F30POST
F30POST
2012-2015 BMW 3-Series and 4-Series Forum
BMW Garage BMW Meets Register Search Today's Posts Mark Forums Read
BMW 3-Series and 4-Series Forum (F30 / F32) | F30POST > Technical Forums > F30 DIYs and Coding Discussions > Retrofit Cruise control coding
ARMA SPEED
Post Reply
 
Thread Tools Search this Thread
      09-12-2021, 03:08 PM   #1
Pete763
New Member
2
Rep
26
Posts

Drives: BMW 330d
Join Date: Sep 2021
Location: Bradford UK

iTrader: (0)

Retrofit Cruise control coding

Hi all, new here, just bought my first BMW and have been researching like crazy regarding retrofitting the cruise control as I only have the LIM feature.

I have a 2016 330d xdrive build date of NOV 2015.

I have found the other posts with the tutorial that explain how to actually retrofit the cruise control switches which I have already purchased. The point where I get stuck is the coding which states I have to add this using E-sys and adding option 544 to the FA and then coding the FEM, ICM and KOMBI.

Is this the only way to add this feature when retrofitting?

Is it possible to code the cruise control using BimmerCode ( I have the OBD tool and app and added a few small things practicing) and if so, does anyone know which codes need changing?

The reason I am wondering this is because on the retrofit tutorial for cruise control it does show there are 3 codes you also change to allow the LIM function to still work and these can actually be found in the expert mode of the respective sections.

The bit below is from the tutorial :

If you want ďLIMĒ function, you will need to do FDL coding per the table below. This will
allow ďSETĒ button to act like ďLIMĒ button so that you get both LIM and Cruise control
functions.
Item CAFD File Name ECU Module Option Standard Changed


CAFD_00000760-007-000-026 KOMBI 3003 SLD_ENABLE nicht aktiv to aktiv

CAFD_0000067B_002_003_139 ICMQ 3000 C_SLD_Funktion nicht aktiv to aktiv

CAFD_0000067B_002_003_139 ICMQ 3000 C_Umschaltung_ACC_DCC > unterdruecken to zugelassen

I managed to find the above 3 settings in Bimmercode expert mode so that part appears to be possible.

Is there any way to use expert mode on Bimmercode to activate the retrofitted cruise control please?

If I really can only use E-Sys then this is something I am going to have to read up on and see if the programs/tokens are still available. ( and see if I'm brave enough)

Thank you in advance if you've taken the time to read this.
Appreciate 0
      09-12-2021, 04:20 PM   #2
smrtypants44
Captain
smrtypants44's Avatar
United_States
375
Rep
747
Posts

Drives: 2017 440i
Join Date: Jul 2015
Location: Tulsa, OK

iTrader: (2)

you cant do any fa coding in bimmercode, need esys. I had steve@codemybimmer code mine remotely.
__________________
Appreciate 0
      09-12-2021, 04:26 PM   #3
atzebmw
Colonel
Germany
544
Rep
2,303
Posts

Drives: BMW 335XD F30 LCI
Join Date: May 2016
Location: Germany

iTrader: (0)

But since each FA coding can also be coded manually via FDL, you can of course also code it with Bimmercode as long as the values are there available.
Appreciate 0
      09-12-2021, 04:43 PM   #4
Pete763
New Member
2
Rep
26
Posts

Drives: BMW 330d
Join Date: Sep 2021
Location: Bradford UK

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by atzebmw View Post
But since each FA coding can also be coded manually via FDL, you can of course also code it with Bimmercode as long as the values are there available.
This is what I was hoping seeing as the 3 codes for the LIM can be found in Bimmercode and we can see which CAFD these 3 originate from.

I guess just adding the 544 code to the FA via E-Sys adds all the relevant codes in 1 go. It's knowing which CAFD codes are changed when using E-sys and then seeing if they are accessible on bimmercode or not.

