F30POST
F30POST
2012-2015 BMW 3-Series and 4-Series Forum
BMW Garage BMW Meets Register Search Today's Posts Mark Forums Read
BMW 3-Series and 4-Series Forum (F30 / F32) | F30POST > Technical Forums > N55 Turbo Engine / Drivetrain / Exhaust Modifications > ***DIY: bootmod3 OBD Agent build with RPi 3 B
European Auto Source (EAS)
Post Reply
 
Thread Tools Search this Thread
      08-01-2018, 09:06 AM   #155
ChillVibeF30
Private
12
Rep
72
Posts

Drives: Black 2013 BMW 335I
Join Date: Apr 2017
Location: Smyrna,TN

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by BunkerJ View Post
Try using a different device. I'm not sure if a laptop on the same network as the phone can prompt the update, but give that a whack. If it succeeds with a different phone (As in a different model ie Galaxy S7 vs Galaxy S8), then submit a ticket to let them know. Some older devices and one-off devices have trouble and need to be added to the support list.
The only other device I have is my ipad, I'll try that and see what happens.
Aside from that I guess everything else is working fine the device agent itself, since my phone picks it up when I turn on my hotspot.
__________________
13' F30 335i
F80 M3 Front End, VRSF Catless Downpipe, BootMod3 Stage 2 E30 OTS, ER Chargepipe, VRSF 5" FMIC, BMS Intake H&R Super Sport Springs, Fuel-it Stage 2 LPFP
Appreciate 0
      08-01-2018, 09:20 AM   #156
co_pa
Private First Class
14
Rep
173
Posts

Drives: 17 m3 zcp /// singapore grey
Join Date: Nov 2012
Location: detroit[ish]

iTrader: (3)

first want to thank op and all those that went before me. i hated lugging the laptop out to the driveway and dealing with a sometimes wonky home wifi connection to flash. this solution is going to be great, but ...

i rtft and think i have a new one. working with an f80/s55 on iPhone 6 (ios 11.1.2), i:
- followed all steps: bootmod3/bootmod3, disconnect from home wifi, disabled wifi services
- obd agent connects just fine, every time. can even pull logs.
- however, when i go to flash and start the download - even when i "download first, then flash" - it gets only so far or ~:45 and then the app fails and kicks me out. you can see the blue bar at top below. sometimes it gets all the way to the end and kicks me out.



anyone deal with this before with ios?
is it my archaic device?
i have an airport at home and am going to rename my "guest" network to bootmod3/bootmod3 tonight and see what happens.

i hate to bother dzenan and halim with this and appreciate any insight you guys have.

TIA!
Appreciate 0
      08-01-2018, 09:26 AM   #157
JaredG_F30
Major
JaredG_F30's Avatar
953
Rep
1,473
Posts

Drives: 2014 335i, M-Sport, Manual
Join Date: Dec 2016
Location: Raleigh, NC

iTrader: (0)

Wow that's really odd. I've never seen that before. Can you flash just fine with your laptop? Have you tried flashing with the app on your phone but using the laptop as the Agent device?

Quote:
Originally Posted by co_pa View Post
first want to thank op and all those that went before me. i hated lugging the laptop out to the driveway and dealing with a sometimes wonky home wifi connection to flash. this solution is going to be great, but ...

i rtft and think i have a new one. working with an f80/s55 on iPhone 6 (ios 11.1.2), i:
- followed all steps: bootmod3/bootmod3, disconnect from home wifi, disabled wifi services
- obd agent connects just fine, every time. can even pull logs.
- however, when i go to flash and start the download - even when i "download first, then flash" - it gets only so far or ~:45 and then the app fails and kicks me out. you can see the blue bar at top below. sometimes it gets all the way to the end and kicks me out.



anyone deal with this before with ios?
is it my archaic device?
i have an airport at home and am going to rename my "guest" network to bootmod3/bootmod3 tonight and see what happens.

i hate to bother dzenan and halim with this and appreciate any insight you guys have.

