F30POST
F30POST
2012-2015 BMW 3-Series and 4-Series Forum
BMW Garage BMW Meets Register Search Today's Posts Mark Forums Read
BMW 3-Series and 4-Series Forum (F30 / F32) | F30POST > Technical Forums > F30 DIYs and Coding Discussions > ID4 to id5/6?
Extreme Powerhouse
Post Reply
 
Thread Tools Search this Thread
      09-26-2020, 10:59 AM   #1
AzzaF30
New Member
3
Rep
24
Posts

Drives: BMW F30
Join Date: Jun 2020
Location: UK

iTrader: (0)

ID4 to id5/6?

Afternoon All

A friend has just bought an F30 jan 2017, from the looks of the interface he has ID4, Can ID4 on this hardware be upgraded to ID5/6?, do NBT EVO ID4 have the 2gb of ram or do they run 4gb like the NBT evo 5/6?

Cheers
Appreciate 0
      09-26-2020, 11:25 AM   #2
atzebmw
Lieutenant Colonel
Germany
386
Rep
1,737
Posts

Drives: BMW 335XD F30 LCI
Join Date: May 2016
Location: Germany

iTrader: (0)

In January 2017 there was actually no longer an ID4. There was only ID5 (later ID6).
Unless the car was built much earlier.
The ID4 was available with 2GB RAM, but also some models with 4GB RAM (I would have to do some research how to find out).
You can flash an ID4 to ID5 / 6. It works better with 4GB RAM. Crashes are common with 2GB of RAM.
Appreciate 0
      09-26-2020, 11:27 AM   #3
AzzaF30
New Member
3
Rep
24
Posts

Drives: BMW F30
Join Date: Jun 2020
Location: UK

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by atzebmw View Post
In January 2017 there was actually no longer an ID4. There was only ID5 (later ID6).
Unless the car was built much earlier.
The ID4 was available with 2GB RAM, but also some models with 4GB RAM (I would have to do some research how to find out).
You can flash an ID4 to ID5 / 6. It works better with 4GB RAM. Crashes are common with 2GB of RAM.
yeah its a strange build, from what bimmertech says ID5/6 come out feb 17
Appreciate 0
      09-26-2020, 03:57 PM   #4
atzebmw
Lieutenant Colonel
Germany
386
Rep
1,737
Posts

Drives: BMW 335XD F30 LCI
Join Date: May 2016
Location: Germany

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by AzzaF30 View Post
yeah its a strange build, from what bimmertech says ID5/6 come out feb 17
Unfortunately, this is not true.
Here a picture from the parts catalog with part numbers and built dates.
Attached Images
 
Appreciate 0
      09-27-2020, 03:46 AM   #5
AzzaF30
New Member
3
Rep
24
Posts

Drives: BMW F30
Join Date: Jun 2020
Location: UK

iTrader: (0)

Hmm, i ran a report on the VIN from Bimmerwork and it says the production date is 2017/1/18 and the screen is definitely ID4 as it has no tiles like ID5/6. Ill have to pull the HU when he collects it and look at the P/N
Appreciate 1
      09-27-2020, 03:49 AM   #6
dragosv6
New Member
dragosv6's Avatar
2
Rep
14
Posts

Drives: F36
Join Date: Aug 2020
Location: Madrid

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by AzzaF30 View Post
Hmm, i ran a report on the VIN from Bimmerwork and it says the production date is 2017/1/18 and the screen is definitely ID4 as it has no tiles like ID5/6. Ill have to pull the HU when he collects it and look at the P/N
Connect to esys and take a look ai swfl 271a
If it starts with 1 it's id4 or with tool 32 and check how many GB has got on RAM
__________________
Coding Means Responsibility!!!
430i ///M-Sport w/ 19" Alpine White; Comfort Access, Glass Roof, NBT Evo, 6WB, Professional Display, M-Steering Wheel, M-Sport Suspensions, M-Sport Brakes, M-Aerodynamics, Harman-Kardon-Surround, Head-up-Display , etc.
Appreciate 0
      09-27-2020, 04:00 AM   #7
Laurens0619
New Member
12
Rep
23
Posts

Drives: Bmw 320
Join Date: Feb 2020
Location: Nl

iTrader: (0)

Just pull the plastic directly behind your shift knob to check the hw version. No screwdriver needed
Appreciate 0
      10-17-2020, 01:31 AM   #8
AzzaF30
New Member
3
Rep
24
Posts

Drives: BMW F30
Join Date: Jun 2020
Location: UK

iTrader: (0)

just coming back to this, pulled the HU after reading you can check HW versions on the label(attached) now the only thing i can see is HW 004.003.003?

Most places say it should have a serial number and a HW version of 4.3.

Any insight would be appreaciated.

