F30POST
F30POST
2012-2015 BMW 3-Series and 4-Series Forum
BMW Garage BMW Meets Register Search Today's Posts Mark Forums Read
BMW 3-Series and 4-Series Forum (F30 / F32) | F30POST > Technical Forums > B58 Turbo Engine / Drivetrain / Exhaust Modifications > B58 Engine: please post your experience, including problems / resolutions
VIBE Motorsports
Post Reply
 
Thread Tools Search this Thread
      08-09-2016, 10:34 AM   #1
cfm56d7b
Brigadier General
United_States
1504
Rep
4,271
Posts

Drives: 2017 440i Gran Coupe & 2015 X5
Join Date: Nov 2012
Location: Orange County, CA

iTrader: (2)

B58 Engine: please post your experience, including problems / resolutions

Can owners of B58-equipped vehicles post their experiences: problems, noises, concerns, dealer responses / resolutions? It would be helpful to start a thread for existing and soon-to-be-owners.
Appreciate 2
      08-09-2016, 12:31 PM   #2
goj
Brigadier General
goj's Avatar
United_States
2173
Rep
3,607
Posts

Drives: 2016 EBII 340i 6-MT
Join Date: Aug 2015
Location: Bay Area, CA

iTrader: (0)

I have had mine for almost a year. There aren't any huge glaring issues yet out of the box. But I doubt it's been out long enough for us to know any weaknesses
__________________
BMW CCA Member #516012
2016 340i, Estoril Blue, Manual Transmission, MPE, APEX EC-7
Instagram: @brandonsclean3
Appreciate 2
      08-09-2016, 01:14 PM   #3
Ecks
Private
Ecks's Avatar
21
Rep
80
Posts

Drives: 340xi MSport
Join Date: Apr 2012
Location: RAGE, AK

iTrader: (0)

Bought mine in October 2015, sitting at ~7600 miles, and haven't had any issues. Haven't experienced that "engine squeak" from the faulty tensioner (?) that some folks are talking about. I believe mine was assembled in Germany.
__________________
2016 BSM 340xi 6Spd MSport

Last edited by Ecks; 08-09-2016 at 06:31 PM..
Appreciate 1
      08-09-2016, 01:23 PM   #4
Mr D
Private First Class
United_States
18
Rep
97
Posts

Drives: 2016 BMW 340i
Join Date: Jul 2007
Location: Los Angeles, CA

iTrader: (0)

Send a message via AIM to Mr D
Fast. Fun. Flames.
Appreciate 0
      08-09-2016, 02:02 PM   #5
Mike@N54Tuning.com
BimmerPost Supporting Vendor
Canada
3627
Rep
92,144
Posts


Drives: 2007 335i, 2015 M3
Join Date: Dec 2008
Location: N54tuning.com

iTrader: (89)

Haven't really come across anything specific related to B58 that is an issue, but its pretty early in teh game still.

Mike
Appreciate 1
      08-09-2016, 02:29 PM   #6
rambalu80
Major
rambalu80's Avatar
United_States
65
Rep
1,222
Posts

Drives: 2016 BMW 340i
Join Date: Apr 2007
Location: Katy TX

iTrader: (2)

Garage List
2016 BMW 340i  [0.00]
I've had mine for almost 11 months and have 7600 miles on the odo now. Below are the issues I've had so far:

1. Wind Noise: Whistling noise since day 1. Took it into the dealership and after keeping the car for almost a week, they fixed it by adjusting the door striker.

2. Coolant pump leak: With less than 6 months of ownership and less than 5000 miles on the car, the coolant pump started leaking. Diagnosed as a faulty pump seal and pump was replaced. It took the dealer 3 whole weeks to fix and return the car as the pump had to come from Germany.

3. Instrument cluster freakout: Happened a couple of weeks back and appears to be more common. Refer this thread for more information.
__________________
2016 BMW 340i
688 | LCL5 | 4FT | ZMT | ZTP | ZDA | ZLP | 494
Formula One Pinnacle 30 Tint | Brushed Aluminum Pedals

Last edited by rambalu80; 05-22-2017 at 03:20 PM..
Appreciate 3
      08-09-2016, 02:47 PM   #7
_josh.340i
Enlisted Member
_josh.340i's Avatar
Canada
17
Rep
40
Posts

Drives: BMW F30 340i
Join Date: May 2016
Location: Toronto

iTrader: (0)

Had mine for almost 2 month now, with 5600 kms (3480 mi) on the odo. Had a few problems so far.

