F30POST
F30POST
2012-2015 BMW 3-Series and 4-Series Forum
BMW Garage BMW Meets Register Search Today's Posts Mark Forums Read
BMW 3-Series and 4-Series Forum (F30 / F32) | F30POST > 2012-2019 BMW 3 and 4-Series Forums > General F30 Sedan / F32 Coupe / F36 Gran Coupe Forum > 2014 CPO at Dealer indefinitely <<Update>> REM Module failure
GetBMWParts
Post Reply
 
Thread Tools Search this Thread
      05-17-2017, 09:50 PM   #1
vsasesse
Enlisted Member
Canada
10
Rep
43
Posts

Drives: 2014 335i xDrive 6speed
Join Date: Jul 2016
Location: Alberta

iTrader: (0)

2014 CPO at Dealer indefinitely <<Update>> REM Module failure

Not sure I'd like this to be my introduction but I need some support.
My car went in for service @ 55xxx km about 5-6 items serviced. Fuel pump recall (no part), cabin filter, oil, reset. I paid for alignment and windshield.

Problems:
HUD is clear but dim. Maxed out in the control display settings and maxed out dimmer (beside headlight controls). I can barely read in bright sunlight.

Serious Problems:
Week and a half later, my rear windows will not roll down. No rear signals but front and mirrors work. No indication on system check that they are inop. Tried to check fuses but trunk release doesn't work nor does the camera. Still have brake lights though. oh and CEL of course

I work on cars every day but I couldn't be bothered to start with my own car. I meant to do a OBDll scan at work but i was super frustrated. @dealer and no evidence I'm going to see my car ever again.

Anyone recall seeing threads with major electrical issues? Advice?

Last edited by vsasesse; 05-27-2017 at 12:03 AM..
Appreciate 0
      05-17-2017, 11:51 PM   #2
paffinity
Enlisted Member
3
Rep
37
Posts

Drives: F80
Join Date: May 2014
Location: TX

iTrader: (0)

Are you wearing polarized sunglasses? Try tilting your head and it should be clearer. Or just get non-polarized lenses.
Appreciate 0
      05-18-2017, 08:05 AM   #3
vsasesse
Enlisted Member
Canada
10
Rep
43
Posts

Drives: 2014 335i xDrive 6speed
Join Date: Jul 2016
Location: Alberta

iTrader: (0)

Negative. This 2017 loaner is bright in all lighting conditions. Should my 14 be the same?
Appreciate 0
      05-18-2017, 08:53 AM   #4
X2 Monstah
Captain
X2 Monstah's Avatar
United_States
265
Rep
686
Posts

Drives: 2018 X2 XDrive 28i M Sport
Join Date: Oct 2013
Location: Fairfax, VA

iTrader: (0)

As far as the HUD goes, the car possibly had a windshield change. The OEM windshields have a flat spot where the HUD projects. Some non-OEMs do not, which will distort the image slightly, maybe making it appear less bright. But based on the other potential electrical issues you have, hmmm, probably not the windshield.
__________________
Mine: 2019 Mini Cooper S / Moonwalk Grey / Black Leather
Wife's: 2018 X2 XDrive 28i / MSport X / Mediterrean Blue / Mocha Dakota Leather
Previous: 2008 E92; 2014 F30; 2016 F30 M Sport; 2011 E82

Last edited by X2 Monstah; 05-18-2017 at 09:07 AM..
Appreciate 0
      05-18-2017, 09:56 AM   #5
otay
Major
otay's Avatar
United_States
693
Rep
1,233
Posts

Drives: 2015 335i M Sport
Join Date: Aug 2014
Location: Raleigh, NC

iTrader: (0)

I'd be frustrated, too. But if you've had the car for awhile, there's likely not much you can do but wait. Good news is that you have a decent loaner, right?

Windshield issue just come up? Or has it been like that for some time?