Hopefully someone has done this already.
Appreciate 0
      09-12-2021, 04:48 PM   #5
atzebmw
Colonel
Germany
544
Rep
2,303
Posts

Drives: BMW 335XD F30 LCI
Join Date: May 2016
Location: Germany

iTrader: (0)

Here the complete codings for the cruise control if you want it to do via Bimmercode...

<<< CAFD_00000794.caf.015_041_203 (FEM_01) >>>
FEM_01 > PfLinSteeringWheel 3140 > LIN_VARIANTE_LRE = nicht_aktiv
FEM_01 > PfLinSteeringWheel 3140 > LIN_VARIANTE_MFL = DCC_Sports_SLD

<<< CAFD_0000067B.caf.002_011_002 (ICMQL) >>>
ICMQL > Daten 3000 > C_Fahrfunktion = dcc
ICMQL > Daten 3000 > C_SLD_Funktion = aktiv

<<< CAFD_00000DED.caf.003_015_016 (HU_NBT) >>>
HU_NBT > EXBOX 3001 > DCC = aktiv (with HUD)

<<< CAFD_000009C8.caf.006_003_057 (KOMBI L7_MID) >>>
KOMBI L7_MID > ERM_Konfiguration 3004 > DISP_LDM_1_ALIVE = aktiv
KOMBI L7_MID > ERM_Konfiguration 3004 > DISP_LDM_1_APPL = aktiv
KOMBI L7_MID > ERM_Konfiguration 3004 > DISP_LDM_1_CRC = aktiv
KOMBI L7_MID > ERM_Konfiguration 3004 > DISP_LDM_1_TIMEOUT = aktiv
KOMBI L7_MID > FZG_Ausstattung 3003 > LDM_VERBAUT = dcc
KOMBI L7_MID > PIA_Einheiten 3008 > HUD_PIA_ACC_DCC = aktiv (with HUD)
Appreciate 1
      09-12-2021, 04:55 PM   #6
Pete763
New Member
2
Rep
26
Posts

Drives: BMW 330d
Join Date: Sep 2021
Location: Bradford UK

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by atzebmw View Post
Here the complete codings for the cruise control if you want it to do via Bimmercode...

<<< CAFD_00000794.caf.015_041_203 (FEM_01) >>>
FEM_01 > PfLinSteeringWheel 3140 > LIN_VARIANTE_LRE = nicht_aktiv
FEM_01 > PfLinSteeringWheel 3140 > LIN_VARIANTE_MFL = DCC_Sports_SLD

<<< CAFD_0000067B.caf.002_011_002 (ICMQL) >>>
ICMQL > Daten 3000 > C_Fahrfunktion = dcc
ICMQL > Daten 3000 > C_SLD_Funktion = aktiv

<<< CAFD_00000DED.caf.003_015_016 (HU_NBT) >>>
HU_NBT > EXBOX 3001 > DCC = aktiv (with HUD)

<<< CAFD_000009C8.caf.006_003_057 (KOMBI L7_MID) >>>
KOMBI L7_MID > ERM_Konfiguration 3004 > DISP_LDM_1_ALIVE = aktiv
KOMBI L7_MID > ERM_Konfiguration 3004 > DISP_LDM_1_APPL = aktiv
KOMBI L7_MID > ERM_Konfiguration 3004 > DISP_LDM_1_CRC = aktiv
KOMBI L7_MID > ERM_Konfiguration 3004 > DISP_LDM_1_TIMEOUT = aktiv
KOMBI L7_MID > FZG_Ausstattung 3003 > LDM_VERBAUT = dcc
KOMBI L7_MID > PIA_Einheiten 3008 > HUD_PIA_ACC_DCC = aktiv (with HUD)
WOW, thank you for the fast response.

Did you have these codes to hand or have you done this yourself previously via Bimmercode?