TIA!
__________________

2014 F30 335i, M-Sport, 6MT, V804s, custom exhaust, CTS Turbo Intake & IC, FTP CP, VRSF DP, TMS Strut Brace, BM3 Stg 2, AEM WMI, H&R Sport Springs (381 whp, 429 wtq on Cali 91oct before WMI).
SPI Films Blog/DIY Vids
Appreciate 0
      08-01-2018, 09:36 AM   #158
co_pa
Private First Class
14
Rep
173
Posts

Drives: 17 m3 zcp /// singapore grey
Join Date: Nov 2012
Location: detroit[ish]

iTrader: (3)

Quote:
Originally Posted by JaredG_F30 View Post
Wow that's really odd. I've never seen that before. Can you flash just fine with your laptop? Have you tried flashing with the app on your phone but using the laptop as the Agent device?
ok, cool, so it's not just me.

laptop connects and flashes fine. just poses the usual issues ... have to flash 3-4x to get it to take and always online recode. i haven't done the app w/ laptop (kinda defeats the purpose, eh?!) but could give it a whirl after i try the home network route and update ios software on my 6.
__________________
2017 f80 singapore grey individual zcp /// mperformance /// bm3 /// bmc /// eibach
Appreciate 0
      08-01-2018, 09:44 AM   #159
BunkerJ
Colonel
BunkerJ's Avatar
1007
Rep
2,382
Posts

Drives: 2013 328i
Join Date: Mar 2017
Location: San Diego, CA

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by co_pa View Post
ok, cool, so it's not just me.

laptop connects and flashes fine. just poses the usual issues ... have to flash 3-4x to get it to take and always online recode. i haven't done the app w/ laptop (kinda defeats the purpose, eh?!) but could give it a whirl after i try the home network route and update ios software on my 6.
It's entirely possible it's the old phone. I tried using an older Galaxy Tab and it would never work until I told Dzenan about it.
__________________

2013 F30 328i: MHI Big Turbo, GFB DV+, Mishimoto CAI, ER TIC/CP/Catless DP, AWE Touring Quad Exhaust w/ Resonated Midpipe, NGK LI Plugs, BM3 with PTF Stage 2 91 AGG Tune, Fuel-it Stage 2 LPFP, Solowerks S1 Coilovers, and DEPO/M-Sport Retrofit
Appreciate 0
      08-01-2018, 12:45 PM   #160
JaredG_F30
Major
JaredG_F30's Avatar
953
Rep
1,473
Posts

Drives: 2014 335i, M-Sport, Manual
Join Date: Dec 2016
Location: Raleigh, NC

iTrader: (0)

defeats the purpose but will help in troubleshooting. IF the app works with the laptop then you have an issue with the agent, if the app doesn't work with the laptop then it's a problem with your phone.

Quote:
Originally Posted by co_pa View Post
ok, cool, so it's not just me.

laptop connects and flashes fine. just poses the usual issues ... have to flash 3-4x to get it to take and always online recode. i haven't done the app w/ laptop (kinda defeats the purpose, eh?!) but could give it a whirl after i try the home network route and update ios software on my 6.
__________________

2014 F30 335i, M-Sport, 6MT, V804s, custom exhaust, CTS Turbo Intake & IC, FTP CP, VRSF DP, TMS Strut Brace, BM3 Stg 2, AEM WMI, H&R Sport Springs (381 whp, 429 wtq on Cali 91oct before WMI).
SPI Films Blog/DIY Vids
Appreciate 0
      08-01-2018, 01:36 PM   #161
co_pa
Private First Class
14
Rep
173
Posts

Drives: 17 m3 zcp /// singapore grey
Join Date: Nov 2012
Location: detroit[ish]

iTrader: (3)

