F30POST
F30POST
2012-2015 BMW 3-Series and 4-Series Forum
BMW Garage BMW Meets Register Search Today's Posts Mark Forums Read
BMW 3-Series and 4-Series Forum (F30 / F32) | F30POST > Technical Forums > Navigation, iDrive, Audio, Video, Bluetooth, Phone, Cameras, Electronics > 10.25" Android 9.0 HU discussion
European Auto Source (EAS)
Post Reply
 
Thread Tools Search this Thread
      01-15-2020, 12:56 PM   #2113
Mirjam
Private First Class
31
Rep
135
Posts

Drives: BMW E87, F10, i3
Join Date: Sep 2019
Location: Europe

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by Xanderl View Post
I dont get power from the +12v cable
If you have been using DET, and now want to use the +12 Cam cable instead, you must change the Gear Selection in Factory settings to Automatic.

Quote:
And why is ground not necessesary?? ��
Ground is supplied through the RCA cable.

Quote:
And Does the camera work even before the Android system has started, as is normally the case with det? ��
Yes.
Appreciate 0
      01-15-2020, 01:18 PM   #2114
Mirjam
Private First Class
31
Rep
135
Posts

Drives: BMW E87, F10, i3
Join Date: Sep 2019
Location: Europe

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by Kri View Post
I have already a F/R PDC unit and front sensors lying around since half of a year, but at always not time to install it :/
But i also want to try this without upgrading, to know if it does work for other people.
I little warning here, by switching PDC unit, you risk PDC not working at all with the Android screen. It depends on the revision if the PDC unit. I had this issue: PDC stopped working completely, also in OEM mode, when Android screen was plugged in. Solved by getting the newest revision of the PDC unit (66209252638 for E8x/E9x/Z4). So now you know, if you experience this. If your back/front PDC unit is among the bottom four in this list, it might work.
Appreciate 0
      01-15-2020, 03:26 PM   #2115
10bmw10
Private
3
Rep
91
Posts

Drives: 2016 M3
Join Date: Sep 2008
Location: Phoenix

iTrader: (2)

Quote:
Originally Posted by brooksarama View Post
I've been following the forums waiting for wireless CarPlay to be built in (vs. dongle) myself. Seems like this is the best option currently available, and a few users have commented that this seller has good support. I am chatting with them right now, about to buy one.

https://www.aliexpress.com/item/33023508011.html


Thank you!
Appreciate 0
      01-15-2020, 03:31 PM   #2116
kenza750
Private
kenza750's Avatar
Netherlands
8
Rep
50
Posts

Drives: BMW 525d E61
Join Date: Feb 2012
Location: Netherlands

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by Xanderl View Post
Quote:
Originally Posted by akirax View Post
On the android screen side:
You only need to connect the yellow video cable to the yellow camera cable and the red +12v cable that go with the yellow video cable to the 12+ camera, not de DECT cable.

On the back of the car (near the camera):
You only need to connect the yellow video cable to the yellow camera cable and the red +12v cable that go with the yellow video cable to the 12+ camera. The ground (black cable) isn't neccesary.

Check this video:


Cheers.
I dont get power from the +12v cable

And why is ground not necessesary?? 😬

And Does the camera work even before the Android system has started, as is normally the case with det? 😬
Camera works when Android is not yet started. This is programmed in the MCU as I read sonewhere else.

With my sd625 it works....
Appreciate 0
      01-15-2020, 03:35 PM   #2117
Xanderl
Enlisted Member
0
Rep
34
Posts

Drives: F30
Join Date: Aug 2019
Location: Germany

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by kenza750 View Post
Camera works when Android is not yet started. This is programmed in the MCU as I read sonewhere else.

With my sd625 it works....
Do you connected ground on camera? 🙈
Appreciate 0
      01-15-2020, 03:50 PM   #2118
10bmw10
Private
3
Rep
91
Posts

Drives: 2016 M3
Join Date: Sep 2008
Location: Phoenix

iTrader: (2)

Quote:
Originally Posted by Alpina_Guy View Post
I would recommend to look for a seller in the US to avoid issues...
Ive checked out Avin but they dont seem to have the wireless carplay?
Appreciate 0
      01-15-2020, 03:55 PM   #2119
10bmw10
Private
3
Rep
91
Posts

Drives: 2016 M3
Join Date: Sep 2008
Location: Phoenix

iTrader: (2)

