F30POST
F30POST
2012-2015 BMW 3-Series and 4-Series Forum
BMW Garage BMW Meets Register Search Today's Posts Mark Forums Read
BMW 3-Series and 4-Series Forum (F30 / F32) | F30POST > Technical Forums > F30 DIYs and Coding Discussions > Sport automatic -- 2TB do it!
Lease SwApp
Post Reply
 
Thread Tools Search this Thread
      04-13-2016, 05:52 PM   #67
Ateszka86
Enlisted Member
9
Rep
37
Posts

Drives: F30 335i xdrive
Join Date: Aug 2015
Location: Hungary

iTrader: (0)

hi. Hi. I have a 2014-F30-335i with a simple shifter. I bought the sport shifter and coding it, but After programming, the rooting(programming,coding error) says there's an error. The shifter works but I can't delete the rooting error
What is the problem? what do you think?
Appreciate 0
      05-17-2016, 05:02 PM   #68
Alan_Tan
Enlisted Member
Malaysia
4
Rep
32
Posts

Drives: BMW F30 330E
Join Date: Oct 2015
Location: Kuala Lumpur

iTrader: (0)

Send a message via MSN to Alan_Tan Send a message via Skype™ to Alan_Tan
Quote:
Originally Posted by KGB_123_99 View Post
Yes.
Hi bro,

if my gear shift to the left, kombi showing S1-S8 means my car already have SAT ?
Appreciate 0
      05-17-2016, 08:10 PM   #69
KGB_123_99
Captain
Canada
316
Rep
937
Posts

Drives: '17 330ix M-Sport
Join Date: Apr 2014
Location: Montreal, QC

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by Alan_Tan
Quote:
Originally Posted by KGB_123_99 View Post
Yes.
Hi bro,

if my gear shift to the left, kombi showing S1-S8 means my car already have SAT ?
Yup.
Appreciate 0
      05-17-2016, 09:33 PM   #70
goldenmug8
New Member
United_States
0
Rep
5
Posts

Drives: 2015 328i xDrive
Join Date: Apr 2016
Location: Detroit, MI

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by KGB_123_99 View Post
Yup.
Hold up, I have a 2015 F30 (without M-sport) and when I shift left it also shows S1-S8 (and the transmission gear timings change). But my car FA has 205. So I'm confused...does shifting the gear to the left and it showing S1-S8 == 2TB style transmission? From what i've read I thought adding 2TB will make the S1-S8 even better?

I haven't personally added 2TB yet and was planning to soon, but now do I have to?
Appreciate 0
      05-17-2016, 10:34 PM   #71
KGB_123_99
Captain
Canada
316
Rep
937
Posts

Drives: '17 330ix M-Sport
Join Date: Apr 2014
Location: Montreal, QC

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by goldenmug8
Quote:
Originally Posted by KGB_123_99 View Post
Yup.
Hold up, I have a 2015 F30 (without M-sport) and when I shift left it also shows S1-S8 (and the transmission gear timings change). But my car FA has 205. So I'm confused...does shifting the gear to the left and it showing S1-S8 == 2TB style transmission? From what i've read I thought adding 2TB will make the S1-S8 even better?

I haven't personally added 2TB yet and was planning to soon, but now do I have to?
Do you have the sports shifter with paddles or the standard shifter? That is the best way to tell.
Appreciate 0
      05-17-2016, 10:59 PM   #72
goldenmug8
New Member
United_States
0
Rep
5
Posts

Drives: 2015 328i xDrive
Join Date: Apr 2016
Location: Detroit, MI

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by KGB_123_99 View Post
Do you have the sports shifter with paddles or the standard shifter? That is the best way to tell.
I have the shifter without the leather boot and no paddles. So that means no SAT I'm assuming?
Appreciate 0
      05-18-2016, 02:21 PM   #73
Alan_Tan
Enlisted Member
Malaysia
4
Rep
32
Posts

Drives: BMW F30 330E
Join Date: Oct 2015
Location: Kuala Lumpur

iTrader: (0)

Send a message via MSN to Alan_Tan Send a message via Skype™ to Alan_Tan
SOLVED

Last edited by Alan_Tan; 05-19-2016 at 01:48 PM.
Appreciate 0
      05-18-2016, 09:01 PM   #74
KGB_123_99
Captain
Canada
316
Rep
937
Posts

Drives: '17 330ix M-Sport
Join Date: Apr 2014
Location: Montreal, QC

iTrader: (0)

No clue, maybe this is how it is on the new models now.
Appreciate 0
      05-19-2016, 11:30 AM   #75
ShawnOST
Private
United_States
12
Rep
74
Posts

Drives: 2013 328i - Sport Line
Join Date: Feb 2016
Location: Huntersville, NC

iTrader: (1)

Quote:
Originally Posted by jondaman View Post
I just did it by changing the FDL
EGS/3000 Applikation -> Sportschalter_alt -> aktiv
EGS/3000 Applikation -> Sportschalter -> aktiv