Quote:
Originally Posted by BunkerJ View Post
It's entirely possible it's the old phone. I tried using an older Galaxy Tab and it would never work until I told Dzenan about it.
Quote:
Originally Posted by JaredG_F30 View Post
defeats the purpose but will help in troubleshooting. IF the app works with the laptop then you have an issue with the agent, if the app doesn't work with the laptop then it's a problem with your phone.
thanks, gents. will report back.
__________________
2017 f80 singapore grey individual zcp /// mperformance /// bm3 /// bmc /// eibach
Appreciate 0
      08-02-2018, 04:28 AM   #162
MTWO
Lieutenant
267
Rep
418
Posts

Drives: M2
Join Date: Dec 2016
Location: Innisfil

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by co_pa View Post
first want to thank op and all those that went before me. i hated lugging the laptop out to the driveway and dealing with a sometimes wonky home wifi connection to flash. this solution is going to be great, but ...

i rtft and think i have a new one. working with an f80/s55 on iPhone 6 (ios 11.1.2), i:
- followed all steps: bootmod3/bootmod3, disconnect from home wifi, disabled wifi services
- obd agent connects just fine, every time. can even pull logs.
- however, when i go to flash and start the download - even when i "download first, then flash" - it gets only so far or ~:45 and then the app fails and kicks me out. you can see the blue bar at top below. sometimes it gets all the way to the end and kicks me out.



anyone deal with this before with ios?
is it my archaic device?
i have an airport at home and am going to rename my "guest" network to bootmod3/bootmod3 tonight and see what happens.

i hate to bother dzenan and halim with this and appreciate any insight you guys have.

TIA!
Maybe your battery is weak
Appreciate 0
      08-02-2018, 09:03 AM   #163
co_pa
Private First Class
14
Rep
173
Posts

Drives: 17 m3 zcp /// singapore grey
Join Date: Nov 2012
Location: detroit[ish]

iTrader: (3)

Quote:
Originally Posted by MTWO View Post
Maybe your battery is weak
fully charged, on a charger during flash.

looks like it's the iphone. flashed via laptop last night with little issue - app didn't work with laptop.

stage I (s55, 93 octane) is pretty gnarly.
__________________
2017 f80 singapore grey individual zcp /// mperformance /// bm3 /// bmc /// eibach
Appreciate 0
      08-16-2018, 08:48 PM   #164
XxThe_RemedyXx
Lieutenant Colonel
Greece
604
Rep
1,781
Posts

Drives: 2014 335i XDrive
Join Date: Aug 2009
Location: Westchester, NY

iTrader: (0)

Just built one of these bad boys. I use it with my Galaxy S9. Works flawlessly every time. It even updates the agent automatically when it's available, pretty cool.
__________________
'14 335 xDrive EWG FBO - VRSF Chargepipe - VRSF Catless Downpipe - AA Intercooler - MPE - BM3 Custom Tune by Cary Jordan - R1 Concepts Front/Rear Geomet Cross Drilled and Slotted Rotors - xHP Stage 3 8AT
Appreciate 1
      08-18-2018, 12:35 PM   #165
Sniper101
Major
Sniper101's Avatar
United_States
48
Rep
273
Posts

Drives: 2013 328i F30
Join Date: Oct 2014
Location: Texas

iTrader: (0)

Just a question what kind of gains do you get with his diy
Appreciate 0
      08-18-2018, 12:57 PM   #166
XxThe_RemedyXx
Lieutenant Colonel
Greece
604
Rep
1,781
Posts

Drives: 2014 335i XDrive
Join Date: Aug 2009
Location: Westchester, NY

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by Sniper101 View Post
Just a question what kind of gains do you get with his diy
LoL no gains. Just more convenient than busting out the laptop to get some flashing sessions going.
__________________
'14 335 xDrive EWG FBO - VRSF Chargepipe - VRSF Catless Downpipe - AA Intercooler - MPE - BM3 Custom Tune by Cary Jordan - R1 Concepts Front/Rear Geomet Cross Drilled and Slotted Rotors - xHP Stage 3 8AT
Appreciate 0
      08-19-2018, 11:41 PM   #167
Dracon
Major
United_States
534
Rep
1,215
Posts

Drives: 2013 F10 M5
Join Date: Apr 2009
Location: Out and About

iTrader: (34)

Garage List
2013 BMW M5  [0.00]
A friend showed me this thread tonight and I thought I'd post a quick pro tip for those that want to have the OBD Agent use their home WiFi when at home and their phones native Hotspot Tethering when away.

