F30POST
F30POST
2012-2015 BMW 3-Series and 4-Series Forum
BMW Garage BMW Meets Register Search Today's Posts Mark Forums Read
BMW 3-Series and 4-Series Forum (F30 / F32) | F30POST > Technical Forums > F30 DIYs and Coding Discussions > DIY: LCI IHKA Climate Control Display Retrofit - IHKA3 Required
Extreme Powerhouse
Post Reply
 
Thread Tools Search this Thread
      05-19-2018, 02:28 PM   #67
bill_f31
Private First Class
113
Rep
157
Posts

Drives: BMW F31 M Sport
Join Date: Jan 2014
Location: Greece

iTrader: (0)

I have also done the LCI A/C panel retrofit on my pre-LCI IHKA3 F31.
Totally love it.
Full transformation of the centre console,not only because of the white digits,but also due to the different font of the A/C panel.

For anyone interested,I have found that without FDL coding IHKA3>3006>Farbumschlag>AKTIV, the digits remain white at night,but if you turn down the instrument lights-ambient light slider across the middle,the digits become amber.
I prefer it this way,because if I have Sport mode on my 6WB digital cluster at night, the A/C white digits suit better the white digits of the cluster,but I can also turn the A/C digits to amber through the light slider when I am in comfort mode.
Try it!
Appreciate 1
IK6SPEED4354.50
      05-19-2018, 03:50 PM   #68
Bubu88
Enlisted Member
Bubu88's Avatar
Germany
6
Rep
41
Posts

Drives: F80 M3
Join Date: Dec 2015
Location: GE

iTrader: (0)

crosspost from other topic:

Maybe not 100% ontopic but I have an issue with my IHKA3:

Car is from 03/14 but IHKA3 was already there. So I retrofitted LCI HVAC and everything was working properly. I tested all functions / buttons for 2 mins and then turned the panel off.
Afterwards I coded IHKA3 with „Fatbumschlag“ to get the color change from white to amber. After coding the panel turned on, everything is still working but I cant switch it off anymore. I can go to lowest ventilation setting and if I keep pressing the lower / off button further nothing happens.

Anybody has an idea what went wrong? Coding was done with e-sys, VCM readout first and the only value changed was „Farbumschlag“ before FDL coding it
Appreciate 0
      05-19-2018, 05:07 PM   #69
IK6SPEED
Banned
United_States
4355
Rep
10,507
Posts

Drives: BMW M3 / AH3
Join Date: Jan 2013
Location: Cali

iTrader: (23)

Quote:
Originally Posted by Bubu88 View Post
crosspost from other topic:

Maybe not 100% ontopic but I have an issue with my IHKA3:

Car is from 03/14 but IHKA3 was already there. So I retrofitted LCI HVAC and everything was working properly. I tested all functions / buttons for 2 mins and then turned the panel off.
Afterwards I coded IHKA3 with „Fatbumschlag“ to get the color change from white to amber. After coding the panel turned on, everything is still working but I cant switch it off anymore. I can go to lowest ventilation setting and if I keep pressing the lower / off button further nothing happens.

Anybody has an idea what went wrong? Coding was done with e-sys, VCM readout first and the only value changed was „Farbumschlag“ before FDL coding it
What happens if you code back?
Appreciate 0
      05-20-2018, 01:20 AM   #70
Tim@codemybimmer
BimmerPost Supporting Vendor
Tim@codemybimmer's Avatar
Canada
339
Rep
835
Posts


Drives: 2022 X4 M Competition
Join Date: Sep 2013
Location: Vancouver, BC

iTrader: (2)

Garage List
When you code the IHKA ECU, it’ll sometimes set the A/C compressor into a “learn” or “diagnostic” mode for a few minutes until it’ll be all okay and let you turn it off. Give it 5-10 minutes of it being on and it should revert back to normal
Appreciate 0
      05-22-2018, 01:43 PM   #71
Bubu88
Enlisted Member
Bubu88's Avatar
Germany
6
Rep
41
Posts

Drives: F80 M3
Join Date: Dec 2015
Location: GE

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by Tim@codemybimmer View Post
When you code the IHKA ECU, it’ll sometimes set the A/C compressor into a “learn” or “diagnostic” mode for a few minutes until it’ll be all okay and let you turn it off. Give it 5-10 minutes of it being on and it should revert back to normal
That solved the issue
Appreciate 0
      09-17-2018, 07:44 AM   #72
dr.Mabuse
New Member
6
Rep
15
Posts

Drives: BMW F30
Join Date: Aug 2016
Location: CE

iTrader: (0)

is there a difference between
64119363546-02
and 64119363546-01

thank you
Appreciate 0
      09-18-2018, 11:31 PM   #73
IK6SPEED
Banned
United_States
4355
Rep
10,507
Posts