I did not add the 2TB like others did because I don't care about having Sports +.
You guys are right, this was totally a great thing to add. I can't believe how smooth the gear shift is now when cruising. Should have been the default programming from factory to begin with. :\
General question:
I have a 2013 328i Sport Line and Sport + is already enabled, but when driving in Sport mode with the shifter to the left I only see "DS", not S1, S2, etc. So to enable the SAT (not wanting launch mode at this time), is the FDL above all I need to change?
__________________
2013 Glacier Silver 328i Sport Line | ///M Performance Goodies: Exhaust, Brakes, Sport Suspension, Grilles | OEM 403M Wheels | BM3 Stage 1 tune | VRSF HD-FMIC
Appreciate 0
      05-19-2016, 11:44 AM   #76
Frogman
Lieutenant Colonel
Frogman's Avatar
United_States
183
Rep
1,892
Posts

Drives: 2012 F30 328i
Join Date: Mar 2012
Location: SoCal

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by ShawnOST View Post
General question:
I have a 2013 328i Sport Line and Sport + is already enabled, but when driving in Sport mode with the shifter to the left I only see "DS", not S1, S2, etc. So to enable the SAT (not wanting launch mode at this time), is the FDL above all I need to change?
Yes
Appreciate 1
      05-19-2016, 01:02 PM   #77
ShawnOST
Private
United_States
12
Rep
74
Posts

Drives: 2013 328i - Sport Line
Join Date: Feb 2016
Location: Huntersville, NC

iTrader: (1)

Quote:
Originally Posted by Frogman View Post
Yes
I will have to try this very soon. Thanks!
__________________
2013 Glacier Silver 328i Sport Line | ///M Performance Goodies: Exhaust, Brakes, Sport Suspension, Grilles | OEM 403M Wheels | BM3 Stage 1 tune | VRSF HD-FMIC
Appreciate 0
      05-19-2016, 11:32 PM   #78
ShawnOST
Private
United_States
12
Rep
74
Posts

Drives: 2013 328i - Sport Line
Join Date: Feb 2016
Location: Huntersville, NC

iTrader: (1)

Thumbs up

Was expecting minimum improvement on this, have to say that I was very pleasantly surprised! Sport mode is fantastic now, and my MPE was loving it...
__________________
2013 Glacier Silver 328i Sport Line | ///M Performance Goodies: Exhaust, Brakes, Sport Suspension, Grilles | OEM 403M Wheels | BM3 Stage 1 tune | VRSF HD-FMIC
Appreciate 0
      05-21-2016, 11:34 AM   #79
etinifni
Captain
etinifni's Avatar
United_States
163
Rep
946
Posts

Drives: 2012 328i Modern Line
Join Date: Apr 2016
Location: NC

iTrader: (4)

Garage List
Quote:
Originally Posted by CntryClub007
If it helps...

Sport Trans Shifter and Coding Tutorial 205 -> 2TB

http://f30.bimmerpost.com/forums/sho....php?t=1219013
I can say that following this tutorial does the complete job. I tried just doing it via FDL coding and 99% of it worked but there was no Sport+ in the list on cluster (between speedo & tach). I went back and did the VO coding and voilą. I also added the Sports shifter thanks to that thread!
__________________
:wave:
Appreciate 0
      06-08-2016, 07:19 AM   #80
frackje
Second Lieutenant
frackje's Avatar
Belgium
40
Rep
276
Posts

Drives: AH3
Join Date: Feb 2013
Location: Belgium

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by KGB_123_99 View Post
Yup.
Really strange.

I have an AH3 with 2TB from late 2013 and it only displays DS gear.
Also can't get Launch Control working. That's how I found out the Sport Auto is not activated. Have to bring it in next week. I guess warranty covers this.
Appreciate 0
      06-15-2016, 05:30 PM   #81
Davey78
New Member
0
Rep
10
Posts

Drives: 2014 328i
Join Date: Aug 2014
Location: Jacksonville, FL

iTrader: (0)

Unhappy Service Visit

So I coded 2TB and some other things in my 2014 328i a few months ago and today I took my vehicle in for a routine service and an A/C freezing issue. The service advisor told me a few F30 owners have had that problem when driving on long trips and a software update should fix it.

They called me later and told me that the vehicle won't be ready today because the update failed and the computer said that they had to replace the electronic gear shift due to fault.

They are overnighting it, but I'm concerned if my coding caused the issue. I haven't had any trouble with the gear shift, but could the i-step fail because of the 2TB that I added?
Appreciate 0
      06-15-2016, 05:41 PM   #82
shawnsheridan
Lieutenant General
shawnsheridan's Avatar
United_States
3149
Rep
17,135
Posts

Drives: 2016 650i GC M-Sport
Join Date: Feb 2010
Location: Houston, TX

iTrader: (0)

Garage List
Quote:
Originally Posted by Davey78 View Post
So I coded 2TB and some other things in my 2014 328i a few months ago and today I took my vehicle in for a routine service and an A/C freezing issue. The service advisor told me a few F30 owners have had that problem when driving on long trips and a software update should fix it.

They called me later and told me that the vehicle won't be ready today because the update failed and the computer said that they had to replace the electronic gear shift due to fault.

