F30POST
F30POST
2012-2015 BMW 3-Series and 4-Series Forum
BMW Garage BMW Meets Register Search Today's Posts Mark Forums Read
BMW 3-Series and 4-Series Forum (F30 / F32) | F30POST > Technical Forums > Navigation, iDrive, Audio, Video, Bluetooth, Phone, Cameras, Electronics > iDrive died
ARMA SPEED
Post Reply
 
Thread Tools Search this Thread
      03-11-2014, 01:52 PM   #1
AleksandrN
New Member
5
Rep
6
Posts

Drives: 2013 F30 330d m black
Join Date: Jun 2013
Location: Lugano, CH

iTrader: (0)

iDrive died

Went to tint the windows, car returned, iDrive does not work. No navi, no music, no parking sensors, no settings - nothing!
Any combinations of buttons do not work to revive it.
Filmed a short video to show it.

Trip to OD did not help, they could not diagnose the problem in 30 minutes I spent there, made an appointment for this Friday to diagnose the fault.
At least tinted windows look good...
Any thoughts on how this can be fixed?
Attached Images
    
Appreciate 0
      03-12-2014, 04:51 AM   #2
AleksandrN
New Member
5
Rep
6
Posts

Drives: 2013 F30 330d m black
Join Date: Jun 2013
Location: Lugano, CH

iTrader: (0)

Anyone?!
Appreciate 0
      03-12-2014, 11:25 AM   #3
Frogman
Lieutenant Colonel
United_States
203
Rep
1,892
Posts

Drives: 2012 F30 328i
Join Date: Mar 2012
Location: SoCal

iTrader: (0)

Did you check the fuses?
Appreciate 0
      03-12-2014, 11:41 AM   #4
steve@codemybimmer
Lieutenant Colonel
steve@codemybimmer's Avatar
Hong Kong
483
Rep
1,766
Posts

Drives: 2016 M235i xDrive Cabriolet
Join Date: Apr 2010
Location: Hong Kong & Canada

iTrader: (2)

Garage List
It looks your head unit is not getting any power at all. If the screen gets power but no signal, you would see "No Signal" appear on the screen in orange lettering.

Open the trunk, pull out the carpet cover and right of the combox, there's a fusebox and there should be a booklet there; open it and look for the fuse for the head unit. If the fuses look good, it could be a loose connection inside the main connector to the head unit.

You can probably troubleshoot it further by removing the centre console trim and then removing the head unit to see if the main connector is not loose or anything but since your car is still under warranty, I'd take it back to the dealer.
Appreciate 0
      03-12-2014, 11:54 AM   #5
AleksandrN
New Member
5
Rep
6
Posts

Drives: 2013 F30 330d m black
Join Date: Jun 2013
Location: Lugano, CH

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by Aritaurus View Post
It looks your head unit is not getting any power at all. If the screen gets power but no signal, you would see "No Signal" appear on the screen in orange lettering.

Open the trunk, pull out the carpet cover and right of the combox, there's a fusebox and there should be a booklet there; open it and look for the fuse for the head unit. If the fuses look good, it could be a loose connection inside the main connector to the head unit.

You can probably troubleshoot it further by removing the centre console trim and then removing the head unit to see if the main connector is not loose or anything but since your car is still under warranty, I'd take it back to the dealer.
You are right - it looks like no power at all. Fuses look good. I guess there is no quick fix solution here. OD appointment for Friday should hopefully diagnose the fault.

I will report back with any developments.

P.S. Still - how the hell do you mess up the iDrive unit while tinting the windows? I do not believe that this is a coincidence and iDrive just happened to become faulty while the car was away...
Appreciate 0
      03-12-2014, 12:15 PM   #6
steve@codemybimmer
Lieutenant Colonel
steve@codemybimmer's Avatar
Hong Kong
483
Rep
1,766
Posts

Drives: 2016 M235i xDrive Cabriolet
Join Date: Apr 2010
Location: Hong Kong & Canada

iTrader: (2)

Garage List
Quote:
Originally Posted by AleksandrN View Post
You are right - it looks like no power at all. Fuses look good. I guess there is no quick fix solution here. OD appointment for Friday should hopefully diagnose the fault.

I will report back with any developments.

P.S. Still - how the hell do you mess up the iDrive unit while tinting the windows? I do not believe that this is a coincidence and iDrive just happened to become faulty while the car was away...
Your head unit is connected to the FEM_BODY module which manages most of your electronics like the car locking system, head lights etc. This module is located by the passenger foot well so who knows, maybe something is loose there.

I doubt they took out your head unit though because they would need to take out the centre console trim, then undo 4 screws for the climate control and then another 4 screws for the head unit to come out.

Did you do the tinting or did you take it to someone else to have it done?
Appreciate 0
      03-12-2014, 02:49 PM   #7
AleksandrN
New Member
5
Rep
6
Posts

Drives: 2013 F30 330d m black
Join Date: Jun 2013
Location: Lugano, CH

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by Aritaurus View Post
Your head unit is connected to the FEM_BODY module which manages most of your electronics like the car locking system, head lights etc. This module is located by the passenger foot well so who knows, maybe something is loose there.

I doubt they took out your head unit though because they would need to take out the centre console trim, then undo 4 screws for the climate control and then another 4 screws for the head unit to come out.

Did you do the tinting or did you take it to someone else to have it done?
I took it to a shop to be done, but there is a development to the story )))

Thanks for your advice to checks the fuses in the boot - I found the diagram and decided to check all the fuses that are responsible for radio and computer (see pic). I could not reach only two of them easily because fuse box for those is located under the hood, so I started with the boot box. One by one I managed to check them all and found that fuse 142 is blown (see pic). Went to the petrol station to buy new fuses, tried to replace fuse 142 with equivalent 30 Amp one and... tah-dah... it was also blown in a milisecond!