I did try the search function for everything to do with retrofitting cruise control but never saw anything like this. Is there a list that explains other FA codes or is it a lot of technical decyphering?

thank you again, I'll make sure I can find all these once connected to the OBD before I start, just in case some are missing on mine.
Appreciate 0
      09-12-2021, 04:59 PM   #7
atzebmw
Colonel
Germany
544
Rep
2,303
Posts

Drives: BMW 335XD F30 LCI
Join Date: May 2016
Location: Germany

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by Pete763 View Post
WOW, thank you for the fast response.

Did you have these codes to hand or have you done this yourself previously via Bimmercode?

I did try the search function for everything to do with retrofitting cruise control but never saw anything like this. Is there a list that explains other FA codes or is it a lot of technical decyphering?

thank you again, I'll make sure I can find all these once connected to the OBD before I start, just in case some are missing on mine.
No, my cars already had the cruise control.
And i'm only using E-Sys.
But with E-Sys and another program i can calculate the manual codings for a specific equipment code.
Appreciate 0
      09-12-2021, 05:04 PM   #8
Pete763
New Member
2
Rep
26
Posts

Drives: BMW 330d
Join Date: Sep 2021
Location: Bradford UK

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by atzebmw View Post
No, my cars already had the cruise control.
And i'm only using E-Sys.
But with E-Sys and another program i can calculate the manual codings for a specific equipment code.
That's amazing, thank you for taking the time.
Appreciate 0
      09-12-2021, 05:06 PM   #9
Pete763
New Member
2
Rep
26
Posts

Drives: BMW 330d
Join Date: Sep 2021
Location: Bradford UK

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by atzebmw View Post
No, my cars already had the cruise control.
And i'm only using E-Sys.
But with E-Sys and another program i can calculate the manual codings for a specific equipment code.
Just a question on the coding. I don't have a HUD, do I just miss those ones out that say HUD at end or add them anyway? Or do I need different ones for non HUD vehicle?

<<< CAFD_00000794.caf.015_041_203 (FEM_01) >>>
FEM_01 > PfLinSteeringWheel 3140 > LIN_VARIANTE_LRE = nicht_aktiv
FEM_01 > PfLinSteeringWheel 3140 > LIN_VARIANTE_MFL = DCC_Sports_SLD

<<< CAFD_0000067B.caf.002_011_002 (ICMQL) >>>
ICMQL > Daten 3000 > C_Fahrfunktion = dcc
ICMQL > Daten 3000 > C_SLD_Funktion = aktiv

<<< CAFD_00000DED.caf.003_015_016 (HU_NBT) >>>
HU_NBT > EXBOX 3001 > DCC = aktiv (with HUD) <<<<<<<<<<<<<<<<<<<< this one

<<< CAFD_000009C8.caf.006_003_057 (KOMBI L7_MID) >>>
KOMBI L7_MID > ERM_Konfiguration 3004 > DISP_LDM_1_ALIVE = aktiv
KOMBI L7_MID > ERM_Konfiguration 3004 > DISP_LDM_1_APPL = aktiv
KOMBI L7_MID > ERM_Konfiguration 3004 > DISP_LDM_1_CRC = aktiv
KOMBI L7_MID > ERM_Konfiguration 3004 > DISP_LDM_1_TIMEOUT = aktiv
KOMBI L7_MID > FZG_Ausstattung 3003 > LDM_VERBAUT = dcc
KOMBI L7_MID > PIA_Einheiten 3008 > HUD_PIA_ACC_DCC = aktiv (with HUD) <<<<<<<<<<<<<<<<<<< this one

Last edited by Pete763; 09-12-2021 at 05:14 PM.. Reason: added the code
Appreciate 0
      09-12-2021, 05:13 PM   #10
atzebmw
Colonel
Germany
544
Rep
2,303
Posts

Drives: BMW 335XD F30 LCI
Join Date: May 2016
Location: Germany

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by Pete763 View Post
Just a question on the coding. I don't have a HUD, do I just miss those ones out or add them anyway?
Both is possible.
You can just leave it out or you can code it, but it won't do anything.
Appreciate 1
      09-12-2021, 05:20 PM   #11
Pete763
New Member
2
Rep
26
Posts

Drives: BMW 330d
Join Date: Sep 2021
Location: Bradford UK

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by atzebmw View Post
Both is possible.
You can just leave it out or you can code it, but it won't do anything.
Thank you. Amazed at the knowledge and helpfulness.

