F30POST
F30POST
2012-2015 BMW 3-Series and 4-Series Forum
BMW Garage BMW Meets Register Search Today's Posts Mark Forums Read
BMW 3-Series and 4-Series Forum (F30 / F32) | F30POST > Technical Forums > Navigation, iDrive, Audio, Video, Bluetooth, Phone, Cameras, Electronics > Guide to Upgrade 6.5" Screen to 8.8" Screen HU_ENTRYNAV
Extreme Powerhouse
Post Reply
 
Thread Tools Search this Thread
      08-14-2018, 09:11 AM   #221
skunis
Private
3
Rep
67
Posts

Drives: 2017 320i xDrive
Join Date: Nov 2017
Location: NJ

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by MarkoSK View Post
You can either wait some time (they tend to pop-up and disappear on eBay quickly) or go for the BimmerTech's screen.

Note that the BimmerTech's screen will probably void the warranty on your multimedia interface and the dealer may refuse to repair it for free. If you buy an OEM screen, you can argue that it was made by BMW and therefore does not void the warranty.

All in all it depends on the dealer you have.
Thanks for the opinion and info on the warranty. I had posted about the warranty on a different forum as I was curious.

So there are two OEM screens on eBay right now that have no damage/scratches/blemishes per the sellers.

One is $499 (60k miles on screen) other is $550 OBO plus shipping (9k miles on car when taken out).

I think I would rather go with the one from the car with lower miles. Of course I would rather pay like $400 for it seeing that some got theirs for around $250 in the past.

Last edited by skunis; 08-14-2018 at 04:14 PM.
Appreciate 0
      08-21-2018, 10:36 AM   #222
skunis
Private
3
Rep
67
Posts

Drives: 2017 320i xDrive
Join Date: Nov 2017
Location: NJ

iTrader: (0)

Well, I went for the screen with the low mileage on it. Got it for $500. Coming tomorrow. Will do the install and coding over the weekend.
Appreciate 0
      08-21-2018, 06:13 PM   #223
dr.roro
Captain
United_States
126
Rep
670
Posts

Drives: 2015 F32 435i
Join Date: Oct 2007
Location: MD

iTrader: (0)

Garage List
I have one for sale for $450 + shipping if anyone is interested.
Appreciate 0
      08-28-2018, 11:08 AM   #224
skunis
Private
3
Rep
67
Posts

Drives: 2017 320i xDrive
Join Date: Nov 2017
Location: NJ

iTrader: (0)

So, I did the install this weekend.

First off, the screen is perfect, not a scratch on it and per the seller only 9k miles on it.

The install was so easy. Trim popped off easy. I only used a trim removal tool where it got thin by the passenger door. Everything else went pretty smoothly although the connector was a bit tough to get off the original screen.

Coding was easy and screen works great.

One issue I have noticed is that the splash screen (that says BMW Connected Drive) when the car starts up does not always come on when I start the car. It goes right to whatever I have set for the split screen. Of note, I did previously code the car to remove the warning message.

Anyone else have that issue? Any solutions?
Appreciate 0
      08-28-2018, 11:18 AM   #225
MarkoSK
First Lieutenant
54
Rep
325
Posts

Drives: BMW 3 GT
Join Date: Nov 2015
Location: EU

iTrader: (0)

If the head unit boots too quickly, you don't get to see the startup animation and it goes directly to what you had displayed before shutting off the car. My car does this, too.
Appreciate 0
      08-28-2018, 11:27 AM   #226
skunis
Private
3
Rep
67
Posts

Drives: 2017 320i xDrive
Join Date: Nov 2017
Location: NJ

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by MarkoSK View Post
If the head unit boots too quickly, you don't get to see the startup animation and it goes directly to what you had displayed before shutting off the car. My car does this, too.
Interesting. Not sure I noticed that when I had the old 6.5" screen but could be because I just wasn't paying attention.
Appreciate 0
      08-30-2018, 12:13 PM   #227
Easterb928
Private
3
Rep
38
Posts

Drives: X1 F48
Join Date: Feb 2017
Location: HK

iTrader: (0)

Hi everyone, a newbie here and need some help. Been through this thread but not sure if I came across an answer (or I may have missed it). I have NBT Evo 6.5 screen and Id like to upgrade to NBT Evo 8.8 touch screen. Besides coding for resolution, what else do I need to do to make the touchscreen work? And is the touchscreen useful / work only if I have Nav? Many thanks.
Appreciate 0
      08-30-2018, 04:07 PM   #228
MarkoSK
First Lieutenant
54
Rep
325
Posts

Drives: BMW 3 GT
Join Date: Nov 2015
Location: EU

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by Easterb928 View Post
Hi everyone, a newbie here and need some help. Been through this thread but not sure if I came across an answer (or I may have missed it). I have NBT Evo 6.5” screen and I’d like to upgrade to NBT Evo 8.8” touch screen. Besides coding for resolution, what else do I need to do to make the touchscreen work? And is the touchscreen useful / work only if I have Nav? Many thanks.
You have HU_ENTRYNAV2 as it is officially called (NBT Evo comes with 8.8" screen and business navigation, however some people just call anything with tiles like that).