So now I know that there is a shortcircuit in the system somewhere. What could have caused it is a wire that became naked (while operations with glass were done) and is now touching some metal (inside one of the doors?).
Hope that this will help the guys in OD to narrow down the problem and diagnose why this has happened, and, more importantly, fix it so that my lovely iDrive works again.
Now painful wait until Friday night...
Are there any BMW electricians reading this forum? What electrical circuit may fuse 142 control?
Attached Images
    
Appreciate 0
      03-12-2014, 02:52 PM   #8
Damn Dirty Ape
First Lieutenant
21
Rep
326
Posts

Drives: 2015 Infiniti Q50S
Join Date: Jan 2014
Location: Southern 1/3 of Illinois

iTrader: (5)

looks like the head unit from the picture you posted.
Appreciate 0
      03-12-2014, 02:57 PM   #9
AleksandrN
New Member
5
Rep
6
Posts

Drives: 2013 F30 330d m black
Join Date: Jun 2013
Location: Lugano, CH

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by Damn Dirty Ape View Post
looks like the head unit from the picture you posted.
OK, but what may have caused the shortcircuit?
Appreciate 0
      03-12-2014, 05:02 PM   #10
Darkfiber
Private First Class
No_Country
29
Rep
130
Posts

Drives: G20 330e
Join Date: Jan 2014
Location: lo

iTrader: (0)

Maybe they spilled water when they where doing the tint...? They spray water and soap on the windows to get the film in place, god knows where that's gotten into ..?
Appreciate 0
      03-12-2014, 05:13 PM   #11
steve@codemybimmer
Lieutenant Colonel
steve@codemybimmer's Avatar
Hong Kong
483
Rep
1,766
Posts

Drives: 2016 M235i xDrive Cabriolet
Join Date: Apr 2010
Location: Hong Kong & Canada

iTrader: (2)

Garage List
^ Well the head unit is connected to the FEM Control unit which is by the passenger foot well. Maybe they spilled water there and it got in.
Appreciate 0
      03-14-2014, 05:38 AM   #12
AleksandrN
New Member
5
Rep
6
Posts

Drives: 2013 F30 330d m black
Join Date: Jun 2013
Location: Lugano, CH

iTrader: (0)

OK, so the story has come to an end and here is how:

yesterday I could not wait until Friday afternoon, especially given that I need a car for this weekend for a 1,000 km trip to Germany/Austria, so I went to OD and gave them the car, explaining the story about the fuses and the shortcircuit that I discovered.

They thanked me and said that they'll do their best to have the car ready for Friday evening.

So I just let it go and enjoyed a nice evening of workout in the gym and then a round of drinks with friends followed by a dinner accompanied by couple of bottles of Brunello di Montalcino.

This morning, with a slightly sore head, I called BMW to arrange pick-up and, to my surprise, they told me that I can pick up the car this morning!!! I "flew" to OD and there it was, my fully functioning "tractor ", with all its systems working well.

Apparently, tinting guys removed the back glass and then messed up one of the controllers in the boot when reinstalling the glass which has electrical heater in it. The system shortcircuited and fuse 142, which is in the circuit together with iDrive, got blown. The controller has also gone.

BMW decided that, even though it is not a 100% guarantee case, they will make it a guarantee case in this instance since the tinting garage works closely with them on many vehicles. I would like to hear a conversation that will soon happen between BMW and tinting place

So car is well, all systems are functioning, several sunny days (+22 C) ahead - great start of the weekend!
Attached Images
   
Appreciate 0
      09-23-2020, 05:53 AM   #13
Dbslonewolf
Registered
Dbslonewolf's Avatar
0
Rep
4
Posts

Drives: Bmw 328i xdrive
Join Date: Jun 2020
Location: Pa, USA

iTrader: (0)

This is happening to me as well but my heat and ac doesn't work either the control board doesn't light up or anything
__________________
Appreciate 0
      09-24-2020, 08:38 AM   #14
Nathen4242
Enlisted Member
Canada
14
Rep
36
Posts

Drives: 2015 F36 Gran Coupé 428iX N20
Join Date: Mar 2020
Location: Moncton, New Brunswick

iTrader: (0)

Sounds like a head-unit to me i had mine replaced on my 2015 428 GC was almost 4000.00$ after the repair was done. i have the warranty though so i did not pay a cent but still. 100% sure that is a head-unit problem !
__________________
Nathen Wheten
BMW/MINI Moncton
Appreciate 0
      09-24-2020, 11:26 PM   #15
steve@codemybimmer
Lieutenant Colonel
steve@codemybimmer's Avatar
Hong Kong
483
Rep
1,766
Posts

Drives: 2016 M235i xDrive Cabriolet
Join Date: Apr 2010
Location: Hong Kong & Canada

iTrader: (2)

Garage List
Quote:
Originally Posted by Dbslonewolf View Post
This is happening to me as well but my heat and ac doesn't work either the control board doesn't light up or anything
That sounds like a fuse problem. I'd probably check that first before looking into replacing the head unit.
Appreciate 0
Post Reply

Bookmarks

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off



All times are GMT -5. The time now is 03:41 PM.




f30post
Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2020, vBulletin Solutions Inc.
1Addicts.com, BIMMERPOST.com, E90Post.com, F30Post.com, M3Post.com, ZPost.com, 5Post.com, 6Post.com, 7Post.com, XBimmers.com logo and trademark are properties of BIMMERPOST