I may have to pick your brains when I get onto changing the headunit

I think I have possibly the worst headunit available, no bluetooth and no combox, I don't even have a USB port under arm rest, only an AUX port. It's an ex Police vehicle so had the cheapest options I think
Appreciate 0
      09-30-2021, 05:21 AM   #12
Pete763
New Member
2
Rep
26
Posts

Drives: BMW 330d
Join Date: Sep 2021
Location: Bradford UK

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by atzebmw View Post
Both is possible.
You can just leave it out or you can code it, but it won't do anything.
Very very big thank you again to atzebmw for putting up the coding lines necessary for this.


Finally retro fitted this yesterday and coded it using Bimmercode expert mode with the lines you said. I did miss out the 2 lines for the HUD as I don't have a HUD.

Very happy to say that cruise control now works and the LIM function still works (although my top button now says SET and not LIM but as long as I know it's fine.

Just need to play some more with it. To activate I have to press the cruise button at bottom and speedo has red dot (stand by), then I press RES button and it goes green (active) and cruise control takes over. Speed + and - rocker switch works just fine as well. Need to find a steeper hill later to see how good the active braking is and if it holds me back at the desired speed.

Many thanks again.
Appreciate 1
atzebmw544.00
      10-01-2021, 12:44 PM   #13
Mrstauf
New Member
15
Rep
26
Posts

Drives: F31 330d xdrive
Join Date: Apr 2021
Location: West Yorkshire

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by Pete763 View Post
Thank you. Amazed at the knowledge and helpfulness.

I may have to pick your brains when I get onto changing the headunit

I think I have possibly the worst headunit available, no bluetooth and no combox, I don't even have a USB port under arm rest, only an AUX port. It's an ex Police vehicle so had the cheapest options I think

Hi Pete I have the same poverty spec ex police car as you!
Iím going to do the cruise control soon, just picked up a nbt evo 5 and hk system so in the middle of retrofitting that,

Did you get it from a guy near armley by any chance?
Iím from Huddersfield btw
Appreciate 0
      10-01-2021, 07:23 PM   #14
Pete763
New Member
2
Rep
26
Posts

Drives: BMW 330d
Join Date: Sep 2021
Location: Bradford UK

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by Mrstauf View Post
Hi Pete I have the same poverty spec ex police car as you!
Iím going to do the cruise control soon, just picked up a nbt evo 5 and hk system so in the middle of retrofitting that,

Did you get it from a guy near armley by any chance?
Iím from Huddersfield btw
Hi there, I did see the ones near Armley but ended up with one from Hyde, near Manchester as it had a new engine fitted to it 5,000 miles ago.

Scariest bit for me adding the cruise control was removing the actual airbag, never done one before. Iíve also removed the extra battery and cut a big square in the metal plate over the original battery to make it easier to remove earth lead before I do anything.

Iím also hoping to retrofit a better head unit, screen etc as mine doesnít even have Bluetooth, USB or Microphone in mine. Iíll be very interested in hearing how you get it recoded with you VIN number. Feel free to keep me updated and hopefully I can pick your brains.

Did you get youíre id5 headunit from auction site? (how much if you donít mind me asking)
Appreciate 0
      10-02-2021, 04:15 AM   #15
Mrstauf
New Member
15
Rep
26
Posts

Drives: F31 330d xdrive
Join Date: Apr 2021
Location: West Yorkshire

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by Pete763 View Post
Hi there, I did see the ones near Armley but ended up with one from Hyde, near Manchester as it had a new engine fitted to it 5,000 miles ago.

Scariest bit for me adding the cruise control was removing the actual airbag, never done one before. Iíve also removed the extra battery and cut a big square in the metal plate over the original battery to make it easier to remove earth lead before I do anything.

