F30POST
F30POST
2012-2015 BMW 3-Series and 4-Series Forum
BMW Garage BMW Meets Register Search Today's Posts Mark Forums Read
BMW 3-Series and 4-Series Forum (F30 / F32) | F30POST > Technical Forums > F30 DIYs and Coding Discussions > Sport automatic -- 2TB do it!
GetBMWParts
Post Reply
 
Thread Tools Search this Thread
      07-06-2015, 09:05 PM   #23
KGB_123_99
Captain
Canada
316
Rep
937
Posts

Drives: '17 330ix M-Sport
Join Date: Apr 2014
Location: Montreal, QC

iTrader: (0)

Maybe it is the same HW that was introduced in the automatic transmission in 2014+ models that keeps things cool during eco pro coasting. Coding coasting on 2013 and prior models results in transmission overheat.
Appreciate 1
      07-08-2015, 05:17 AM   #24
Akhilreddy
Registered
0
Rep
2
Posts

Drives: 2015 335i
Join Date: Jul 2015
Location: Atlanta, GA

iTrader: (0)

Need sport +

Hey guys I'm new to this coding thing. I just bought a 335i 2015 automatic but it's the luxury line so I don't have the sport + so can some help how I would code it starting with what I will need to do it? Like equipment and does this mess with my warranty? Thank you
Appreciate 0
      07-08-2015, 12:15 PM   #25
Piggieback
Private First Class
31
Rep
137
Posts

Drives: 2014 Cayman S, 2015 A3
Join Date: Feb 2015
Location: chicago

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by Akhilreddy View Post
Hey guys I'm new to this coding thing. I just bought a 335i 2015 automatic but it's the luxury line so I don't have the sport + so can some help how I would code it starting with what I will need to do it? Like equipment and does this mess with my warranty? Thank you
http://f30.bimmerpost.com/forums/sho...d.php?t=696777
Appreciate 1
      07-09-2015, 11:49 PM   #26
jojo7
Private First Class
28
Rep
126
Posts

Drives: F320i
Join Date: Dec 2014
Location: United States

iTrader: (0)

Do it. I did it and I am glad. It's super simple. Like others said remove 205, add 2TB and then VO code the three options people said earlier.

Car feels totally different and a blast to drive. Thanks OP
Appreciate 0
      07-12-2015, 12:00 AM   #27
jondaman
First Lieutenant
jondaman's Avatar
United_States
126
Rep
381
Posts

Drives: 2013 328i
Join Date: Feb 2013
Location: Arizona, USA

iTrader: (0)

I just did it by changing the FDL
EGS/3000 Applikation -> Sportschalter_alt -> aktiv
EGS/3000 Applikation -> Sportschalter -> aktiv

I did not add the 2TB like others did because I don't care about having Sports +.
You guys are right, this was totally a great thing to add. I can't believe how smooth the gear shift is now when cruising. Should have been the default programming from factory to begin with. :\
__________________

Past: E46 Metallic Blue Coupe 323i GONE: E86 Jet Black Z4 Convertible GONE: E92 Crimson Red 335i,
F30 Liquid Blue Matallic 328i
Current Garage Queen: Mineral White F83 M4
Appreciate 1
      07-14-2015, 11:35 AM   #28
wybielacz
New Member
0
Rep
11
Posts

Drives: F30 320i
Join Date: Jul 2015
Location: Germany

iTrader: (0)

Does the Sports Automatic + Launch Control coding also work on a 318i, 118d or 118i ?
Appreciate 0
      07-21-2015, 10:20 AM   #29
KGB_123_99
Captain
Canada
316
Rep
937
Posts

Drives: '17 330ix M-Sport
Join Date: Apr 2014
Location: Montreal, QC

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by wybielacz View Post
Does the Sports Automatic + Launch Control coding also work on a 318i, 118d or 118i ?
To be honest, I'm not certain. Only way to find out is to code it. If it doesn't work, then it doesn't work and you're not hurting anything.