Drives: BMW M3 / AH3
Join Date: Jan 2013
Location: Cali

iTrader: (23)

Quote:
Originally Posted by dr.Mabuse View Post
is there a difference between
64119363546-02
and 64119363546-01

thank you
For retrofit purposes, no.
Appreciate 0
      09-19-2018, 03:03 AM   #74
dr.Mabuse
New Member
6
Rep
15
Posts

Drives: BMW F30
Join Date: Aug 2016
Location: CE

iTrader: (0)

good to know. Thank you.
Mine arrive tomorrow. hope that will work on my 05/2014 F30. (have IHKA3) Also ordered 6WB digital cluster. The white LED would be great
Appreciate 0
      10-01-2018, 11:44 PM   #75
Jerry333
Private First Class
14
Rep
194
Posts

Drives: 428i coupe m sport
Join Date: Jul 2018
Location: va,usa

iTrader: (1)

Just one question,

If you went to Dealer for service or maintenance, will there be major problems if they recode your vehicle ??
Appreciate 0
      10-02-2018, 10:13 PM   #76
alex75015
Registered
0
Rep
1
Posts

Drives: BMW F30 320D M 15/07/2013
Join Date: Oct 2018
Location: Paris

iTrader: (0)

Hello, I have a Bmw F30 320D 07/2013 M and I bought Commando Clim LCI, part number 64 11 9 363 546 01, can I install it in my car? I don't know if it's an IHKA3!
I installed it but it does not work well, I think I have to code it?

thanks a lot for your help
Attached Images
   
Appreciate 0
      10-03-2018, 01:24 AM   #77
IK6SPEED
Banned
United_States
4355
Rep
10,507
Posts

Drives: BMW M3 / AH3
Join Date: Jan 2013
Location: Cali

iTrader: (23)

Quote:
Originally Posted by Jerry333 View Post
Just one question,

If you went to Dealer for service or maintenance, will there be major problems if they recode your vehicle ??
Yes, major issue if they connect your car up to check for problems. I don’t even think they code recode your car if these parts were in it. Software usually balks if items in vehicle that shouldn’t be.

Quote:
Originally Posted by alex75015 View Post
Hello, I have a Bmw F30 320D 07/2013 M and I bought Commando Clim LCI, part number 64 11 9 363 546 01, can I install it in my car? I don't know if it's an IHKA3!
I installed it but it does not work well, I think I have to code it?

thanks a lot for your help
Reread this thread as well as one below from start to end.

https://f30.bimmerpost.com/forums/sh....php?t=1274250

Last edited by IK6SPEED; 10-03-2018 at 01:31 AM..
Appreciate 0
      10-20-2018, 03:07 PM   #78
Drimacus
Private
3
Rep
54
Posts

Drives: 2013 F31 320d Luxury
Join Date: Mar 2018
Location: Sicily

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by jeffc83 View Post
I'm curious about this as well
I Succesfully made it!
Appreciate 1
jeffc83712.00
      10-20-2018, 03:08 PM   #79
Drimacus
Private
3
Rep
54
Posts

Drives: 2013 F31 320d Luxury
Join Date: Mar 2018
Location: Sicily

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by alex75015 View Post
Hello, I have a Bmw F30 320D 07/2013 M and I bought Commando Clim LCI, part number 64 11 9 363 546 01, can I install it in my car? I don't know if it's an IHKA3!
I installed it but it does not work well, I think I have to code it?

thanks a lot for your help

you don't have ihka3 but it's possible to retrofit it!
Appreciate 0
      03-01-2019, 05:50 PM   #80
Crazy_1201
Private
13
Rep
73
Posts

Drives: E90 320d
Join Date: Mar 2016
Location: Birmingham

iTrader: (0)

I recently upgraded my IKHA to IKHA3 following this DIY. The only thing I had trouble with was Esys recognising the IKHA3.
I changed build date to 07/14, wrote FA FP and coded all ECUS
IKHA3 still was not showing.
I realised that during Tal Calculating when you have to select a iStep Shipment (KIS/SVT) instead of choosing the vehicles actual iStep shipment choose an LCI shipment e.g. 14-07-505
Select HW-IDS from SVTactual

Then follow TAL processing but only flash IKHA3 which should now show.
Appreciate 0
      06-29-2019, 05:25 PM   #81
alpha_male
New Member
2
Rep
16
Posts

Drives: F31
Join Date: May 2019
Location: UK

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by bill_f31 View Post
I have also done the LCI A/C panel retrofit on my pre-LCI IHKA3 F31.
Totally love it.
Full transformation of the centre console,not only because of the white digits,but also due to the different font of the A/C panel.