Cheers
Attached Images
 
Appreciate 0
      10-17-2020, 01:39 AM   #9
dragosv6
New Member
dragosv6's Avatar
2
Rep
14
Posts

Drives: F36
Join Date: Aug 2020
Location: Madrid

iTrader: (0)

Hmm id4 i think. Do you have an enet cable and a laptop? Itís easy to connect with esys and do a version check. I can help you if u want.
Appreciate 0
      10-17-2020, 01:47 AM   #10
AzzaF30
New Member
3
Rep
24
Posts

Drives: BMW F30
Join Date: Jun 2020
Location: UK

iTrader: (0)

Yeah its currently ID4, i do have an enet cable and esys, could you tell me what i need to do to check for ID5/6 compatibility?

Cheers
Appreciate 0
      10-17-2020, 01:49 AM   #11
dragosv6
New Member
dragosv6's Avatar
2
Rep
14
Posts

Drives: F36
Join Date: Aug 2020
Location: Madrid

iTrader: (0)

Install esys 3.30.1 and connect to the car. Send me a private message with the credentials and i can help you find the hu version
Appreciate 0
      10-17-2020, 01:52 AM   #12
AzzaF30
New Member
3
Rep
24
Posts

Drives: BMW F30
Join Date: Jun 2020
Location: UK

iTrader: (0)

thats the issue its a friends car, so doing it will be in a place with no internet access. so just trying to find out what i need to check for in ESYS.

Appreciate the help
Appreciate 0
      10-17-2020, 03:12 AM   #13
atzebmw
Lieutenant Colonel
Germany
386
Rep
1,737
Posts

Drives: BMW 335XD F30 LCI
Join Date: May 2016
Location: Germany

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by AzzaF30 View Post
just coming back to this, pulled the HU after reading you can check HW versions on the label(attached) now the only thing i can see is HW 004.003.003?

Most places say it should have a serial number and a HW version of 4.3.

Any insight would be appreaciated.

Cheers
Nice.
I think we all thought you or your friend has a Navi Professional Evo.
But your picture shows a Navi Business (Headunit Basic Navigation).
If there is anything like ID5 / ID6 at Navi Business, I don't know if you can flash it.
Appreciate 0
      10-17-2020, 03:24 AM   #14
AzzaF30
New Member
3
Rep
24
Posts

Drives: BMW F30
Join Date: Jun 2020
Location: UK

iTrader: (0)

yeah you can definitely get business nav with ID6 as i have it in my car although mine is a december 17 car so came with it pre-installed.
Appreciate 0
      10-17-2020, 04:22 AM   #15
Laurens0619
New Member
12
Rep
23
Posts

Drives: Bmw 320
Join Date: Feb 2020
Location: Nl

iTrader: (0)

Agree with above, also thought he had professional. Within business nav id4 does not exist, see also below

https://www.bimmer-tech.net/blog/ite...bmw-navigation

Types of Head Units
When it comes to head units in general, they can be divided into 3 categories:

- BMW Live Cockpit Professional (the newest MGU head unit with ID7 interface)
- Navigation System Professional (CCC, CIC, NBT, NBT EVO ID4/ID5/ID6)
- Navigation / Navigation Plus / Business Navigation (MASK, CHAMP, CHAMP2, CIC-MID, ENTRY, ENTRYNAV, ENTRYNAV EVO)

Entrynav evo is equiped with carplay but is only available from cars man from 03-2017
So your question would be, can i upgrade entrynav to entrynav evo. Yes but
You need to replace all hardware, no software upgrade possible
I would buy a mmi

Last edited by Laurens0619; 10-17-2020 at 04:30 AM..
Appreciate 0
      10-17-2020, 05:30 AM   #16
AzzaF30
New Member
3
Rep
24
Posts

Drives: BMW F30
Join Date: Jun 2020
Location: UK

iTrader: (0)

so from that he has entrynav, with the ID4 interface as attached.

does entry nav not have an ID5/6 interface available for it?
Attached Images
 
Appreciate 0
      10-17-2020, 07:31 AM   #17
atzebmw
Lieutenant Colonel
Germany
386
Rep
1,737
Posts

Drives: BMW 335XD F30 LCI
Join Date: May 2016
Location: Germany

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by AzzaF30 View Post
so from that he has entrynav, with the ID4 interface as attached.

does entry nav not have an ID5/6 interface available for it?
Not by Software.
Appreciate 0
      10-17-2020, 10:04 AM   #18
AzzaF30
New Member
3
Rep
24
Posts

Drives: BMW F30
Join Date: Jun 2020
Location: UK

iTrader: (0)

Ok thats fair enough then looks like we will just upgrade the screen to the 8.8 inch or possibly android.

Appreciate the help all
Appreciate 0
Post Reply

Bookmarks

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off



All times are GMT -5. The time now is 04:06 AM.




f30post
Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2020, vBulletin Solutions Inc.
1Addicts.com, BIMMERPOST.com, E90Post.com, F30Post.com, M3Post.com, ZPost.com, 5Post.com, 6Post.com, 7Post.com, XBimmers.com logo and trademark are properties of BIMMERPOST