They are overnighting it, but I'm concerned if my coding caused the issue. I haven't had any trouble with the gear shift, but could the i-step fail because of the 2TB that I added?
Cars with 2TB have a different GWS Module. When ISTA/P Program's Car with 2TB in FA, it expects car to have this GWS Module. Yours obviously does not have it, so it has caused what you have here now at dealership. The big question is what GWS are they shipping to dealership, non-2TB or 2TB one. If they go to ETK and order replacement based on your VIN, it will be another non-2TB GWS, which will not match current FA, you will have repeat of problem.
__________________

2016 650i GC M-Sport w/ 20" 373M Wheels; Alpine White; Individual Opal White Full Merino Leather; Gray Poplar Wood Trim
Anthracite Alcantara Headliner; Ceramic Controls; Executive Package w/ B&O Sound System; Integral Active Steering, etc.
Appreciate 0
      06-15-2016, 06:26 PM   #83
etinifni
Captain
etinifni's Avatar
United_States
163
Rep
946
Posts

Drives: 2012 328i Modern Line
Join Date: Apr 2016
Location: NC

iTrader: (4)

Garage List
Quote:
Originally Posted by Davey78
So I coded 2TB and some other things in my 2014 328i a few months ago and today I took my vehicle in for a routine service and an A/C freezing issue. The service advisor told me a few F30 owners have had that problem when driving on long trips and a software update should fix it.

They called me later and told me that the vehicle won't be ready today because the update failed and the computer said that they had to replace the electronic gear shift due to fault.

They are overnighting it, but I'm concerned if my coding caused the issue. I haven't had any trouble with the gear shift, but could the i-step fail because of the 2TB that I added?
Did you install the newer shifter or just code SAT? It would be interesting if the dealer installs the new shifter for you!
__________________
:wave:
Appreciate 0
      06-16-2016, 08:08 PM   #84
etinifni
Captain
etinifni's Avatar
United_States
163
Rep
946
Posts

Drives: 2012 328i Modern Line
Join Date: Apr 2016
Location: NC

iTrader: (4)

Garage List
Quote:
Originally Posted by Davey78
So I coded 2TB and some other things in my 2014 328i a few months ago and today I took my vehicle in for a routine service and an A/C freezing issue. The service advisor told me a few F30 owners have had that problem when driving on long trips and a software update should fix it.

They called me later and told me that the vehicle won't be ready today because the update failed and the computer said that they had to replace the electronic gear shift due to fault.

They are overnighting it, but I'm concerned if my coding caused the issue. I haven't had any trouble with the gear shift, but could the i-step fail because of the 2TB that I added?
Any update?
__________________
:wave:
Appreciate 0
      06-18-2016, 12:36 AM   #85
Davey78
New Member
0
Rep
10
Posts

Drives: 2014 328i
Join Date: Aug 2014
Location: Jacksonville, FL

iTrader: (0)

Yeah, the ordered the new shifter based on VIN. My SA was pretty cool, he called me when it arrived and confirmed it was the same one that I had. I told him that I'll bring the car back next week to finish the i-step update, once I set the 2TB back to 205. They noted my service order that "vehicle needs update, customer will bring back due to time contraints"...

Quote:
Originally Posted by etinifni View Post
Any update?
Appreciate 0
      06-18-2016, 12:42 AM   #86
etinifni
Captain
etinifni's Avatar
United_States
163
Rep
946
Posts

Drives: 2012 328i Modern Line
Join Date: Apr 2016
Location: NC

iTrader: (4)

Garage List
Quote:
Originally Posted by Davey78
Yeah, the ordered the new shifter based on VIN. My SA was pretty cool, he called me when it arrived and confirmed it was the same one that I had. I told him that I'll bring the car back next week to finish the i-step update, once I set the 2TB back to 205. They noted my service order that "vehicle needs update, customer will bring back due to time contraints"...

Quote:
Originally Posted by etinifni View Post
Any update?
That's cool. I guess I need to hang on to my original shifter like others have said in case I need a dealer software update.
__________________
:wave:
Appreciate 0
      06-23-2016, 07:38 AM   #87
frackje
Second Lieutenant
frackje's Avatar
Belgium
40
Rep
276
Posts

Drives: AH3
Join Date: Feb 2013
Location: Belgium

iTrader: (0)

Can anyone please tell me if this is 2TB SAT or 205?
Appreciate 0
      06-23-2016, 09:04 AM   #88
KGB_123_99
Captain
Canada
316
Rep
937
Posts

Drives: '17 330ix M-Sport
Join Date: Apr 2014
Location: Montreal, QC

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by frackje
Can anyone please tell me if this is 2TB SAT or 205?
205
Appreciate 0
Post Reply

Bookmarks

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off


All times are GMT -4. The time now is 04:24 PM.




f30post
Powered by vBulletin® Version 3.7.0
Copyright ©2000 - 2018, Jelsoft Enterprises Ltd.
1Addicts.com, BIMMERPOST.com, E90Post.com, F30Post.com, M3Post.com, ZPost.com, 5Post.com, 6Post.com, 7Post.com, XBimmers.com logo and trademark are properties of BIMMERPOST