package| Sirius XM Retrofit Save 10% With Promo Code "Bimmerpost"
Appreciate 0
      01-18-2014, 02:23 PM   #260
steve@codemybimmer
BimmerPost Supporting Vendor
steve@codemybimmer's Avatar
Canada
303
Rep
1,636
Posts


Drives: 2016 M235i xDrive Cabriolet
Join Date: Apr 2010
Location: Toronto, ON

iTrader: (2)

Garage List
Hey steddyman,

Since yours is a 2014 model, you should have a telematiks combox in the trunk; does your BMW Assist still work with the NBT?

Just curious.
__________________
Codemybimmer
USA Toll Free: +1(866)480-8094 Canada: +1(647)849-1003 (10:00am - 4:00pm) EST info@codemybimmer.ca;.;www.codemybimmer.ca
2018 CIC & NBT Map Updates | Remote Coding Package| Sirius XM Retrofit Save 10% With Promo Code "Bimmerpost"
Appreciate 0
      01-18-2014, 04:12 PM   #261
steddyman
Lieutenant
United Kingdom
27
Rep
458
Posts

Drives: BMW F30 330D M-Sport Auto
Join Date: Nov 2013
Location: UK

iTrader: (0)

There is no Combox in the trunk on the UK spec F30 wih Hu_entry. I checked for that before ordering the NBT.

Help! I changed the bimmertech emulator today for another one and it worked at first then a few hours later the screen refused to come on. I removed the emulator and it worked again, suspect the cabling splicing is wrong.

However I have a big problem. Somehow on both my emulators I have managed to break of the end of the plastic tab which holds the MOST cable in place. I can't find a way now of holding that cable in so I have no sound and no comms to the Kombi. Can anyone thing of a way I can hold this in place? What is the name of that cable harness and do all the cables come out of it easily?

Appreciate 0
      01-18-2014, 04:51 PM   #262
steve@codemybimmer
BimmerPost Supporting Vendor
steve@codemybimmer's Avatar
Canada
303
Rep
1,636
Posts


Drives: 2016 M235i xDrive Cabriolet
Join Date: Apr 2010
Location: Toronto, ON

iTrader: (2)

Garage List
Quote:
Originally Posted by steddyman View Post
There is no Combox in the trunk on the UK spec F30 wih Hu_entry. I checked for that before ordering the NBT.

Help! I changed the bimmertech emulator today for another one and it worked at first then a few hours later the screen refused to come on. I removed the emulator and it worked again, suspect the cabling splicing is wrong.

However I have a big problem. Somehow on both my emulators I have managed to break of the end of the plastic tab which holds the MOST cable in place. I can't find a way now of holding that cable in so I have no sound and no comms to the Kombi. Can anyone thing of a way I can hold this in place? What is the name of that cable harness and do all the cables come out of it easily?

Ouch, maybe you can try using some putty to see if it can hold it in place. I'm not sure how you can get a hold of those plastic connectors since they're proprietary.

Where did you get this second emulator?
__________________
Codemybimmer
USA Toll Free: +1(866)480-8094 Canada: +1(647)849-1003 (10:00am - 4:00pm) EST info@codemybimmer.ca;.;www.codemybimmer.ca
2018 CIC & NBT Map Updates | Remote Coding Package| Sirius XM Retrofit Save 10% With Promo Code "Bimmerpost"
Appreciate 0
      01-18-2014, 06:18 PM   #263
steddyman
Lieutenant
United Kingdom
27
Rep
458
Posts

Drives: BMW F30 330D M-Sport Auto
Join Date: Nov 2013
Location: UK

iTrader: (0)

Thanks, will try some blutack.

I got it from a seller on eBay. I have contacted him and he has generously agreed to send me a replacement connector, since the ground wire had come of the Emulator so I will need to resolder it.
Appreciate 0
      01-18-2014, 08:10 PM   #264
muzo178
Swiss Army Knife
muzo178's Avatar
Turkey
6
Rep
22
Posts

Drives: F30 328i Sport Line
Join Date: Sep 2013
Location: Istanbul

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by steddyman View Post
There is no Combox in the trunk on the UK spec F30 wih Hu_entry. I checked for that before ordering the NBT.

Help! I changed the bimmertech emulator today for another one and it worked at first then a few hours later the screen refused to come on. I removed the emulator and it worked again, suspect the cabling splicing is wrong.

However I have a big problem. Somehow on both my emulators I have managed to break of the end of the plastic tab which holds the MOST cable in place. I can't find a way now of holding that cable in so I have no sound and no comms to the Kombi. Can anyone thing of a way I can hold this in place? What is the name of that cable harness and do all the cables come out of it easily?

Sugru works great for holding/fastening stuff btw. If you've never tried it, give is a shot. http://sugru.com/
Appreciate 0
Post Reply

Bookmarks

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off


All times are GMT -4. The time now is 03:47 AM.




f30post
Powered by vBulletin® Version 3.7.0
Copyright ©2000 - 2018, Jelsoft Enterprises Ltd.
1Addicts.com, BIMMERPOST.com, E90Post.com, F30Post.com, M3Post.com, ZPost.com, 5Post.com, 6Post.com, 7Post.com, XBimmers.com logo and trademark are properties of BIMMERPOST