I've been doing this with an official OBD Agent supplied by a friend of mine who's a Bootmod3 dealer since sometime last year.

The WiFi settings are controlled by wpa_supplicant, as discussed in the instructions from PTF on changing the WiFi settings. However, you can add multiple wireless settings into the wpa_supplicant file and it'll use them in order until it finds the proper one to connect to.

So you can add your home wifi information as the first set of settings, then your phone hotspot, etc, etc. When the OBD Agent starts up, it'll attempt to connect to them in order. So it'll use the home wifi when it sees that SSID available and fall back to the phone tethering when it's not available.

I'll post an example tomorrow for those that want to give it a go.
Appreciate 2
IK6SPEED3972.50
dr.roro186.50

      08-20-2018, 12:01 AM   #168
fondoo1287
Private
31
Rep
91
Posts

Drives: F36
Join Date: Aug 2017
Location: Hotlanta

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by ssgm1x View Post
Got it working. A lot of times i have to go into the BM3 menu on the ABOUT screen and hit RESET SETTINGS and it connects after 30 seconds.....but this is way way better than a tethered laptop in the car for flashing and logging. so much easier. This is definitely the way to go!!!! Thanks
i was sooo hoping that RESET SETTINGS would work. i tried it 3x and still cant get it working. i dont know what the hell is going on with it. about to chuck it and get another one.
Appreciate 0
      08-21-2018, 08:36 PM   #169
AccordTR
Private
AccordTR's Avatar
Canada
20
Rep
68
Posts

Drives: 2015 650i XDrive Gran Coupe M
Join Date: Jun 2018
Location: Winnipeg

iTrader: (0)

Followed the steps, used the newest firmware in first link, connected to power (red light on pi is on), enet is connected, hot spot is on (bootmod3/bootmod3) BUT nothing connects. Any ideas? Is there a way to see if the pi is working??
__________________
2015 Bmw 650i xdrive gran coupe
M sports edition
Carbon Wing
Carbon Splitters
Power coated 373m
Arm catless downpipes
Custom exhaust
Bootmod3 Stage 2
Appreciate 0
      08-21-2018, 08:47 PM   #170
XxThe_RemedyXx
Lieutenant Colonel
Greece
604
Rep
1,781
Posts

Drives: 2014 335i XDrive
Join Date: Aug 2009
Location: Westchester, NY

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by AccordTR View Post
Followed the steps, used the newest firmware in first link, connected to power (red light on pi is on), enet is connected, hot spot is on (bootmod3/bootmod3) BUT nothing connects. Any ideas? Is there a way to see if the pi is working??
I followed the steps as well and have no issues.
__________________
'14 335 xDrive EWG FBO - VRSF Chargepipe - VRSF Catless Downpipe - AA Intercooler - MPE - BM3 Custom Tune by Cary Jordan - R1 Concepts Front/Rear Geomet Cross Drilled and Slotted Rotors - xHP Stage 3 8AT
Appreciate 0
      08-21-2018, 09:31 PM   #171
AccordTR
Private
AccordTR's Avatar
Canada
20
Rep
68
Posts

Drives: 2015 650i XDrive Gran Coupe M
Join Date: Jun 2018
Location: Winnipeg

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by XxThe_RemedyXx View Post
I followed the steps as well and have no issues.
Is your sd card fat32 or ntfs?
__________________
2015 Bmw 650i xdrive gran coupe
M sports edition
Carbon Wing
Carbon Splitters
Power coated 373m
Arm catless downpipes
Custom exhaust
Bootmod3 Stage 2
Appreciate 0
      08-21-2018, 09:53 PM   #172
XxThe_RemedyXx
Lieutenant Colonel
Greece
604
Rep
1,781
Posts