1) Muffler rattle- exhaust valve was rattling apparently due to moisture, replaced a new muffler under warranty.

2) Gear shifter malfunction - got a screen on my iDrive for a Gear Shifter Malfunction that went away immediately. Brought the car into service and BMW ordered a new shifter. A week later, the screen came back on and was brought back into service. A mechatronics unit was ordered and currently waiting for the part.
__________________
Present: '16 BMW 340i xDrive ///MSport | Alpine White/Coral Red | M-Performance | Bootmod3 Stg 1 | Custom Exhaust | VMR V703 x Michelin PS4S

Previous:
'10 Audi Q5 - Sold
Appreciate 0
      08-10-2016, 11:45 AM   #8
Ecks
Private
Ecks's Avatar
21
Rep
80
Posts

Drives: 340xi MSport
Join Date: Apr 2012
Location: RAGE, AK

iTrader: (0)

Someone correct me, but I was under the impression the transmissions (Auto/6spd) were the same from the previous n55's?
__________________
2016 BSM 340xi 6Spd MSport
Appreciate 1
      08-10-2016, 11:52 AM   #9
donkey
Captain
donkey's Avatar
United_States
390
Rep
666
Posts

Drives: Yes
Join Date: Mar 2016
Location: .

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by Ecks View Post
Someone correct me, but I was under the impression the transmissions (Auto/6spd) were the same from the previous n55's?
I believe the 6spd is mostly the same but got an update to include automatic rev-matching. Not sure about the 8AT.
Appreciate 1
      08-10-2016, 02:32 PM   #10
mike@x-ph.com
BimmerPost Supporting Vendor
mike@x-ph.com's Avatar
United_States
10147
Rep
112,770
Posts


Drives: 2007 e92 335i / 2013 F30 328
Join Date: Sep 2013
Location: Las Vegas

iTrader: (19)

So far we have not come across any issues with this engine
Appreciate 0
      08-10-2016, 02:40 PM   #11
cptcrunch
Captain Crunch
cptcrunch's Avatar
148
Rep
527
Posts

Drives: 2016 340i
Join Date: May 2011
Location: Cincinnati

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by drive335 View Post
I believe the 6spd is mostly the same but got an update to include automatic rev-matching. Not sure about the 8AT.
The N55 powered 335i F30 has the ZF 8HP45 and the B58 powered 340 has the 8HP50. I think the 8HP50 can handle more power/torque but I'm not positive.


No issues here on the B58 engine except the 'stumble' or rough idle after initial start once the RPMs go below 1000 and how the engine acts like its a cold startup everytime the car is started, regardless of how warm the engine is.
__________________
Current: BMW Welt Delivery 4/14/16: European Delivery - 2016 340i EBII/Saddle - ZMP | ZCW | ZDA | ZLP | ZTP | M Adaptive | Rear Shades | MPPSK Before and After Dyno
Retired: 2011 335D Space Grey/Black - ZSP | ZPP | ZCW | 6FL | Sat Radio | Nav | $600 Base Audio Upgrade

Last edited by cptcrunch; 08-10-2016 at 02:48 PM..
Appreciate 0
      08-10-2016, 02:56 PM   #12
Jaghave
Colonel
793
Rep
2,136
Posts

Drives: 2016 BMW 340i (Auto) RWD
Join Date: Jul 2016
Location: New Jersey

iTrader: (0)

Only oddity I've notice is high rpm on start up even if I turn off enter the store and come back out in less than 10 minutes starts around 1500rpm and I wait till it drops to 600

If sitting in park for a long time it vibrates a little for a few brief moments

No leaks or oddity yet I'm at 8k
Appreciate 1
      08-10-2016, 03:19 PM   #13
insanecoder
Brigadier General
1338
Rep
3,204
Posts

Drives: 340isDrive
Join Date: May 2016
Location: East Coast USA

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by cptcrunch View Post
No issues here on the B58 engine except the 'stumble' or rough idle after initial start once the RPMs go below 1000.
Is BMW looking into this?
Appreciate 0
      08-10-2016, 03:21 PM   #14
insanecoder
Brigadier General
1338
Rep
3,204
Posts

Drives: 340isDrive
Join Date: May 2016
Location: East Coast USA

iTrader: (0)