Re: electrical issues on what sounds like the back half of your car?!? Almost sounds like a break/tear in a major cable somewhere? Run over or hit anything? Weird...
Appreciate 0
      05-18-2017, 08:10 PM   #6
vsasesse
Enlisted Member
Canada
10
Rep
43
Posts

Drives: 2014 335i xDrive 6speed
Join Date: Jul 2016
Location: Alberta

iTrader: (0)

So I did pay for the windshield replacement a week or so before this. They told me the glass is HUD.
My settings before I brought it in we're half brightness in the iDrive settings and rheostat turned halfway​. After replacing it I couldn't see it at all with those settings. Not blurry though.
Appreciate 0
      05-18-2017, 09:39 PM   #7
tturedraider
Colonel
tturedraider's Avatar
943
Rep
2,633
Posts

Drives: 2006 Sonora E90 330i sport pkg
Join Date: Apr 2006
Location: Chicago, Edgewater (via Texas & Tennessee)

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by vsasesse View Post
So I did pay for the windshield replacement a week or so before this. They told me the glass is HUD.
My settings before I brought it in we're half brightness in the iDrive settings and rheostat turned halfway​. After replacing it I couldn't see it at all with those settings. Not blurry though.
You should double check to be sure the correct windshield was installed.
__________________

www.bmwcca.org
member #388003 - Use me as a referral & you could win a one day ///M Driving School!!
Appreciate 0
      05-19-2017, 09:15 AM   #8
madmonkey
Lieutenant
madmonkey's Avatar
196
Rep
539
Posts

Drives: 2013 335xi Alpine White
Join Date: May 2010
Location: GTA

iTrader: (3)

Garage List
I agree with tturedraider - doublecheck that the dealer installed the right glass. You can find the part number for your VIN at realoem.com. My opinion is that they did not use the right part since your HUD was working normally before. I'm finding that getting good techs at the dealership is difficult. My car was in for service 4 times in a row to fix the sticking door lock issue, which is an easy replacement of the actuator...but whatevs

With regards to your electrical issues. Did they occur after you brought in your car for service? To replace the fuel pump, your rear seats need to be removed. It's possible that a harness was pinched or damaged when that service was done.

There are way too many systems affected for this to be fuses or relays and nothing runs under the car for these systems that could be damaged by hitting something like road debris - well, unless you hit something like a boulder...but I'm sure you would have noticed that.
Appreciate 1
otay693.00

      05-19-2017, 10:45 AM   #9
vsasesse
Enlisted Member
Canada
10
Rep
43
Posts

Drives: 2014 335i xDrive 6speed
Join Date: Jul 2016
Location: Alberta

iTrader: (0)

Is there a part number on the glass? I was told there should be "HUD" etched in somewhere. I couldn't find it when I had the vehicle.

Thanks for the reply, madmonkey. That helps to know about the fuel pump service. This electrical issue happened 10 days later. Could be related...
Appreciate 0
      05-19-2017, 01:16 PM   #10
madmonkey
Lieutenant
madmonkey's Avatar
196
Rep
539
Posts

Drives: 2013 335xi Alpine White
Join Date: May 2010
Location: GTA

iTrader: (3)

Garage List
Quote:
Originally Posted by vsasesse View Post
Is there a part number on the glass? I was told there should be "HUD" etched in somewhere. I couldn't find it when I had the vehicle.

Thanks for the reply, madmonkey. That helps to know about the fuel pump service. This electrical issue happened 10 days later. Could be related...
I was not able to find HUD on my glass. The markings I do have are:

BMW
Pilkington
43R-001622.....................I'm guessing a serial or part#
AS1M1246-2DOT682.........DOT registration # for complaince
Appreciate 0
      05-19-2017, 07:52 PM   #11
AGONXF30
Lieutenant
AGONXF30's Avatar
United_States
100
Rep
427
Posts

Drives: 2012 335i S-Line/Melbourne Red
Join Date: Apr 2015
Location: Upstate

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by madmonkey View Post
Quote:
Originally Posted by vsasesse View Post
Is there a part number on the glass? I was told there should be "HUD" etched in somewhere. I couldn't find it when I had the vehicle.

