F30POST
F30POST
2012-2015 BMW 3-Series and 4-Series Forum
BMW Garage BMW Meets Register Search Today's Posts Mark Forums Read
BMW 3-Series and 4-Series Forum (F30 / F32) | F30POST > Technical Forums > Navigation, iDrive, Audio, Video, Bluetooth, Phone, Cameras, Electronics > Avin USA 10.25 Android 7.1 + CarPlay
Carbahn Autoworks
Post Reply
 
Thread Tools Search this Thread
      07-09-2018, 07:50 PM   #1
gusestrella
New Member
0
Rep
10
Posts

Drives: 428i 2015
Join Date: Jul 2018
Location: Boston Area

iTrader: (0)

Avin USA 10.25 Android 7.1 + CarPlay

guys,
So finished installing earlier today a new AVIN USA android 7.1 ( w/ 2 gig memory) unit for my 2015 428i car. It was very easy to install following the guide from "BMW DIY Guy" and his youtube videos. I get the sense all these units from ugode and avin as well as several seen on aliexpress (like the jstmax for example) are all the same manufacturer.

Only items of note on install from the instructions -

1. Taking out the cable from the AC/stereo face plate was impossible for me. So I left it connected and just tied it to the dashboard on the side.

2. The headunit on my system is half the size from his video, and leaves a significant space on the lower end of the area. So when came time to put the cables in, was fairly easy to do.

The standard configuration instructions from Avin did the trick to set the time and also change the backup camera to be the OEM one. Did not have to touch the car type or anything else (password on this system is the 1314 one).

For carplay, followed AVIN instructions to install the software (autoplaybox) through a USB card. Once loaded ended up selecting it as the default navigation - so once select navigation from menu - or if click the speaker button on the steering wheel - it opens up.

I also checked the update on the app and new version of the box software as well as the app were then automatically installed. It now has box ver 2018.06.26.1620CAP and software ver of 2018.06.27.1305

I also installed on the system a microphone, which seem to work fine with the android side - but do not appear to be working with Carplay.

So far there are a few items that unclear if these are configuration things or bugs on the system -

1. The idrive wheel works fine on the system (legacy side as well as the android car menus). And if you click goes into a tile, and the right and left work fine. HOWEVER,on car play side, the clicking on idrive to select doesn't work. Buttons like back work, but the select so far just need to be made on the screen

2. If you click the voice button on the steering wheel it does bring up carplay (or the navigatioN). HOWEVER, it also ask you what you want. Basically the old functionality still there. I am unsure how to disable so for time being I just hit that button twice and the second one seem to cancel the car OEM functionality.

3. For Siri and speaking, unclear how this done. If the phone is around can see Siri picks up the voice from the cell phone speaking. So doesnot seem to be using microphone. ALSO, then for telephone calls unsure how this done (should I leave the car bluetooth on ? should I disable it and then the new system microphone picks it up ?)

--------------

So far in term of impression all great and very happy with the purchase. The build seem very good for this product. the screen is very vivid and clear. The sound quality do not see any difference from the car speaker / radio (did not have to install the aux cable - just moving the optical cables seem to work). The speed of the refresh on carplay good, and using Spotify or a podcats app; and the navigation was all fine.

My only wish so far would be to be able to edit the tiles in use and just eliminate none fo the ones that can't see using at all (ex. movie or dvr). Also, going by default to Carplay when it start would be good versus any other app.

Will update as the week progresses and see the stability of solution in terms of crashing or issues.

Regards, gus
Attached Images
  
Appreciate 0
      07-10-2018, 01:34 AM   #2
DRuw
Lieutenant
DRuw's Avatar
Netherlands
42
Rep
496
Posts

Drives: F31 325D Msport
Join Date: May 2017
Location: Netherlands

iTrader: (0)

Why not post your experience in this topic?: https://f30.bimmerpost.com/forums/sh....php?t=1374452
Its still a 10.25 avin screen. (From China with an American postbox)
Would also really like to change the home screens!
Appreciate 0
      07-10-2018, 03:43 AM   #3
mike78
Private First Class
4
Rep
130
Posts

Drives: BMW F30 320d M-Sport (2013)
Join Date: Oct 2017
Location: Greece

iTrader: (0)

Hi gusestrella,

I also have the usb carplay and screen but from ugode and I am experiencing frequent disconnects during apple maps navigation. I have iphone 6s with ios11.4. Can you test carplay with navigation and let us know if you are experiencing similar problems. I noticed that we have exactly the same software version (carplay adapter).

Are you able to select apps by pushing idrive knob ?