Drives: 2014 335i XDrive
Join Date: Aug 2009
Location: Westchester, NY

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by AccordTR View Post
Quote:
Originally Posted by XxThe_RemedyXx View Post
I followed the steps as well and have no issues.
Is your sd card fat32 or ntfs?
fat32
__________________
'14 335 xDrive EWG FBO - VRSF Chargepipe - VRSF Catless Downpipe - AA Intercooler - MPE - BM3 Custom Tune by Cary Jordan - R1 Concepts Front/Rear Geomet Cross Drilled and Slotted Rotors - xHP Stage 3 8AT
Appreciate 0
      08-21-2018, 09:57 PM   #173
AccordTR
Private
AccordTR's Avatar
Canada
20
Rep
68
Posts

Drives: 2015 650i XDrive Gran Coupe M
Join Date: Jun 2018
Location: Winnipeg

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by XxThe_RemedyXx View Post
fat32
Thanks! Must be iPhone issue. To do tethered hot spot just plug in usb to pi and iPhone? Try that to see if pi is good.
__________________
2015 Bmw 650i xdrive gran coupe
M sports edition
Carbon Wing
Carbon Splitters
Power coated 373m
Arm catless downpipes
Custom exhaust
Bootmod3 Stage 2
Appreciate 0
      08-21-2018, 10:28 PM   #174
XxThe_RemedyXx
Lieutenant Colonel
Greece
604
Rep
1,781
Posts

Drives: 2014 335i XDrive
Join Date: Aug 2009
Location: Westchester, NY

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by AccordTR View Post
Quote:
Originally Posted by XxThe_RemedyXx View Post
fat32
Thanks! Must be iPhone issue. To do tethered hot spot just plug in usb to pi and iPhone? Try that to see if pi is good.
Not sure about tethered use with iPhone as I'm on a Galaxy S9, but haven't had any issues using hotspot.
__________________
'14 335 xDrive EWG FBO - VRSF Chargepipe - VRSF Catless Downpipe - AA Intercooler - MPE - BM3 Custom Tune by Cary Jordan - R1 Concepts Front/Rear Geomet Cross Drilled and Slotted Rotors - xHP Stage 3 8AT
Appreciate 0
      08-21-2018, 10:52 PM   #175
AccordTR
Private
AccordTR's Avatar
Canada
20
Rep
68
Posts

Drives: 2015 650i XDrive Gran Coupe M
Join Date: Jun 2018
Location: Winnipeg

iTrader: (0)

Still canít get it to connect to my iPhone... hereís screen shoot of hdmi readout. Does anything look wrong??
Attached Images
 
__________________
2015 Bmw 650i xdrive gran coupe
M sports edition
Carbon Wing
Carbon Splitters
Power coated 373m
Arm catless downpipes
Custom exhaust
Bootmod3 Stage 2
Appreciate 0
      08-21-2018, 10:57 PM   #176
XxThe_RemedyXx
Lieutenant Colonel
Greece
604
Rep
1,781
Posts

Drives: 2014 335i XDrive
Join Date: Aug 2009
Location: Westchester, NY

iTrader: (0)

***DIY: bootmod3 OBD Agent build with RPi 3 B

Last line is showing a Kernel Panic. You may have a bad SD card. Try reformatting it and rebuild.
__________________
'14 335 xDrive EWG FBO - VRSF Chargepipe - VRSF Catless Downpipe - AA Intercooler - MPE - BM3 Custom Tune by Cary Jordan - R1 Concepts Front/Rear Geomet Cross Drilled and Slotted Rotors - xHP Stage 3 8AT
Appreciate 0
Post Reply

Bookmarks

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off



All times are GMT -5. The time now is 05:59 PM.




f30post
Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2020, vBulletin Solutions Inc.
1Addicts.com, BIMMERPOST.com, E90Post.com, F30Post.com, M3Post.com, ZPost.com, 5Post.com, 6Post.com, 7Post.com, XBimmers.com logo and trademark are properties of BIMMERPOST