Touch screen won't work (I think someone tried it without success - try searching this thread, but a regular 8.8" non-touch screen will work (BMW part no. 65506822626).

EDIT: The part.no. I mentioned is for F30/F34/F36, you need to find the part no. that fits F48.
Appreciate 0
      08-31-2018, 03:12 AM   #229
Easterb928
Private
3
Rep
38
Posts

Drives: X1 F48
Join Date: Feb 2017
Location: HK

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by MarkoSK View Post
You have HU_ENTRYNAV2 as it is officially called (NBT Evo comes with 8.8" screen and business navigation, however some people just call anything with tiles like that).

Touch screen won't work (I think someone tried it without success - try searching this thread, but a regular 8.8" non-touch screen will work (BMW part no. 65506822626).

EDIT: The part.no. I mentioned is for F30/F34/F36, you need to find the part no. that fits F48.
Thanks MarkoSK.

Can I check that the cable for the 8.8" screen (touchscreen or otherwise) is the same as the 6.6" screen, i.e. I don't need a different cable?
Appreciate 0
      09-02-2018, 06:25 PM   #230
MarkoSK
First Lieutenant
54
Rep
325
Posts

Drives: BMW 3 GT
Join Date: Nov 2015
Location: EU

iTrader: (0)

It should be the same, both screens should have the same connector.
Appreciate 0
      09-07-2018, 10:43 AM   #231
tpliquid
Private First Class
79
Rep
194
Posts

Drives: f31 330i wagon
Join Date: Nov 2017
Location: anaheim

iTrader: (1)

I got a mmi unit from car-solutions. Bit hard to use. If set to 8.8 mode I'll get full screen but when set to 6:4 screen it looks weird and blacks out the right side of screen. This Pic is set at 6.5 on the mmI unit. Has a vertical line on the left side but shows idrive info on the right side.
Attached Images
 
Appreciate 0
      09-09-2018, 05:24 PM   #232
excalibur-007
New Member
0
Rep
12
Posts

Drives: BMW F30 LCI
Join Date: Dec 2017
Location: Zagreb

iTrader: (0)

Hi guys,

I have 2016 F30 LCI cars with no navigation so I want upgrade my screen from 6.5 inch to bigger one 8.8. Car should be compatible with bigger screen and headunit ENTRYNAV.

My question is which screen should I order from ebay pre-LCI one or LCI one.
I know both should work, but I saw that pre-LCI have same problems with tint and dimming. If is the only problem little different tint that is ok because it is much cheaper.

Thanks
Appreciate 0
      09-18-2018, 11:30 AM   #233
MarkoSK
First Lieutenant
54
Rep
325
Posts

Drives: BMW 3 GT
Join Date: Nov 2015
Location: EU

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by tpliquid View Post
I got a mmi unit from car-solutions. Bit hard to use. If set to 8.8 mode I'll get full screen but when set to 6:4 screen it looks weird and blacks out the right side of screen. This Pic is set at 6.5 on the mmI unit. Has a vertical line on the left side but shows idrive info on the right side.
Contact the manufacturer of the MMI unit, this topic covers only the BMW OEM screen.
Appreciate 0
      09-18-2018, 11:33 AM   #234
MarkoSK
First Lieutenant
54
Rep
325
Posts

Drives: BMW 3 GT
Join Date: Nov 2015
Location: EU

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by excalibur-007 View Post
Hi guys,

I have 2016 F30 LCI cars with no navigation so I want upgrade my screen from 6.5 inch to bigger one 8.8. Car should be compatible with bigger screen and headunit ENTRYNAV.

My question is which screen should I order from ebay pre-LCI one or LCI one.
I know both should work, but I saw that pre-LCI have same problems with tint and dimming. If is the only problem little different tint that is ok because it is much cheaper.