Regards,
Mike

Last edited by mike78; 07-10-2018 at 03:58 AM.
Appreciate 0
      07-10-2018, 04:14 AM   #4
DRuw
Lieutenant
DRuw's Avatar
Netherlands
42
Rep
496
Posts

Drives: F31 325D Msport
Join Date: May 2017
Location: Netherlands

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by mike78 View Post
Hi gusestrella,
Are you able to select apps by pushing idrive knob ?
Regards,
Mike
This is not possible in the software I believe.
Also in main menu, you can scroll to apps, select it and scroll there as well. selecting an app with puching the knob doesnt work however..
Its weird but I had it both with Avin as well as the Ugode....
Appreciate 0
      07-10-2018, 04:17 AM   #5
mike78
Private First Class
4
Rep
130
Posts

Drives: BMW F30 320d M-Sport (2013)
Join Date: Oct 2017
Location: Greece

iTrader: (0)

What do you mean you had them both with Ugode?

Quote:
Originally Posted by DRuw View Post
This is not possible in the software I believe.
Also in main menu, you can scroll to apps, select it and scroll there as well. selecting an app with puching the knob doesnt work however..
Its weird but I had it both with Avin as well as the Ugode....
Appreciate 0
      07-10-2018, 06:49 AM   #6
DRuw
Lieutenant
DRuw's Avatar
Netherlands
42
Rep
496
Posts

Drives: F31 325D Msport
Join Date: May 2017
Location: Netherlands

iTrader: (0)

No, I als also had an avi before nu correct ugode
Appreciate 0
      07-10-2018, 10:06 AM   #7
gusestrella
New Member
0
Rep
10
Posts

Drives: 428i 2015
Join Date: Jul 2018
Location: Boston Area

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by DRuw View Post
Why not post your experience in this topic?: https://f30.bimmerpost.com/forums/sh....php?t=1374452
Its still a 10.25 avin screen. (From China with an American postbox)
Would also really like to change the home screens!
I have seen the other post but not clear if differences there. As I am more interested on the Carplay side though would be of benefit to have as a standalone.
Appreciate 0
      07-10-2018, 10:13 AM   #8
gusestrella
New Member
0
Rep
10
Posts

Drives: 428i 2015
Join Date: Jul 2018
Location: Boston Area

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by mike78 View Post
Hi gusestrella,

I also have the usb carplay and screen but from ugode and I am experiencing frequent disconnects during apple maps navigation. I have iphone 6s with ios11.4. Can you test carplay with navigation and let us know if you are experiencing similar problems. I noticed that we have exactly the same software version (carplay adapter).
I have used just 24 hours so will keep and eye and report. So far zero disconnects - drove with apple map for 30 minuets yesterday (hot too 90+ degrees ) and zero issues. Today used apple map and a podcast app (Castro) for 50 minute commute and no issues. started with just showing map - midway set my destination and had it guide me there., I also did use the interfaces on podcast to move around and all fine.

Will keep and eye and report and drops or odd behavior.

Quote:
Originally Posted by mike78 View Post
Hi gusestrella,
Are you able to select apps by pushing idrive knob ?
Nope - this is disappointing to me. I would expect that it will be fix with future update.

Do you use the telephony function ? or Siri ? If so curious how you set up the microphone as I still not sure how that works.
Appreciate 0
      07-10-2018, 10:19 AM   #9
mike78
Private First Class
4
Rep
130
Posts

Drives: BMW F30 320d M-Sport (2013)
Join Date: Oct 2017
Location: Greece

iTrader: (0)

I am using the BMW OEM Bluetooth only. So when I make a call through mobile device or answer a call through steering wheel controls, carplay changes to "call view". Also, in apple maps when speaking instead of typing the address it works. I believe its using the BMW OEM microphone because its already bluetooth paired.

Quote:
Originally Posted by gusestrella View Post
I have used just 24 hours so will keep and eye and report. So far zero disconnects - drove with apple map for 30 minuets yesterday (hot too 90+ degrees ) and zero issues. Today used apple map and a podcast app (Castro) for 50 minute commute and no issues. started with just showing map - midway set my destination and had it guide me there., I also did use the interfaces on podcast to move around and all fine.

Will keep and eye and report and drops or odd behavior.



Nope - this is disappointing to me. I would expect that it will be fix with future update.

Do you use the telephony function ? or Siri ? If so curious how you set up the microphone as I still not sure how that works.
Appreciate 0
      07-13-2018, 09:59 PM   #10
gusestrella
New Member
0
Rep
10
Posts

Drives: 428i 2015
Join Date: Jul 2018
Location: Boston Area

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by mike78 View Post
Hi gusestrella,

I also have the usb carplay and screen but from ugode and I am experiencing frequent disconnects during apple maps navigation. I have iphone 6s with ios11.4. Can you test carplay with navigation and let us know if you are experiencing similar problems. I noticed that we have exactly the same software version (carplay adapter).
So after a solid week of use both in the day to work and back - around 1 hour each way - plus 2 drives also of about 1 hour each. On all these used just car play with the podcast app on (named Castro) OR Spotify on - as well as navigation on apple maps with a given destination - and on three occasion did also a phone call too (did the OEM set up like you noted and works good). All the time worked like a champ and zero issues. No crash or odd behavior at all.