I have an NBT system in my M3 and most of the units for sale on Aliexpress say they are for the F3X models. Im an F80, will it still work?
Appreciate 0
      01-15-2020, 04:51 PM   #2120
mattmanslim
New Member
16
Rep
23
Posts

Drives: F30 335i
Join Date: Mar 2019
Location: London

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by 10bmw10 View Post
I have an NBT system in my M3 and most of the units for sale on Aliexpress say they are for the F3X models. Im an F80, will it still work?
Yes, it'll work.
Appreciate 0
      01-15-2020, 05:16 PM   #2121
Mirjam
Private First Class
31
Rep
135
Posts

Drives: BMW E87, F10, i3
Join Date: Sep 2019
Location: Europe

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by akirax View Post
Here is a video explaining the problem. Camera also comes on instead of touch apps if I go to original part by touching radio button for exemple and works like it should be, switching off when pdc button switchs off:
Must be a bug. They changed things in ver 3.8.0, prior to this version it did not work in my E87. Did you have the same behavior in previous versions?

I would contact the seller with this information.

Quote:
Originally Posted by Solidjake View Post
Morning It did not work. Connected the 12V and RCA and nothing happened.
Remember, you need to change option Gear Selection in Factory settings: Manual is for using the Detect cable, Automatic for using +12V Camera cable and let Android decide when to switch on the camera. Sometimes, the option is reversed (bug), so try changing if it doesn't work. When correct, the PDC/camera interface should be displayed when engaging reverse gear, regardless if a camera is connected, and Detect cable should NOT be connected (else you wouldn't know if the camera is switched on by Detect cable being powered from an external source). Also, option System, Camera selection should be "Adding camera".

Last edited by Mirjam; 01-15-2020 at 06:15 PM..
Appreciate 0
      01-15-2020, 07:12 PM   #2122
akirax
Private
13
Rep
74
Posts

Drives: BMW F30
Join Date: Aug 2014
Location: Spain

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by Mirjam View Post
Must be a bug. They changed things in ver 3.8.0, prior to this version it did not work in my E87. Did you have the same behavior in previous versions?

I would contact the seller with this information.
Yes, since I've the screen with 3.3.5 I've this problem.

Cheers.
Appreciate 0
      01-15-2020, 10:07 PM   #2123
gauchodan
New Member
2
Rep
20
Posts

Drives: 328i F30
Join Date: Jul 2019
Location: CA

iTrader: (0)

Here are my issues:

-Android iDrive date shows Jan 1
-Android iDrive music doesn’t use BT music. It's a separate Android app and the iDrive section only works with the pre-installed songs on the hard drive.
-Dimming is inconsistent between iDrive and Android settings. iDrive settings don't seem to save/work.
-Carplay (zlink) does not automatically start when BT and Wifi are connected
-I changed the BMW bootup logo and now I can't revert it back to the original
-I'd like to remove the "android" logo when booting up
-MPH on OEM side is way off. Also uses liters for gas.
-Bluescreen (I didn't order it, but got it anyway) can't be seen with polarized sunglasses

I supposed I'm wondering what value the Android iDrive screens provide? Carplay is great when it's working, but the audio isn't that great. I had to run AUX from the HU to the armrest to get this to work.

I ordered from Navidom, but it's the same from Avin. A friend ordered from Avin and the packaging, everything, is the exact same.
Appreciate 0
      01-16-2020, 12:28 AM   #2124
gsnake
Private First Class
18
Rep
114
Posts

Drives: X5 2012
Join Date: Nov 2016
Location: Vancouver, BC

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by Kri View Post
I just fell over a second ADB hack

With the following commands your can move the Topbar to background !
It is still available when you swipe down from top.

You need adb for this, root is not required as far as i noticed.

Disable Topbar.
Code:
adb shell settings put global policy_control immersive.full=*
Enable Topbar.
Code:
adb shell settings put global policy_control immersive.full=
Kri
nice finding, i played with it and in split screen it works ugly.. how about removing unnecessary icons from the status bar? something like

adb shell settings put secure icon_blacklist bluetooth,alarm_clock,rotate,nfc_on
Appreciate 1
Kri193.50

      01-16-2020, 01:41 AM   #2125
QUiKSR20
Major
QUiKSR20's Avatar
United_States
235
Rep
1,252
Posts

Drives: 13' F30 328i 6MT
Join Date: Mar 2012
Location: NJ

iTrader: (17)

