F30POST
F30POST
2012-2015 BMW 3-Series and 4-Series Forum
BMW Garage BMW Meets Register Search Today's Posts Mark Forums Read
BMW 3-Series and 4-Series Forum (F30 / F32) | F30POST > Technical Forums > F30 DIYs and Coding Discussions > Can I use this TCB on my NBT retrofitted??
Vorsteiner
Post Reply
 
Thread Tools Search this Thread
      04-07-2016, 10:42 AM   #1
palumbo77
Private
10
Rep
58
Posts

Drives: bmw f31
Join Date: May 2015
Location: italy

iTrader: (0)

Can I use this TCB on my NBT retrofitted??

Hello, I retrofitted an NBT and I'd like to know if I can use the TCB that I have in my F30 (it was in my old Entrynav navi)
It has a light green connector and my Nbt has a dark green.

Please let me know
luca


Last edited by palumbo77; 04-07-2016 at 10:52 AM.
Appreciate 0
      04-21-2016, 11:39 AM   #2
keltis99
Private
keltis99's Avatar
Belgium
9
Rep
74
Posts

Drives: 2014 428i
Join Date: Jul 2013
Location: Brussels

iTrader: (0)

You need to register the TCB with bmw servers on your VIN to use connected drive services ....i heard BMW is quite difficult with this (they have no interest to promote 2nd hand unit market).
__________________
bmw 428i (us->eu)
Appreciate 0
      10-24-2016, 10:17 AM   #3
palumbo77
Private
10
Rep
58
Posts

Drives: bmw f31
Join Date: May 2015
Location: italy

iTrader: (0)

So, I can't use it???
I connected to the NBT by the dark green wire rotated 180.
Please let me know what I have to do.
Thanks Luca
Appreciate 0
      10-24-2016, 04:35 PM   #4
TePee
Second Lieutenant
35
Rep
243
Posts

Drives: F34
Join Date: Jul 2015
Location: Home of BMW

iTrader: (0)

It should be OK, I think.

Your TCB is OEM and remained in your car. You have just swapped your HU.
Appreciate 0
      10-25-2016, 03:10 AM   #5
tomsab0
Second Lieutenant
11
Rep
205
Posts

Drives: F48
Join Date: Dec 2014
Location: Europe

iTrader: (0)

But the TCB must have the same VIN as the NBT, or?
Appreciate 0
      10-25-2016, 03:46 AM   #6
palumbo77
Private
10
Rep
58
Posts

Drives: bmw f31
Join Date: May 2015
Location: italy

iTrader: (0)

The TCB was in the car and it has not the same VIN. I have an emulator for the NBT.
So Can I use the TCB?? What do you think??
Appreciate 0
      10-25-2016, 04:36 AM   #7
TePee
Second Lieutenant
35
Rep
243
Posts

Drives: F34
Join Date: Jul 2015
Location: Home of BMW

iTrader: (0)

I'm not sure if the TCB needs the same VIN as the HU has. Besides that an emulator is used anyway.

I have a retrofitted NBT too connected to my OEM TCB. Before rotating the USB plug at the HU by 180 degrees I had a fault code. After that no more fault code.

But I have to admit I have never tried ConnectedDrive options, online updates or SOS.

Micro for phone (goes through TCB) is working. And I'm sure SOS as well. All the other stuff I don't really need, especially Teleservices (I don't want my car sending all kind of data).

You could test whether the TCB is working by updating your bluetooth / media software...?
Appreciate 0
      06-20-2018, 04:18 PM   #8
jalami
Private First Class
1
Rep
126
Posts

Drives: f30
Join Date: Feb 2016
Location: spain

iTrader: (0)

this interests me .. next week I want to install. the same situation
Appreciate 0
      06-21-2018, 05:07 AM   #9
wibbles
Lieutenant
United Kingdom
85
Rep
528
Posts

Drives: M135i AT LCI
Join Date: May 2012
Location: UK

iTrader: (0)

You should get a set of FSC codes for the NBT to match the TCB VIN, erase the NBT FSC codes, code the NBT to the TCB VIN and import the new FSC codes.

Once that is done, update services on NBT and it should work.
__________________
Current: F21 M135i
Previous:
2015 F31 330dX, 2011 F20 120d SE , E90 335i, 2010 Alpine White N55 135i 6MT, 2009 LMB LCI N54 135i - Cobb tuned!, 2010 F10 530d SE, 1986 E30 318i,1981 E21 320i Auto
Appreciate 0
      06-21-2018, 06:42 PM   #10
jalami
Private First Class
1
Rep
126
Posts

Drives: f30
Join Date: Feb 2016
Location: spain

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by wibbles View Post
You should get a set of FSC codes for the NBT to match the TCB VIN, erase the NBT FSC codes, code the NBT to the TCB VIN and import the new FSC codes.

Once that is done, update services on NBT and it should work.
And emulator NBT??
Appreciate 0
      06-22-2018, 02:25 PM   #11
wibbles
Lieutenant
United Kingdom
85
Rep
528
Posts

Drives: M135i AT LCI
Join Date: May 2012
Location: UK

iTrader: (0)

Quote:
Originally Posted by jalami View Post
And emulator NBT??
no emulator needed if done correctly and NBT & TCB VIN & FSC match.
__________________
Current: F21 M135i
Previous:
2015 F31 330dX, 2011 F20 120d SE , E90 335i, 2010 Alpine White N55 135i 6MT, 2009 LMB LCI N54 135i - Cobb tuned!, 2010 F10 530d SE, 1986 E30 318i,1981 E21 320i Auto
Appreciate 0
Post Reply

Bookmarks

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off


All times are GMT -4. The time now is 06:06 AM.




f30post
Powered by vBulletin® Version 3.7.0
Copyright ©2000 - 2018, Jelsoft Enterprises Ltd.
1Addicts.com, BIMMERPOST.com, E90Post.com, F30Post.com, M3Post.com, ZPost.com, 5Post.com, 6Post.com, 7Post.com, XBimmers.com logo and trademark are properties of BIMMERPOST