Iím also hoping to retrofit a better head unit, screen etc as mine doesnít even have Bluetooth, USB or Microphone in mine. Iíll be very interested in hearing how you get it recoded with you VIN number. Feel free to keep me updated and hopefully I can pick your brains.

Did you get youíre id5 headunit from auction site? (how much if you donít mind me asking)
Hi mate,

Will send you a pm in a bit, just at work at moment,
Sounds like weíre both doing the exact same thing!
Appreciate 0
      10-02-2021, 12:13 PM   #16
Mrstauf
New Member
15
Rep
26
Posts

Drives: F31 330d xdrive
Join Date: Apr 2021
Location: West Yorkshire

iTrader: (0)

Pm sent👍🏻
Appreciate 0
      10-02-2021, 05:05 PM   #17
Pete763
New Member
2
Rep
26
Posts

Drives: BMW 330d
Join Date: Sep 2021
Location: Bradford UK

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by Mrstauf View Post
Pm sent👍🏻
I've replied.

Just realised I might be able to add a few photos on your other post regarding Ex Police cars, others might find it useful.
Appreciate 0
      10-03-2021, 01:39 AM   #18
NesoX
Private
2
Rep
53
Posts

Drives: F31
Join Date: Jan 2019
Location: Germany

iTrader: (0)

add 544 to Vo and code KOMBI ICM and FEM ist the Best Way
Appreciate 0
      10-03-2021, 04:33 AM   #19
atzebmw
Colonel
Germany
544
Rep
2,303
Posts

Drives: BMW 335XD F30 LCI
Join Date: May 2016
Location: Germany

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by NesoX View Post
add 544 to Vo and code KOMBI ICM and FEM ist the Best Way
Not for anyone who only has Bimmercode and wants to use it.
Appreciate 0
      10-03-2021, 08:19 AM   #20
Pete763
New Member
2
Rep
26
Posts

Drives: BMW 330d
Join Date: Sep 2021
Location: Bradford UK

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by atzebmw View Post
Not for anyone who only has Bimmercode and wants to use it.
Worked like a charm as well for adding for cruise control using BimmerCode only.

Think the LIM might be conflicting slightly but both functions work though so very happy.

I have to press SET (top button) for LIM function and + and - work as it should.

I have to press Cruise button ( bottom one) and marker goes red at desired speed when pressed, then I press RES for it to go green and maintain speed. RES works as normal after that when braking for junctions etc. + and - also work on cruise with normal +/- 1mph normally or adding increments of 5mph when pressed past point of resistance on rocker switch.

It also seems to apply brakes when going down hill to maintain speed and not go above.

All in all, very happy indeed.
Appreciate 0
      10-05-2021, 01:26 AM   #21
NesoX
Private
2
Rep
53
Posts

Drives: F31
Join Date: Jan 2019
Location: Germany

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by atzebmw View Post
Not for anyone who only has Bimmercode and wants to use it.
ja dann gehts leider nicht
Appreciate 0
      10-06-2021, 04:50 AM   #22
Pete763
New Member
2
Rep
26
Posts

Drives: BMW 330d
Join Date: Sep 2021
Location: Bradford UK

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by NesoX View Post
ja dann gehts leider nicht
Yes it does, I have done it using the codes provided by Aztebmw

I have added the cruise control buttons from another steering wheel and coded using an OBD2 adapter and Bimmercode app only. Just need to go into expert mode on each of the modules. Each module then needs coding before going onto next module.
Appreciate 0
Post Reply

Bookmarks

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off



All times are GMT -5. The time now is 10:37 PM.




f30post
Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2021, vBulletin Solutions Inc.
1Addicts.com, BIMMERPOST.com, E90Post.com, F30Post.com, M3Post.com, ZPost.com, 5Post.com, 6Post.com, 7Post.com, XBimmers.com logo and trademark are properties of BIMMERPOST