Garage List
Quote:
Originally Posted by gauchodan View Post
Here are my issues:

-Android iDrive date shows Jan 1
-Android iDrive music doesn’t use BT music. It's a separate Android app and the iDrive section only works with the pre-installed songs on the hard drive.
-Dimming is inconsistent between iDrive and Android settings. iDrive settings don't seem to save/work.
-Carplay (zlink) does not automatically start when BT and Wifi are connected
-I changed the BMW bootup logo and now I can't revert it back to the original
-I'd like to remove the "android" logo when booting up
-MPH on OEM side is way off. Also uses liters for gas.
-Bluescreen (I didn't order it, but got it anyway) can't be seen with polarized sunglasses

I supposed I'm wondering what value the Android iDrive screens provide? Carplay is great when it's working, but the audio isn't that great. I had to run AUX from the HU to the armrest to get this to work.

I ordered from Navidom, but it's the same from Avin. A friend ordered from Avin and the packaging, everything, is the exact same.
1 - My Date / Time never seems to sync right ( I agree with that )
2 - The music app will play any songs you copy to its internal memory or from USB.. You can also remove the songs or link that to a diff app like spotify
3 - I dont seem to have any dimming issues, If headlights are on it dims and if they are not its brighter.
4 - Carplay seems to work fine, Somtimes I just have to fiddle with it but mostly its fine and autostarts
5 - I havent messed with the logo stuff
6 - Would be cool to remove the Android Logo on boot but not a deal breaker
7 - Agree I wish it was in gallons not liters and that MPH is way way off, Says like 125mph when im doing 75mph
8 - Blue Anti Glare - I also ordered black and got blue, I feel black doesnt even exist because many others said the same.

For me ( I had a 6.5" without Bluetooth audio ), I gained wireless carplay and a much nicer big screen... The android apps
and custom stuff is neat but mostly im in Carplay and just love that I now have full navigation, wireless streaming audio amd
a much nicer screen.

The most major complaint I have is the sound quality is a little worse, I have HK Audio with and I notice it.. The latest 3.8 software
appears to have made it a little better and if we can just find a way to leverage the internal DSP or get Viper4Audio or something to
work that maybe resolved as well..
__________________
13 F30 328i Sport 6MT
95 E36 325i Vert 5MT
92 Sentra SE-R SR20DET DET Build Thread
08 E90 328i Sport [sold]
89 E30 325is [sold & missed]
Appreciate 0
      01-16-2020, 01:45 AM   #2126
franbass
Enlisted Member
11
Rep
35
Posts

Drives: F30 330d
Join Date: Dec 2019
Location: SPAIN

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by Kri View Post
I just fell over a second ADB hack

With the following commands your can move the Topbar to background !
It is still available when you swipe down from top.

You need adb for this, root is not required as far as i noticed.

Disable Topbar.
Code:
adb shell settings put global policy_control immersive.full=*
Enable Topbar.
Code:
adb shell settings put global policy_control immersive.full=
Kri
WOW Kri! That looks cool!

You said without root? Do you have some information about how to connect the device to the PC?

Can I do that in a snapdragon device?

Last edited by franbass; 01-16-2020 at 01:51 AM..
Appreciate 0
      01-16-2020, 02:48 AM   #2127
Kri
Lieutenant
Austria
194
Rep
402
Posts

Drives: E87
Join Date: Dec 2017
Location: Germany

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by franbass View Post
WOW Kri! That looks cool!

You said without root? Do you have some information about how to connect the device to the PC?

Can I do that in a snapdragon device?
Hy.

I did this on my Snapdragon HU.

What is needed and how you connect via adb is described at the Rooting guide.

Kri
Appreciate 1
      01-16-2020, 02:54 AM   #2128
franbass
Enlisted Member
11
Rep
35
Posts

Drives: F30 330d
Join Date: Dec 2019
Location: SPAIN

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by Kri View Post
Hy.

I did this on my Snapdragon HU.

What is needed and how you connect via adb is described at the Rooting guide.

Kri
Thanks for the answer Kri,

But I still not sure if it's mandatory to root the device for that or not. I'm going to try it if to root is no needed.
Appreciate 0
      01-16-2020, 03:43 AM   #2129
franbass
Enlisted Member
11
Rep
35
Posts

Drives: F30 330d
Join Date: Dec 2019
Location: SPAIN

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by Kri View Post
Hy.

I did this on my Snapdragon HU.