Thanks
Both screens should work okay, the difference is only in the colors/blue tint. Here is a photo for comparision.
Appreciate 0
      10-05-2018, 05:28 PM   #235
tonmily
Registered
Wales
0
Rep
2
Posts

Drives: BMWX435D
Join Date: Oct 2018
Location: UK

iTrader: (0)

Hi fellas, Ive been following this thread for months now ( Before buying my car) and have planned to retrofit the 8.8'' screen since i first decided to buy the car, its a 2015 X435D with HU_entrynav.
I bought my first 8.8 '' screen off the Bay part:- 6822625 fitted and coded with ESYS -HU_NBT > 3000 HMI > DISPLAY_SIZE_RESOLUTION = 8.8_1280x480
HU_NBT > 3001 EXBOX > DISPLAY_VARIANTE = breites_display

and had 'No signal'
I sent this screen back and bought another (same part no) and it did the same- No signal. Have any of you seen this before? any advise would be appreciated.

Thanks in advance
Appreciate 0
      10-08-2018, 05:21 PM   #236
MarkoSK
First Lieutenant
54
Rep
325
Posts

Drives: BMW 3 GT
Join Date: Nov 2015
Location: EU

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by tonmily View Post
Hi fellas, Ive been following this thread for months now ( Before buying my car) and have planned to retrofit the 8.8'' screen since i first decided to buy the car, its a 2015 X435D with HU_entrynav.
I bought my first 8.8 '' screen off the Bay part:- 6822625 fitted and coded with ESYS -HU_NBT > 3000 HMI > DISPLAY_SIZE_RESOLUTION = 8.8_1280x480
HU_NBT > 3001 EXBOX > DISPLAY_VARIANTE = breites_display

and had 'No signal'
I sent this screen back and bought another (same part no) and it did the same- No signal. Have any of you seen this before? any advise would be appreciated.

Thanks in advance
You bought the screen for HU_ENTRYNAV2, but your car has the older HU_ENTRYNAV(1). Only these two screens are confirmed to work with your head unit.

Having done the coding part right, the only reason you see a "No signal" message (given the radio works and you can hear music playing through the speakers) is that you are using an incompatible screen.

EDIT: Thes screens in the linked post are for the 3-series, so you need to check www.realoem.com for the screen for your car. The one you bought is too new, so look for an "older" part number.

Last edited by MarkoSK; 10-08-2018 at 05:30 PM.
Appreciate 0
      10-12-2018, 07:38 AM   #237
Smee
Lieutenant Colonel
Smee's Avatar
375
Rep
1,932
Posts

Drives: 435d
Join Date: Aug 2016
Location: Norfolk

iTrader: (0)

so i am about to revert my screen back

obviously the code to change it to 8.8 is

Only have to code these two entries to read
HU_NBT > 3000 HMI > DISPLAY_SIZE_RESOLUTION = 8.8_1280x480
HU_NBT > 3001 EXBOX > DISPLAY_VARIANTE = breites_display

what was the original code lol i didnt write it down!!
__________________
Current : F32 435d M Sport - Mods : HR Sport Springs, 20" Veemann V-FS23 in Gun Metal, M Performance Body Kit, Pedal Covers, Eurspec CF Mirror Caps, More-BHP remap 364 BHP 741 NM, M4 Under Chassis Brace, 15mm Rear ARB, 8.8" Screen Retrofit and LCI Stereo facia Retrofit
Appreciate 0
      10-12-2018, 06:13 PM   #238
MarkoSK
First Lieutenant
54
Rep
325
Posts

Drives: BMW 3 GT
Join Date: Nov 2015
Location: EU

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by Smee View Post
so i am about to revert my screen back

obviously the code to change it to 8.8 is

Only have to code these two entries to read
HU_NBT > 3000 HMI > DISPLAY_SIZE_RESOLUTION = 8.8_1280x480
HU_NBT > 3001 EXBOX > DISPLAY_VARIANTE = breites_display

what was the original code lol i didnt write it down!!
My 2016 F34 had the DISPLAY_SIZE_RESOLUTION value set to "10.25_1280x480" from factory (eventhough it came with a 6.5" screen and no navigation). So both the 6.5" and 8.8" screens work okay even if you have a larger resolution configured.

Don't remember the default for DISPLAY_VARIANTE, but I think it was "schmales_display".
Appreciate 0
Post Reply

Bookmarks

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off


All times are GMT -4. The time now is 02:35 PM.




f30post
Powered by vBulletin® Version 3.7.0
Copyright ©2000 - 2018, Jelsoft Enterprises Ltd.
1Addicts.com, BIMMERPOST.com, E90Post.com, F30Post.com, M3Post.com, ZPost.com, 5Post.com, 6Post.com, 7Post.com, XBimmers.com logo and trademark are properties of BIMMERPOST