BTW, launch control is way overrated so you're not missing out on anything.
Appreciate 1
      07-24-2015, 01:00 PM   #30
bmwdd
Private
14
Rep
53
Posts

Drives: F30
Join Date: Jul 2015
Location: HX

iTrader: (0)

Is there any harm to code SAT program on a standard F20?
Appreciate 0
      07-24-2015, 02:55 PM   #31
KGB_123_99
Captain
Canada
316
Rep
937
Posts

Drives: '17 330ix M-Sport
Join Date: Apr 2014
Location: Montreal, QC

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by bmwdd View Post
Is there any harm to code SAT program on a standard F20?
No.
Appreciate 0
      07-25-2015, 01:19 AM   #32
bmwdd
Private
14
Rep
53
Posts

Drives: F30
Join Date: Jul 2015
Location: HX

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by KGB_123_99 View Post
No.
Thanks, will do it today
Appreciate 0
      08-06-2015, 10:39 PM   #33
KGB_123_99
Captain
Canada
316
Rep
937
Posts

Drives: '17 330ix M-Sport
Join Date: Apr 2014
Location: Montreal, QC

iTrader: (0)

Has anyone noticed reduced gas mileage with the sports automatic? I wonder if it's just my right foot or the shift patterns...
Appreciate 0
      08-07-2015, 12:52 AM   #34
Piggieback
Private First Class
31
Rep
137
Posts

Drives: 2014 Cayman S, 2015 A3
Join Date: Feb 2015
Location: chicago

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by KGB_123_99 View Post
Has anyone noticed reduced gas mileage with the sports automatic? I wonder if it's just my right foot or the shift patterns...
Its the lead in your foot. I noticed the car is more eager to reach high speed, and that means I'm cruising much sooner. But that eagerness to rev, is probably making you more foot heavy then usual.
Appreciate 0
      08-11-2015, 10:00 AM   #35
IllLojik
Lieutenant
IllLojik's Avatar
United_States
39
Rep
469
Posts

Drives: //'12 F30 328i\\
Join Date: Jul 2008
Location: Long Island, NY

iTrader: (2)

Send a message via AIM to IllLojik Send a message via MSN to IllLojik Send a message via Yahoo to IllLojik
I tried this on my 2012 Sport Line Auto
EGS/3000 Applikation -> Sportschalter_alt -> aktiv
EGS/3000 Applikation -> Sportschalter -> aktiv
EGS/3000 Applikation -> LC -> aktiv

While it definitely is more aggressive in Sport mode, I'm not a fan while city driving. Comfort mode becomes too spastic on the low end. I coded it back to default for now. I prefer the smooth shift of the regular auto.

I wish I could retain the feature of the display showing what gear you're in when the lever is in the left position.
__________________
I has no mods
Appreciate 0
      08-11-2015, 10:57 AM   #36
KGB_123_99
Captain
Canada
316
Rep
937
Posts

Drives: '17 330ix M-Sport
Join Date: Apr 2014
Location: Montreal, QC

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by IllLojik
I tried this on my 2012 Sport Line Auto
EGS/3000 Applikation -> Sportschalter_alt -> aktiv
EGS/3000 Applikation -> Sportschalter -> aktiv
EGS/3000 Applikation -> LC -> aktiv

While it definitely is more aggressive in Sport mode, I'm not a fan while city driving. Comfort mode becomes too spastic on the low end. I coded it back to default for now. I prefer the smooth shift of the regular auto.

I wish I could retain the feature of the display showing what gear you're in when the lever is in the left position.
Try setting just Sportschalter_alt to aktiv. That should enable just the gear display in DS mode.
Appreciate 1
      08-11-2015, 12:24 PM   #37
IllLojik
Lieutenant
IllLojik's Avatar
United_States
39
Rep
469
Posts

Drives: //'12 F30 328i\\
Join Date: Jul 2008
Location: Long Island, NY

iTrader: (2)

Send a message via AIM to IllLojik Send a message via MSN to IllLojik Send a message via Yahoo to IllLojik
Quote:
Originally Posted by KGB_123_99 View Post
Try setting just Sportschalter_alt to aktiv. That should enable just the gear display in DS mode.
Thanks. I'll give it a go.
__________________
I has no mods
Appreciate 0
      08-18-2015, 02:18 AM   #38
beppeM3+123d
First Lieutenant
118
Rep
337
Posts

Drives: bmw m3 dct + 123d e81
Join Date: Jul 2010
Location: italy

iTrader: (0)

In my opinion code 2tb in 3 modules as indicated in cheat sheet is not enough. I have made it without any error and sport+ modus appear...i code also sport display that must be coded separately in with fdl.