For anyone interested,I have found that without FDL coding IHKA3>3006>Farbumschlag>AKTIV, the digits remain white at night,but if you turn down the instrument lights-ambient light slider across the middle,the digits become amber.
I prefer it this way,because if I have Sport mode on my 6WB digital cluster at night, the A/C white digits suit better the white digits of the cluster,but I can also turn the A/C digits to amber through the light slider when I am in comfort mode.
Try it!
I noticed this too. To be honest I just like them white, so turn the instrument lighting up! Probably wont end up coding.
Appreciate 0
      07-01-2019, 03:44 PM   #82
Drimacus
Private
3
Rep
54
Posts

Drives: 2013 F31 320d Luxury
Join Date: Mar 2018
Location: Sicily

iTrader: (0)

i retrofitted IHKA 3 in my PRE LCI F31 originally equipped with IHKA
Appreciate 0
      08-11-2019, 06:07 PM   #83
JMatthewK
Private
2
Rep
55
Posts

Drives: F30 328i xDrive
Join Date: Apr 2017
Location: Buffalo, NY

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by whosagrubb View Post
Hmmmm.. My F36 has a build date of 9/14, but when I look at the IHKA module in Bimmercode it shows up as "IHKA VA02". Is that just because it's Bimmercode I'm looking at and not e-sys, or is the IHKA module in the car not the IHKA3 even though it was a late 2014 build?
Anyone get an answer on this? Same for me. My manufacturing date is 8/14, but BimmerCode just shows as IKHA_VA02.
Appreciate 0
      09-05-2019, 02:24 AM   #84
Onizukachan
Great Teacher
Onizukachan's Avatar
United_States
317
Rep
655
Posts

Drives: F31d
Join Date: Aug 2015
Location: El Paso

iTrader: (0)

I would just like to double check I have fully understood, mine is a late Sept 2014 so I’m good on the IHKA3, only the lower climate controller needs replacing with 6411 9 363 546.
This means the radio controls above can stay as stock and there won’t be any functional or cosmetic issues (different fonts etc).
I can code it to have it work as stock, or if lucky, it will flip Amber or white depending on the brightness of the dash lighting control.
Does that about sum it up?
Thanks to Tim for the excellent DIY.
Appreciate 0
      10-07-2019, 06:20 AM   #85
bartusx
New Member
0
Rep
7
Posts

Drives: F10 525D 2012, F30 2013 318D
Join Date: Jan 2018
Location: Germany

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by IK6SPEED View Post
From other thread


3) Move the IHKA ECU connection from the slower KCAN Network to the higher speed KCAN2 Network by moving the 2 wires from pins 22 and 23) on FEM A173*7B to pins (10 & 11) on FEM A173*10B. There may or may not be wires already connected to pin 10 and 11 depending on if your car has HU_NBT Professional with Navigation or not. Make sure to properly connect the H to H and L to L when reconnecting and wires are no reversed.
Can someone send me photo how it need to look like? Because I don’t understand it....

Thank you!
Appreciate 0
      10-09-2019, 12:28 PM   #86
Nunaat
Private
7
Rep
57
Posts

Drives: E34 525tds F33 420d I01 bmw i3
Join Date: Mar 2016
Location: Spain

iTrader: (0)

Can i use 9354146 part to get White and ámbar colours? i have ihka3
Thanks.
Appreciate 0
      10-09-2019, 01:28 PM   #87
IK6SPEED
Banned
United_States
4355
Rep
10,507
Posts

Drives: BMW M3 / AH3
Join Date: Jan 2013
Location: Cali

iTrader: (23)

Quote:
Originally Posted by Nunaat View Post
Can i use 9354146 part to get White and ámbar colours? i have ihka3
Thanks.
No
Appreciate 0
      10-16-2019, 03:39 AM   #88
Onizukachan
Great Teacher
Onizukachan's Avatar
United_States
317
Rep
655
Posts

Drives: F31d
Join Date: Aug 2015
Location: El Paso

iTrader: (0)

Well, I found one on ebay for 149 with the radio controls and the LCI illuminated panel.
Like imbeciles they didn’t wrap it in bubble before wrapping it in paper so I had to take it apart and polish out the scratches, but in the end it came out well.

Going in for EGR recall inspection in the AM so not going to install it yet, just in case they do any updates.
Appreciate 0
Post Reply

Bookmarks

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off



All times are GMT -5. The time now is 04:08 PM.




f30post
Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2021, vBulletin Solutions Inc.
1Addicts.com, BIMMERPOST.com, E90Post.com, F30Post.com, M3Post.com, ZPost.com, 5Post.com, 6Post.com, 7Post.com, XBimmers.com logo and trademark are properties of BIMMERPOST