Even though I got phone to work on bluetooth for call, Siri doesnot seem to use the bluetooth menu. Tries to get it seem from the phone mic instead ? But to me this is not a deal breaker and love the large screen and so on.

At this stage will await to get the click on the idrive dial to work - and once that set I am good.
Appreciate 0
      07-17-2018, 02:51 AM   #11
mike78
Private First Class
4
Rep
130
Posts

Drives: BMW F30 320d M-Sport (2013)
Join Date: Oct 2017
Location: Greece

iTrader: (0)

Hi gusestrella, can you post a photo of device, app version and box version please? because I am experiencing very frequent disconnects. Do you use the apple cable to connect the iphone to the carplay adapter or a shorter one?

Quote:
Originally Posted by gusestrella View Post
So after a solid week of use both in the day to work and back - around 1 hour each way - plus 2 drives also of about 1 hour each. On all these used just car play with the podcast app on (named Castro) OR Spotify on - as well as navigation on apple maps with a given destination - and on three occasion did also a phone call too (did the OEM set up like you noted and works good). All the time worked like a champ and zero issues. No crash or odd behavior at all.

Even though I got phone to work on bluetooth for call, Siri doesnot seem to use the bluetooth menu. Tries to get it seem from the phone mic instead ? But to me this is not a deal breaker and love the large screen and so on.

At this stage will await to get the click on the idrive dial to work - and once that set I am good.
Appreciate 0
      07-26-2018, 05:14 AM   #12
Bosley
Private
Bosley's Avatar
Italy
2
Rep
70
Posts

Drives: BMW F20 116d 2.0
Join Date: Jul 2018
Location: Italy

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by gusestrella View Post
guys,

1. The idrive wheel works fine on the system (legacy side as well as the android car menus). And if you click goes into a tile, and the right and left work fine. HOWEVER,on car play side, the clicking on idrive to select doesn't work. Buttons like back work, but the select so far just need to be made on the screen

Hi, I got the same issue! I really can't figure out how to fix it. What's driving me crazy is this video:


As you can see at 2:17 they open an app clicking on the idrive!
So THERE IS the possibility to do so, but I can't understand how
Appreciate 0
      07-26-2018, 09:48 AM   #13
DRuw
Lieutenant
DRuw's Avatar
Netherlands
42
Rep
496
Posts

Drives: F31 325D Msport
Join Date: May 2017
Location: Netherlands

iTrader: (0)

I think this can be a trick.
The only thing he does is the navigation and that one is alsof activated by the idrive button navi.
All other press commands are done on the screen.
He scrolls to youtube and then presses with his finger..
Appreciate 0
      07-26-2018, 10:31 AM   #14
DRuw
Lieutenant
DRuw's Avatar
Netherlands
42
Rep
496
Posts

Drives: F31 325D Msport
Join Date: May 2017
Location: Netherlands

iTrader: (0)

How is the Google map experience with this unit?
I would be very surprised if the hardware is different to other units but google doesnt play nice with it for some reason...
Appreciate 0
      07-26-2018, 10:34 AM   #15
Bosley
Private
Bosley's Avatar
Italy
2
Rep
70
Posts

Drives: BMW F20 116d 2.0
Join Date: Jul 2018
Location: Italy

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by DRuw View Post
I think this can be a trick.
The only thing he does is the navigation and that one is alsof activated by the idrive button navi.
All other press commands are done on the screen.
He scrolls to youtube and then presses with his finger..
I don't think the Apple Maps can be activated by the idrive button navi (at least i was not able to do that)..
I really hope that in the future there will be an update to solve this issue.. It's really annoying, considering that I bought this system mainly for the CarPlay!
Appreciate 0
      07-26-2018, 10:36 AM   #16
DRuw
Lieutenant
DRuw's Avatar
Netherlands
42
Rep
496
Posts

Drives: F31 325D Msport
Join Date: May 2017
Location: Netherlands

iTrader: (0)

Were now posting the same as on the ugode topic...
Please lets discuss there to keep info centralized.
Appreciate 0
      08-21-2018, 04:20 PM   #17
brikabrak
Private First Class
24
Rep
118
Posts

Drives: 2013 328i M Sport
Join Date: May 2016
Location: Chicago

iTrader: (0)

My Avin unit is working great with the Amazon sourced CarPlay adapter.

iDrive button and everything works great.

See here...

https://f30.bimmerpost.com/forums/sh....php?t=1526657
Appreciate 0
Post Reply

Bookmarks

Tags
android auto, avinusa android multimedia, retrofit navigation

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off


All times are GMT -4. The time now is 07:48 AM.




f30post
Powered by vBulletin® Version 3.7.0
Copyright ©2000 - 2018, Jelsoft Enterprises Ltd.
1Addicts.com, BIMMERPOST.com, E90Post.com, F30Post.com, M3Post.com, ZPost.com, 5Post.com, 6Post.com, 7Post.com, XBimmers.com logo and trademark are properties of BIMMERPOST