The point is this one: since i have 2 car one with 2tb from factory and the other one no, the speed of transmission is different in sport/sport+ in the car with 2tb from factory you can feel like a "cut off" that generate a nice feeling when next gear is coming...in the one coded this dont happen. Is it possible that also dsc and engine ecu (dme/dde)are involved in 2tb??
Appreciate 0
      08-18-2015, 05:32 AM   #39
DaDarkUnicorn
Private First Class
Bahrain
31
Rep
136
Posts

Drives: 335i M Sport
Join Date: Jul 2015
Location: Bahrain

iTrader: (0)

How to test if I have the sport auto?

I don't have the paddle shifters and when I put the gear selector to the left it shows s1,s2,s3.... depends on which gear I'm in
Appreciate 0
      08-19-2015, 02:32 PM   #40
KGB_123_99
Captain
Canada
316
Rep
937
Posts

Drives: '17 330ix M-Sport
Join Date: Apr 2014
Location: Montreal, QC

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by DaDarkUnicorn View Post
How to test if I have the sport auto?

I don't have the paddle shifters and when I put the gear selector to the left it shows s1,s2,s3.... depends on which gear I'm in
Shift manually above 4000 rpm at full throttle. If you get a nice "bump" on an upshift, you have SAT.
Appreciate 0
      08-19-2015, 02:34 PM   #41
KGB_123_99
Captain
Canada
316
Rep
937
Posts

Drives: '17 330ix M-Sport
Join Date: Apr 2014
Location: Montreal, QC

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by beppeM3+123d View Post
In my opinion code 2tb in 3 modules as indicated in cheat sheet is not enough. I have made it without any error and sport+ modus appear...i code also sport display that must be coded separately in with fdl.

The point is this one: since i have 2 car one with 2tb from factory and the other one no, the speed of transmission is different in sport/sport+ in the car with 2tb from factory you can feel like a "cut off" that generate a nice feeling when next gear is coming...in the one coded this dont happen. Is it possible that also dsc and engine ecu (dme/dde)are involved in 2tb??
That should be enough. In fact, even coding EGS by itself is enough if your car already had Sport+.

Which model are you trying to code this on? Not all models can be coded for SAT.
Appreciate 0
      08-23-2015, 09:06 AM   #42
beppeM3+123d
First Lieutenant
118
Rep
337
Posts

Drives: bmw m3 dct + 123d e81
Join Date: Jul 2010
Location: italy

iTrader: (0)

I have coded a 2015 f20 116d that is a 2000cc diesel. In my car there is the nice "bump" in sport+ (in my opinion is a fast cut off of throttle that simulate the violence of the shifting). All the other function are working, sport+ appear and works properly..
Appreciate 0
      08-23-2015, 10:25 AM   #43
LUV335
Private
United_States
18
Rep
61
Posts

Drives: 2012 F30 335i MPPK
Join Date: Jan 2014
Location: Houston

iTrader: (0)

Do cars with sport auto transmission option( shift paddles) already have it? I have a sport line and shift paddles, and it shifts pretty quick. I am wondering do I already have this?
Appreciate 0
      08-23-2015, 10:39 AM   #44
KGB_123_99
Captain
Canada
316
Rep
937
Posts

Drives: '17 330ix M-Sport
Join Date: Apr 2014
Location: Montreal, QC

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by LUV335
Do cars with sport auto transmission option( shift paddles) already have it? I have a sport line and shift paddles, and it shifts pretty quick. I am wondering do I already have this?
Yes.
Appreciate 1
Post Reply

Bookmarks

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off


All times are GMT -4. The time now is 01:13 PM.




f30post
Powered by vBulletin® Version 3.7.0
Copyright ©2000 - 2018, Jelsoft Enterprises Ltd.
1Addicts.com, BIMMERPOST.com, E90Post.com, F30Post.com, M3Post.com, ZPost.com, 5Post.com, 6Post.com, 7Post.com, XBimmers.com logo and trademark are properties of BIMMERPOST