Thanks for the reply, madmonkey. That helps to know about the fuel pump service. This electrical issue happened 10 days later. Could be related...
I was not able to find HUD on my glass. The markings I do have are:

BMW
Pilkington
43R-001622.....................I'm guessing a serial or part#
AS1M1246-2DOT682.........DOT registration # for complaince
Same part number as mine and I have a HUD and mine is visible. Does your HUD adjust with sunlight? Or did it ever? I bet they messed up the light sensor when they installed the windshield.
Appreciate 0
      05-19-2017, 09:37 PM   #12
vsasesse
Enlisted Member
Canada
10
Rep
43
Posts

Drives: 2014 335i xDrive 6speed
Join Date: Jul 2016
Location: Alberta

iTrader: (0)

I didn't know the HUD adjusts for sunlight. Does the light sensor affect auto high beams?
Appreciate 0
      05-19-2017, 09:45 PM   #13
AGONXF30
Lieutenant
AGONXF30's Avatar
United_States
100
Rep
427
Posts

Drives: 2012 335i S-Line/Melbourne Red
Join Date: Apr 2015
Location: Upstate

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by vsasesse View Post
I didn't know the HUD adjusts for sunlight. Does the light sensor affect auto high beams?
It sure does! It was really annoying when I had my roof carrier and it blocked the sun at times. The HUD would dim and I could barely see it.

Auto high beams is a different sensor.
Appreciate 0
      05-26-2017, 09:20 PM   #14
vsasesse
Enlisted Member
Canada
10
Rep
43
Posts

Drives: 2014 335i xDrive 6speed
Join Date: Jul 2016
Location: Alberta

iTrader: (0)

Hey guys, update and good news. I have my car back
As a technician, I was super worried they'd be all up in my cars business and I'm very happy they were not.

I received a call this afternoon suprised to hear my car was ready for delivery. Previously I was told a part was on order, three weeks away. So I can be ahppy I have my car back but still unsure if this was Factory defect or dealer fuck up. Puchasing extended warranty

The correction: Scanned vehicle found puma measure for REM failure followed measure: unplugged reset and performed battery reset on REM REM awoke and due to production date no further repairs needed. All systems now operational.

HUD is working 100% - Replaced rain sensor.

I hope this helps for future diagnosis.
Appreciate 0
      05-26-2017, 09:31 PM   #15
vsasesse
Enlisted Member
Canada
10
Rep
43
Posts

Drives: 2014 335i xDrive 6speed
Join Date: Jul 2016
Location: Alberta

iTrader: (0)

Problem part
Appreciate 0
      05-27-2017, 11:24 PM   #16
rich123321
Captain
rich123321's Avatar
United_States
47
Rep
852
Posts

Drives: BMW 325i E90
Join Date: Jan 2012
Location: South Florida

iTrader: (1)

Garage List
2015 335i  [0.00]
Yep, REM is responsible for the lighting and window functions for the rear half of the car. That's why you saw the front half of the car working properly
Appreciate 0
      05-28-2017, 01:02 PM   #17
cfm56d7b
Major General
United_States
2065
Rep
5,412
Posts

Drives: 2017 440i Gran Coupe & 2015 X5
Join Date: Nov 2012
Location: Orange County, CA

iTrader: (2)

Quote:
Originally Posted by vsasesse View Post
Hey guys, update and good news. I have my car back
As a technician, I was super worried they'd be all up in my cars business and I'm very happy they were not.

I received a call this afternoon suprised to hear my car was ready for delivery. Previously I was told a part was on order, three weeks away. So I can be ahppy I have my car back but still unsure if this was Factory defect or dealer fuck up. Puchasing extended warranty

The correction: Scanned vehicle found puma measure for REM failure followed measure: unplugged reset and performed battery reset on REM REM awoke and due to production date no further repairs needed. All systems now operational.

HUD is working 100% - Replaced rain sensor.


I hope this helps for future diagnosis.
Thanks for sharing the root cause information. Very helpful.
Appreciate 0
Post Reply

Bookmarks

Tags
electrical issues, indicators, trunk boot, windshield

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off



All times are GMT -5. The time now is 08:41 PM.




f30post
Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2020, vBulletin Solutions Inc.
1Addicts.com, BIMMERPOST.com, E90Post.com, F30Post.com, M3Post.com, ZPost.com, 5Post.com, 6Post.com, 7Post.com, XBimmers.com logo and trademark are properties of BIMMERPOST