Heres one reported to the DOT 07/15/2016:
SUDDEN ACCELERATION - ON TWO OCCASIONS (JUNE 12 AND 27, 2016), WHILE SLOWING AND COMING TO A STOP (ONCE TO PARK AND ONCE TO STOP AT A RED LIGHT BEHIND ANOTHER VEHICLE), THE CAR BUCKED AND REVVED AND WAS INCREDIBLY HARD TO CONTROL, LURCHING FORWARD. ON THE FIRST OCCASION IT LURCHED FORWARD AT A HIGH RATE OF FORCE AND HIT A FENCE AS I WAS PULLING IN SLOWLY TO PARK - I COULD NOT CONTROL IT WITH THE BRAKE UNTIL I PUT IT IN REVERSE; ON SECOND OCCASION (2 WEEKS LATER), I WAS ON A CITY STREET SLOWING TO 5MPH AND STOPPING AT A RED LIGHT AND SUDDENLY WHILE I WAS FULL FOOT ON BRAKE THE CAR WAS REVVING AND BUCKING AND I COULD NOT CONTROL IT UNTIL I THREW IT INTO PARK. FOOT HARD ON THE BRAKE THE WHOLE TIME. BOTH TIMES DRIVING COMPLETELY STRAIGHT AND VERY SLOWLY INTO THE STOP. THE CAR HAS LESS THAN 1500 MILES ON IT. IT IS AN AUTOMATIC TRANSMISSION, WITH VARIOUS TRANSMISSION STYLES - THE FIRST TIME IT WAS IN "SPORT" TRANSMISSION; THE SECOND IT WAS IN THE DEFAULT ("CUSTOM"). ON JUNE 28, I TOOK IT TO THE BMW DEALER. THEY HAVE NOW HAD IT NEARLY 3 WEEKS AND HAVE NOT TOLD ME ANYTHING, OTHER THAN THAT THE SOFTWARE IS BEING ANALYZED IN GERMANY AND SOMEONE FROM BMW NA NOW HAS MY FILE.

Any luvin for these computerized cars?
Appreciate 0
      08-10-2016, 03:29 PM   #15
insanecoder
Brigadier General
1338
Rep
3,204
Posts

Drives: 340isDrive
Join Date: May 2016
Location: East Coast USA

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by rambalu80 View Post
I've had mine for almost 11 months and have 7600 miles on the odo now. Below are the issues I've had so far:

1. Wind Noise: Whistling noise since day 1. Too it into the dealership and after keeping the car for almost a week, they fixed it by adjusting the door striker.

2. Coolant pump leak: With less than 6 months of ownership and less than 5000 miles on the car, the coolant pump started leaking. Diagnosed as a faulty pump seal and pump was replaced. It took the dealer 3 whole weeks to fix and return the car as the pump had to come from Germany.

3. Instrument cluster freakout: Happened a couple of weeks back and appears to be more common. Refer this thread for more information.
You had the older coolant pump correct?
Appreciate 0
      08-10-2016, 06:44 PM   #16
Jaghave
Colonel
793
Rep
2,136
Posts

Drives: 2016 BMW 340i (Auto) RWD
Join Date: Jul 2016
Location: New Jersey

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by insanecoder View Post
Heres one reported to the DOT 07/15/2016:
SUDDEN ACCELERATION - ON TWO OCCASIONS (JUNE 12 AND 27, 2016), WHILE SLOWING AND COMING TO A STOP (ONCE TO PARK AND ONCE TO STOP AT A RED LIGHT BEHIND ANOTHER VEHICLE), THE CAR BUCKED AND REVVED AND WAS INCREDIBLY HARD TO CONTROL, LURCHING FORWARD. ON THE FIRST OCCASION IT LURCHED FORWARD AT A HIGH RATE OF FORCE AND HIT A FENCE AS I WAS PULLING IN SLOWLY TO PARK - I COULD NOT CONTROL IT WITH THE BRAKE UNTIL I PUT IT IN REVERSE; ON SECOND OCCASION (2 WEEKS LATER), I WAS ON A CITY STREET SLOWING TO 5MPH AND STOPPING AT A RED LIGHT AND SUDDENLY WHILE I WAS FULL FOOT ON BRAKE THE CAR WAS REVVING AND BUCKING AND I COULD NOT CONTROL IT UNTIL I THREW IT INTO PARK. FOOT HARD ON THE BRAKE THE WHOLE TIME. BOTH TIMES DRIVING COMPLETELY STRAIGHT AND VERY SLOWLY INTO THE STOP. THE CAR HAS LESS THAN 1500 MILES ON IT. IT IS AN AUTOMATIC TRANSMISSION, WITH VARIOUS TRANSMISSION STYLES - THE FIRST TIME IT WAS IN "SPORT" TRANSMISSION; THE SECOND IT WAS IN THE DEFAULT ("CUSTOM"). ON JUNE 28, I TOOK IT TO THE BMW DEALER. THEY HAVE NOW HAD IT NEARLY 3 WEEKS AND HAVE NOT TOLD ME ANYTHING, OTHER THAN THAT THE SOFTWARE IS BEING ANALYZED IN GERMANY AND SOMEONE FROM BMW NA NOW HAS MY FILE.