What is needed and how you connect via adb is described at the Rooting guide.

Kri
Quote:
Originally Posted by franbass View Post
Thanks for the answer Kri,

But I still not sure if it's mandatory to root the device for that or not. I'm going to try it if to root is no needed.
Ok I answer to myself, To root is no needed. I have tried to connect with my android phone and I can disable the topbar, it's look really cool.

But when I try to connecto with the HU, I can't connect to it. I follow your guide, and it say to follow the first step of this https://forum.xda-developers.com/sho...&postcount=740. There, it says if it can connect it's needed to download a terminal emulator on device and run two following commands:

setprop persist.adb.tcp.port 5555
setprop sys.rkadb.root 1

The both report me an error, no one works in the command terminal.
Appreciate 0
      01-16-2020, 04:25 AM   #2130
Kri
Lieutenant
Austria
194
Rep
402
Posts

Drives: E87
Join Date: Dec 2017
Location: Germany

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by franbass View Post
Ok I answer to myself, To root is no needed. I have tried to connect with my android phone and I can disable the topbar, it's look really cool.

But when I try to connecto with the HU, I can't connect to it. I follow your guide, and it say to follow the first step of this https://forum.xda-developers.com/sho...&postcount=740. There, it says if it can connect it's needed to download a terminal emulator on device and run two following commands:

setprop persist.adb.tcp.port 5555
setprop sys.rkadb.root 1

The both report me an error, no one works in the command terminal.
What do you enter and which exact error message do you get on your PC ?

Kri
Appreciate 0
      01-16-2020, 05:07 AM   #2131
hextek
New Member
0
Rep
13
Posts

Drives: bmw f11
Join Date: Aug 2019
Location: Denmark

iTrader: (0)

Qualcomm Snapdragon 625 CPU 802.11 a/b/g/n its only 2,4ghz? not support 5GHz?
Appreciate 0
      01-16-2020, 05:27 AM   #2132
uris
New Member
0
Rep
13
Posts

Drives: F31
Join Date: Jul 2018
Location: PL

iTrader: (0)

I work 5Ghz
Appreciate 0
      01-16-2020, 10:09 AM   #2133
endursa
New Member
6
Rep
16
Posts

Drives: BMW f20
Join Date: Sep 2019
Location: austria

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by Kri View Post
its becoming more weird.
I removed kswplauncher.apk from System/app, but the main Screen is still starting, even after a reboot

also i gathered a logcat when trying to install it:
Code:
W PackageManager: com.android.server.pm.PackageManagerException: Package com.wits.ksw has no signatures that match those in shared user android.uid.system; ignoring!
I also tried my modified cf.lumen package which was working flawless on my Android 7.1.1 test phone on the BMW unit, but it failed with the same message as ksw.

Kri
It could be that the system is odex (meaning the resources are precompiled at first boot after flash) this leads to not being able to replace system apks without deodexing the whole rom. But my android moding days where mainly with android prior to android 9, so no idea who this would work with android 9.
If i got time i will look into this after work, first i need to setup my environmeht to unpack the rom images, cause as i saw in a quick check they are now packed in an ext4 file format
Appreciate 0
      01-16-2020, 11:25 AM   #2134
Kri
Lieutenant
Austria
194
Rep
402
Posts

Drives: E87
Join Date: Dec 2017
Location: Germany

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by endursa View Post
It could be that the system is odex (meaning the resources are precompiled at first boot after flash) this leads to not being able to replace system apks without deodexing the whole rom. But my android moding days where mainly with android prior to android 9, so no idea who this would work with android 9.
If i got time i will look into this after work, first i need to setup my environmeht to unpack the rom images, cause as i saw in a quick check they are now packed in an ext4 file format
Thx for that information
I found alot of odex files, so probably this is active.

Unpacking the image with URTool is quiet simple, i made a fork for us here.
You just need to put your update into the same folder, rename it to android 9.zip and start the unpack_system_android9.bat batch file to get to the main apps.

unpacking the apk via apktool should be nothing new for you then

Kri
Appreciate 0
Post Reply

Bookmarks

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off



All times are GMT -5. The time now is 01:00 PM.




f30post
Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2020, vBulletin Solutions Inc.
1Addicts.com, BIMMERPOST.com, E90Post.com, F30Post.com, M3Post.com, ZPost.com, 5Post.com, 6Post.com, 7Post.com, XBimmers.com logo and trademark are properties of BIMMERPOST