Any luvin for these computerized cars?
Was some kid with a hood and cell phone was near his car when this occured : )
Appreciate 3
jpnh1399.00

      08-11-2016, 10:45 AM   #17
mtx450
Lieutenant
mtx450's Avatar
United_States
160
Rep
547
Posts

Drives: 2011 E90 M3 ZCP
Join Date: Jan 2016
Location: Long Island, NY

iTrader: (0)

Garage List
2011 BMW M3  [0.00]
I have had some issues with mine as well, most notably the fuel tank replacement at the VPC and then having some EVAP parts replaced due to a CEL at 3900 miles. I've also had the stumbling problem as well, but haven't had it in a while.

Here are some of the threads I've made regarding these issues:

http://f30.bimmerpost.com/forums/sho....php?t=1259218

http://f30.bimmerpost.com/forums/sho....php?t=1245741
Appreciate 0
      08-11-2016, 11:37 AM   #18
tuco44
Colonel
tuco44's Avatar
Canada
602
Rep
2,283
Posts

Drives: 2018 340i xDrive M Perf Edtn
Join Date: Apr 2007
Location: Western Canada

iTrader: (0)

No issues with the B58 engine, nor with the car itself. Enjoying it.
__________________
2018 340i xDrive M Perf Edtn Sunset Orange
Previous BMWs - 19 others since 1971.
Appreciate 2
      08-11-2016, 11:46 AM   #19
daren
Private
daren's Avatar
United_States
14
Rep
65
Posts

Drives: EBII F30 340i M sport
Join Date: Apr 2016
Location: NC

iTrader: (0)

I've only got ~750 miles so far, so it's still way early, but the only issue that I've had so far is that the roundel fell off of the rear deck. Apparently I'm not the first to report this.
Appreciate 1
      08-11-2016, 11:52 AM   #20
cfm56d7b
Brigadier General
United_States
1504
Rep
4,271
Posts

Drives: 2017 440i Gran Coupe & 2015 X5
Join Date: Nov 2012
Location: Orange County, CA

iTrader: (2)

Quote:
Originally Posted by daren View Post
I've only got ~750 miles so far, so it's still way early, but the only issue that I've had so far is that the roundel fell off of the rear deck. Apparently I'm not the first to report this.
Is the rear roundel attached by some glue-based compound?
Appreciate 0
      08-11-2016, 01:01 PM   #21
daren
Private
daren's Avatar
United_States
14
Rep
65
Posts

Drives: EBII F30 340i M sport
Join Date: Apr 2016
Location: NC

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by cfm56d7b View Post
Is the rear roundel attached by some glue-based compound?
There are just two grommets/sleeves that slide through the holes in the sheet metal. It sounds like they have been cracking - the roundel I think just has posts that fit through them. Not sure if there is or was supposed to be any sort of glue or adhesive.
Appreciate 0
      08-11-2016, 01:41 PM   #22
Cruz30/40
Captain
Cruz30/40's Avatar
United_States
211
Rep
604
Posts

Drives: 2017 340i w/ MPPSK
Join Date: Apr 2016
Location: Düsseldorf, Germany

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by cptcrunch View Post
No issues here on the B58 engine except the 'stumble' or rough idle after initial start once the RPMs go below 1000 and how the engine acts like its a cold startup everytime the car is started, regardless of how warm the engine is.
Same for me. 2017 340i with MPPSK with 1K mi. picked up 2 weeks ago. I have the same rough idle. It seems as though the engine shakes the car side to side 3 times and then it stops. Only does it on cold start. I was told the RPMs acting like a cold start every time you start the car is normal. None of this bothers me as I'm just trying to make it through break-in so I can really let her shine. Car is an absolute beast and I'm loving every minute of it
Appreciate 2
Post Reply

Bookmarks

Tags
b58

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off



All times are GMT -5. The time now is 12:30 AM.




f30post
Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2019, vBulletin Solutions Inc.
1Addicts.com, BIMMERPOST.com, E90Post.com, F30Post.com, M3Post.com, ZPost.com, 5Post.com, 6Post.com, 7Post.com, XBimmers.com logo and trademark are properties of BIMMERPOST